Allt du behöver veta om Takinspektioner [Bästa Tips]

Underskatta inte vikten av denna årliga kontroll för ditt hem.

Ditt hems tak är dess första försvarslinje mot stormar och extremt väder, oavsett om det är en decimeter eller mer snö som faller från himlen över natten eller kraftiga vindar. När husägare sätter blind tro på sitt tak och försummar det helt tills det första tecknet på en läcka visas i taket, kan de redan stå inför mycket större problem – oönskade strukturella problem, mögeltillväxt eller skadad isolering, till att börja med. Bespara dig själv huvudvärk på vägen genom att regelbundet inspektera ditt tak.

När ska man boka takinspektioner?

Efter en hagelstorm eller annan betydande väderhändelse inser de flesta husägare behovet av en noggrann takinspektion för att avgöra om deras tak lidit skada. Men det borde inte vara den enda gången du tänker på ditt taks hälsa.

Den kanske viktigaste tiden på året för att få ditt tak undersökt är hösten, innan vinterns kyla sätter in. Timing är nyckeln. Kalla temperaturer kan äventyra framgången för nya takinstallationer och sådana reparationer som byte av bältros eftersom nya bältros inte kan täta ordentligt när det är för kallt ute.

Dessutom kan försök att reparera isiga tak vara förrädiska, så takproblem som upptäcks för sent på säsongen kan behöva vänta till våren för att åtgärdas. Ett annat argument för en besiktning är att vissa takreparationer bör påbörjas under hösten så att de kan vara klara nästa vår, till exempel behandling av mossa och lav.

Lösningarna som används för någon av dessa kan kräva en längre tid för att fungera, ibland upp till 180 dagar. Om mossa eller lav upptäcks under en hösttaksinspektion, finns det fortfarande en chans att lösa dem innan kallt väder sätter in. Då kan behandlingen fungera under de långa vintermånaderna och den döda laven kan sopas eller sköljas av i våren.

Husägareinspektioner kontra professionella inspektioner

De flesta husägare kan upptäcka uppenbara takproblem, såsom saknade takpannor utan att klättra på taket. Andra typer av skador är dock inte lika synliga för det otränade ögat, varför det är viktigt att få hjälp av en professionell. Om ditt tak är relativt nytt (mindre än fem år gammalt), inte visar några tecken på invändiga läckor och inte har varit utsatt för större väderhändelser sedan senaste gången det besiktades, kan du förmodligen klara dig med en visuell inspektion från mark och en snabb kontroll efter läckor på din vind. I alla andra fall bör dock en omfattande takbesiktning utföras av en taktäckare som vet vad man ska leta efter.

För säsongsbesiktning av tak, särskilt om ditt tak är mer än 10 år gammalt, ring en ansedd takentreprenör för att komma ut och ta en titt. Om tror att ditt tak har skadats på något sätt, ring ditt försäkringsbolag – de kan täcka kostnaderna för reparationer. Din agent kommer att ordna med en kvalificerad takinspektör för att undersöka taket och göra ett beslut.

Vad du kan förvänta dig av professionella takinspektioner

En takinspektör kommer att leta efter läckor, ovanligt slitage, skador orsakade av vindblåst skräp, problem med organisk tillväxt och problem som kan ha uppstått under installation eller efterföljande reparationer. I slutändan delas en takinspektion in i fyra aspekter: struktur, material, interiörer och utförande.

Strukturell inspektion: Inspektören kommer att kontrollera om det finns ojämna takplan och tecken på hängning, förutom att undersöka tillståndet för fasad och rännsystem. Murade skorstenar bör inspekteras vid denna tidpunkt för sprickor, sönderfallande injekteringsbruk och skador på skorstenslock. Inspektören kan också kontrollera ventilationen på din vind; Felaktig avluftning kan leda till värme- och fuktuppbyggnad som minskar takets livslängd och ökar risken för att isdammar bildas vid takets kant.

Materialinspektion: Här kommer inspektören att leta efter lösa, saknade eller skadade takpannor; fläckar; mossa; rost, med mera. Takpapp som har lagt sig i stuprör är ett tecken på att taket kan vara nära slutet av sin livslängd. Inspektören kommer också att kontrollera tätningarna runt ventilationsrören, leta efter luckor eller försämring.

Invändig inspektion: Eftersom takläckor i slutändan skadar ditt hem, kommer inspektören att kontrollera innertak, vinden och innerväggar för vattenfläckar, mögel, röta och andra tecken på att vatten tar sig in i ditt hus.

Utförandebesiktning: En noggrann besiktningsman kommer att undersöka ditt tak med avseende på problem i utförande som kan öka riskerna för läckor eller andra takskador i framtiden. Felaktig utformning runt takgenomföringar – inklusive ventilationsrör, takfönster och skorstenar – skulle alla vara röda flaggor.

Takläggningsanalys

Efter inspektionen får du en detaljerad rapport om ditt taks skick och vilka reparationer, om några, som är nödvändiga för att hålla det i gott skick. Om reparationer är nödvändiga, schemalägg dem så snart som möjligt – innan snön kommer, om du kan. På så sätt, när snö täcker området, kan du vara säker på att ditt tak är i bra skick.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!