En Guide till Badrumsventilering [Badrumsventilation Bästa Tips]

Håll överflödig fukt från att byggas upp i ditt badrum – och bjuda in mögel och andra otäcka problem. Här är våra bästa tips för ventilering av badrum.

Ditt badrum är det våtaste rummet i ditt hem. Saker såsom ångande duschar, toaletter, rinnande handfat ger hög luftfuktighet. Och med mycket fukt kommer potentiella problem: mögel, en potentiellt dålig lukt, flagnande tapeter, färg som lätt flagnar och så vidare.

Lyckligtvis kan korrekt badrumsventilation hålla luftfuktigheten och dess problem i kontroll. Här de bästa sätten att förhindra överdriven fuktuppbyggnad i ditt badrum.

Välj rätt badrumsfläkt

Om du inte har ett fönster i ditt badrum är chansen stor att du behöver en ventilationsfläkt för badrummet. Byggkoden kan även kräva detta i vissa fall. Dessa fläktar drar fuktbelastad luft ut ur rummet – liksom badrumslukt – och ventilerar dem utanför.

Du hittar flera typer att välja mellan, inklusive enkla lådfläktar som installeras i taket, kombinerade badrumsfläktar / -armaturer, kombinationsfläktar för badrum / ljus / värmare och väggmonterade badrumsfläktar för situationer där du måste ventilera fläkten genom väggen och så vidare. Oftare släpper badrumsfläktar ut luften genom en kanal som går upp till taket, men det beror också på din bostad och om du bor i lägenhet eller villa.

Installera inte den på fel plats

När du har valt rätt ventilationsfläkt för badrum, se till att installera den på rätt plats. Helst bör din fläkt vara nära badkaret eller duschen, men inte precis intill en luftkonditionerings- / uppvärmningsventil, eftersom den borttvingade luften kan skapa strömmar som stör badrumsfläktens stadiga intag av fuktig luft. Och för korrekt badrumsventilation måste din fläkt ventilera utanför, inte in på vinden eller någon annan del av huset.

Låt din fläkt gå tillräckligt länge

Låt badrumsventilationsfläkten gå i hela ditt badrumoch låt det vara på i minst 15 minuter efter att du är klar för att lufta ut rummet helt. Att stänga av fläkten direkt efter duschen eller badet ger inte enheten tillräckligt med tid för att få ut all duschånga och fuktig luft. Om dina morgnar är väldigt hektiska, överväga att installera ett badrumsventilationsfläkt med automatisk fuktighetssensor; dessa enheter upptäcker när luftfuktigheten är för hög och slår på och stänger av fläkten efter behov.

Glöm inte att rengöra fläkten

Även den bästa badrumsfläkten kan inte förbättra ventilationen om den är tjock med damm och smuts. Ge fläkten en grundlig rengöring minst två gånger per år. Processen är enkel:

  • Stäng av elen till ditt badrum så att du inte riskerar en elstöt
  • Ta bort fläktens lock – de flesta är fästa med trådstift på sidorna som kläms ihop för att lossa locket.
  • Använd en klädborste eller borstverktyget på din dammsugare för att ta bort damm, spindelnät och annat smuts från fläkten
  • och dess hölje.
  • Sätt tillbaka fläkthöljet.
  • Slå på strömmen igen.

Torka upp pölar

Ignorera aldrig droppar och pölar i ditt badrum. Inte bara är ett vått badrumsgolv farligt, utan en pölfri yta säkerställer också att hela badet torkar ut så snabbt som möjligt under 15+ minuter av fläktens körtid, vilket förhindrar tillväxten av mögel. Använd en absorberande badmatta och torka upp eventuella vattenpölar du märker så fort som möjligt.

Lämna inte duschdörren eller gardinen stängd

Om du har en duschdörr, låt den vara öppen när du har gått ut för att låta fläkten cirkulera luft genom hela utrymmet, så att duschdörren, väggarna, golvet och taket torkar snabbare. Å andra sidan, om du har en gardin, undvik att låta den skjutas hela vägen åt sidan efter att du lämnat den. Stäng gardinen för det mesta och lämna bara en springa så att cirkulerande luft från fläkten kan göra sitt arbete i duschen.

Öppna fönstret

Om ditt badrum inte har en fläkt, utnyttja dörren och fönstren för att släppa ut fuktig luft och ånga. När vädret tillåter, öppna fönstret under din dusch eller bad och låt fönstret vara öppet i minst 15 minuter efter att du lämnat. Om fönstret inte är ett alternativ, håll badrumsdörren öppen – bara en springa.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!