Bästa Bänkplåtsax Bäst i Test [Guide]

Bänkplåtsaxar kommer att påskynda ditt arbete produktion och minska avfallet genom att tillåta operatören att snyggt skära metallplåtar till exakt storlek.

Bänkplåtsaxar är utmärkta för att skära ädla och oädla metaller inklusive koppar, aluminium, silver, platina och mer. Detta är ett oumbärligt verktyg som kan användas för all allmän skärning.

Bladen kommer att ha en fast eller variabel skärvinkel beroende på vilken applikation de har designats för. En mängd olika konstruktioner finns tillgängliga, inklusive manuella fotmanövrerade, direktdrivna mekaniska modeller och hydrauliska konstruktioner i varianter med både svängbalk och variabel räfflade. För de flesta räcker dock en manuell klassisk bänkplåtsax alldeles utmärkt.

En bänkmonterad bänkplåtsax erbjuder mer mekanisk fördel genom en sammansatt mekanism och är idealisk för att skära grova former från medelstora plåtbitar. Bänkplåtsaxen kan användas för ett antal olika ändamål, inklusive 90-graders vinkelsnitt och T-sektioner samt kapning av både runda och fyrkantiga stänger.

Styrkan hos en bänksax beror på dess storlek, med större maskiner som klarar de högsta påfrestningarna, men i stort sett är de viktigaste styrkorna hos denna typ av klippmekanism dess effektivitet och förmåga att producera ett rent snitt som är fritt från grader.

I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om bänkplåtsaxen samt tittar närmare på den bänkplåtsax som är bäst i test.

Bästa bänkplåtsax


Durlach bänkplåtsax

Detaljer

  • Robust bänkplåtsax för tunnplåt, plattjärn, och rundjärn
  • Klarar av att klippa upp till 6mm tjock plåt

Vad är en bänkplåtsax?

En bänkplåtsax är en bänkmonterad sax med en sammansatt mekanism för att öka den mekaniska fördelen. Den används vanligtvis för att skära grova former ur medelstora plåtbitar, men kan inte utföra känsligt arbete.

För den lilla kapningen är den mest designad för ett brett användningsområde. Låg vikt och enkel och effektiv drift, men ändå mycket robust i konstruktionen.

De monterade skärbladen är noggrant slipade för att ge enkla, rena snabba snitt och fria från vinklar. Dessa specialfunktioner hjälper användaren att spara mycket energi. Men vissa bänkplåtsaxar kan klippa plåtstång och plattstång upp till 10 mm. Den är elektriskt sammansvetsad för att göra den till en robust och stabil enhet som klarar de högsta påfrestningarna på grund av tung användning.

Fotplattorna är förstärkta med stagvinklar så att de ger fast stabilitet åt saxen. Maskinen är försedd med sektionsknivar med glidblad som kan justeras för hand för att göra 90 snitt på vinklar och T-sektioner av olika storlekar samt med öppningar för kapning av runda och fyrkantiga stänger.

Att skära metall med en bänkplåtsax är möjligt om du inte skär tjockare än 0.9mm icke-järnmetall. Stål, järn och rostfritt stål är en helt annan historia och kräver ännu mer specialiserade verktyg.

De flesta bänkplåtsaxar med handtag är ganska lätta att använda – om de är monterade på en stadig arbetsbänk eller bord.

Montera saxen där du kan använda din kroppsvikt för att trycka ner handtaget (midjehöjd eller lägre). Tjocka material kommer att kräva betydligt mer ansträngning. Du kan montera din bänkplåtsax på trä och klämma fast den ordentligt (med “C” klämmor) på din arbetsbänk. Du kan också skruva fast dem på en bänkskiva.

Innan du köper en bänkplåtsax, vad du vill tänka på följande:

  • Storlek, mått och typ av metall du ska skära
  • Vilken prisklass?
  • Hur mycket plats har du på din bänk eller i din verkstad?
  • Vad du ska använda den till. Behöver du bara bryta upp stora metallplåtar eller kommer du att skapa exakta snitt för saker som ringskaft, manschetter, lådtillverkning och andra precisionsbaserade föremål?

När du köper en bänkplåtsax kan jag inte betona detta tillräckligt, var noga med att kontrollera vilken metall som den skär och vilken storlek metall du ska skära.

En hel del av saxarna kan bara skära 1cm och mindre. Om du ska klippa tjockare metaller kommer dessa bänkplåtsaxar inte att fungera för dig. Det gäller tråd också. Desto större bänkplåtsax du har, desto enklare kommer det att bli att kapa igenom metall. Desto tjockare metaller kommer du dessutom att kunna kapa igenom.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!