Bästa Bastustugorna för din Bakgård – Bäst i Test [Lista & Guide]

En bastu är någonting som uppskatts av många. Att sätta sig i en varm bastu en kall höstkväll eller kanske att basta efter ett dopp i en isvak.

Men det är inte alltid praktiskt eller idealt att bygga en bastu i huset av flera skäl. Kanske har du helt enkelt inte plats, eller kanske    finns det inget lämpligt ställe att bygga den. Det är här en bastustuga kan vara en riktig räddare i nöden.

Med en bastustuga kan du få tillgång till bastu när du vill genom att placera den på tomten, snarare än att behöva bygga en i ditt hus. De är lätta att installera och kan stå i princip var som helst på din tomt. I denna artikel tittar vi därför närmare på de bästa och mest populära bastustugorna på marknaden.

Du är antagligen redan bekant med fördelarna med svettning – från att kyla och avgifta kroppen till att rensa huden och förhindra infektion. Även om den bästa typen av svett är och alltid kommer att vara den typ du får av hård ansträngning. Men en bastu gör också att du svettas, samtidigt som du reducerar inflammation – oavsett om du vill återhämta dig från en allvarlig skada eller bara koppla av efter ett träningspass.

Faktum är att bastuanvändning kan vara lika återställande som isbad, skumrullar och andra metoder för återhämtning, speciellt efter träning.

Bastuanvändning minskar inte bara omedelbar muskel- och ledvärk, utan kan också förbättra cirkulationen och minska blodtrycket, vilket i slutändan kan minska risken för hjärt -kärlsjukdom på lång sikt. Forskning tyder också på att det kan minska inflammation och smärta från tillstånd som artrit och fibromyalgi. Förutom återhämtning kan vanlig bastuanvändning också förbättra löpares prestanda.

Istället för att byta ut dina träningspass, prova vanliga bastupass efter träningen. Helst efter att du har varvat ned från ett träningspass, börja med 10-minuters bastu en eller två gånger i veckan. Övervaka hur du känner under och efter och justera därefter. Hydrera extra bra och hoppa ut om du någon gång börjar känna dig yr.

Att köpa en bastustuga

Att använda en bastu kan vara en trevlig lyx på spabehandlingar och semester, men för att verkligen kunna dra alla ovanstående hälsofördelar är regelbunden användning avgörande. Och det mest praktiska sättet att kunna avnjuta bastning när du vill är att köpa en bastustuga.

En bastustuga är en värdefull investering som kan spara dig massor på lång sikt. Dessutom får du den extra bekvämligheten att kunna klä av dig och koppla av direkt i ditt eget hem efter ett träningspass (eller något annat).

Bastustugor kan variera en hel del i utformning, kvalitet, och funktioner. De dyraste modellerna kommer ofta med flera tekniska lösningar, till exempel inbyggda ljudsystem och belysning.

I motsats till traditionella “ångbastustugor” som värmer rummet genom att tillsätta vatten till bastuaggregatet värmer dessa hemmabastustugor kroppen direkt med “infraröd” värme. Trots sin annorlunda värmekälla erbjuder hembastun enligt uppgift samma hälsofördelar som traditionella bastur och är säkra och enkla att använda i hemmet. Däremot är infraröda bastus ganska ovanliga och inte någonting som vi ska titta närmare på i denna artikel.

I denna artikel fokuserar vi på de klassika och vanliga bastustugorna, stora och små, i en rad olika utformningar.

Bästa bastustugorna


Harvia Solide Compact Bastu


Bastu Funkis 9,9kvm Sorselestugan

Detaljer

 • Modern och stilren bastustuga från Sorselestugan
 • Bastu tillverkad i senvuxen furu
 • Bastun är rymlig och har plats för mellan 4-6 personer
 • I bastun finns det även ett separat omklädningsrum
 • Area på 9.9m2

Bastutunna Panorama

Detaljer

 • Praktisk och stilren bastu som passar perfekt för när det är dags för lite extra avkoppling
 • Tillverkad i hållbart thermowood, vilket har en hög slitsyrka och brist på sprickor och svullnad av trä.
 • Thermowood är även miljövänligt och har biologiskt motstånd mot insekter och mikroorganismer
 • Bastun har ljudsystem med uppkoppling till bluetooth och radio
 • Vattentät adapter finns i bastun
 • LED-belysning i och utanför bastun

Bastu 15kvm Sorselestugan

Detaljer

 • Stor och redig bastu från Sorselestugan på hela 15m2
 • Passar perfekt för dig som ofta har besök och gillar att njuta av lite extra avkoppling
 • Bastun har tre bastulavar och rymmer mellan 4-8 personer
 • Utöver bastu delen finns även en stor relaxavdelning som kan användas för övernattning vid besök
 • Bastun är tillverkad i stilren och slittålig senvuxen furu
 • Bastun har en vikt på 1520kg

Bastutunna Vertikal Nordkapp

Detaljer

 • Kompakt och liten bastu som passar perfekt på tomten eller altanen
 • Trots en mindre storlek rymmer bastun en mindre familj eller ett kompisgäng på 4 till 5 personer
 • Bastun är konstruerad med vedkaminen i mitten, och även låsbar dörr med stort fönster vilket ger ett härligt ljus in i bastun
 • I bastun finns ljudsystem möjligt att koppla upp med t.ex. usb, aux och bluetooth

Oval Bastu Droppe Nordkapp

Detaljer

 • Stilren och rymlig bastu i oval form från Nordkapp
 • Perfekt storlek för att basta hela familjen eller kompisgänget
 • Bastun levereras med ett el-aggregat vilket ger en perfekt ånga
 • Bastun är tillverkad av högkvalitativ gran från norden
 • I bastun finns även: Ljudsystem, LED system, stora fönster för härligt ljus och förvaringsutrymme

Bastutunna Globe Nordkapp

Detaljer

 • Perfekt bastu för dig som vill koppla av efter en stressig dag på jobbet
 • Bastun har ett elektrisk värmeaggregat son ersätter det vanliga vedeldade aggregatet
 • Det elektriska värmeaggregatet resulterar i att det inte finns någon skorsten eller rök från bastun
 • Bastun rymmer 4-6 personer och passar perfekt för familjen
 • Tillverkad i hållbart thermowood, vilket har en hög slitsyrka och brist på sprickor och svullnad av trä
 • Thermowood är även miljövänligt och har biologiskt motstånd mot insekter och mikroorganismer
 • I bastun finns bland annat ljudsystem och LED- belysning för extra trevnad

Utomhusbastu

Det finns en mängd olika utomhusbastustugor att välja mellan. Bastustugor är praktiska för att de är färdigbygda och enbart behöver ställas på plats och installeras för att användas. Detta är betydligt mer praktiskt än att platsbygga en bastu. Som tur är finns det bastustugor för alla olika behov i en mängd utformningar och storlekar.

Med en mängd olika träslag och stilar finns det säkert en utomhusbastu som passar ditt hem och tomt.

Bastuvärmare

Det finns många sätt som värme genereras i bastustugor. Den absolut vanligaste är så klart de med bastuaggregat som man häller vatten på. Utöver detta finns det även infraröd uppvärmd bastu som använder lägre temperaturer, vanligtvis mellan 48 och 60 grader. Du kommer dock fortfarande att svettas kraftigt vid dessa temperaturer, vilket gör att det motsvarar inställningarna för en klassisk ångbastu.

Infraröda bastustugor är det mest tekniskt avancerade alternativet på den nuvarande marknaden med värmesystemet enbart baserat på personens kroppsvärme i motsats till uppvärmning av luften inuti enheten.

Tänk på storleken

Var noga med att bestämma det utrymme du har tillgängligt för att rymma en bastustuga på din tomt. Du måste också vara tydlig med hur många som ska använda den åt gången. Du kan enkelt köpa en bastustuga som rymmer tre personer, men de kommer att kosta dig mer än bastustugor för en eller två personer.

Innan du köper, glöm inte att överväga bastuns dimension eftersom de finns i olika storlekar även när de hävdar att de rymmer samma antal personer. Tänk därför på storlek och mått innan du tar steget.

Funktioner

En bastu med en relativt större yta kommer emellertid att avge jämn värme, även om det kommer att ta längre tid att värma upp helt. Dessutom är bastustugor med större ytor mycket lättare att hantera.

Dessutom bör du också överväga tillgängligheten av olika värmeinställningar, timeralternativ och övergripande komfort innan du bestämmer dig för att lägga dina pengar på en bastustuga.

Vedeldad bastu

En vedeldad bastu är också känd som en traditionell finsk bastu och värms upp genom en vedspis. Genom att kontrollera mängden ved som bränns kan du i sin tur styra temperaturen i bastun. Denna är inte lika praktisk som en elektrisk med ett aggregat, men det finns fortfarande de som föredrar denna.

Den idealiska temperaturen för dessa typer av bastur är över 65,5 C, mätt medan någon sitter inne. Du kastar vatten på de heta stenarna inuti för att kontrollera fuktigheten inuti bastun, vilket gör det mer uthärdligt vid hög värme.

Den faktiska bastun är tillverkad av trä och finns i olika storlekar från gigantiska bastur som finns på gym och hälsoklubbar, till kompakta 1-mansbastur som du kan passa i ditt hem.

Elektrisk bastu

Ett mer modernt alternativ för en hemmabastu är verkligen en elektrisk bastu på grund av dess långt överlägsna kontroller och andra prylar.

De ser fortfarande ut som din typiska traditionella bastu men värms istället upp med el. Faktum är att de är så populära att de nu är Finlands ledande bastu.

De är säkra, estetiskt tilltalande, effektiva och är idealiska för dem som köper sin första bastu.

Deras värmare varierar i storlek beroende på vilken storlek bastu du behöver för ditt hem eller din trädgård, och varierar i pris.

Ångbastu

Trots sitt namn som bastu är det tekniskt sett ett turkiskt spa på grund av luftfuktigheten på 100%. Temperaturen är mycket lägre än vanliga bastustugor och styrs med en termostat som når runt 49C.

De är verkligen lämpliga för dem med låg värmetolerans, och mängden ånga som fyller rummet kan vara lugnande, men du kommer inte att kunna använda den vid samma extrema värme som finns i traditionella och elektriska bastustugor.

Hur många kalorier bränns i en bastu?

Den typiska regeln för att bestämma hur många kalorier som bränns i en bastu är baserat på personens storlek. En person på 150 kilo, som sitter vid hög temperatur i 30 minuter, kommer sannolikt att bränna cirka 84 kalorier. Vilket är 28 kalorier mer än att bara sitta i rumstemperatur.

Hur varm är en bastu?

Bastu skiljer sig åt beroende på styrkan på uppvärmnignsmetoden som den använder, den skiljer sig också beroende på inställningen du sätter på, mängden ved du bränner eller mängden vatten du häller på stenarna. Bastustugor värms vanligtvis från 65 till 87 grader, så någonstans däremellan är förmodligen ett bra riktmärke.

Vilka är fördelarna med en bastu?

Fördelarna med bastur är mycket omfattande. Idrottare använder bastustugor för att hjälpa till med muskelåterhämtning och en ökad ämnesomsättning.

Medan vanliga människor använder det för en mängd fördelar, främst gällande hälsa och avkoppling. Värmen slappnar naturligtvis av musklerna, vilket gör att spänningar kan lämna kroppen tillsammans med alla skadliga gifter som fångas inuti.

Det hjälper också till att öppna och rengöra porerna på din hud, så att strålande hud kan lysa igenom. Det lindrar sinusstockningar, kan rensa förkylningar, förbättra cirkulationen och kan lugna halsont.

Om du använder aromaterapioljor med värmen kan du verkligen börja maximera fördelarna med din bastu. Vissa religioner och länder använder också bastu för meditation.

Hur länge ska du vara i en bastu?

Detta är en fråga som har många svar beroende på olika faktorer. Den största faktorn är uttorkning, så en bra guide är cirka 15-20 minuter utan vätska.

Om du dricker mycket vätska medan du är i bastun, och du inte mår dåligt medan du är i bastun, kan du stanna i den längre.

En annan faktor att tänka på är värmen i bastun, särskilt om du har en låg värmetolerans.

Är bastun farlig?

Som med många andra saker måste vissa försiktighetsåtgärder vidtas med bastu. För det första ska du inte använda dem under långa perioder utan att ta regelbundna pauser och dricka mycket vätska.

För det andra, om du har en låg värmetolerans, försök inte spendera mer än några minuter åt gången i dem. Om du kan undvika det, använd inte din hemmabastu utan att någon annan är hemma, i händelse av nödsituationer.

Om den används förnuftigt och korrekt är en bastu inte alls farlig, men den måste användas med måtta och med rätt försiktighetsåtgärder. Det är inte heller en lämplig plats för små barn eftersom de kan överhettas och uttorkas mycket snabbare än en fullvuxen vuxen.

Slutsats

En hemmabastu och bastustuga erbjuder många hälsofördelar, men du måste ta dig tid innan du väljer en enhet eftersom de varierar i storlek och funktioner. Identifiera din totala budget och jämför sedan olika hembastur för funktioner för att få bästa valuta för pengarna.

Letar du efter ett nytt sätt att koppla av efter att ha kommit hem från jobbet? Då bör du överväga att skaffa och inomhusbastu. De erbjuder en mängd stora hälsofördelar och är bra för återhämtning och avgiftning av kroppen.

Svettningen du upplever när du är i en inomhusbastu skiljer sig lite från den typ du upplever efter träning. Svettning under träning kommer med lite inflammation, medan en bastu minskar inflammation. Det hjälper också att bränna kalorier på grund av höjningen av din puls. Så du får bränna kalorier och gå ner i vikt samtidigt.

Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.
Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.