Bästa Bultsaxen – 7 Bäst i Test [Lista & Tips]

Om du behöver byta en bult, ta bort ett rostigt hänglås, skära igenom kablar eller fixa ett trådstaket behöver du den bästa bultsaxen.

En bultsax är ett måste i nästan varenda persons verktygsuppsättning tack vare dess mångsidiga användningsområden. Detta enkla men effektiva skär/kapverktyg är perfekt för professionell hantverkare, mekaniker, jordbrukare och hemmafixare.

En bultsax är ett kraftfullt handverktyg för industri- och hushållstillämpningar. Medan en tång är gjord för att dra åt och lossa muttrar och bultar och mindre metallbearbetningsuppgifter, är en bultsax speciellt utformad för tuffa skäruppgifter.

Byggd med kraftfulla stålknivar, precisionsblad och fjäderhandtag, har en bultsax en enorm metallkrossningskraft. Så om du har tappat bort en nyckel till ett hänglås på ditt förrådshus, ett stängselnät kräver underhåll, en kedjelänk måste klippas eller om det finns reparationer att göra, kommer en bultsax att få jobbet gjort snabbt.

Vad är en bultsax?

Bultsaxar används för att skära tjocka och starka metallbitar som en vanlig tång eller liknande har svårt att klippa. Oftast används den för att skära ledningar, hänglås, bultar eller kedjor. Nyckeln till dess prestanda är dess långa handtag och hållbara korta blad.

Bladen är vanligtvis gjorda av härdat stål som inte böjs eller blir trubbigt när de används för att skära tjocka metallföremål. Det långa handtaget ger tillräckligt med hävstång till bladet för att skära metallstycket på ett snabbt och effektivt sätt.

Det finns många olika utföranden och stilar av bultsaxar tillgängliga beroende på avsedd användning och maximal skärtjocklek. Skärningen sker genom att applicera enormt tryck vid en liten punkt.

En typisk bultsax kan applicera upp till 20 kilo-newton av en kraftfull kraft, vilket räcker för att skära de flesta stålhänglås.

Bästa bultsaxen

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära bultsaxarna på marknaden för alla olika användningsområden, behov, och preferenser.-


Bahco Bultsax 4559

Detaljer

 • Kraftig och robust bultsax från Bahco tillverkad i rostskyddat högkvalitativt stål
 • Utrustad med en lätt justerbar käft
 • Ergonomiska och bekväma handtag
 • Hög klippkraft från start
 • Praktisk design med god åtkomlighet i trånga utrymmen

Ironside 126016 bultsax

Detaljer

 • Kraftig och robust bultsax med härdade skär samt utväxling
 • Ergonomiskt grepp med gummibeläggning för ökad komfort
 • Kraftfull bultsax som klarar de flesta material
 • Käftar med long-life härdning som ger lång hållbarhet
 • Klippkapacitet på 13 mm
 • Total längd på 750 mm

Bultsax 750MM

Detaljer

 • Bultsax med härade centrumskär och en skärvinkel på 30°
 • Ökad säkerhet vid klippningen tack vare centreringsskruv
 • Plasthandtag på rörskänklarna för ökad komfort

Bultsax Smitt Handtag 750MM

Detaljer

 • Gummigrepp för god komfort
 • Längd på 750mm
 • Kraftfull och mångsidig bultsax föra många typer av användningsområden

Knipex 7172-series bultsax

Detaljer

 • Bultsax med en längd på 610mm med klippeffekt på upp till 48 HRC i hårdhet
 • Design med platt huvud ger god åtkomlighet
 • Ger robusta och kraftfulla skär med liten ansträngning med påsmitt anslag med dämpare för ökad komfort
 • Greppvänligt handtag med tvåfärgat flerkomponents överdrag

Ironside 126003 bultsax

Detaljer

 • Robust och kraftfull bultsax med härdade skär som klarar de flesta material
 • Utrustad med rörskäklar som har gummigrepp för ökad komfort
 • Käftar med long-life härdning för lång hållbarhet
 • Klippkapacitet på 7 mm

Ridgid S-series bultsax

Detaljer

 • Bultsax med en längd på 485mm
 • Konstruerad med härdade stålkäftar
 • Inkluderar invändig enstegs kammekanism vilket hjälper till att hålla skärbladen exakt inriktade
 • Härdade stålkäftar för lång hållbarhet
 • Designad för större hävstångseffekt för mindre ansträngning

Att tänka på vid köp av bultsax

Precis som med alla verktyg finns det ett antal saker du bör tänka på när du ska köpa en bultsax för att hitta en som passar just dina behov och användningsområden. Vill du ha en bultsax som klarar av kraftiga stora hänglås? En bultsax liten för mindre kapningar, eller vill du ha en bultsax för hänglås för mer universell användning?

Tänk på dessa mycket viktiga funktioner för att hjälpa dig hitta den bästa bultsaxen för dina projekt.

Storlek

Bultsaxar finns i en mängd olika storlekar: 8, 10, 12, 14, 18, 24, 30, 36 och 42 tum. Bultsaxens skärstorlek kommer att avgöra dess förmåga att skära igenom olika material och metalltjocklekar.

Små bultsaxar

Små bultsaxar som mäter 8, 10 tum, 12 tum eller 14 tum långa är främst utformade för att skära igenom tunnare kedjor och bultar som har en mjuk till medelhård hårdhet. Dessa typer av bultsaxar är också mycket populära eftersom de är starka, passar i trånga, utrymmen och ger god bärbarhet.

Mellanstora bultsaxar

Medelstora bultsaxar varierar i storlek från 18 tum upp till 24 tum. De kan användas med mjuka och medelhöga till hårda metaller. Eftersom en medelstor bultsax har ett långt handtag ger den större hävstång för att skära igenom stora föremål som hänglås och ta bort bultar.

Stora bultsaxar

Stora bultsaxar är perfekta för att skära igenom medelhårda metallmaterial som tjocka stålkedjor, kopparkabel, stålstänger och stora bultar och hänglås. Dessa kraftiga verktyg har superstarka stålbackar och längre handtag som ger dig överlägsen hävstång och skruvkraft för extra tuffa uppgifter.

Bladkvalitet

Käftarna och knivkanten på bultsaxen måste vara gjorda av starkt, hållbart och exceptionellt hårt stål så att verktyget kan leverera den kraftiga skärkraft du behöver.

De flesta bultsaxar är gjorda av smidd värmebehandlat krom molybdenstål eller krom vanadin stål. Båda dessa ståltyper anses ha den bästa hållfastheten och hållbarheten. För att stoppa rost eller korrosion kan stålet också ha en pulverlackerad yta.

Handtag

Oavsett om handtagen är korta eller långa måste handtagen ge dig den nödvändiga hävstången för att öppna käftarna så att de griper fast och skär igenom metall med mindre ansträngning.

En ergonomisk design eliminerar också handutmattning. En bultsax kan ha tjockt gjutna plastbelagda handtag eller stålhandtag med vadderade halkfria gummihandtag vilket gör verktyget bekvämare och mer ergonomiskt att hålla och använda. För vissa kan det vara praktiskt att ha både en större bultsax för mer krävande användning och en mindre bultsax för lättare uppgifter.

Vikt

Medan en tyngre bultsax har massor av kraft kan dem orsaka mycket trötthet under långa perioder. En lätt bultsax är idealisk för snabba uppgifter och vardagliga transporter, men den kanske inte är tillräckligt hållbar för tunga uppgifter. Det är en bra idé att tänka på vilken typ av uppgifter du behöver utföra. En tung bultsax är lämplig för krävande uppgifter och en lätt bultsax i din verktygslåda för nödsituationer.

Bultsaxstorlek

Bultsaxar finns i olika storlekar. Oftast mäts storleken från spetsen på handtaget till bladkanten, som kan ligga mellan 12 och 45 tum.

Om du köper bultsaxar för personligt bruk är det mer troligt att den är avsedd att användas den för att skära hänglås, gymskåp och förvaringsskåp, och liknande.

Tänk på att ju längre storlek bultsaxarna är, i allmänhet desto tjockare metallstänger kan du klippa. Större bultsaxar blir dock skrymmande och tunga, så välj rätt storlek baserat på dina behov.

Skärtyp

Du kan göra olika typer av kapningar med bultsaxar som vinkelskärning, klippning, kapning, med mera. Vilken typ av skär du behöver beror på typ av material och hur det härdas.

Om du till exempel måste klippa metallstaket ska du använda bultsaxar med med klippning som vanligtvis är lätta och bekvämare att hantera. Men om du måste klippa starka plana stänger eller kedjor, välj en bultsax som kan göra vinkelskärningen och har ett mer utökat styr för bättre hävstång.

Bultsaxblad

Kvaliteten på knivbladet avgör hur lätt du kan skära metallstycket och hur länge det kan hålla. Bladkvaliteten beror på materialet som används vid tillverkningen av ett blad, tekniken som används för att härda det och utformningen av modulen.

De flesta knivblad är tillverkade av rostfritt stål eftersom det är robust, hållbart och förhindrar rost. För att ytterligare härda dessa knivar så att dem inte blir trubbiga efter upprepad användning, värms dessa knivar.

Vid värmebehandling upphettas stålet vid hög temperatur och kyls sedan snabbt ner. Denna process kallas släckning och resulterar i att rostfritt stål blir hårt men inte sprött.

Skruvhandtag

Med hjälp av ett ergonomiskt utformat knivhandtag blir det lättare och bekvämare att klippa. Det förbättrar också hävstången och handtaget vid skärning av tjockare lås eller trådar. Att använda ett långt handtag som ger bästa hävstång och bra vikt / längdförhållande är en viktig faktor.

Handtagsmaterialet kan antingen vara tillverkat av aluminium, stål eller gjutjärn. För ett lätt och robust alternativ fungerar det aluminiumtillverkade skärhandtaget bäst.

För att minska risken för blåsor när du använder en bultsax, leta efter det material som används i grepphandtaget. Ett robust halkfritt handtag av gummi är i allmänhet det bästa alternativet.

Skärjusterbarhet

För en större flexibilitet kan du använda en justerbar bultsax till ett bredare skärområde. Den justerbara bultsaxen skär genom olika tjocklekar och material. Det betyder att du inte behöver bära flera olika bultsaxar i olika storlekar.

Detta sparar pengar och tar mindre förvaringsutrymme. Håll bultsaxar längre och håll den ren och olja den regelbundet. Det förhindrar rost på bladen och justerar fogar. Vissa modeller för bultsaxar låter dig också ta bort modulerna från handtaget som gör det lättare att rengöra.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!