Bästa Cylindergräsklippare – 5 Bäst i Test [Lista & Guide]

Vad är en cylindergräsklippare?

Cylindergräsklipparen är även kallad handgräsklippare. Det är en gräsklippare som både är miljövänlig och som ger bra motion för användaren för klippning av gräsmattan på sommaren. En cylindergräsklippare har en vass cylinder som möjliggör att klipparen får minimalt med slitage vid klippning av gräs. Tyvärr är en cylinderklippare mindre optimal att använda för långa grässtrån då den är känslig för att klippa högre gräs.

Är handgräsklippare bra?

Cylindergräsklipparen är känslig för ojämnheter och stenar och drivs utan motor. Den framförs manuellt av användaren. Det finns idag ett flertal olika modeller av cylindergräsklippare att välja mellan. Handgräsklipparen är lämplig att använda vid mindre gräsmattor och områden som har en jämn gräsyta och är ett miljövänligt alternativ till gräsklippare med motor.

Cylindergräsklippare ger en fin och grön gräsmatta

Vissa cylindergräsklippare har frilöpande knivcylindrar som gör att gräset klipps perfekt när gräsklipparen används och cylindern får snurra. Olika modeller har givetvis olika klippbredd som gör att det kan vara svårt att veta just vilken typ av cylindergräsklippare som är den mest optimala för just dig!

Vilken cylindergräsklippare ska jag välja?

Det finns idag flera olika prestanda på cylindergräsklippare där vissa modeller har en kontaktlös klippteknik som gör att den roterande cylindern och det fasta bladet inte vidrör varandra, medan andra inte har denna funktionen. Vi ska gå igenom i detalj allt du behöver tänka på när du ska välja en cylindergräsklippare längre fram.

Ett miljövänligt alternativ att använda cylindergräsklippare

Eftersom cylindergräsklippare är handdrivna är de också miljövänliga och tysta. Detta gör också att din gräsmatta blir naturligt fin eftersom inga avgaser släpps ut.

Låt oss därför titta närmare på tre olika cylindergräsklippare vi valt ut.

Bästa cylindergräsklipparna

Nedan går vi genom de bästa och mest populära cylindergräsklipparna på marknaden för alla olika typer av behov och användningsområden. Längre fram går vi även igenom allt du behöver tänka på när du ska köpa cylindergräsklippare för att hitta den som passar just dig bäst.


GARDENA Comfort 400C Cylindergräsklippare

 • Kontaktlös klippteknik
 • Låg ljudnivå
 • Enkel styrning, bra grepp med stora hjul
 • Kompakt
 • 9,4 kg

AL-KO Gudenaa GU 400 Cylindergräsklippare

 • Självslipande knivar
 • Klippbred på 40cm
 • 14 kg
 • Ergonomiskt handtag
 • Breda och robusta hjul

STIGA SCM 240 R Cylindergräsklippare 

 • Vassa och vinklade knivar
 • Klippbredd på 40cm
 • Gräsuppsamlare kan monteras
 • Dubbel justeringsspak
 • Välja bland tre klipphöjd

AL-KO Razor Cut 38.1 HM Premium

Detaljer

 • Cylindergräsklippare av hög kvalitet
 • Lätt och robust chassi
 • 38 cm klippbredd
 • Ergonomiskt handtag
 • Vikt 8,9 kg

AL-KO Easy 38-5 Combi

Detaljer

 • Robust cylindergräsklippare från Al-Ko
 • Bred klippbredd på hela 38cm
 • Möjligt till justering av klipphöjd mellan 1,8 och 4,1cm
 • Vikt på 8kg
 • Självslipande cylinder håller skären vassa


Guide för att köpa en cylindergräsklippare

Hur väljer man då den bästa handgräsklipparen? Det har blivit en ökad trend och efterfrågan på cylindergräsklippare som kan ersätta motordrivna gräsklippare och-/eller vara ett komplement till en robotgräsklippare.

Prestanda och inställning spelar roll för effektiviteten på en cylindergräsklippare

Det är viktigt att man köper rätt typ av handdriven cylindergräsklippare eftersom det finns olika modeller som är avsedda för olika klippbredd och gräs.

En cylindergräsklippare ska man köpa om man vill få ett precist klippresultat, samtidigt som man vill vara miljömedveten och få motion på köpet. Det viktigaste att tänka på vid köp av en cylindergräsklippare är därför att välja en cylindergräsklippare som har en bra klippbredd och som passar din gräsmatta samtidigt som den kan ge ett bra klippresultat

I modern tid är vi mycket beroende av motordriven utrustning för att göra allt åt oss. Men en av de mest underbara sakerna med trädgårdsarbete är att du inte alltid behöver den här typen av kraft. Du kan uppnå lika bra resultat med manuell utrustning och det är där en manuell push-klippare blir ovärderlig.

Men eftersom många människor är så vana vid att använda ett motordrivet verktyg, när det gäller att göra förändringen, finner de ofta att de kämpar för att fatta ett beslut om rätt gräsklippare. Men att välja en manuell gräsklippare skiljer sig inte så mycket från att välja en bensin- eller elektrisk modell.

Vilka är fördelarna med en manuell gräsklippare?

Allt för ofta slår vi på vår gräsklippare och plöjer över gräsmattan utan att tänka på miljön vi befinner oss i, eller bullret vi skapar. Och oroa dig inte, om detta låter bekant är du inte ensam; vi är alla skyldiga till detta.

Men med så mycket fokus på att använda miljövänlig utrustning har det aldrig funnits en bättre tid att lägga ner den bensinklipparen och sänka dina koldioxidutsläpp.

Har du någonsin undrat hur det kan vara att klippa gräsmattan och samtidigt njuta av de vackra omgivningarna? Med ljudet från en bensin- eller elklippare dränks allt annat; du kan inte höra fåglarna, du kan inte prata med din partner; ibland kan du knappt höra dig själv tänka.

En manuell gräsklippare är så mycket tystare, i själva verket är den lika bra som ljudlös. Att klippa gräset har aldrig varit en så lugn upplevelse.

Dessutom är de mycket säkrare. I huvudsak beror detta på bristen på kablar som på en elektrisk gräsklippare kan komma i vägen och inte utgöra något annat än snubbelrisk. Manuella cylinderklippare har också mycket färre rörliga delar, så det finns mindre utrymme för olyckor och saker som går fel.

Denna säkrare operation innebär att du kan få dina barn att hjälpa till med trädgårdssysslorna. Ja, de måste fortfarande övervakas eftersom dessa gräsklippare har några ganska anständiga knivar, men hela upplevelsen kommer att bli mycket säkrare och roligare.

Om allt detta inte räcker för att övertyga dig, tänk på pengarna du kommer att spara. Inte bara är manuella gräsklippare mycket billigare att köpa, utan det finns inga driftskostnader. Du behöver inte fortsätta köpa bensin och olja, och du kommer inte heller att ha några extra avgifter på din elräkning.

Hur en manuell gräsklippare fungerar

En cylindergräsklippare är inte så tekniskt avancerad. Denna typ av utrustning använder saxliknande blad som rullar över gräsmattan och klipper varje grässtrå. Men resultaten är något att beundra.

Till skillnad från andra typer av gräsklippare som kan belasta din gräsmatta mycket, är en manuell gräsklippare ganska skonsam. Med det levererar den fortfarande ett mycket effektivt och rent klipp vilket gör att gräset kan läka mycket snabbare. Vad betyder detta för dig? Friskare, grönare och tätare gräsmatta som ser otrolig ut.

Vanligtvis fungerar manuella gräsklippare mycket bättre på plan mark. Om din trädgård är sluttande eller särskilt ojämn, kanske du vill överväga en motordriven modell.

Dessutom, eftersom dessa gräsklippare kräver mycket fysisk styrka och kommer att behöva du klippa din gräsmatta oftare, kan de vara bättre för mindre trädgårdar. Som sagt, det finns ingen anledning att du inte kan använda en på en större gräsmatta, om du vill göra det.

Din fysiska förmåga bör också vara ett övervägande eftersom du absolut inte vill överanstränga dig om du inte måste.

Gräsuppsamling

Många cylinderklippare levereras inte med en gräsuppsamlingspåse och används vanligtvis för kompost. Det är här gräsklippet levereras tillbaka till gräsmattan där det kommer att sönderfalla och bli näring. När detta händer återförs näringsämnen i gräset, vilket gör att det kan växa grönare och frodigare. Detta är en av de främsta anledningarna till att många människor väljer den här typen av gräsklippare.

Men det finns modeller som kommer med en gräsuppsamlingspåse, även om denna ofta inte har kapaciteten för de som kommer med motordrivna modeller.

Lättrörlig

Som jag har nämnt kommer du att behöva använda din fysiska styrka för att manövrera den manuella gräsklipparen runt din trädgård. Förbi är de dagar då dessa gräsklippare är en mardröm att skjuta, skulle rosta och bli oanvändbara. Moderna cylindergräsklippare är vanligtvis mycket enklare att använda och mycket mer pålitliga.

Det kan dock finnas undantag och du bör se till att du enkelt kan använda utrustningen innan du tar hem den.

Men mer än så här kommer du att vilja titta på hur lätt gräsklipparen svänger och om det finns några begränsningar för var den kan klippa. Kommer den till exempel att nå in i besvärliga delar av trädgården eller klippa jämnt runt gräsmattans prydnader eller gångvägar?

Kvalité

Många manuella gräsklippare är gjorda av hållbara metaller och plaster som är designade för att tåla mycket användning. Som sagt, det finns tyvärr alltid produkter där ute som inte håller måttet.

Även om en manuell gräsklippare är mycket billigare än andra typer av gräsklippare, vill du fortfarande inte köpa något som kommer att rosta eller falla sönder efter några användningar.

Underhåll

Det fina med en manuell gräsklippare är att det knappt är något underhåll inblandat. Du behöver inte ladda batterier, du behöver inte serva en motor och det finns inga strömkablar att kontrollera.

Som sagt, det finns några saker du måste göra för att hålla din gräsklippare i toppskick. Ibland kommer bladen att behöva slipas, men med moderna modeller är detta inte särskilt ofta. Det finns några där ute vars blad kommer att fungera i flera år utan att behöva slipas.

Du måste också hålla din gräsklippare ren så enkel tillgång till alla komponenter är ett måste. Detta kommer inte bara att hålla det snyggare, utan det kommer också att förhindra skador från smuts, skräp och fastnade gräsbitar.

Är cylindergräsklippare bra?

En manuell gräsklippare är ett bra val för personer som har en liten mängd gräs att underhålla och vill ha ett enkelt verktyg att göra det med. På grund av bristen på kraft får du inte samma effektivitet som en bensin- eller elektrisk gräsklippare, men de är också mycket enklare att använda och kan ge ett mycket nära snitt, tack vare cylinderbladsmetoden för klippning.

Förutsatt att du håller ett bra klippschema är en manuell gräsklippare ett utmärkt verktyg och ger dig ett rent, snyggt och tätt klipp.

Är manuella gräsklippare svåra att använda?

De gamla manuella gräsklipparna var fulla av problem och var svåra att använda. Detta avskräckte många människor från att använda dem, men moderna cylindergräsklippare har kommit långt och är i stort sett mycket lättare att använda än sina gamla motsvarigheter.

Som sagt, du bör komma ihåg att du måste ha en viss styrka för att använda en cylindergräsklippare. Om du har problem med rörlighet eller styrka kanske du tycker att det är lite för mycket hårt arbete, men för relativt vältränade och friska individer borde det inte vara några problem alls.

Hur mycket kostar en manuell gräsklippare?

En av fördelarna med en manuell gräsklippare är att de i allmänhet är mycket mer prisvärda på grund av bristen på ett motor och deras enkla design. Det är mer än möjligt att köpa en manuell gräsklippare för under 1000kr och även i den högre delen av skalan skulle du få en utrustning av mycket god kvalitet.

I genomsnitt skulle du förvänta dig att betala mellan 600 och 1000kr för en vanlig manuell gräsklippare.

Det är alltid viktigt att ta hänsyn till kvalitet och funktioner när du väljer en manuell gräsklippare och få det bästa värdet för pengarna.

Slutsats – Cylindergräsklippare

En av de största fördelarna med att använda en manuell gräsklippare är att detta är det mest miljövänliga sättet att klippa din gräsmatta. Om du vill minska ditt koldioxidavtryck så finns det inget annat klippverktyg som kommer att vara så effektivt som detta.

Dessa gräsklippare skapar också väldigt lite ljud, så de är att föredra om du inte vill störa grannarna när du klipper din gräsmatta. De är också mycket billigare så om du har en snäv budget kan du fortfarande få en utrustning av god kvalitet utan att bryta pengarna.

En annan viktig fördel med den manuella gräsklipparen är att den ger ett snyggt rent och tätt klipp, så länge du klipper din gräsmatta regelbundet.

Dessutom måste du anstränga dig lite mer än när du använder en motordriven gräsklippare, så det är ett bra träningspass! Och slutligen, en manuell cylindergräsklippare kan användas var som helst utan behov av en strömkälla.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!