Bästa energispartekniker för ditt Hem

Det finns mycket utrymme för förbättringar när det gäller att spara energi. Faktum är att det uppskattas att ungefär 68 % av den energi som förbrukas varje år går till spillo.

Detta är ett stort problem, och det är därför det är så viktigt att göra din del för att spara energi. Lyckligtvis finns det otaliga sätt att spara energi hemma utan att offra din komfort eller göra betydande förändringar i din livsstil. Prova dessa bästa energispartekniker:

Installera en programmerbar termostat

Se till att ditt värme- och kylsystem inte slösar energi genom att installera en programmerbar termostat. Använd den programmerbara termostaten för att förinställa temperaturer och värme- och kylscheman.

Justera till exempel inställningarna så att värme- och kylsystemet stängs av under de timmar du är på jobbet. Att ställa in den här typen av schema säkerställer att du inte slösar energi på att värma upp eller kyla ner ett tomt hem.

Detta är en av de enklaste men ändå mest effektiva energisparteknikerna. Den här förändringen – att stänga av värmaren eller luftkonditioneringen medan du är på jobbet – kan också minska ditt hems energiförbrukning med cirka 10 %.

Täta luftläckor

Det går åt mycket energi för att hålla ditt hem varmt på vintern och svalt på sommaren. Men denna energi kommer att gå till spillo om luften i ditt hem flyr ut genom små sprickor och hål runt fönstren och dörrarna. Om denna luft kommer ut måste ditt värme- och kylsystem förbruka ännu mer energi för att hålla en behaglig temperatur i ditt hem.

För att lösa detta problem, använd en tätningspistol för att applicera ett tunt lager tätningsmaterial runt dörrarna och fönstren i ditt hem. Tätningen kommer att täta luftläckorna, vilket kommer att spara mycket energi varje månad.

Rita på ofta använda glödlampor

Att byta ut glödlamporna i ditt hem mot energieffektiva glödlampor kan drastiskt minska din energiförbrukning. Men tanken på att byta ut varje glödlampa i ditt hem kan verka överväldigande. Försök istället att börja smått genom att rikta in dig på de mest använda glödlamporna i ditt hem istället.

Till exempel är badrumslamporna några av de mest använda armaturerna i ditt hem. Byt ut dessa – och några till – med energieffektiva glödlampor för att börja spara energi och pengar. Att sätta in energieffektiva glödlampor i de fem mest använda armaturerna kan bespara dig cirka 1000kr per år.

Sätt i ett grenuttag

Många människor inser inte att elektroniska enheter och apparater som är anslutna till väggen fortfarande kan förbruka energi när de är avstängda. Slå tillbaka mot dessa “energivampyrer” genom att ansluta dem till ett grenuttag. Om du inte använder elektroniken, vänd på strömbrytaren på grenuttaget för att stänga av dem. Om du vänder på den här strömbrytaren stänger du av elektriciteten så att den här elektroniken inte kommer att kunna förbruka energi när den inte används.

Förbättra energieffektiviteten hos din varmvattenberedare

Det finns flera sätt att göra din varmvattenberedare mer energieffektiv. Börja med att justera temperaturen till 48-50 grader. Att sänka temperaturen till 48-49 grader Fahrenheit påverkar inte din varmvattenförsörjning, men det kommer att minska mängden energi som varmvattenberedaren använder dagligen.

Placera baksidan av handen mot din varmvattenberedare för att se om den känns varm vid beröring. Om den gör det betyder det att varmvattenberedaren kan förlora värme genom toppen, botten och sidorna. Ju mer värme den förlorar, desto mer energi måste den förbruka för att hålla ditt vatten varmt. För att spara energi, minska värmeförlusten genom att isolera varmvattenberedaren.

Det är inte svårt att isolera en varmvattenberedare, men om du inte är händig kanske du vill kontakta ditt elbolag för att få hjälp. Många allmännyttiga företag erbjuder denna tjänst till en låg kostnad.

Använd fönsterluckor klokt

Många människor tänker på fönsterluckor som heminredning, men dessa beläggningar tjänar faktiskt ett funktionellt syfte. Att veta hur man använder fönsterbehandlingar på ett klokt sätt är en av nycklarna till att spara energi i ditt hem.

Stäng dina fönsterluckor efter mörkret på vintern för att förhindra att den kalla nattluften kommer in i ditt hem. Om solen skiner under dagen, håll fönsterluckorna öppna för att släppa in värmen. Värmen från solen kommer att värma upp ditt hem så att din värmare inte behöver förbruka så mycket energi för att hålla dig bekväm.

På våren och sommaren, stänger fönsterluckorna på fönster som vetter mot söder eller väster. Detta kommer att hålla värmen från solen borta från ditt hem, vilket gör det lättare för din luftkonditionering att hålla dig sval.

Börja spara med dessa enkla energisparstrategier

Det finns ett antal fördelar med att vara grön hemma. Att anstränga sig för att spara energi hemma kan hjälpa dig minska ditt koldioxidavtryck, skydda planeten och sänka dina månatliga elräkningar. Implementera några – eller alla – av dessa enkla strategier så att du kan börja njuta av de många fördelarna med att bo i ett energieffektivt hem!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!