Bästa Fettsprutan – Bäst i Test [Lista & Tips]

Att olja dina fordon, elverktyg, gräsklippare, och linkaknde, är nödvändigt för att motverka att de slits ut för tidigt. Detta görs genom att smörja de rörliga komponenterna regelbundet.

Fettsprutor – eller fettpistoler – används för en rad olika syften och användningsområden, från bilgarage till underhåll av hushållsverktyg – för att snabbt och noggrant distribuera fett. Fettet appliceras på de rörliga delarna i ett system för att ge ett lager av smörjning som minskar friktionen mellan delar för att förhindra att maskiner slits ut. Detta för att hålla dina maskiner i ett väl fungerande skick under en längre tid.

Den bästa fettpistolen för din verkstad eller ditt garage beror på flera faktorer, inklusive typ och dess fettfyllningsalternativ, hållbarhet och förmåga att förhindra läckage under tryck. I denna artikel går vi igenom allt du bör tänka på vid köp av fettspruta, och vi går även igenom de mest populära fettsprutorna på marknaden.

Bästa fettsprutan

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära fettsprutorna på marknaden för alla olika behov och användningsområden.


Bahco BCL32G1K1 fettspruta

Detaljer

 • Fettspruta på 14,4 med ett kraftigt arbetstryck på 6000 psi/414 bar
 • Kan fyllas i bulk
 • Användbar med fett som har en konsistens upp till NLGI 2
 • Utrustad med säkerhetsventil som gör det möjligt med överflödig lukt
 • Lämplig för krävande fettning såsom för lastbilar, hjullastare och inom industri

Metabo DFP 400 fettspruta

Detaljer

 • Effektiv fettspruta med arbetstryck 2-10 bar
 • Optimalt designad smörjnippel som möjliggör enkel åtkomst och hantering
 • Automatiskt läge med kontinuerligt materialflöde
 • Enkel påfyllning från extern fettbehållare eller med patroner
 • Luftbehov per slag 0,4 l och vikt på 1,55 kg

Dewalt DCGG571M1

Detaljer

 • Avancerad fettspruta för proffs på 18V
 • Utrustad med 1m slang
 • Passar 400ml patroner
 • Genererar 690 bar arbetstryck

Makita P-90451 fettspruta

Detaljer

 • Fettspruta utformad för montering på borr-/skruvmaskiner och slagborrmaskin
 • Utrustad med överbelastningsskydd
 • Upp till 550 bar i arbetstryck
 • Används med 400ml fettpatroner

Att tänka på vid köp av fettspruta

Fettsprutor används för att smörja verktyg, fordon och tunga maskiner. Innan du köper en fettspruta kan det vara bra att veta hur du använder den för att undvika att använda en på felaktigt sätt och ha potentiellt negativa effekter på din maskin.

Till exempel smörjs många delar av en bilmotor med olja, vilket är mycket tunnare än fett. Att smörja fett på dessa delar kan skada fordonet. Det är även viktigt att använda rätt mängd fett för att undvika att orsaka en rad problem, inklusive friktionsslitage och skador på motorn och liknande.

Om verktyget används sällan för litet underhållsarbete är en batteridriven eller pneumatisk fettspruta troligen en onödigt stor investering. För mer frekvent användning i ett professionellt garage eller till och med hemverkstad kan en eldriven fettspruta vara ett bra alternativ. En mekanisk, handskriven fettspruta kan fungera ok för mindre jobb, men för frekvent användning kan den vara ganska jobbig att använda

Typer av fettsprutor

Beroende på strömkälla är fettsprutor uppdelade i tre typer: handdrivna, pneumatisk och batteridrivna.

Handdrivna

Den traditionella fettsprutan använder en handspak för att pumpa ut fettet genom ett smalt munstycke som ökar trycket och noggrannheten för fettapplikationen. Dagens handdrivna fettsprutor inkluderar en mekanism som förhindrar att fett kommer ut tills trycket har ökat till rätt nivå. Använd nu avtryckaren för att släppa ut fettet genom öppningen. Detta är det billigaste alternativet, och den här typen  kräver inte en strömkälla eller en luftslang.

Något som uppskattas av många är en batteridriven fettpistol som gör det lättare att bära runt den och förflytta den på arbetsplatsen.

Pneumatisk

En pneumatisk fettpistol använder en luftkompressor för att skicka tryckluft genom en luftslang för att trycka fett genom munstycket. På mindre utrustning kan trycket från luftkompressorn vara svårt att kontrollera.

Batteridriven

Med en batteridriven fettspruta kan användaren fritt använda redskapet för att utföra underhåll på ett fordon, en båt eller en gräsklippare utan att behöva ta hänsyn till diverse sladdar och liknande. Naturligtvis måste dock batterierna laddas upp. Dessutom är dessa fettpistoler oftast det dyraste alternativet.

När du letar efter en fettspruta, lär dig först om några av deras viktigaste funktioner, inklusive deras strömkälla, användarvänlighet, ergonomi, benägenhet att läcka, lastalternativ och hållbarhet.

Kraft

En fettsprutas tryckutgång mäts ofta i PSI. Tryckutgången kan variera från så lågt som 3000 PSI till mer än 10 000 PSI. Det är viktigt att se till att du använder rätt tryck för varje applikation. Om PSI är för lågt applicerar pistolen inte tillräckligt med fett för att underhålla stor utrustning, medan en mycket hög PSI kan skada mindre mekanismer.

Enkel användning

När du letar efter en ny fettspruta bör du leta efter med en effektiv och lättanvänd design.

Handdrivna fettsprutor är enkla att använda och kontrollera, vilket gör dem till ett bra alternativ för dem som aldrig har använt en fettspruta tidigare. Genom att minska eller öka greppet på spaken justeras fett och flöde genom munstycket.

Pneumatiska fettpistoler måste anslutas till en luftkompressor. Denna koppling kan göra det svårare att flytta runt i en fullsatt verkstad eller garage, men du kan kontrollera flödet av fett med fingeravtryckaren, inte din hand.

Batteridrivna fettsprutor är inte bundna till sladdar och de fungerar med samma enkla avtryckarkontroll. Dessa fettsprutor är dock vanligtvis tyngre, och det kan vara svårare att mäta mängden fett. Dessa enheter kan vara bäst för personer med stor erfarenhet.

Som nämnt tidigare är en batteridriven fettpistol ett utmärkt val för att enkelt kunna bära runt den på ett smidigt sätt.

Ergonomi

Användarens händer håller, riktar, och  kontrollerar användningsområdet och fettflödet. Därför letar många användare letar efter en produkt med en ergonomisk design för att göra pistolen bekväm att hålla och använda. Designen kan också förbättra användarens effektivitet, vilket möjliggör snabbare och mer exakt kontroll. Leta efter produkter tillverkade med vadderade och ett bekvämt handtag, lätta material och flera munstycksalternativ för att minska handutmattning.

Läckor

Smörjpistoler använder tryck för att pressa fett genom ett smalt munstycke. En fettpistol med en lågkvalitativ eller dåligt utformad kolv, huvud eller tätning kan dock läcka. Detta skapar inte bara en stor röra, utan minskar också trycket i fettpistolen. För att förhindra läckage, leta efter fettpistoler med hållbara metallhuvuden, härdade kolvar, högkvalitativa tätningar och med tätt passande gängor.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!