Bästa Fönstertvätten – Bäst i Test [Lista & Guide]

Börjar det bli dags att putsa fönster igen?

Vad ska man tänka på vid fönstertvätt och vilka produkter ska man använda?

Att tvätta fönster är idag en syssla som kräver mycket tid, noggranhet och bra medel för att göra tvätten och fönsterputsningen så bra som möjligt. Det klassiska sättet att tvätta fönster är med hink, trasa och en simpel fönsterskapa. Men är en simpel fönsterskapa ett bra verktyg som kan vara smidig att använda eller finns det andra produkter som är bättre att använda?

För att kunna göra en bra investering i en fönstertvätt krävs det att man förstår vad det är för typ av fönster som skall tvättas och hur bra man vill att resultatet ska bli.

Hur tvättar man fönster utan att skrapa?

Alla fönster är ju olika och behöver inte alltid ha en fönsterskapa eftersom man kan putsa fönster ändå. Problemet blir då att du måste använda mycket fönsterputs och sen använda en mikrofibertrasa. Detta är inte miljövänligt eftersom mycket kemikalier måste användas samtidigt som mikrofiberduken måste tvättas efter användning. Därefter måste en ny mikrofibertrasa användas för att torka rent fönstret.

Att tvätta fönster utan ränder

Det är viktigt att veta att man tvättar fönster så att slutresutatet blir utan ränder. Använder du elektriska fönsterputsar så minimerar du riskerna för att skapa ränder på fönstret. Denna typ av redskap för att tvätta fönster har flera olika namn: eldriven fönstertvätt, vakkumfönstertvätt, fönsterdammsugare, för att nämna några.

 1. Blöt mikrofibertrasa med mycket fönsterputs som du gnuggar in fönstret med
 2. Du måste använda en fönsterskapa för att kunna ta bort vatten och kemikalierna.
 3. Dra fönsterskapan uppifrån och ner
 4. Torka av gummit på skrapan efter varje drag för att inte skapa ränder.
 5. Använd mikrofibertrasa i kanterna där det är svårt med fönsterputsen att nå.
 6. Använd inte orange papper eftersom det finns risk att glasfibrer i olika typer av papper riskerar att repa fönstret.

Att inte putsa fönster i minusgrader

Det är olämpligt att putsa fönster i minusgrader och att använda för mycket kemikalier är miljöskadligt. Därför ska du använda rätta produkter och metoder för din fönsterputsning.

Att göra rent sina fönster släpper in mycket mer ljus än smutsiga fönster och ditt hem eller din arbetsplats blir mer trivsam och represantivt.

Välja rätt elektrisk fönstertvätt

Det första man ska ta hänsyn till är storleken på fönstren som skall tvättas eftersom en för dålig fönsterputs kommer ta mycket tid från dig att genomföra. Dessutom finns det fönsterputsar som kan vara utformade och designade för att även kunna tvätta både fönster, speglar, kakel, kondens, dusch och stänk. Vissa är billigare och enklare, andra dyrare och mer kompatibla. Oavsett vad bör du alltid jämföra priser för att hitta bästa möjliga pris innan du slår till och dessutom leta efter rabattkoder. På rabattkodsidor.se kan du se alla tillgängliga rabattkoder som kan få ner priset på ditt köp ytterligare.

Låt oss därför titta närmare på de olika egenskaperna man bör titta efter.

Valet av fönsterputs

Det viktigaste är att välja en dyrare fönsterputs om du idag tänker dig vilja använda en fönsterputs för flera ändamål som kan utföra perfekt rening, vara kompakt, effektiv och ljudlös.

Olika effekt

Elektriska fönsterputsar har oftast större sugdel än enkla manuella fönsterputsar som gör att putsen blir mer effektiv.

Bästa fönstertvättarna

Nedan går vi igenom de olika fördelarna med de produkter vi valt. Här får du en överblick av de bästa och mest populära fönstertvättarna på marknaden. Vi fokuserar på vakkumfönstertvättar, även kände som elektriska fönstertvättar eftersom att dessa är mest avancerade och ger bäst resultat.


BOSCH DIY Glassvac Solo Plus Fönstertvätt

 • Stor sugdel
 • Flera användningsområden
 • Rengör upp till 35 fönster på en laddning eller ca 105 = 105 45 fönster m²


BOSCH DIY Glassvac Fönstertvätt (med tillbehör)

 • Stora och små mikrofibertrasor
 • Liten och stor sugdel


Fönstertvätt Kärcher WV2 Plus N

Detaljer

 • Batteridriven fönsterputs från Kärcher
 • Elektrisk sugfunktion gör att du slipper ränder och att torka rutorna
 • Enkel åtkomst till små och svåråtkomliga utrymmen tack vare det medföljande munstycket
 • Batteritid på 35 minuter
 • Klarar en yta på ca 105 kvadrat


Hur man väljer den bästa fönstertvättaren för dig

Du kommer att märka ett överraskande utbud av funktioner och extrafunktioner när du letar efter en fönstetvättar, men det är främst fyra faktorer som verkligen spelar roll:

1. Rengöringseffektivitet: Det spelar ingen roll hur länge en fönsterdammsugares batteri kan hålla om det inte rengör dina fönster. Suget ska vara tillräckligt starkt för att ta bort damm, smuts och vatten snabbt och jämnt, hela vägen längs sugmunstycket, så att det kan rengöra ända till kanten av ditt fönster.
2. Läcksäker sug: Fönsterdammsugare suger in vatten i sina tankar, snarare än torr smuts som en vanlig dammsugare. Det kan bli rörigt, särskilt om du arbetar med udda formade fönster på svåråtkomliga ställen. Du vill inte att vatten rinner ner på dig. Så vi letade efter modeller med bra läckagetäthet och tankar som var lätta att tömma på språng.

3. Batteridriftstid (och laddningstid): Fönsterdammsugare (fönstertvättar) går bara i ungefär en halvtimme per laddning. Det kan låta snålt men det är vanligtvis tillräckligt länge för att rengöra din bil eller blixtsnabb kondens på en kylig morgon. Men för att undvika att behöva ge upp halvvägs genom mer omfattande städuppdrag, kontrollera att du kan ladda batteriet snabbt och bekvämt. De flesta modeller tar cirka tre timmar för en full laddning.

4. Vikt och kapacitet: Ett kilo kanske inte känns så mycket till en början, men efter en halvtimme av att hålla enheten på armlängds avstånd börjar det göra ont – speciellt när det fylls med 300 ml eller så smutsigt vatten. Ju större tank, desto mer rengöring kan du göra utan att behöva stanna och tömma den, men desto tyngre blir den. Så tankstorleken är mindre viktig än läckagetätning och enkel tömning.

Vilka extra funktioner och tillbehör är värda att ha?

Utbytbara sughuvuden: De flesta fönstersugare kommer med ett 280 mm sughuvud som standard, men många har ett extra mindre huvud för krångliga jobb som vissa gamla fönster och ytterdörrar. Svängbara sughuvuden kan också hjälpa till att tvätta i besvärliga ställen.

Extra laddare och batterier: Du vill se till att du köper en fönstertvätt med bekväma reservalternativ som löstagbara batterier (och möjligheten att köpa ett extra) och USB- och billaddare.

LED-laddningsindikator: Användbar för att avslöja hur mycket längre batteriet räcker innan det behöver laddas.

Förlängbart handtag: Några modeller på vår lista kommer med, eller är kompatibla med, teleskopiska eller flersektionerade stolpar för att hjälpa dig att nå höga fönster och takfönster utan att vicka uppför en stege. Nackdelen är dock att ett långt handtag göra dammsugaren svår att kontrollera, speciellt om den är tung.

Städtillbehör: Många fönsterdammsugare levereras med rengöringsflaskor, mikrofiberkuddar och till och med en egen städspray. Även om de är användbara, är det osannolikt att dessa extrafunktioner fungerar bättre än de saker du redan har i ditt städskåp.

Vad ska man titta efter när man väljer den bästa fönstertvätten?

Batteritid

De flesta fönsterdammsugare är sladdlösa vilket innebär att de drivs av ett uppladdningsbart batteri. Körtiderna varierar vanligtvis från 20-45 minuter vid full laddning. Se till att du väljer en modell som ger tillräckligt med tid för att rengöra alla dina fönster, duschdörrar eller vad du nu vill använda den till utan att behöva laddas. Det är också värt att kontrollera laddningstiden.

Rengöringsprestanda

Liksom all fönsterputsutrustning bör de bästa fönsterdammsugarna göra rent snabbt samtidigt som de lämnar en streck-och fläckfri finish på glasytor (eller åtminstone nära streckfri). Vakuumet bör också vara tillräckligt kraftfullt för att effektivt avlägsna fukt. En fönsterdammsugare av dålig kvalitet kommer sannolikt att lämna efter sig fler streck, vilket är ett vanligt problem vid rengöring av fönster.

Kantrengöring

Det kan vara svårt att rengöra längs nederkanten med vissa fönstersugare, på grund av formen på sughuvudena och kroppen. Leta efter en modell med städhuvud som gör det enkelt att rengöra hela fönstret.

Tillbehör och verktyg

En fönsterdammsugare kan komma med extrafunktioner som ett mindre blad (för rengöring i hörn), mikrofiberdukar, skrapa och rengöringsmedel. Även om dessa inte är viktiga, kan de göra rengöringen mycket snabbare.

Vikt

Att putsa stora fönster kan vara tröttsamt – speciellt med en tung fönstertvätt. Det är därför många tillverkare av fönsterdammsugare gör mycket för att säkerställa att deras dammsugare är lätta och ergonomiska.

Varumärke

Det finns många märken som tillverkar fönsterdammsugare. Dessa inkluderar Karcher, Leifheit, Vileda, Beldray och Bosch. Vi rekommenderar att du håller dig till välkända varumärken när du köper, eftersom dessa är mer benägna att vara pålitliga.

Naturligtvis måste du också följa de grundläggande reglerna för fönsterputsning, oavsett om du gör det manuellt eller med en fönstertvätt. Dessa inkluderar rengöring på en molnig dag och att se till att alla fönsterbrädor är rena först.

Mer om vakkumfönstertvättar

Fönsterdammsugare finns i olika former och former. Den vanligaste typen är den handhållna dammsugaren som använder en 10-20 W motor för att suga upp damm och skräp från fönster. Samlingen av smuts spills ut i en separat (eller integrerad) vattenbehållare som rengörs efteråt.

En annan modell är den teleskopiska dammsugaren som är en livräddare för stora fönster. Denna dammsugare är byggd av huvudbasen, ett sugmunstycke och en justerbar stång. Rengöringsprocessen är identisk med de första modellernas, men vissa teleskopsugare stödjer också en uppåtgående rörelse i motsats till standarden nedåt.

Detta är särskilt användbart för att ta bort ränder som är mer benägna att uppstå med teleskopiska dammsugare än handhållna. Sammantaget är en handhållen dammsugare mer exakt och ger bättre rengöringsresultat, men en teleskopisk är mer praktisk.

Tillbehör till fönsterdammsugare

När du väl har provat din fönstertvätt kommer du att se att dess tillbehör gör rengöringsprocessen mycket bekvämare och kortare. För det första måste din fönsterdammsugare ha två munstycken: ett för stora fönster och ett för små. Att rengöra kanter och ta sig igenom till svåråtkomliga områden är jobbigt, så ett smalt munstycke kan vara en riktig livräddare.

Detsamma gäller för stora eftersom de täcker en bredare yta än standardmunstycken, så den nödvändiga rengöringstiden halveras. Sprayflaskor är också mycket praktiska eftersom de tillåter rengöringsmedel att vara inom räckhåll, vilket resulterar i totalt sett bättre rengöringsresultat. Sist men inte minst har vi mikrofiberdukar som är otroliga på att samla och ta bort damm och rester innan rengöringsprocessen startar.

Hur använder du en fönstertvätt?

Varje rengöringsdammsugare utgör en specifik modell, olika komponenter och ibland även olika användningsområden. De flesta produkter har dock vanligtvis en bas, ett sugmunstycke, en sprayflaska och en mikrofiberduk. Med tanke på att Karcher är den mest pålitliga tillverkaren av fönstertvättar, innehåller deras guide för rengöring av fönster dessa steg:

 1. Sprayflaskan måste fyllas med vatten och lämpligt rengöringsmedel. Se till att använda fönsterexklusiva rengöringsprodukter eftersom andra kan göra dina fönster fläckiga.
 2. Spraya koncentratet i fönstret och rör om med mikrofiberduken. Hela fönsterytan måste nås, så att du kan få en streckfri rengöring.
 3. Börja med att flytta din dammsugare i en nedåtgående rörelse. De flesta märken designar sina dammsugare så att de är kompatibla med både vertikala och horisontella rörelser, men vissa har också en uppåtgående rörelse.
 4. Om din dammsugare har lämnat ränder längs med fönstrets yta, ta en ren, torr trasa och bli av med fläckarna. Voila! Du har rena fönster.

 Hur fungerar det?

En fönsterdammsugare fungerar genom att använda en motorgenererad sugkraft för att samla upp damm, fläckar, smuts och kondens från plana ytor som fönster, speglar, kakel eller andra glasytor. De flesta fönstersugare har ett gummibaserat munstycke som suger upp smutsen från fönstrens utsida och dammsuger den till en integrerad vattenreservoar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!