Bästa Grensaxen – 7 Bäst i Test [Lista & Guide]

Hur väljer man den bästa grensaxen?

Grensaxar är ett verktyg som används för att kunna beskära tjocka kvistar och grenar. Beroende på olika typer av grensaxar och modeller kan olika tjocklekar på grenarna beskäras. Grensaxen är avsedd för att underlätta arbetet i en trädgård och är ett av de viktigaste verktygen för att kunna underhålla och upprätta en hög standard an en fin trädgård.

Grensaxen är ett bra verktyg som är ett måste för en trädgårdsmästare. Det finns dock flera olika modeller och det är inte lätt att veta vilken typ av grensax som är optimal att använda för vilka typer av grenar och buskar. Alla behov ser olika ut och det är därför av vikt att betänka vilken grensax som lämpar sig bäst i just ditt fall. Vill du kunna forma buskar och grenar är grensaxen både effektiv och ett kraftfullt verktyg.

Vilken grensax ska jag välja?

Det finns idag flera olika typer av grensaxar där också stångsaxar finns. Olika saxar har olika effekt och prestanda och är utformade för att kunna användas till olika ändamål. Det finns modeller som är gjorda för mindre grenar och buskar, medan andra kan är mer kraftfulla för att kunna beskära tjockare grenar och buskar.

Viktigt med ett ergonomiskt handtag för grensaxen

Dålig ergonomi gör det svårare att handha en grensax. En grensax med ett skönt handtag möjliggör en bra klippstyrka och gör att du mer effektivt kan beskära både grenar och buskar som du vill bli av med.

Det är viktigt att veta att man gör en investering i rätt grensax eftersom det krävs att grensaxen kan vara billig men samtidigt ha prestanda som krävs för att den ska kunna användas för de rätta grenarna och buskarna.

En mindre grensax är optimal för mindre grenar och buskar

Har du en liten trädgård och mindre grenar och buskar kan en mindre, lättare vara den mest effektiva grensaxen för just dig.

Större grenar och buskar kräver större grensax

Att veta vilken typ av grensax som är mest lämplig kan vara oerhört svårt. En grensax som används mycket måste vara ergonomisk och om det är större grenar och buskar måste det givetvis investeras i en kraftfullare grensax som kan beskära större tjocklekar.

Låt oss därför titta närmare på de olika egenskaperna man bör titta efter. Vi har därför tagit fram tre olika produkter och jämfört de bästa grensaxarna enligt oss.

Bästa grensaxarna

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära grensaxarna för alla olika typer av behov och användningsområden.


FISKARS L70 Grensax

 • Sidoskär och utväxling upp till 2,5 gånger klippkraft
 • Smidig
 • Utbytbart skär
 • För mindre och färska kvistar och grenar


BAHCO PG-19-F Grensax

 • Teleskopiska handtag
 • Klippkapacitet på 40mm
 • Kvalitetsstål
 • För stora träd med tjocka grenar


GARDENA Comfort SmartCut Flerstegsgrensax

 • Extremt kraftfull
 • Lättanvänd
 • Precisionslipad övre skär
 • Upp till 250% större klippkraft med stegutväxlingen


IRONSIDE Heavy Duty 500183

Detaljer

 • Professionell och kraftig grensax från Ironside
 • Klippbredd på 38cm
 • Teleskopfunktion
 • Starka och vassa blad


BAHCO P140-F

Detaljer

 • 60 cm grensax från Bacho
 • För kapning av buskar och träd
 • Tåliga och precisionsslipade skär
 • Vikt 1010 gram


GARDENA EnergyCut 600B

Detaljer

 • Kraftfull grensax för krävande klipparbeten
 • Låg vikt och lätthanterlig
 • Upp till 3 gånger mer skärkraft än med vanlig teknik
 • Stötdämpare som skyddar handledarna
 • Justerbara skär efter behov


GARDENA SlimCut

Detaljer

 • Professionell grensax från Gardena
 • Långt aluminiumskaft vilket ger lång räckvidd
 • Optimal klippkraft tack vare den integrerade växellådan
 • Maximal grentjocklek 28mm
 • Precisionsslipade blad


Hur man väljer den bästa grensaxen – köpguide

En grensax kan vara både mindre och större, lättare och tyngre. Beroende på vilket användningsområde du tänker använda grensaxen till behöver du välja en grensax som är ergonomisk men som också är lämpad för arbetsuppgiften.

Om du är överväldigad av utbudet av grensaxar på marknaden är du inte ensam. Det finns en stor variation nuförtiden, och det kan vara besvärligt att gå igenom all information för att välja den perfekta produkten för dig.

Grensax vs sekatör

Du kanske inte inser skillnaden mellan grensax och sekatör eftersom de i huvudsak gör samma sak, men det finns skillnader. Att veta vilket verktyg som är bäst att använda i en situation kan spara tid och krångel när du slutför trädgårdsarbete.

Grensaxen är ett tvåhands manuellt trädgårdsredskap som är idealiskt för att trimma och kapa tjockare grenar upp till två tum i diameter. Då är handtagen långa, vilket ger användaren mer hävstång att utöva kraft vid kapning av större grenar.

Sekatörer kan trimma grenar precis som grensaxar, men de är i mindre skala. Vanligtvis kan du använda sekatörer med bara en hand, och de är idealiska för tunna grenar upp till en halv tum och känsliga trimningsmetoder. Sekatören är perfekt för blomstammar och mindre grenar, men öppningen av bladen begränsar storleken du kan klippa effektivt.

Att välja de bästa grensaxarna för att kapa träd

Innan du väljer din grensax bör du undersöka de många delarna som utgör en högkvalitativ produkt. Nedan kan du se precis vilka faktorer som hjälper dig att avgöra vilken stil och modell av trädsax du behöver.

Bladstil: Städ eller Bypass

Du kan hitta två stilar av grenblad, som inkluderar Anvil och Bypass.

Städskärare använder ett enda vasst blad som skär ner på en plan städyta. Du kanske inte alltid får ett 100 % rent snitt när du använder den här eftersom den bara har ett vasst skärblad och en plan städyta. Den här grenen är verkligen designad för att kapa död ved när ett rent snitt inte är en prioritet.

Uppsidan av en städsax är dock att förhindra att bladen fastnar. Du kan ha upplevt knivstopp med en sax, där föremålet du klipper blir kil mellan knivarna. Detta kan hända med de vedartade fibrerna i trädgrenar. Med städdesignen undviker du detta vilket innebär att du kommer att uppleva mindre stillestånd när det gäller att frigöra bladen efter snittet.

Bypass grensaxar

Bypass-grensaxar är den vanligaste typen av skärsax som är designad för att användas på levande ved (inte död ved). De består av två blad som går förbi varandra och ger ett snyggt rent snitt. Bypass grensaxar liknar sax på det sätt som de fungerar för att klippa. De kan dock fastna vid kapning av stora grenar eller mycket fibröst material och kräver frigöring.

Det är en avvägning, vill du ha superskarpa rena skärblad, välj i så fall Bypass grensaxar. Eller vill du ha ett snabbt och effektivt sätt att rensa stora ytor, med mindre oro över snittets renhet…om så är fallet är städskärare det bästa valet.

Räckvidd för låshandtag

När du handlar efter grensaxar kan du hitta olika modeller som sträcker sig från fasta längder till teleskopskaft. Var och en har sina fördelar, så att välja den produkt som passar dina behov bäst är avgörande för korrekt skötsel av din växtlighet.

Fast längd

Dessa avskärare är inte justerbara. Handtagen har en fast längd och når bara så långt som dina armar tar dem. Om du har grenar som är utom räckhåll måste du använda en trappstege för att få höjd för att slutföra ett jobb med fast längd avskärare. Avskärare med fast längd har fördelen av färre rörliga delar, vilket gör dem mer robusta och mer benägna att hålla längre och ta emot missbruk.

Teleskopiska handtag

Flera märken erbjuder teleskopskaftsaxar. Dessa modeller kan förlänga upp till 80 % av handtagets längd så att du kan nå högre grenar utan att använda en stege eller flytta runt trädet så mycket. Den här stilen kan spara den tid du lägger ner på trädgårdsarbete.

Typ av grepp

Att använda grensaxar kan vara en ansträngande uppgift, särskilt när du har många träd och buskar att skära av. Vissa grepp kommer även att innehålla ergonomiska stilar för att undvika upprepade skador på händer och handleder.

Om du tillbringar mycket tid utanför trädgårdsarbetet är det viktigt att ha ett bekvämt grepp för att minimera belastningen på dina händer.

Handtag stötfångare

Du kanske inte inser fördelen med handtagsstötfångarna på skåran, men de är avgörande för användningen. Stötfångarna är materialet på handtagen som säkerställer att de inte kommer för nära varandra. Dessa är viktiga för grensaxar med bypassblad, medan modeller i städstil inte kräver dem.

Kapacitet för grenar

Grenavskärningskapaciteten kan variera beroende på märke och storlek på trädsaxen. Men i genomsnitt kommer detta populära trädgårdsredskap lätt att trimma och skära av grenar upp till 1,5 tum i diameter.

Men du kan hitta några kraftiga stilar som kan hantera torra, döda grenar på upp till 2 eller till och med 3 tum.

Skärbladskvalitet

Kvaliteten på bladen på en grensax kan göra stor skillnad i din beskärning. En produkt av god kvalitet kommer att innehålla blad av kolstål. Detta material håller sig vassare längre än alternativet i rostfritt stål, och de är lättare att slipa när du behöver bättra på dem.

När man jämför kolstål med rostfritt stål är en övervägande att kolträdssaxarna rostar snabbare. Därför måste du torka dem rena efter användning för att undvika rostbildning som kan påverka driften senare. Jag skulle rekommendera en lätt avtorkning med en trasa och lite olja för att hålla dem i perfekt skick, följt av en rengöring i slutet av beskärningssäsongen.

Reservdelar

En sak du kan välja att överväga är tillgången på reservdelar. Alla produktkomponenter är inte utbytbara från ett märke till ett annat. Du måste hitta tillverkarens distinkta delar för att passa din grensax eftersom varje märke kan variera något och inte passar eller fungerar med andra modeller. Så kanske kolla om de erbjuder dem individuellt som ersättare.

Vikt

Med alla handhållna trädgårdsredskap kan vikten vara en avgörande faktor när du väljer en produkt. Du vill till exempel inte ha en modell som är för tung att hålla i när du klipper dina träd. Å andra sidan kan skrymmande föremål orsaka påfrestningar på handleder, armar, axlar och rygg.

Om du inte kan generera tillräckligt med kraft för att utnyttja skärbladen kommer det inte att bli en njutbar beskärningsupplevelse, så spela efter dina styrkor när det gäller storleken och vikten på de skärmaskiner du väljer.

Flera lätta grensaxar på marknaden är perfekta för timmars användning utan att skapa några problem. Men om verktyget är för lätt, kan envisa grenar äventyra integriteten hos grenen med upprepad kraft. Därför vill du ha en hållbar produkt för kontinuerlig användning men inte för tung för dig att hantera.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!