Bästa Jordborren – 6 Bäst i Test [Lista & Guide]

Att bygga staket är tufft och jobbigt. Hantering av tunga stolpar och att gräva stolphålen innebär hårt arbete och tar lång tid.

Men det finns en lösning på alla hålgrävningsproblem: en jordborr. De bästa jordborrarna kan göra utgrävning av lämpliga hål på rätt djup till en snabbare och mindre mödosam uppgift.

Oavsett om du väljer ett eldrivet, bensindrivet, eller manuellt alternativ  gör dessa verktyg att du kan gräva rakt ner i jorden utan att gräva ut stora, runda kratrar som kräver påfyllning när du är klar. De sparar både tid och möda.

När det gäller att bygga staket kan de rätta verktygen göra jobbet så mycket enklare. Jordborrar kan verkligen minska mängden hårt arbete jämfört med en traditionell spade.

Här tar vi en titt på de bästa jordborrar som är stora upprättstående borrar som gör det mindre jobbigt och tidskrävande att gräva hål för stolpar. Landskapsarkitekter använder dem, liksom andra som är involverade i denna typ av arbete.

Jordborrar kan vara manuella eller drivna. De hjälper arbetare att gräva rakt ner i jorden snabbare, jämfört med att manuellt gräva ut djupa hål som måste fyllas i mer ingående i när stolparna är placerade. Istället för att behöva böja sig kan jordborrar stå upprätt, vilket skyddar ryggen, armarna och händerna. De flesta bensindrivna jordborrar kan manövreras av en eller två personer som håller i handtagen när de borrar.

De bästa bensindrivna jordborrar ser ut som stora korkskruvar med motorer ovanpå och gräver ut hål som har konsekvent djup och bredd. Det finns andra typer av skruvar tillgängliga förutom de som gräver stolphål. Till exempel kan trädgårdsmästare köpa manuella blomsterplanternigserktyg för att hjälpa dem att plantera stora mängder lökar i sina rabatter. De finns i olika storlekar, och vissa är perfekta för plantering i behållare, buskar eller träd i olika storlekar.

Bästa jordborren

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära jordborrarna på marknaden för alla olika behov, preferenser, och användingsområden. Vi tittar på manuella, eldrivna, och bensindrivna alternativ av jordborrar.


Jordborr Elektrisk EA1200 Texas

Detaljer

 • Elektrisk jordborr med en diameter oxå 15cm
 • Maxdjup på 80cm
 • Enkel funktion för borrning av stängselstolpar
 • Effekt på 1200W
 • Motoreffekt på 230V och prestanda på 200 varv/min
 • Ljudnivå på 102 dB

Bensindriven Jordborr på EA5300 Texas

Detaljer

 • Bensindriven och kraftfull 51,2 cc jordborr med 2-taktsmotor
 • Prestanda på 1,4 kW och 10500 varv/min
 • Ergonomisk borr
 • Maxdjup på 70/80 cm och upp till 110/120 med förlängningsrör

Jordborr Bensindriven NEG52 Texas

Detaljer

 • Kraftfull jordborr med 2-takts bensinmotor och prestanda på 1,9 kW
 • Kapacitet på 7000 varv/min
 • Maxdjup på 70cm
 • Robust och pålitlig jordborr
 • Ergonomiskt handtag

Jord 120cm Diameter 150mm

Detaljer

 • Praktisk handdriven jordborr
 • Jordborr på Ø560 mm
 • Längd på 120 cm
 • Diameter på 150 mm

Jordborr Manuell 7 CM

Detaljer

 • Klassisk manuell jordborr med trähandtag för enkel borrning av hål i marken
 • Borrar ner till 80cm
 • Totalhöjd på 110 cm
 • Diameter på 7 cm

Jordborr NEA 560 E, 2-takt

Detaljer

 • Kraftfull bensindriven jordborr med 160-200 varv/min
 • 2-takts motor med en storlek på  52 cc och en effekt på 2,6 hk vid 7000 vm
 • Maximalt borrdjup på 150cm

Typer av jordborrar

Det finns gott om verktyg för att gräva hål, från vanliga spadar till kraftiga grävmaskiner, plus flera typer av andra verktyg och maskiner. Med det sagt finns det en hel del att tänka på när du ska välja den bästa jordborren för just dina behov.

Manuell

Manuella jordborrar är det vanligaste och traditionella alternativet för att gräva hål för staketstolpar, brevlådor och många andra projekt. De är designad med ett par långa handtag och två gångjärnsskopor på änden.

Manuella jordborrar fungerar genom att trycka in skoporna i jorden, arbeta handtagen fram och tillbaka några gånger för att lossa smuts och stenar och sedan skopa ut dem ur hålet. Vissa jordborrar levereras med mått på handtagen för att spåra framstegen snabbt.

Detta alternativ är det mest bärbara valet och det enklaste att använda – i teorin. Men den ansträngning som krävs för att gräva djupare och djupare kan slita ut användarens händer, armar och rygg och kräver givetvis manuellt arbete.

Bensindrivna jordborrar

När det gäller tråkiga djupa hål snabbt är bensindrivna jordborrar vägen att gå. Dessa maskiner har bensindrivna motorer monterade ovanpå, liknande de som finns i motorsågar och gräsklippare.

Motorn vrider en stor skruv så att den kan borra djupt och snabbt i marken. På vägen ner gräver skruven ut lite jord och stenar från hålet, men det lossnar också resten, för att möjliggöra rensning av hålet relativt lätt efteråt.

Det finns tillfällen då en bensindriven jordborr efter hål kommer att begrava sig i marken och fastna i en hård rot eller sten. I dessa fall kan det vara lite mer utmanande att ta bort jordborren, så det är något att tänka på.

Elektrisk jordborr

Elektriska jordborrar fungerar på samma sätt som bensindrivna modeller, men med en elmotor för att driva skruven. Elmotorn är tystare och skapar inga avgaser. De är ofta lättare, bekvämare och kräver mycket mindre underhåll, men det kan kosta energi.

Inte bara är elektriska jordborrar bekvämare än bensindrivna, det finns också batteridrivna jordborrar tillgängliga. Dessa alternativ blandar bärbarheten hos en bensinjordborr med vikten och bekvämligheten hos ett elverktyg. När du gräver stolphål för att stänga in på en mindre gård, är en batteridriven jordborr verkligen värd att överväga.

Vad du ska tänka på när du köper den bästa jordborren

Innan du väljer en jordborr finns det några faktorer att tänka på. Kontrollera först att jordborren har förmågan att få jobbet gjort. Det måste också vara tillräckligt lätt för att hantera när du arbetar ensam. Det här avsnittet kommer att markera dessa områden samt peka på några andra faktorer att tänka på när du väljer den bästa grävmaskinen för ditt projekt.

Motor

Vissa jordar och ytor är lättare att gräva i än andra. När du använder en eldriven jordborr, se till att den kan hantera uppgiften – mycket av det beror på motorn som driver skruven.

Bensinmotorer finns i motorstorlekar uttryckta i kubikcentimeter (eller cc). Leta efter en modell 40cc eller större. Elektriska jordborrar kommer vanligtvis med information om watt och ampere. Modeller med 1200 watt eller mer fungerar bäst; Se också till att motorn har minst en 10-amp motor för att förhindra att den överhettas.

Om jorden är hård, komprimerad eller full av stenar, överväg ett alternativ med högre hästkrafter. Det kan vara utmanande att få den typen av ström från en elektrisk jordborr, så se upp för att tuffare terräng kan kräva en bensindriven modell.

Borr

En annan poäng att förstå när du väljer en jordborr är skruven. Skruven är själva stycket som borrar i marken. Det ser ut som en borr. Skruvar finns i några storlekar, så det är viktigt att välja rätt storlek för projektet och maskinen. Att välja rätt skruvstorlek beror på projektet. Alla projekt som kräver betong, som stolpar för högre staket och däckfot, kräver en stor skruv.

En 8-tums skruv gör det möjligt att placera en 4 × 4 stolpe i marken med tillräckligt med utrymme för betong att förankra den. En 12-tums skruv, bäst kopplad till en tung maskin, skapar ett hål som är tillräckligt stort för en 6 × 6 eller 4 × 6 stolpe och mycket betong. Mindre skruvar, som 4- eller 6-tums alternativ, är lämpliga för lätt arbete som brevlådor samt metallstaketstolpar för staket.

Tänk på att ju större skruven är, desto mer friktion kommer den att skapa medan den är i marken. Endast en kraftfull motor kan vrida en stor 12-tumsskruv i tätt komprimerad jord, där en 4-tumsskruv kan tyckas glida in i sandig terräng med även lätta modeller.

Om det är svårt att gräva ett hål, överväg att börja med en mindre skruv först och byt sedan in större skruvar när jobbet fortskrider. Spara tid genom att gräva alla hål med den mindre skruven och sedan komma tillbaka med den större skruven.

Djupkapacitet

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när man gräver ett hål är hur djupt det måste vara. Höga stängsel skapar mycket hävstångseffekt i blåsiga förhållanden, och de kan enkelt riva upp en grund stolpe. Att installera en staketstolpe kan också få marken att lyfta den upp och ut ur hålet vid kallt väder.

De flesta manuella jordborrar har långa handtag som gör det möjligt att gräva ner till djup på cirka 1,2m.

Vikt

Även om kraft, skruvstorlek och djup är viktiga, spelar ingen av dem mer än vikt för att säkert eller enkelt kunna använda jordborren efter hålet. Användaren behöver en maskin som man kan hantera och ta bort från hålet även när den är full av jord och stenar.

Manuella jordborrar är det lättaste alternativet, som ofta väger cirka 5 kilo. Även med skoporna fullt lastade med stenar och jord är det sällan man behöver lyfta mer än 20 kilo från hålet.

Elektriska jordborrar rankas i mitten när det gäller vikt. De väger vanligtvis i området 9-10kg vilket gör dem till den mest praktiska blandningen av vikt och kraft för många.

Bensindrivna jordborrar efter hål är det klart tyngsta alternativet. De kan ofta väga mer än 18-20kg. Den extra vikten gör att de enkelt kan gräva i jorden, men det kan också göra dem svårare att ta bort.

Handtag

Oavsett om du använder ett manuellt alternativ eller en driven jordborr, tänk på handtagen. De kommer att vara användarens huvudsakliga kontaktpunkter med verktyget, så de måste vara bekväma och erbjuda den hävstång som behövs för att borra eller skopa och ta bort verktyget så enkelt som möjligt.

Manuella jordborrar gör det möjligt att utöva mer hävstångseffekt i hålet för att skopa smuts och stenar, vilket gör det mindre sannolikt att jorden glider tillbaka i hålet när verktyget kommer ut. De kan också gräva djupare.

Generellt sett är bredare handtag bättre för drivna enheter. Bredare handtag möjliggör större kontroll över den vridande karaktären hos en jordborr, och en partner kan hjälpa om den fastnar i ett hål.

Fördelarna med att äga en jordborr

Även om det kanske inte verkar vara mycket arbete att gräva ett eller två stolphål med en spade, kan storleken på det hål som behövs sluta verka enorm. Att äga en jordborr innebär möjligheten att göra hål nästan var som helst på gården utan ett storskaligt grävprojekt eller röra.

För den genomsnittliga personen är grävning av stolphål den minst roliga delen av ett staketprojekt. De kan vara väldigt jobbigt  att gräva, och processen kan ta väldigt lång tid. Genom att använda en jordborr kan du avsevärt minska tiden som går åt att gräva hål.

Jordborrar har också andra användningsområden. Många isfiskare använder dessa för att borra i isens yta. En jordborr kan också gräva hål för att plantera blommor, buskar och buskar – välj bara en skruv med lämplig storlek för varje.

Om du inte har mycket erfarenhet av jordborrar kan du fortfarande ha några frågor om dem, vad de kan göra eller hur de fungerar. Det här avsnittet är för dig. Här är några av de vanligaste frågorna om grävmaskiner efter hål.

Hur djupt kan jag gräva med en hålgrävare?

Jordborrar kan gräva ganska djupt eftersom du kan lägga till förlängningsdelar för att fortsätta gräva. För många förlängningar kan dock göra att maskinen blir svår att lyfta eller placera i hålet. Generellt kan skruvlängder över 150cm bli svåra att hantera.

Vilka är fördelarna med ett manuellt alternativ framför ett bensindrivet eller eldrivet alternativ?

Den största fördelen med en manuell jordborr efter hål framför en driven är kostnaden. Manuella jordborrar tenderar att vara mycket billigare. De är också mycket bärbara och kräver inte batteri, bensin eller förlängningssladd.

Slutsats

Jordborrar kan vara manuella eller drivna. De hjälper arbetare att gräva rakt ner i jorden snabbare, jämfört med att manuellt gräva ut djupa hål som måste fyllas i mer ingående i när stolparna är placerade. Istället för att behöva böja sig kan arbetaren stå upprätt, vilket skyddar ryggen, armarna och händerna. De flesta bensindrivna jordborrar kan manövreras av en eller två personer som håller i handtagen när de borrar.

De bästa bensindrivna jordborrarna ser ut som stora korkskruvar med motorer ovanpå och gräver ut hål som har konsekvent djup och bredd. Det finns andra typer av borrar tillgängliga förutom de som gräver stolphål. Till exempel kan trädgårdsmästare köpa manuella blomsterplanterare för att hjälpa dem att plantera mängder lökar i sina rabatter. De finns i olika storlekar, och vissa är perfekta för plantering i behållare, buskar eller träd i olika storlekar.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!