Bästa Kabelsökaren – 8 Bäst i Test [Lista & Tips]

En kabelsökare är ett praktiskt verktyg som kan komma väl till hands för en rad olika tillfällen.

Kabelsökare löser alla problem med elsystemet med manuella kontroller av ledningar, brytare, etc. Att leta efter dessa manuellt är bde ett kpmplicerat och långdraget jobb, men med en kabelsökare är det snabbt och väldigt lätt.

Med hjälp av modern teknik är det mindre komplicerat att följa kablarnas banor tack vare kabelsökare. Den här enheten som används av yrkesverksamma syftar till att hitta felaktiga linjer och hjälpa till att skapa komplexa elektriska anslutningar i byggnader, samt att upptäcka kablar och var de finns placerade.

Att veta vad som finns inuti dina väggar innebär att veta vad du ska reparera och hur du gör ditt hem säkrare.

En kabelsökare används för att identifiera ledningar och kablar i en grupp eller uppsättning av flera andra ledningar och kablar i samma anslutning. Det är svårt att lokalisera måltråden när ett antal andra kablar och ledningar trasslas ihop. Den bästa trådspåraren hjälper dig att hitta den tråd som krävs på nolltid.

I denna artikel går vi igenom allt du bör veta om kabelsökare för att hjälpa dig hitta den bästa för just dina behov, samt går igenom de bästa kabelsökarna på marknaden.


Bästa kabelsökaren – signalkabeltestare bäst i test

I vårt kabelsökare test går vi igenom de bästa och mest populära kabelsökarna på marknaden för alla olika användningsområden, behov, och preferenser.


Ridgid SeekTech SR-20

Detaljer

 • Praktisk och lätthanterad kabelsökare med låg vikt
 • Kapacitet att spåra alla frekvenser mellan 10 Hz och 35000 Hz och närhetssignal samt signalstyrka bidrar till mycket precis lokalisering
 • Drivs av 4 st batterier

Beha-Amprobe AT-3500

Detaljer

 • Kabelsökare som används för att söka kablar, ledningar, och rör som finns i marken
 • Visar snabbt och enkelt information på en bakgrundsbelyst digital display för enkel avläsning och enkla menyer
 • Lämplig för användning i alla olika väder samt tuffa miljöer
 • Arbetar med en frekvens på 33 kHz
 • Används för att indikera djup, plats, samt riktningen av metallkablar
 • Kommer med en rad olika tillbehör

Beha-Amprobe AT-8030-EUR

Detaljer

 • Används för spårning och identifiering av kablar i vägg, tak, och golv
 • Utmärkt vid byggen och industrier där kablarnas positioner inte alltid finns väl dokumenterade
 • Kapacitet att hitta säkringar och brytare samt kortslutningar
 • Utrustad med en LCD färgdisplay i 89mm med högupplöst bild för god sikt
 • Sensorspets som använder två antentyper förenklar avläsning i trånga utrymmen och svåråtkomliga utrymmen
 • Utformad med tre effektkägen för använding i alla områden

Testboy 26 kabelsökare

Detaljer

 • Designad med funktioner för att både mäta och kontrollera ledningar och kablar
 • Fungerar genom att sändaren skickar en signal och mottagaren tar emot signalen
 • Inbyggd LED-ficklampa för god synlighet under arbetet
 • Skydd mot nätspänning, kabelsökaren är utformad för tele, data, samt spänningslösa kablar

Marelco Teletest

Detaljer

 • Kabelsökare utformad för telekablar
 • Används för att hitta dolda fel, samt kontrollera telejack
 • Kommer med klämmor som används för kontinuitetstest och kabelsökning

Leica DD120

Detaljer

 • Högpresterande kabelsökare med automatisk känslighet samt inbyggd funktionskontroll och 5 mätlägen
 • Designad med LCD-display som möjliggör enkel inställning och avläsning
 • Indikerar djupet som kablarna ligger på tillsammans med Leicas DA220 signalgenerator (köpes separat)

Fluke 2042

Detaljer

 • Lämplig för kabelsökning i väggar och mark/golv
 • Designad för att också användas för att identifiera säkringar och brytare
 • Kapacitet att hitta avbrott och kortslutningar i kablar samt för att spåra vatten och värmeledningar i metall
 • Mottagare med ficklampa för bättre syn
 • Praktisk och behövändig design

Laserliner CableTracer Pro

Detaljer

 • Kabelsökare med både sändare och mottagare
 • Kan användas för en rad olika syften och för att upptäcka en rad olika saker såsom att lokalitera säkringar, brytare, elektriska kablar, etc.
 • Arbetar med en hög frekvens på 125kHz
 • Visar lik- och växelspänning samt funderar både med och utan nätspänning
 • God läsbarhet med dess stora display
 • Utrustad md permanent AC-spänningsvarning

Vad är en kabelsökare?

En kabelsökare är en oumbärlig enhet som används för att effektivt hitta och lokalisera kablar eller ledningar som är inbäddade eller gömda i väggar, mark eller andra områden. Med sin förmåga att identifiera och spåra kablar spelar den en avgörande roll inom olika områden, såsom elektrisk installation, telekommunikation, nätverksinstallation och liknande.

Grundläggande funktion

En kabelsökare fungerar genom att använda en kombination av en sändare och en mottagare. Sändaren ansluts till den kabel eller ledning som ska hittas och genererar en distinkt signal eller en elektrisk impuls som sänds längs kabeln. Mottagaren används för att uppfånga den utsända signalen och hjälper till att exakt lokalisera var kabeln eller ledningen befinner sig.

Användningsområden

En kabelsökare är oumbärlig vid olika tillfällen och användningsområden. Inom bygg- och anläggningssektorn används den för att undvika oavsiktliga skador på kablar och ledningar under grävnings- eller byggprojekt. Genom att exakt identifiera var kablarna ligger kan man undvika kostsamma och farliga misstag.

Inom telekommunikation används kabelsökare för att spåra och reparera felaktigheter i kabelsystemet. Vid nätverksinstallation och underhåll används de för att identifiera och bekräfta anslutningar samt för att felsöka eventuella problem med nätverkskablar.

Dessutom är kabelsökare användbara för elinstallatörer och elektriker för att hitta dolda elkablar och undvika risk för elchocker eller skador vid reparationer eller ombyggnadsarbeten.

Fördelar med att använda en kabelsökare En kabelsökare erbjuder flera fördelar för användarna:

 • Undvikning av skador: Genom att använda en kabelsökare kan man undvika oavsiktliga skador på kablar eller ledningar under byggprojekt eller grävningar. Det minskar risken för personskador och sparar tid och pengar på reparationer.
 • Tids- och kostnadsbesparing: En kabelsökare hjälper till att effektivt och snabbt identifiera kabeldragningar, vilket sparar tid och minskar behovet av att söka manuellt.
 • Felsökning och diagnostisering: Kabelsökare underlättar felsökning och diagnostisering av problem i befintliga kabelsystem. Genom att exakt lokalisera fel kan man snabbt åtgärda problem och återställa normal funktion.
 • Förbättrad säkerhet: Genom att använda en kabelsökare kan man säkerställa att det inte finns några gömda kablar eller ledningar som kan utgöra en säkerhetsrisk vid arbete eller konstruktion.

Fördelar med att använda en kabelsökare

Att använda en kabelsökare innebär flera fördelar som kan underlätta och förbättra arbetet inom olika områden. Här är några viktiga fördelar att överväga:

Undvikning av skador

En av de mest betydelsefulla fördelarna med att använda en kabelsökare är att den hjälper till att undvika oavsiktliga skador på kablar eller ledningar. När du arbetar med byggprojekt, grävningar eller reparationer kan det vara svårt att veta exakt var kablar är placerade under ytan. Genom att använda en kabelsökare kan du noggrant lokalisera och markera kablarna innan du börjar arbeta. Detta minskar risken för att skada kablarna och förhindrar kostsamma och farliga misstag.

Tids- och kostnadsbesparing

En annan fördel med att använda en kabelsökare är den betydande tids- och kostnadsbesparingen den medför. Istället för att genomföra manuella sökningar eller utföra gissningar om kabelplacering kan du med en kabelsökare snabbt och effektivt lokalisera kablarna. Detta sparar tid och minskar behovet av att utföra onödiga och tidskrävande sökningar. Dessutom minimerar det risken för förseningar och extra kostnader som kan uppstå vid skador på kablar.

Felsökning och diagnostisering

En kabelsökare är ett ovärderligt verktyg vid felsökning och diagnostisering av problem i befintliga kabelsystem. Om du upplever att en kabel inte fungerar som den ska, kan du använda kabelsökaren för att följa kabeln och identifiera var eventuella avbrott eller störningar uppstår. Detta gör det möjligt att snabbt isolera problemområden och vidta lämpliga åtgärder för att lösa dem. Genom att exakt lokalisera fel kan du undvika att behöva byta ut hela kabelsträckor och istället fokusera på att åtgärda specifika problemområden.

Förbättrad säkerhet

Användningen av en kabelsökare bidrar också till att förbättra säkerheten på arbetsplatsen. Genom att korrekt lokalisera kablar och ledningar kan du undvika att oavsiktligt skapa en farlig situation. Till exempel kan en kabelsökare vara ovärderlig för elektriker som arbetar med elkablar, då de kan undvika att råka ut för elchocker eller andra elektriska risker genom att exakt bestämma var kablarna befinner sig innan de börjar arbetet. Detta hjälper till att skapa en säkrare arbetsmiljö för alla inblandade.

Att tänka på vid köp av kabelsökare

Kabelsökare kommer i en mängd olika utformningar och för många olika syften. Det finns kabelsökare vägg, kabelsökare för mark, och mycket mer.

Kabelsökare finns i en rad olika utföranden och designer. Men tricket att välja den bästa kabelsökaren ligger i följande faktorer.

Typ av användningsområden

Användningsområdet för tekniker och husägare och hemmafixare är olika. Professionella behöver kabelsökare som de kan använda för ett brett utbud av applikationer för att slippa köpa en ny varje gång de ska använda den för ett nytt arbetsområde.

Det är viktigt att fundera på vilka specifika användningsområden du kommer att ha för kabelsökaren. Ska den användas främst inom bygg- och anläggningssektorn, telekommunikation eller nätverksinstallation? Varje område kan ha olika krav och behov. Dessutom bör du tänka på den önskade funktionaliteten hos kabelsökaren. Vill du ha grundläggande lokaliseringsfunktioner eller behöver du mer avancerade funktioner som mätning av avstånd eller identifiering av störningar?

Känslighetsjustering

Denna aspekt är nödvändig för att användaren ska samla in rätt mängd signaler. Det hjälper också till att förhindra falska positiva effekter och störningar från andra ledningar. Känsligheten justeras genom automatiska och icke-automatiska medel tills den ensamma anslutningen, som är överföringspunkten, är kvar.

Du vill ha en enhet som kan ge exakta resultat för att undvika felaktiga lokaliseringar. Det är bra att läsa recensioner och kontrollera tillverkarens specifikationer för att få en uppfattning om enhetens noggrannhet och prestanda.

Genomträngande kapacitet

Medan de flesta mottagare inte behöver direktkontakt med ledningar, ligger deras effektivitet fortfarande i deras förmåga att komma igenom väggar, golv och många andra material där kablar gömmer sig. Var noga med att känna till siffrorna om hur djup din sökare kan tränga in och fånga signaler.

Mätområde och förmåga att hantera olika kablar och ledningar

Kontrollera kabelsökarens mätområde och förmåga att hantera olika typer av kablar och ledningar. Vissa enheter kan ha begränsningar när det gäller längden på kablarna de kan spåra eller vilka material de kan arbeta med. Se till att välja en kabelsökare som passar dina behov och arbetsmiljö.

Sökarens kraft

Dina behov handlar inte alltid om den längsta ledningen där signaler kan gå igenom. Kabelsökarnas förmåga att skapa identifierbara indikationer kan variera beroende på pris, inställning och konfiguration. Vissa kan skicka till maximalt 100 fot ledningar, medan andra är tillräckligt starka för att nå mottagaren på ett ledningsavstånd på 1000 fot.

Kostnad

Prisintervallet för kabelsökare är tillräckligt stort för att köpare ska ta hänsyn till deras behov. Du kan spendera överdrivet på en enhet du inte behöver eller välja undermåliga kabelsökare, som i själva verket är värdelösa för din sak.

Varaktighet

På förpackningen står det material som din kabelsökare har. På så sätt kan du kontrollera om din användningsintensitet kommer att skada enheten. Du kommer också att ta reda på om din kabelsökare är motståndskraftig mot element som kan skada den.

Rapporteringsmetod

Vissa, särskilt förstagångsanvändare, har svårt att identifiera hörbara signaler som skickas till den mottagande änden. Välj därför helst en kabelsökare som kan skapa visuella signalindikationer för att du ska vara säker på att du inte spårar fel tråd.

Spänning

Inte alla kabelsökare fungerar på identiska spänningar. Var noga med att känna till enhetens spänningskapacitet för att förhindra obalans i kraft och skador. På så sätt kommer din kabelsökare inte att uppleva överbelastning och du kan hitta rätt anslutningar.

Typ

Tänk på vilken typ av kabelsökare du behöver i första hand. Vissa av dem är speciellt utformade för vissa förhållanden och miljöer och kanske inte fungerar för alla ändamål.

Tillsammans med de två huvudtyperna av kabelsökare (aktiv eller passiv spårning) finns det också flera andra modeller. Det finns underjordiska kabelsökare som kan hjälpa dig att hitta ledningar begravda djupt under marken eller kabelsökare för att lokalisera strömproblem. Bestäm vilken typ som fungerar bäst för dina specifika problem och välj en modell därefter.

Anslutning

Tillsammans med att välja mellan en aktiv eller passiv trådspårning kan du också välja en viss typ av tillbehör. Vissa kabelsökare måste anslutas till nätverket direkt, och först då kan de skicka signalen och upptäcka specifika linjer, strömproblem och mer. Andra använder dock klämmor eller krokodilklämmor för att skicka signalen när det inte finns direkt tillgång till linjen.

Justerbara funktioner

Oavsett om du är professionell eller hemmafixare behöver du en justerbar kabelsökare. Detta gör att du kan plocka upp signalen från ett annat intervall och därmed upptäcka och lokalisera ledningar snabbare och mer exakt. De bästa kabelsökarna har justerbara känslighetslägen, och användarna kan ställa in dem efter situation och miljö.

Ergonomi och användarvänlighet

Det är viktigt att överväga ergonomin och användarvänligheten hos kabelsökaren. En enhet som är enkel att använda och har en intuitiv gränssnittsdesign kan öka effektiviteten och minimera risken för användarfel. Ergonomiska funktioner som bekväma handtag och en lättviktskonstruktion kan göra arbetet mer bekvämt och mindre tröttande under längre användning.

Pris och budget

Naturligtvis spelar priset en viktig roll vid köpbeslutet. Utifrån din budget kan du jämföra olika modeller och deras funktioner för att hitta en kabelsökare som erbjuder det bästa förhållandet mellan pris och prestanda. Kom ihåg att inte bara fokusera på det billigaste alternativet, utan också ta hänsyn till kvalitet och funktionalitet.

Andra överväganden

Räckvidd. Inte alla kabelsökare har samma intervall. Även om de flesta av dem upptäcker signalen på cirka tre meter djup och 100 fot längd, kan det variera mycket beroende på modell. Dessa vanliga kabelsökare fungerar bra för hemmabruk, men du kan behöva den med en bättre kraft för professionella ändamål.

Konstruktion. Det är också viktigt att leta efter en enhet som levereras med ett robust fodral för bättre hållbarhet. Hemmafixare kan använda en mindre hållbar kabelsökare, men yrkesverksamma bör satsa på en kraftfullare och mer hållbar modell. Det är troligt att de använder enheten ofta och lagrar den med andra verktyg, vilket kan orsaka skador och förkorta en dess livslängd.

Övriga tillbehör. Tänk på vilka extrafunktioner och tillbehör du kan behöva i framtiden. Du kan behöva extra räckvidd någon gång, liksom signalklämmor och andra tillbehör. Om du har medlen kan du investera i en all-purpose kabelsökare som fungerar på alla typer av kablar och håller i många år.

Typer av kabelsökare

När det kommer till kabelsökare finns det olika typer att välja mellan, var och en med sina egna egenskaper och fördelar. Här är några vanliga typer av kabelsökare:

Trådbundna kabelsökare

Trådbundna kabelsökare är de mest grundläggande och traditionella typerna av kabelsökare. De består av en sändarenhet och en mottagarenhet som är anslutna med en fysisk kabel. Sändaren skickar ut en signal genom den anslutna kabeln, och mottagaren används för att lokalisera och följa signalen längs kabeln. Dessa kabelsökare är vanligtvis enkla att använda och kostnadseffektiva, men de kan ha begränsad funktionalitet för mer avancerade applikationer.

Trådlösa kabelsökare

Trådlösa kabelsökare är mer avancerade och bekväma att använda än trådbundna alternativ. De använder sig av radioteknik för att skicka och ta emot signaler utan att behöva fysiskt ansluta sändaren och mottagaren med en kabel. Denna trådlösa teknik gör det möjligt att enkelt och flexibelt lokalisera kablar på avstånd och i trånga utrymmen. Trådlösa kabelsökare kan vara särskilt fördelaktiga vid arbete på hög höjd eller vid svåråtkomliga platser.

Avancerade kabelsökare med extra funktioner

Utöver de grundläggande typerna av kabelsökare finns det även mer avancerade modeller som erbjuder extra funktioner och kapabiliteter. Dessa kan inkludera mätning av avstånd till kabeln, identifiering av störningar eller avbrott i kabelsystemet, och möjlighet att skapa kartor över kabeldragningar. Avancerade kabelsökare kan vara mer specialiserade och inriktade mot specifika branscher eller användningsområden, och de kan vara mer kostsamma än grundläggande modeller. Dessa modeller kan vara värdefulla för professionella användare som behöver mer avancerade verktyg för sina arbetsuppgifter.

Genom att förstå de olika typerna av kabelsökare kan du välja en modell som bäst passar dina specifika behov och krav. Det är viktigt att överväga vilken typ av kabelsökare som passar bäst för de applikationer du kommer att använda den i, samt vilka funktioner och kapabiliteter som är viktigast för ditt arbete.

Tips för att använda en kabelsökare effektivt

För att använda en kabelsökare på bästa sätt och uppnå optimala resultat är det viktigt att följa några användningstips och bästa praxis. Här är några tips för att använda en kabelsökare effektivt:

Förberedelse och korrekt anslutning av sändaren

Innan du använder kabelsökaren, se till att förbereda kabeln eller ledningen genom att ta bort eventuella hinder eller föremål som kan störa signalen. Anslut sändaren korrekt till kabeln genom att säkerställa att anslutningen är ordentligt och stadigt fastsatt. Detta kommer att säkerställa en stabil signalöverföring och exakt lokaliseringsförmåga.

Rätt användning av mottagaren och tolkning av signaler

När du använder mottagaren, se till att hålla den nära marken eller ytan där du letar efter kabeln. Rör långsamt och metodiskt över området och observera signalstyrkan och eventuella förändringar i ton eller indikatorer på mottagaren. Lär dig tolka signalerna korrekt enligt tillverkarens instruktioner eller användarmanual för att noggrant identifiera kabelns position.

Undvika störningar och falska positiva resultat

Se till att minimera störningar som kan påverka signalöverföringen. Håll kabelsökaren borta från andra elektriska enheter eller magnetiska fält som kan påverka dess prestanda. Var också medveten om eventuella falska positiva resultat som kan uppstå på grund av närheten till andra kablar eller elektronisk utrustning. Användningen av kabelsökaren bör kombineras med visuell inspektion och noggrann bedömning för att undvika felaktiga slutsatser.

Utforska olika lägen och inställningar

Många kabelsökare erbjuder olika lägen eller inställningar beroende på specifika applikationer eller kabeltyper. Ta dig tid att utforska och testa dessa olika lägen för att få bästa möjliga resultat. Det kan finnas lägen för att hantera olika kablar, justera känsligheten eller filtrera ut störningar. Genom att lära känna de olika funktionerna kan du optimera användningen av kabelsökaren för dina specifika behov.

Genom att tillämpa dessa tips kan du använda en kabelsökare på ett effektivt sätt och uppnå noggranna resultat vid lokaliseringsprocessen. Var noga med att följa tillverkarens instruktioner och rekommendationer för att få ut mesta möjliga av din kabelsökare och undvika potentiella problem.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!