Bästa Kompressorn – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Luftkompressorer är viktiga komponenter i många företag och för en rad olika syften.

De kan driva ett brett utbud av verktyg och är ofta bärbara och praktiska. Kompressorer kan användas för allting mellan att driva stora maskiner till att pumpa däck eller generera kraft för spikpistoler. Men att göra ett kompressorval bland alla olika modeller kan ibland kännas överväldigande.

Vilka är kriterierna för att fatta ett välgrundat och bra beslut vid val av luftkompressor?

Med alla de olika alternativen som finns tillgängliga kan rätt val för många vara en ren chansning. Men allla kompressorer är inte skapa likadant och det är därför viktigt att veta dina behov när du väljer en kompressor.

För att hjälpa dig att hitta den perfekta kompressorn för just dina behov har vi sammanställt denna praktiska guide för val av luftkompressor för att förklara hur luftkompressorer fungerar, beskriva några av deras specifikationer, diskutera några faktorer som du bör tänka på när du köper en luftkompressor, och givetvis gå igenom de best populära och bästa kompressorerna på marknaden.

Hur en luftkompressor fungerar

Luftkompressorer fungerar så här: lufttrycket stiger när luftvolymen sjunker när dess molekyler komprimeras till ett tätare utrymme. Denna tryckluft kan sedan släppas ut till pneumatiska verktyg.

Vad orsakar den komprimering? Ofta handlar det om fram- och återgående kolvteknik, men ibland handlar det om en roterande skruv och ibland en centrifug. En kompressor med en fram- och återgående kolv innehåller vanligtvis en vevaxel, en anslutningsstång, en cylinder, en kolv och ett ventilhuvud.

Den drivs antingen av en gasmotor eller en elmotor. En luftkompressor har också en lufttank för att hålla luft inom ett specificerat tryckområde. Kompressorns motor cyklar till och från efter behov för att hålla tanken fylld med luft.

Ena änden av cylindern suger in luft genom inloppsventilen när kolven rör sig. När kolven rör sig bakåt fylls utrymmet framför den med luft som tas in genom inloppsventilen, och när kolven rör sig framåt komprimerar den luften och skickar den till den andra änden av cylindern. I den andra änden av cylindern finns utloppsventilen som släpper ut tryckluften i tanken. När kontinuerliga mängder luft fyller tanken ökar trycket i tanken ännu mer.

Hur vet luftkompressorn när den ska sluta komprimera luft?

De flesta kompressorer använder en tryckomkopplare för att stoppa kolvarna automatiskt när luften i tanken har nått ett förutbestämt tryck. Du behöver dock inte använda detta tryck – du kan ställa in tanken till ett lägre tryck med hjälp av en regulator. Detta steg är viktigt för att matcha lufttrycket i tanken med tryckkraven för det verktyg som du planerar att använda.

Vad kan du göra med en luftkompressor?

Du kan köra flera olika typer av saker med en kompressor, inklusive driva slipmaskiner, borrar, spikpistoler, högtryckssprutor och mycket mer. Du kan använda en luftkompressor för att pumpa ett däck eller bilverkstad, i tillverkningsapplikationer, för att nämna några.

En av de största fördelarna med att driva verktyg via tryckluft är att varje verktyg i en butik inte behöver ha sin egen motor. I stället kan du använda luftkompressorns enda motor för att driva dussintals olika verktyg i en mycket effektiv process. Pneumatiska verktyg tenderar att skapa mindre buller och kräver mindre underhåll än elverktyg också.

Luftkompressor

Kompressorer finns i olika kvaliteter baserat på kapacitet och applikationer. Det är därflr viktigt att vara medveten om dem. Konsumentkompressorer är för huset eller en liten garageverkstad och kan hantera lågt tryck, mestadels med ett enda verktyg åt gången. Kompressorer för proffs är bärbara, har ibland hjul eller kan monteras på en vagn eller ett litet fordon och gör det möjligt att använda små verktyg på arbetsplatser, som spikpistoler och reparationsverktyg på vägarna.

Kommersiella kompressorer ger en stadig tillförsel av tryckluft, är tunga och har mer avancerade funktioner. Dessa kompressorer kan kontinuerligt driva flera verktyg vid högre tryck och används i industrier, från fabriksgolv till oljeplattformar och fartyg.

Typ av kompressor

Enstegs luftkompressorer har låg kapacitet och de mindre modellerna kan flyttas manuellt. Dessa är för mindre applikationer såsom färgsprutning, för små butiker och hem. De har olika kapacitet och kan också innehålla en liten lagringstank för tryckluft i större modeller.

Tvåstegs luftkompressorer är för garage och tillverkningsanläggningar och kan ge tillräckligt med kraft för att samtidigt kunna köra flera luftverktyg. Dessa modeller komprimerar luften två gånger, har lagringstankar och är därför prissatta högre. Tankstorlekar kan gå upp till 200 liter och mer och rymma mycket tryckluft, vilket gör att du kan minska strömförbrukningen.

Luftkompressorns kapacitet

 • Din luftkompressors kapacitet och leverans beror på följande faktorer:
 • PSI – pund per kvadrattum: En högre PSI är mer tryckluft för en given tankstorlek.
 • CFM –Mängden möjlig luftkraft i kubikfot per minut. En högre CFM är mer praktisk när antalet verktyg som används ökar.
 • HP – Mängden kraft som produceras av kompressormotorn. Högre hästkrafter ger större PSI.
 • Tankstorlek: En större tankstorlek kommer att hålla en högre PSI under längre tid. Du måste kontrollera dessa specifikationer noggrant när du jämför modeller.

Roterande skruv- eller kolvkompressorer?

Kolvluftkompressorer är vanligast inom fordonsindustrin och levererar i allmänhet en lägre luftutmatning, liksom lägre luftkvalitet. Dessa genererar också mer ljud och fungerar vid högre temperaturer. De kan kräva mer underhåll för en viss arbetscykel. De förbrukar också jämförelsevis mer kraft för en given effekt. Välj en roterande skruvkompressor för mer tillförlitlighet, bättre luftkvalitet, lägre energikostnad och mindre underhåll. På lång sikt kommer dessa att kompensera för eventuella merkostnader.

Luftkompressorns kraftkälla

Elektriska luftkompressorer är mycket vanliga, tystare och kan användas där det finns regelbunden elförsörjning och på platser där ventilation övervägs. De tenderar dock att vara mindre kraftfulla jämfört med fossila bränsledrivna kompressorer och har begränsningar för utomhusbruk.

En bensindriven luftkompressor skulle vara lättare, tystare och billigare att köpa än sin dieseldrivna motsvarighet, samtidigt som den ger mer kontroll över sin motor. De levererar dock inte liknande vridmoment eller kraft än en dieseldriven och har högre driftskostnader inklusive underhåll.

Dieselluftkompressorer är rörliga, fungerar under ogynnsamma väderförhållanden utomhus och är mer kraftfulla och tunga. Deras robusta karaktär och underhåll kompenserar för de högre initialkostnaderna. Nackdelarna är mer buller och toxicitet hos avgaser.

Medan det finns många tillverkare måste din nya kompressor vara pålitlig och under sin livslängd kan den kräva att du tar hand om den väl för att den ska fungera optimalt.

Här begränsas valet till en tillverkare som har en lång erfarenhet av sina maskiner och pålitlighet. En bra tillverkningsprocess innebär användning av material av högre kvalitet och större uppmärksamhet på detaljer och design som betalar tillbaka den något ökade initiala kostnaden under din designade kompressors livslängd.

Lufttryck (PSI)

Lufttrycket defineras vanligtvis i pund per kvadrattum eller PSI. De flesta luftverktyg kräver 90 PSI för att fungera korrekt, men för att hålla 90 PSI vid verktyget behöver du en kompressor med högre tryck. Många industriella kompressorer är tvåstegs, vilket innebär att de byggs upp för avstängningstryck i två steg.

Den första etappen bygger till cirka 90 PSI och den andra etappen bygger till 175 PSI. De flesta hobby- och mindre kommersiella kompressorer är enstegs och stängs av vid 125 – 135 PSI. Det låter som mycket lufttryck, men de börjar vanligtvis vid cirka 100 PSI, och när du tänker på tryckfallet orsakat av begränsningar i slangen och kopplingarna kanske du inte har tillräckligt med tryck för verktyget.

Hur stor kompressor behöver jag?

Storleken beror givetvis på dina behov. Om du använder industriell utrustning måste du följa tillverkarens specifikationer. De flesta fordonsluftverktyg kräver cirka 10 CFM vid 90 psi för att hålla igång dem.

Om du vill köra slipmaskiner eller andra verktyg som du ska köra stadigt, behöver du minst 10 CFM per verktyg kontinuerligt. Till exempel, om du vill köra en slipmaskin stadigt kan du få en 16 CFM (vid 90 PSI) kompressor med en 65% arbetscykel, vilket ger dig drygt 10 CFM kontinuerligt.

Med en typisk slipmaskin behöver du inte vänta på luft och inte heller behöva oroa dig för överansträngning av kompressorn. Som regel behöver du cirka 2 1/2 riktig HP för vanliga bilverktyg.

Industriella luftverktyg kräver ofta mycket mer luft än bilverktyg så du bör kontrollera tillverkarens specifikationer.


Bästa kompressorn

Nedan finner du ett utplock av de bästa och mest populära kompressorerna för alla olika behov och syften.


Aerfast Kompressor 10 BAR AC33

Detaljer

 • Oljefri kompressor
 • 2,5 hk motor
 • Speciellt anpasss
 • Stor luftåtgång med 245 liter luft per minut vid 6 bar


Senco Kompressor AC4504 Tystgående

Detaljer

 • Kompakt och smidig – bärbar
 • Mycket tyst på enbart 58dB
 • Gjord för mindre spikverktyg


Senco Kompressor PC1010

Detaljer

 • Kompressor för mindre jobb
 • Bärbar och kompakt på enbart 9kg med bekvämda handtag
 • Oljefri motor
 • Tankvolym på 3,8 liter


Senco Kompressor AC24016 Tystgående

Detaljer

 • Lätttransporterad med hjul
 • Kompakt
 • Tyst på endast 70dB
 • Lämlpig för alla typer av jobb


Aerfast Kompressor AC10304 Tystgående

Detaljer

 • Lämplig för dyckertverktyg och klammerverktyg
 • Snabb och flexibel
 • Låg vibrations-och ljudnivå på 60db
 • Skyddande ram med synliga manometrar


Paslode Kompressor Proline 190

Detaljer

 • Liten, lätt och smidig
 • Gjord för dyckertverktyg
 • Enkel att transportera med bärhandtag
 • Oljefri


Paslode Kompressor Proline 215/10-10

Detaljer

 • Robust och kraftfull
 • 10-liters tank
 • Högsta luftryck 10 bar


Makita Kompressor 18V

Detaljer

 • Liten och kompakt
 • Batteridriven
 • Lämplig för bil-och cykeldäck med mera
 • Maxtryck 8,3 bar
 • Inställning för önskat tryck
 • Led belysning


Paslode Kompressor Proline 115 6-8 SO

Detaljer

 • Vikt på 16kg
 • Tystgående med en ljudnivå 66 db
 • Max tryck: 8 bar
 • Gjord för dyckertpistoler
 • Oljefri


Kompressor ABAC 2,0HP

Detaljer

 • Enstegs direktdriven kolvkompressor
 • Oljesmord
 • Överspänningsskydd
 • Passar enklare arbeten
 • 95 dB(A) ljudnivå
 • Luftmängd 220 l/min


Essve Kompressor C 20/10

Detaljer

 • Praktisk med hjul och handtag
 • Oljesmord
 • 20 liters tankvolym
 • Maximalt arbetstryck på 10 bar
 • Motoreffekt 2,5hk.
 • Passar medelstora jobb


 

ÅRETS STÖRSTA KAMPANJ HOS PROFFSMAGASINET ÄR HÄR! PASSA PÅ ATT FYNDA!
ÅRETS STÖRSTA KAMPANJ HOS PROFFSMAGASINET ÄR HÄR! PASSA PÅ ATT FYNDA!