I och med att alltfler går över till elbilar så ökar behovet av effektiv laddning av fordonen. En elbil kan inte som en elmoped laddas direkt i väggen. Ett vanligt vägguttag är inte dimensionerat för den belastning som laddning av elbil innebär. Det krävs alltså en laddbox för att eliminera faran för brand och för att kunna ladda bilen snabbt.
Men vilken laddbox är den bästa? Med många elbilsmodeller på marknaden så finns det också många laddboxar att välja från. Det handlar inte bara om att matcha rätt med den typ av elbil du kör.
Testresultaten från senaste laddboxtesterna
Varje år utförs nya tester av laddbox-modeller. Det kan vara klokt att ta en titt på samlade test av laddboxar som ger en bättre överblick av alla möjliga modeller och märken. År 2022 ser vi en tydlig ranking av modellerna.
Bästa laddboxarna enligt tester 2021 och 2022 är:
- Easee Home
- Charge Amps Halo
- Wallbox Pulsar Plus
- Garo GLB
Nu är det inte säkert att ettan på listan kommer att bli ditt första och bästa val. Det finns ju flera aspekter att beakta. På grund av detta är det verkligen viktigt att läsa på lite mer om modellerna som rekommenderas innan du beställer din laddbox.
Vad tittar testerna av laddboxar på?
När branschexperter jämför laddboxar så ser de på flera olika egenskaper som enskilt och tillsammans kommer att få betydelse för hur bra laddboxen är.
Man ser bland annat på:
Laddeffekten
Idag är det viktigare än någonsin att kunna ladda elbilen snabbt. Det är inte säkert att du har en hel natt på dig innan du ska ut och köra igen. Laddningseffekten anges i kW och några standardvärden är 3,7, 11 och 22 kW.
Tillsammans med bilens batterikapacitet kommer denna funktion att påverka hur enkelt det blir för dig att undvika soppatorsk med din elbil. Dessutom ska du betänka vad som händer när du köper ny elbil. Kommer laddboxen fortsatt att vara lämplig?
Lastbalansering
När du ska bygga och montera i och omkring ditt hem så måste du ju ta hänsyn till helheten. Med laddbox så finns risken för att ditt hemma-nät blir överbelastat om du inte har en laddbox som är lastbalanserad.
Detta betyder i grund och botten att boxen har en form av effektvakt. Det finns olika typer av effektvakter. Den dynamiska lastbalanseringen kommer att beakta elförbrukningen i hemmet och justerar laddningseffekt i laddbox i enlighet med detta.
Det finns också manuell lastbalansering som går att styra med smartphone och app. Om du ska ha en laddstolpe med flera uttag så kan det bli tal om statisk lastbalansering. Den säkrar att det blir balans mellan olika fordon som laddas samtidigt.
Flera uttag för laddning
Om du bara har en elbil så behöver du ju inte mer än ett uttag för den. Men det blir allt vanligare med hushåll som har minst 2 elbilar. Då behövs det flera uttag och det går att få med en laddbox. Det här är ett gott exempel på en egenskap som egentligen inte kan anses vara orsak till att en laddbox är bättre än andra.
Här handlar det mer om vilka behov du faktiskt har. För den som behöver mer än ett uttag på laddboxen är det viktigt att se på tester av laddboxar med flera uttag för att hitta den bästa. Notera också att dubbla uttag kan vara synonymt med dubbelt pris för laddstolpen.