Bästa Mutterspräckare – Bäst i Test [Guide]

Den bästa mutterspräckaren passar muttern bra, bryter den med lätthet, och håller länge. En fast mutter kan göra nedmontering och reparation av ditt fordon, möbler eller annan mekanisk utrustning extremt svår och jobbig.

Det enklaste och säkraste sättet att ta bort den är genom att bryta/spräcka eller dela muttern. Du kanske är orolig att skada gängorna när du gör detta, men den goda nyheten är att mutterspräckare ser till att detta inte sker.

Att välja rätt mutterspräckare kan vara lika utmanande som att ta bort den fastnade muttern.

De flesta bilägare eller mekaniker har hamnat i en situation där de helt enkelt inte får bort en bult. Ibland försöker de använda alla verktyg de har utan framgång. Som tur är kan detta problem kan lösas med en mutterspräckare. En mutterspräckare är ett enkelt verktyg som gör att du kan ta bort en skadad, rostig och mutter som du har misslyckats med att ta bort med alla andra metoder.

Detta verktyg sparar tid, energi och förstör inte muttergängorna när du tar bort muttern. Mutterspräckare kan verkar lika, och du kanske inte känner till skillnaden, men det finns ett antal skillnader mellan dem.

Ja, det är ett praktiskt verktyg, men många faktorer, inklusive spräckarens typ, design, konstruktion och varumärke, spelar en avgörande roll för att göra verktyget lämpligt för ditt ändamål.

Så för att hjälpa dig ska vi i denna artikel gå igenom allt du behöver veta om mutterspräckare.

Bästa mutterspräckaren


Kukko mutterspräckare M12-M24

Detaljer

  • Professionell och smidig mutterspräckare från Kukko
  • Avsedd för att enkelt spräcka muttrar upp till 36mm
  • Mutter M12-M24
  • Vikt: 0,7kg

Kukko mutterspräckare M6-M18

Detaljer

  • Professionell och smidig mutterspräckare från Kukko
  • Avsedd för att enkelt spräcka muttrar upp till 27mm
  • Mutter M6-M18
  • Vikt: 0,5kg

Köpguide för mutterspräckare

Du är redan frustrerad över att muttern har fastnat; nej, du har inte råd att ha en produkt som går sönder före muttern. Här är de viktigaste faktorerna du bör tänka på.

Storlek

Storlek är det första du bör kontrollera i en mutterspräckare. Utan rätt storlek är ditt verktyg nästan värdelöst.

Det kan komma som en överraskning för dig, men en mutterspräckare fungerar inte på alla mutterstorlekar. Den knäcker bara muttrarna den passar. Till exempel, ett verktyg med ett mutterområde på 5/16 till ⅞ tum passar inte en 2-tums mutter.

Av denna anledning innehåller varje verktyg en rad mutterstorlekar som det är idealiskt för.

Så om du ska knäcka en mutter, se först till vilken storlek muttern är. Sök sedan efter mutterspräckaren därefter. Om ett instrument inte räcker för att krossa alla muttrar som stoppade dig, kan du också hitta en uppsättning med två eller fler.

Varumärke

När det gäller en mutterspräckare kan du inte bara välja det billigaste eller dyraste alternativet. Verktygets varumärke översätts till produktens tillförlitlighet och prestanda.

Det är därför det verkligen är ett smart val att köpa från ett välkänt varumärke.

Men vi säger inte att en produkt inte kan vara av kvalitet utan ett varumärke. Och om du hittar några billigare men ändå kvalitetsalternativ, lä kundrecensionerna noggrant.

På så sätt ser du till att tillverkaren inte bara skryter med produkten.

Konstruktion

Liknande typer av mutterspräckare ser mer eller mindre likadana ut, och det förvirrar köparen mest. Bara genom att titta på produkten kan du inte säga hur robust den är.

Så se till att verktyget är tillverkat av kvalitetsmaterial som kolstållegering. Vissa verktyg inkluderar skäreggen som består av smidd och värmebehandlad metall.

Och sådan robust konstruktion och material bidrar till produktens styrka och hållbarhet.

Dessutom, som en tumregel, ju tyngre en mutterspräckare är, desto mer robust är den. Men återigen, om tillverkaren inte ger tillräckligt med information om materialet, lita på användares feedback.

Design

En annan faktor som är värd att titta på är designen. Verktygets design säkerställer om det är användbart för ett visst användningsområde eller inte. Till exempel kan du inte montera en skrymmande mutterspräckare på en trångare plats; du behöver ett litet verktyg för ändamålet.

En mutterspräckares räckvidd bestäms också av dess typ, och vi kommer till det om en stund. Så om du behöver något att arbeta i trånga utrymmen, välj en som ger dig tillgång till området.

Olika typer av mutterspräckare

Även om de flesta mutterspräckare ser nästan likadana ut, finns det vissa skillnader beroende på typen av verktyg. En kort diskussion om tre grundläggande splittertyper presenteras nedan.

Mutterspräckare

Den mest traditionella och vanliga mutterspräckare du hittar är ringklyvaren. Som namnet antyder är huvudet ringformat, och det omger muttern och håller den på plats när mejseln trycks in i muttern.

Dessa verktyg har inte ett städ; istället trycks muttern mot ringens inre plana yta. Även om typen är mer robust än en C-ring, begränsar den omslutande ringen verktygets räckvidd i trånga ställen.

C-ringsdelare

Dessa verktyg kommer med en halvcirkel eller C-formad ring. Och eftersom den inte omsluter muttern helt, kan du enkelt nå de ställen där en ringform inte kommer åt.

Den roterande mejseln gör att du kan arbeta i alla vinklar. Det översätts till ett verktyg som är lämpligt för obekvämt placerade muttrar.

C-ringar är dock mindre starka än ringverktyg eftersom de bara halvcirklar muttrarna. Av denna anledning är dessa verktyg tillverkade av tyngre metaller.

Hydrauliska mutterspräckare

Dessa verktyg kräver inte att skruven dras åt med en skiftnyckel eller skiftnyckel. Istället har de en hydraulisk kolv eller cylinder som multiplicerar kraften när handtaget trycks.

Och du kan enkelt knäcka större och tyngre muttrar som annars är omöjliga att knäcka med ett behändigt C- eller ringverktyg.

Dessa är främst tunga verktyg som används för industriella ändamål. De är tyngre, dyrare och ibland svårare att använda för endast en person.

Hur använder du en kraftig mutterspräckare?

En kraftig mutterspräckare spricker lätt de hårda och högkvalitativa muttrarna. Den tunga driften översätts också till ett verktyg som inte går sönder på grund av frekvent användning. Och att använda mutterspräckaren för att spräcka en rostig mutter är inte särskilt svårt.

Genom att följa de enkla stegen nedan kommer du enkelt att kunna ta bort även den mest envisa nöt som irriterat dig så länge.

Steg ett:

Först måste du passa in muttern mellan städet och mejseln. För att göra det, vrid skruvhuvudet moturs för att öka mellanrummet.

Steg två:

När den fastnade muttern är på plats, rikta in mejseln mot mitten av mutterns platta sida.

Steg tre:

Dra åt skruvhuvudet nu. För detta måste du rotera den medurs med en skiftnyckel, skiftnyckel eller hylsa. Fortsätt så tills muttern spricker på ena sidan.

Steg fyra:

Lossa sedan på mejseln igen som i steg ett genom att vrida skruvhuvudet moturs. Och lossa mutterspräckaren från muttern.

Steg fem:

I steg tre är bara en sida av muttern sprucken. Och eftersom verktyget inte har mejslar på båda sidor, måste du upprepa proceduren för att dela muttern på motsatt sida.

Eftersom muttern är sprucken från båda sidor kan du enkelt ta bort den utan att skada bultgängorna.

Vad är en mutterspräckare?

Muttrar kan fastna i bulten på grund av överdragning, korrosion eller rost. Och när det blir nästan omöjligt att ta bort dem med skiftnycklar eller andra verktyg, har du inga andra alternativ än att knäcka muttrarna.

Och mutterspräckare är ett verktyg som är utformat för att knäcka muttrarna som du inte kan ta bort. Det är förmodligen det enklaste och minst tidskrävande sättet att ta bort en skadad mutter. Och dessa praktiska verktyg uppnår det utan att skada bultgängorna.

Dessa verktyg finns i olika storlekar och former, vilket gör dem lämpliga för nästan alla muttrar.

Fungerar mutterspräckare verkligen?

Ja, om du använder rätt storlek för ditt ändamål, så kommer en mutterspräckare definitivt att fungera. Faktum är att mutterspräckare fungerar när du har slut på alternativ, och ingenting verkar hjälpa dig att ta bort den envisa muttern.

Så, när alla metoder misslyckas, använd en mutterspräckare. Men först måste du se till att verktyget passar den avsedda muttern och når sin plats. Kom ihåg att med ett verktyg i fel storlek kommer du inte att kunna knäcka muttern.

Hur spräcker man en stor mutter?

Mutterspräckare är endast användbara i deras muttersortiment. Så för en större mutter skulle du behöva en större mutterspräckare också.

När du väl har rätt verktyg är det nästan enkelt att dela muttern, oavsett om den är stor eller liten. Montera först muttern mellan mejseln och städet och använd en skiftnyckel för att dra åt skruvhuvudet.

Se sedan till att mejseln är i linje med mitten av mutterns platta sida.

Dra sedan åt skruvhuvudet gradvis; den tvingar mejseln mot muttern och delar den i två delar i processen. När du delat muttern på ena sidan kan du ta loss verktyget och fixera det på motsatt sida för att få båda sidorna att spricka.

För att spräcka en stor mutter måste du ha en stor mutterspräckare som passar storleken. Dessa verktyg kommer att ha sina diametrar indikerade och de olika mutterstorlekar de kan hantera. När du har rätt mutterspräckare, ta loss mejseln och sätt ringen över den stora muttern. Placera denna mejsel över muttern. Bladet ska vara vänt mot muttrarna, den platta sidan. Vid det här laget börjar du dra åt skruven för att klämma fast muttern mellan ringens inre kant och mejseln. Fortsätt att dra åt skruven med en skiftnyckel, hylsnyckel eller skiftnyckel tills muttern är delad.

Vad är en hydraulisk mutterspräckare?

En hydraulisk mutterspräckare är ett unikt verktyg som använder en hydraulcylinder istället för en gängad axel. Detta gör processen att ta bort fastnade och rostade muttrar mycket snabbare och enklare.

Hur bestämmer man storleken på en mutterspräckare?

Som du redan vet kommer mutterspräckare i olika storlekar, där varje storlek är designad för att klara en viss mutterstorlek. För att användarna ska kunna skilja mellan mutterspräckare i olika storlekar, anges deras diametrar på handtaget. På så sätt kan du enkelt se deras storlekar och välja den perfekta för dina klyvningsbehov.

Storlek

Bland de första sakerna att tänka på när du köper en mutterspräckare är dess storlek. En mutterspräckare hjälper dig att knäcka och ta bort envisa och fastnade muttrar, men det fungerar inte om den inte är av rätt storlek. Storlekarna sträcker sig från en splitter till en annan. Vissa hanterar små nötter medan andra hanterar större nötter.

Kontrollera storleken på muttern du vill ta bort innan köpet. Storleken på muttern kommer att vägleda dig till rätt storlek på mutterspräckaren. Du kan också välja att köpa en justerbar mutterspräckare, som hjälper dig att hantera alla muttrar oavsett storlek. Vissa företag säljer också flera splitters av olika storlekar i ett set.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!