Bästa Planhyveln – 6 Bäst i Test [Lista & Tips]

Om du vill jämna ut eller dimensionera grovt virke i din verkstad eller till och med på arbetsplatsen behöver du en tjock hyvelmaskin, även känd som planhyvel eller rikt och planhyvel. Planhyveln hjälper till att avlägsna den grova eller gamla ytan av trä, vilket presenterar en slät och ny yta som är bra för fina träbearbetningsprojekt.

Med planhyveln kan du göra grovt, robust, gammalt och slitet trä till slätt och fint. Därför är planhyveln utan tvekan ett av de viktigaste träbearbetningsmaskinerna du behöver i din verkstad.

I allmänhet kommer de i form av massiva tunga golvmaskiner, som är ganska dyra speciellt för den vanliga hobbyisten och hemmafixaren. Därav behovet av bärbara, allmänt kända som planhyvlar.

En planhyvel fungerar precis som de större golvmodellerna av hyvlar, bara med lägre kapacitet. Med en golvmodellshyvel kan du hyvla virke så brett som 20 tum och mer. Med en planhyvel betyder dess portabilitet att du inte behöver äga en stor verkstad för att äga en. Ditt hemgarage är till och med tillräckligt stort.

Den kan också användas på arbetsplatser av entreprenörer, eftersom den är bärbar och lätt kan flyttas av en person, till skillnad från stora golvmodeller som är avsedda att stanna kvar i verkstaden.

Det finns många märken och tillverkare av planhyvlar idag, alla med sina egna unika funktioner. Att välja en kan således lätt visa sig vara ganska knepigt om du inte vet vad du ska leta efter.

Det är därför vi har granskat och valt ut de bästa planhyvlarna på marknaden. Längre fram går vi även igenom allt du bör tänka på när du ska köpa en planhyvel.

Om du planerar att arbeta på grovsågat virke och förvandla det till ett fint arbetsstycke med släta sidor och enhetlig tjocklek, är en planhyvel ett måste för din verkstad. En planhyvel är en maskin som används av träarbetare för att trimma ytan på en grovsågad platta. Efter ett par hyvlingar eller mer i hyveln blir resultatet ett mjukare, mer bearbetbart arbetsstycke med jämn tjocklek.

Det finns många aspekter av verktyget att överväga, och de flesta av dem ser likadana ut, men idag går vi igenom de bästa och allt du bör tänka på när du ska köpa en.

Bästa planhyveln

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära planhyvlarna på marknaden för alla olika behov och preferenser. I vårt rikt och planhyvel test har vi tittat närmare på de bästa och mest populära planhyvlarna på marknaden. Låt oss titta närmare på vårt planhyvel test.


Dewalt DW733

Detaljer

 • Kraftfull planhyvel med motor på 1800W med 10000 varv i minuten
 • Designad för att fästas i bänk
 • Utformad för att även klara större ytor
 • Utrustad med en rad praktiska funktioner aspekter såsom djupinställning, dimensionsskala
 • Reolverinställning gör det möjligt att justera rätt hyveldjup
 • Djupinställning samt revolverinställning hjälper dig att anpassa maskinen till rätt hyveldjup
 • Möjlighet att låsa fast såghuvudet med huvudlåset som minskar rörelser i hyveln för en perfekt och slät ytfinish
 • 4 stödpelare gör det möjligt att flytta skäraren upp och ned

Makita 2012NB planhyvel

Detaljer

 • Portabel och behändig planhyvel med kompakt konstrution på 1650W som genererar 8500 varv per minut
 • Utrustad med termisk säkerhetsbrytare
 • Automatisk dragrulle gör bearbetningen enklare
 • Djup upp till 3mm och hyvlingsbredd på 304mm

Metabo DH 330 planhyvel

Detaljer

 • Kraftfull planhyvel på 1800W med 9800 varv i minuten som drivs av en universalmotor
 • Lämplig för mobil användning tack vare dess låga vikt
 • Utrustad med en växellåda som är byggd för jämn frammatning av arbetsstykcet
 • Höjdjustering med handvev
 • Erbjuder exakt inställning av spåntjocklek för precis och effektiv hyvling
 • Konstruerad med stora inmatnings- och utmatningsbord som gör det lättare att hantera stora delar

Metabo HC 260 C 2,8 DNB 400 V

Detaljer

 • Planhyvel med en kraftfull universalmotor på 2800W med varvtal på 6500 varv i minuten
 • Snabb och effektiv med matningshastighet på 5 meter i minuten
 • Presenterad med en planhyvelbänk tillverkad i massivt gråjärn
 • Justering av höjd med hjälp av handvev
 • Drivs av en induktionsmotor som är underhållsfri, robust, och tystgående
 • Byggd med foganslag som kan svängas 90°-45°
 • Jämn frammatning av arbetsstycket tack vare dess växellåda

Luna BPT-260B rikt- och planhyvel

Detaljer

 • Kombinerad rikt- och planhyvel på 260mm
 • Konstruerad med robust gjutet aluminium
 • Effekt på 2.2 KW samt en matningshastighet på 5 m/min med automatisk matning
 • Upp-och nedfällbart spånhuvud
 • Robust höj och sänkbart hyvelbord
 • Anlutning till utsug
 • Individuellt ställbart hyvelbord för anpassning av olika spåntjocklek
 • Ställbart riktanhåll från 90°-45°

Black & Decker KW712-QS

Detaljer

 • Planhyvel med kraftfull motor på 650W för god prestanda
 • Skärbredd på 82mm möjliggör snabb avverkning
 • Lämpad för en rad olika användningsområden såsom träytor, målade ytor, falsning av trä etc.
 • Utrustad med dammpåse samt adapter för grovdammsugare
 • 2mm skärdjup
 • Djupinställning med steg om 0,2mm som ger exakta resultat

Att tänka på vid köp av planhyvel

Till att börja med när du ska köpa en planhyvel behöver du bestämma vilka funktioner hos en planhyvel som är absolut nödvändiga. Några universella faktorer för en hyvel att tänka på när man utvärderar ett potentiellt köp inkluderar motor, kvalitet på konstruktionen och tjocklek.

Andra faktorer inkluderar bärbarhet, särskilt för modeller som är gjorda för att användas på bänkskivor.

Det finns generellt tre typer av hyvlar: handhållna hyvlar, stationära hyvlar och tjockhyvlar. Av de tre är handhållna planhyvlar de mest bärbara, lätta och billigaste.

Stationära tjockhyvlar är större än bänkskivan och handhållna modeller. De kommer med sina egna stativ, och de har mer kraftfulla motorer och skärhuvuden som gör att de kan skära igenom tjockare arbetsstycken. Inmatnings- och utmatningsborden är också längre jämfört med bänkmodeller. Dessutom kan de ofta hittas i industriella miljöer på grund av sin stora storlek och kraft.

Men vi ska fokusera på planhyveln. Planhyveln kombinerar bärbarheten hos handhållna modeller med kraften hos stationära hyvlar. De är bärbara, relativt lätta och ganska billiga.

Till skillnad från stationära hyvlar kommer de dock inte med en metallbas. Du kan ställa in den istället på din arbetsbänk eller bygga en anpassad stationär eller rullande stativ för den. En hyvelbänk kostar omkring ett par tusen kronor. Dett agör dem mer idealiska för hobbyfuxare och yrkesverksamma som har en stram budget.

Pris

Den allmänna tumregeln när det gäller att köpa en planhyvel är att ju mer populärt varumärket är, desto dyrare är det. Men inte alla har råd med en dyr planhyvel, och om du bara ska använda den ibland, är det ingen mening att köpa den dyraste du kan hitta.

Men att välja en planhyvel bara för att den är den billigaste du kan hitta kan också slå tillbaka på lång sikt. Du kanske älskar det för att du sparat mycket pengar under processen, men kvaliteten och precisionen kommer givetvis att vara därefter. Du får det du betalar för tenderar att vara ganska sant för verktyg.

Hitta rätt balans mellan kvalitet och pris när du väljer rätt planhyvel. Men om du verkligen vill ha ett verktyg som du kommer att använda i många år, är det bättre att investera i en mer högkvalitativ.

Snitt

Du kommer vanlitigtvis att finna ett grunt snitt av hyveln vanligtvis i början och slutet av brädet. Du kanske inte märker det vid första anblicken efter att du har kört ett bräde genom en hyvel, men titta noga så ser du ett subtilt och märkbart snitt på ditt arbetsstycke. Detta händer på grund av friktionen mellan de snabbt snurrande bladen och träet, som sedan dras in i bladet

Detta händer när skärhuvudet drar i sig och lyfter fram- eller änddelen av brädet medan resten av kroppen hålls nere av valsarna. Bladet tar bort mer material i början och slutet av arbetsstycket, vilket resulterar i ett ojämnt snitt. Att inte använda rullstativ för att stödja ett längre, mer besvärligt arbetsstycke eller ha en hyvel med ojämna eller för flexibla matnings- och utmatningsbord kan också förvärra problemet.

När du köper en hyvel ska du alltid se till att matnings- och utmatningsborden är plana med hyvelbädden. Besök butiken om du kan, och ta med dig ett vattenpass för att avgöra om matnings- och utmatningsborden ligger i nivå med planen. För att minska detta kan du också kontrollera om enheten har bord som du kan justera upp eller ner.

Det finns dock vissa modeller som är byggda med funktioner som kan snittet. Kom ihåg att detta är helt normalt, särskilt med mindre bärbara hyvlar. Eftersom detta inte kan elimineras helt även om du använder de mest kraftfulla och dyraste hyvlarna där ute, är det bäst att lämna tillräckligt med längd på ditt arbetsstycke och bara kapa dessa delar senare för att få en jämn yta. Du kan också lägga till ett offerstycke fram och bak på brädet för att rädda ditt arbetsstycke.

Motorn

Motorn kommer att spela en stor roll för att bestämma planhyvelns kraft. Om den ideala tjock hyvlingen behöver skära igenom allt från mjuk furu till hård ek, leta efter högre varv per minut i motorhastigheten.

Konstruktion

En solid hyvel kommer också att ha solid konstruktion. En bra hyvel kan tåla rigorös och kontinuerlig användning. Den ska kunna prestera bra även med höga nivåer av skakningar och vibrationer. Generellt sett är de bästa planhyvlarna tillverkade av tunga metaller, som gjutjärn.

En annan universell funktion att vara medveten om är tjockleken. Detta är den största bredden av grovt trä som hyvelplanet klarar. Helst är sex tum bra för en planhyvel. Återigen är detta något som ska kunna anpassas till individuella behov och projekt.

Skärdjup

Användaren kommer att styra hur djupt en planhyvel kommer att hyvla per slag, även om detta verktyg kan vara mycket begränsande beroende på verktygskvalitet. Med bänkskivans hyvel kan användaren ställa in hur långt de vill att hyveln ska hyvla per pass. Men om du vill ta bort mycket material från träytan kan du behöva passera det genom maskinen två till tre gånger, eftersom många modeller bara kan ta bort litegrann med varje pass.

Många modeller har ett par maximala djup. De flesta modeller kan bara ta bort cirka 1/16 tum per pass. Billigare modeller kan ta bort så mycket som 3/32 tum. Tänk på att när du använder ett stort skärdjup kan det resultera i en utrivning som kan förstöra och splittra ditt arbetsstycke. Om du arbetar med lövträ eller mycket mjuka träslag vill du använda ett lägre skärdjup för varje omgång och sedan göra arbetet i flera omgångar. Denna process kan ta längre tid, men ändå minimeras risken för utrivning avsevärt.

Dammuppsamlingssystem

Ett dammuppsamlingssystem är en annan funktion som tenderar att variera från modell till modell. När du hyvlar trä tenderar det att skapa mycket damm, vilket kan orsaka en enorm röra i Samma som senast 1h? eller verkstad. Tyvärr kommer inte alla modeller utrustade med en dammuppsamlingsfunktion. De flesta billigare modeller kommer inte med en, så du kan behöva spendera mycket tid att städa upp i slutet av dagen.

När du handlar efter en ny modell ska du se till vilken typ av dammportar den har, vilket gör att du kan ansluta maskinen till ett dammuppsamlingssystem. De flesta modeller kommer med en fyra-tums port, som är kompatibel med de flesta typer av dammuppsamlingssystem.

Om du för närvarande äger ett dammuppsamlingssystem bör du överväga att skaffa en ny hyvelbänk som har en kompatibel port. Det är dock också möjligt att köpa en omvandlare som gör att du kan ansluta en annan dammport till ett dammuppsamlingssystem.

Kapacitet

Många modeller tillåter dig bara att använda brädor som är tolv till tretton tum, vilket kan vara begränsande för vissa människor. Större maskiner gör att du kan hyvla brädor som är femton tum breda eller mer. Om du inte behöver hyvla mer fungerar en standardmodell för dig.

Kraft

Större modeller kommer utrustade med mer kraftfulla motorer. En billig, mindre modell kommer med en motor med låg effekt. Om du ska hyvla mindre brädor och du inte behöver skicka mer än ett bräde genom hyveln samtidigt, kan en billig hyvel vara ett bra alternativ.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!