Bästa sätten att spara el i ditt hem

Även om naturkatastrofer är oförutsägbara och kan lämna höga energiräkningar i deras spår, kan många husägare ta några små steg för att sänka sin energi användning under normala omständigheter. Letar du efter de bästa sätten att spara el? Här är tips för att sänka dessa energiräkningar.

Ändra dåliga vanor

Ett sätt att sakta göra en buckla i elanvändningen är att ändra några dåliga vanor. Att låta lamporna vara tända när de inte används är något många husägare gör av vana. När du lämnar ett rum, släck ljuset. Det kan ta lite tid för vanan att bildas, men det kan spara energislöseri.

Stäng av TV:n om ingen tittar på den också! Om du gillar bakgrundsljudet kan du prova att spela lite omgivande musik på en smartphone (som drivs med ett uppladdningsbart batteri). Låt inte varmt vatten rinna medan du tvättar händerna eller borstar tänderna; om varmvattenberedaren är elektrisk kan detta vara slöseri med värdefullt varmvatten och få varmvattenberedaren att göra mer arbete!

Stäng ner varmvattenberedaren

De flesta älskar varma bad och duschar. Men temperaturen på din varmvattenberedare kan påverka elräkningen. Om termostaten är för varm kan det också leda till brännskador. För optimal energibesparing, ställ in varmvattenberedaren på 120 grader Fahrenheit. Men Department of Energy förklarar att de med nedsatt immunförsvar eller en “kronisk luftvägssjukdom” kan höja temperaturen till 140 grader. Denna temperatur ökar dock risken för skållning.

Hur mycket pengar kan husägare spara genom att skruva ner varmvattenberedaren till 120 grader? Om den ursprungligen var inställd på 140 grader, vilket enligt energidepartementet är den temperatur som vissa tillverkare har ställt in, kan husägarnas besparingar vara mellan fyra procent och 22 procent.

Hur svårt är det att justera temperaturen? Ganska enkelt! Husägare bör dock stänga av elen innan de ger sig i kast med detta projekt och konsultera sin ägarmanual.

Justera VVS-temperaturen

Sommar och vinter kan leda till extrema temperaturer. Dessa polära köldknäppar eller brinnande värmeböljor kan få VVS att köra övertid. Om temperaturen ställs in för högt (under vintern) eller för lågt (under sommaren), kan detta leda till en ganska hög kostnad när temperaturerna blir extrema.

För att spara pengar, ställ termostaten under vintern till 68 grader Fahrenheit. Även om det här kan kännas lite kyligt för vissa, är det fortfarande ganska ljumt. När sommaren slår till, håll luftkonditioneringens temperatur inställd på 78 grader Fahrenheit. Under extremt varma dagar kommer denna temperatur fortfarande att kännas sval.

Övervaka fönsterbeklädnader och isoleringsbehov

Under sommaren, håll den varma solen från att värma upp hemmet genom att stänga draperier och persienner. Släpp in solljuset under vintern. Se till att även fönstren är isolerade. Om huset är för dragigt eller verkar vara för varmt kan ytterligare vägg- eller vindsisolering behövas. Överväg att låta en professionell kolla upp isoleringsbehov.

Ett sätt att upptäcka en dåligt isolerad vind är efter att det har snöat. En välisolerad vind kommer att leda till ett svalare tak; snön kommer inte att smälta lika lätt. Vindar med dålig isolering kommer att låta värmen komma ut och snön på taket smälter lättare.

Hem som är dåligt isolerade kan också leda till att VVS arbetar övertid…och möjligen högre räkningar!

Vara Uppmärksam på vitvaror

Alla har haft en incident där de spillt något på ett favoritplagg. Instinkten är att ta hand om fläcken omedelbart…och kasta plagget i tvätten (om det går att tvätta). Slösa inte vatten eller elektricitet genom att tvätta en del tvätt. Istället, fyll hela lasten och släng i det där äckliga föremålet.

När du gör tvätten, tvätt kläderna på den coolaste möjliga inställningen. Detta kan spara varmvatten och el. Men om kläderna har grova fläckar som kan hysa bakterier, välj varmt vatten (om plagget kan tvättas på varmt).

Samma regel gäller för diskmaskinen. Att köra dellaster kan bara vara ett slöseri med energi och pengar. Vänta istället tills disken fyller på diskmaskinen innan du startar en diskcykel.

Dröja inte kvar i duschen

Ett enkelt sätt att spara el? Ta inte en lång dusch! Om varmvattenberedaren är elektrisk, gör den långa varmduschen att värmaren jobbar hårdare. Välj istället en kortare dusch. Husägare kan till och med ställa in ett larm.

Köp energisnåla apparater Om kylen, tvättmaskinen/torktumlaren eller annan apparat behöver bytas, välj en energieffektiv ersättning. Dessa apparater maximerar energianvändningen och kan hjälpa husägare att spara pengar över tid.

Energieffektiva vitvaror finns i olika prisklasser. Shoppa runt för att hitta de bästa erbjudandena! Vissa kan till och med kvalificera sig för rabatter!

Byt ut gamla glödlampor

Husägare kan fortfarande ha tillgång till glödlampor. Om de gamla glödlamporna fortfarande lyser upp hemmet, byt ut dem för LED, som är mer energieffektiva. Det här är ett enkelt sätt att spara el!

Använd internet av saker

Det är en smart värld, och nu med så många olika enheter kan vi programmera apparater att slås på och av med vår röststyrning. Smarta kontakter och grenuttag är kompatibla med olika virtuella assistenter. Appar som är anslutna till enheter kan också tillåta husägare att stänga av apparater på distans.

Internet of Things kan hjälpa vissa upptagna husägare att hålla ett öga på elektricitetssugande apparater och göra justeringar efter behov.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!