Bästa Skruvtvingen – 10 Bäst i Test [Lista & Tips]

För stora och små projekt erbjuder skruvtvingar ett säkert grepp vid kapning, montering eller limning. Även om du ursprungligen kanske tänker på den enkla men effektiva C-klämman finns det många olika typer av skruvtvingar, inklusive stångklämmor, rörklämmor, spärrklämmor eller H-klämmor, och många fler.

Oavsett om du är en hobbyfixare eller professionell, vill du ha dessa bästa skruvtvingar i din verktygslåda för ett snabbt och enkelt sätt att säkra dina arbetsbitar. Skruvtvingar är helt enkelt ett måste för alla snickrare och fixare.

Mellan att limma material, bygga tavelramar, montera skåp eller göra andra butiksaktiviteter kan det vara viktigt att ha rätt klämma för varje jobb. Träarbetare använder klämmor för valfritt antal jobb runt butiken när ett extra par händer behövs.

Beroende på din användning kan den bästa träbearbetningsklämman för ditt projekt vara en av flera sorter. I denna artikel går vi igenom allt du bör veta om skruvtvingar för att hitta den bästa för just dina behov. Vi går även igenom de bästa skruvtvingarna på marknaden.


Bästa skruvtvingen

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära skruvtvingarna på marknaden för alla behov och preferenser.


Festool FSZ 120 skruvtving

Detaljer

 • Skruvtvingar i 2-pack på 120mm för säker fixering av styrskena
 • Tillverkad helt i stål
 • Fästbygel som är anpassad till styrskenornas spår

Bessey GZ16K

Detaljer

 • Helsmidd skruvning i järn designad med vridpinne och profilerad skena
 • Spännvidd på 160 mm och ett djup på 80 mm
 • Konstruerad för att klara inspänning upp till 5500 N

Hultafors CM 12-6 skruvtving

Detaljer

 • Robust och gjuten skruvning
 • Skänklar tillverkade i slagtåligt aducerat gjutgods samt handtag av trä
 • Förkromad stålskena med räfflor för att minska risken att den glider

Festool FSZ 300

Detaljer

 • 2-pack med skruvtvingar på 300m
 • Designad för säker fixering av styrskena
 • Tillverkad helt i stål
 • Anpassad till styrskenornas spår  tack vare formen på färsbygeln

Hultafors CFP 20 skruvtving

Detaljer

 • Robust helsmidd skruvtving
 • Designad med en profilerad och glansförzinkad skena av stål
 • Ökad kraft vid åtdragning och lossning tack vare dess pivothandtag

Bessey GK15

Detaljer

 • Kompakt skruvning med en spännvidd på 150 mm
 • Lämplig för att utföra spännarbeten vid trånga applikationer
 • Spännkraft upp till 2000N
 • Design där spindeln är skild från handtaget samt handtag kring skenan

Dewalt DWS5026

Detaljer

 • Två skruvningar från Dewalt
 • Praktiska och användbara i plast

Bessey GZ25KG skruvtving

Detaljer

 • Skruvtving med vikbart handtag med en inspänningskapacitet på 5000 N
 • 250mm storlek
 • Konstruerad med ett tvåkomponentshandtag med möjlighet att kanvikas 90° samt roteras 360° för att fungera i trånga utrymmen

Hikoki 66711237

Detaljer

 • Skruvtving som håller styrskenan på arbetsstycket
 • Klassisk design med trähandtag

Stanley FMHT0-83238

Detaljer

 • Skruvtving med en tryckkapacitet mellan 150 mm och 1250 mm
 • Konstruerad med glasfiberförstärkt och ribbad nylonkropp vilket ger utmärkt grepp och prestation
 • Stativlängd på 410mm och tryckkapacitet på 150 mm
 • Käftdjup på 90 mm
 • Tryckkraft på hela 270 kg
 • Skaft tillverkad i härdat stål och handtag med hävstångsdesign

Vad är en skruvtving?

En skruvtving är ett fantastiskt verktyg som kan vara oumbärligt inom många olika branscher och hemma i verkstaden. Med hjälp av en skruvtving kan du hålla fast föremål på plats med precision och stabilitet under olika arbetsprocesser. Låt oss utforska de grundläggande komponenterna och funktionerna i en skruvtving samt upptäcka dess mångsidiga användningsområden.

Komponenter och funktioner

En skruvtving består av två huvudkomponenter: en skruv och en käft. Skruven är en lång stång som har ett handtag i ena änden och en rörlig käft i den andra änden. Käften är vanligtvis tillverkad av hållbart metallmaterial och har ett urtag eller en profil som passar runt föremålet som ska hållas fast. När handtaget på skruven vrids, dras käften mot föremålet och skapar ett fast grepp som håller det på plats.

Användningsområden

Skruvtvingar har en bred användning inom olika branscher och för olika ändamål. Inom träbearbetning är de oumbärliga för att hålla fast stockar, brädor eller andra trädelar under sågning, borrning, hyvling eller snickeriarbeten. Inom metallbearbetning används de för att säkra arbetsstycken vid fräsning, slipning eller svetsning. Skruvtvingar kan även vara användbara inom andra områden som plastbearbetning, elektronikreparationer eller modelltillverkning.

En skruvtving är även en ovärderlig hjälp när det kommer till limning eller sammanfogning av material. Den håller de delar som ska limmas eller fästas i rätt position och bidrar till att säkerställa en jämn och stark fog. Dessutom kan skruvtvingar användas för att hålla fast verktyg på arbetsbänkar eller för att ge extra stabilitet vid montering av komplexa konstruktioner.

Att tänka på vid köp av skruvtving

Skruvtvingar finns i en mängd olika storlekar och stilar. Medan alla utövar tryck för att hålla material på plats skapar de inte tryck på samma sätt. Många förlitar sig på fjädrar för att generera detta tryck, andra använder handvridna gängstänger, och vissa används på andra specifika sätt. Läs vidare för att upptäcka vilka egenskaper som kan göra en träbearbetningsklämma bäst lämpad för dina projekt. Skruvtvingar finns för en mängd olika behov. Du har skruvtving lång för större arbeten samt små skruvtvingar för mindre arbeten.

Det första du bör tänka på när du handlar skruvtvingar är hur de ska användas. Inte alla klämmor gör samma sak. Vissa specialklämmor är endast lämpliga för ett specifikt jobb, medan andra är mångsidiga i sin applikation. När du söker efter de bästa träbearbetningsklämmorna för ditt bruk, överväga följande.

Spännkraft

När du använder skruvtvingar är ibland “less more” Att utöva för mycket tryck på ett träbearbetningsprojekt kan leda till dåliga fogar, dåliga limjobb och till och med skador på klämman. En trälimstillverkare rekommenderar en kraft på 100 till 150 pund per kvadrattum (psi) vid limning av barrved. Detta antal ökar till 175 till 250 psi för lövträ.

F-klämmor, rörklämmor och C-klämmor kan utöva tryck i intervallet 400 till 2000 psi, medan fjäderklämmor tenderar att kunna betydligt mindre.

Storlek

Skruvtvingar varierar när det gäller hur mycket material de rymmer och hur stora de är. Klämstorleken mäts med käftkapaciteten, vilket är dimensionen på det största spannet klämman kan öppna. Halsstorlek indikerar klämmans djup. Någon som kantlimmar ett bord behöver en mycket större klämma, till exempel en F-klämma, än någon som bygger ett fågelhus.

Enheten kan variera i storlek från mindre än en tum till flera decimeter, med motsvarande viktförändringar som matchar. Fundera på de vanligaste användningarna av dina träbearbetningsklämmor för att avgöra vilken storlek på skruvtving som är mest användbar i din butik. Små skruvtvingar är lämpliga för mindre arbeten såsom finsnickeri eller liknande.

Manövrerbarhet

Vissa C-klämmor kan passa i en ficka, medan F-klämmor eller rörklämmor kan vara flera meter långa och väga en hel del. Att kunna flytta klämmor enkelt runt i affären, ta sig till arbetsplatsen eller lagra i din verktygslåda eller verktygsbälte när du arbetar på en arbetsplats kan vara en viktig faktor.

Eftersom klämmor varierar mycket i syfte och funktion, måste du överväga hur ofta du behöver flytta dem efter att du har kommit fram till vilken klämma som är bäst för din användning. Bortsett från bärbarhet och manövrerbarhet, kräver vissa klämmor tvåhandsmanövrering, medan andra kan manövreras med en hand. Som med alla snickarverktyg är det viktigt att kunna transportera och använda klämmor.

Skydd

Skruvtvingar är gjorda av en mängd olika material som sträcker sig från plast till stål. Som med alla verktyg är det att välja skruvtvingar tillverkade av högkvalitativa material och underhålla dem på rätt sätt för en lång, produktiv livslängd.

Att maximera skruvtvingens livslängd innebär regelbundet, grundläggande underhåll. Att hålla skruvtvingen ren och torr kommer att göra mycket för att få best hållbarhet. Torka av klämman från fukt, lim och annat skräp efter varje användning. För klämmor med metalldelar är regelbunden oljning ett måste. Om dina klämmor har trädelar, torka av dem med linolja för att förhindra fuktinträngning. Se till att klämmorna förvaras på en säker, torr plats som en arbetsbänk eller verktygslåda när den inte används.

Material och hållbarhet

När du köper en skruvtving är det viktigt att tänka på materialkvaliteten. En tving tillverkad av hållbart metallmaterial kommer att vara mer robust och motståndskraftig mot slitage under lång tid. Titta efter tvingar tillverkade av material som gjutjärn eller stål, eftersom dessa vanligtvis är kända för sin hållbarhet och styrka.

Justerbarhet och precision

En viktig faktor att överväga är tvingens justerbarhet och precision. En högkvalitativ skruvtving bör kunna justeras smidigt och säkert för att passa olika storlekar och former på arbetsstycken. Enkel och noggrann justering är viktig för att uppnå önskad spänning och för att undvika skador på arbetsstycket.

DErgonomi och användarvänlighet

Komfort och användarvänlighet är också viktiga aspekter att tänka på vid val av en skruvtving. Se till att handtaget på tvingen är ergonomiskt utformat och bekvämt att använda under längre perioder. Det ska vara lätt att få ett stadigt grepp och att vrida på handtaget utan onödig ansträngning. Dessutom kan funktioner som snabbspännande mekanismer eller enkel frigöring underlätta användningen och göra arbetet smidigare.

Pris och budget

Slutligen är det viktigt att ha en realistisk budget och att jämföra priser och kvalitet för att hitta rätt skruvtving inom dina ramar. Undersök olika tillverkares erbjudanden och jämför recensioner för att hitta en skruvtving som ger dig bästa möjliga värde för pengarna.

Typer av skruvtvingar

Det finns olika typer av skruvtvingar tillgängliga på marknaden, och det är viktigt att förstå deras unika egenskaper och fördelar för att kunna välja rätt tving för ditt specifika användningsområde. Här är några vanliga typer av skruvtvingar att överväga:

Traditionella skruvtvingar

De traditionella skruvtvingarna är de mest klassiska och vanligt förekommande modellerna. De består av en skruv med ett handtag och en rörlig käft. Dessa tvingar är vanligtvis tillverkade av robust metall och erbjuder justerbarhet och tillförlitlig spänning. Traditionella skruvtvingar är väl lämpade för allmänna verkstadsapplikationer och kan vara användbara för både trä- och metallbearbetning.

Snabbspännande skruvtvingar

Snabbspännande skruvtvingar är utformade för att ge enkel och snabb spänning utan att kompromissa med säkerheten. De har vanligtvis en spärrmekanism som gör det möjligt att justera spänningen snabbt med en hand, vilket sparar tid och ansträngning. Snabbspännande skruvtvingar är idealiska när du behöver snabbt fästa eller frigöra arbetsstycken och kan vara särskilt fördelaktiga för stora projekt eller i situationer där du behöver arbeta effektivt.

Parallelltvingar

Parallelltvingar är specialiserade skruvtvingar som används för att hålla fast större arbetsstycken eller för att skapa jämna tryck över hela arbetsytan. De har två käftar som rör sig parallellt mot varandra och möjliggör justering av spänningen på båda sidor samtidigt. Parallelltvingar är användbara vid limning, montering av skåp eller när du behöver jämnt tryck över större ytor.

Specialiserade skruvtvingar

Utöver de vanliga typerna finns det specialiserade skruvtvingar som är utformade för specifika ändamål. Till exempel finns det rörskruvtvingar som är utformade för att hålla fast runda eller cylindriska objekt, och det finns även bänkskruvar som är fästa på arbetsbänkar för att hålla fast verktyg eller material under arbete. Dessa specialiserade skruvtvingar kan vara användbara om du har specifika behov eller arbetar inom specifika branscher.

Rekommendationer för att välja den bästa skruvtvingen för ditt behov

Att välja rätt skruvtving är avgörande för att säkerställa effektivitet, precision och säkerhet i ditt arbete. Här är några rekommendationer som kan hjälpa dig att välja den bästa skruvtvingen för dina specifika behov:

Användningsområde och material

Tänk på vilket användningsområde och vilka material du vanligtvis arbetar med. Om du främst arbetar med trä, kan en traditionell skruvtving vara ett pålitligt val. Om du ofta jobbar med metall eller har behov av snabb spänning, kan en snabbspännande skruvtving vara mer lämplig. För större arbetsstycken kan parallelltvingar vara det bästa valet. Identifiera ditt huvudsakliga användningsområde och välj en skruvtving som är anpassad för dessa specifika behov.

Arbetsyta och utrymme

Fundera på storleken och utformningen av din arbetsyta samt tillgängligt utrymme för skruvtvingen. Om du har en begränsad arbetsyta kan det vara fördelaktigt att välja en kompakt skruvtving som inte tar upp för mycket plats. Å andra sidan, om du har tillräckligt med utrymme, kan du överväga en större skruvtving med högre kapacitet för att kunna hantera olika storlekar av arbetsstycken.

Budget och prisnivå

Sätt en realistisk budget för din skruvtving och leta efter alternativ inom den prisklassen. Tänk på att priset kan variera beroende på materialkvalitet, tillverkarmärke och eventuella extrafunktioner. Jämför olika märken, läs recensioner och undersök garantier och kundsupport för att göra en välinformerad och ekonomiskt fördelaktig investering.

Kvalitetsmärken och recensioner

Ta reda på vilka tillverkarmärken som är kända för att producera högkvalitativa skruvtvingar. Läs recensioner och bedömningar från andra användare för att få en bättre förståelse för en viss skruvtvings kvalitet, hållbarhet och prestanda. Pålitliga och välrenommerade tillverkare tenderar att erbjuda bättre kvalitetskontroll och support, vilket kan vara avgörande för din upplevelse med produkten.

Genom att noggrant överväga dessa rekommendationer kan du välja den bästa skruvtvingen för dina specifika behov och projekt. Kom ihåg att en väl vald skruvtving kommer att vara en pålitlig partner i ditt arbete och göra arbetsprocessen smidigare, mer effektiv och säkrare.

Underhåll och säkerhet med skruvtvingar

För att säkerställa optimal prestanda och säkerhet är det viktigt att underhålla och använda skruvtvingar på rätt sätt. Här är några rekommendationer för underhåll och säkerhet när det gäller skruvtvingar:

Rengöring och smörjning

Regelbunden rengöring av skruvtvingen är viktigt för att avlägsna damm, spån eller annan smuts som kan påverka dess funktion. Använd en borste eller trasa för att rengöra käftar, skruvar och handtag noggrant. Vid behov kan du använda mild tvållösning för att ta bort envis smuts. Efter rengöring är det bra att smörja skruven och andra rörliga delar med lämpligt smörjmedel för att säkerställa smidig och problemfri användning.

Förvaring och skydd

Förvara skruvtvingar på en ren och torr plats för att undvika fukt, korrosion och skador. Om möjligt, förvara dem i ett verktygsskåp eller häng upp dem på en vägg för att minimera risken för skador. Se till att skydda käftar och skruvar från att skadas genom att använda skyddshylsor eller genom att undvika att tvinga på för hårt när det inte är nödvändigt.

Användarriktlinjer och säkerhetsåtgärder

Följ alltid tillverkarens användarriktlinjer och säkerhetsåtgärder när du använder skruvtvingar. Se till att du förstår hur du justerar spänningen, använder handtaget och frigör käften säkert. Undvik att överbelasta tvingen genom att använda rätt storlek och kapacitet för dina arbetsstycken. Var också försiktig med dina händer och fingrar för att undvika klämskador under användning.

Inspektion och underhåll

Regelbundet inspektera din skruvtving för eventuella tecken på slitage, skador eller felaktigheter. Kontrollera käftar och skruvar för sprickor eller deformeringar. Om du upptäcker några problem eller ojämnhet i tvingens funktion, överväg att kontakta tillverkaren eller en professionell verkstad för inspektion och eventuell reparation. Att identifiera och åtgärda problem i tid kan förebygga olyckor och säkerställa att skruvtvingen fungerar korrekt.

Hur länge ska trälim klämmas fast?

Limtorkningstiden varierar beroende på typ av lim och lufttemperatur, men en bra tumregel är att vänta 24 timmar för att vara säker på att bindningen är helt inställd innan belastningen på fogen appliceras.

Hur länge håller träskruvtvingar?

Med korrekt underhåll kan träbearbetningsklämmor av hög kvalitet vara längre än användarens livstid. Med andra ord i många decennier.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!