Bästa Slangvindan – 7 Bäst i Test [Lista & Guide]

Börjar det bli dags att vattna gräset eller tomten? Då är en slangvinda ett måste för att göra arbetet så enkelt som möjligt.

Här ger vi dig olika tips och råd du behöver tänka på när det gäller test av slangvindor.

Det går att förenkla bevattningen i din trådgård, din tomt, dina träd och dina växter genom en slangvinda. En slangvinda ger dig bättre räckvidd för bevattningen. Med en slangvinda kan du kombinera nytta med nöje utan att få en vattenslang som rullar upp  och krokar sig. Med en slangvinda slipper du att manuellt rulla ut och rulla ihop vattenslangen. Vattenslangen skyddas också i kassetten i en slangvinda. Utan en slangvinda riskerar vattenslangen annars att få sämre livslängd och ökat slitage.

Vad ska man tänka på vid köp av en slangvinda?

En slangvinda är inte en högteknologisk produkt men är gjord för att med enkelhet kunna rulla ut en slang som behövs och samtidigt att slangen kan rullas tillbaka in i slangvindan – utan att du behöver hålla emot kraften. I denna guide går vi igenom funktion, användarvänlighet, effekt och design.

Råd vid köp av en slangvinda

När vi genomsökt utbudet av olika typer och modeller av slangvindor är slutsatsen att det finns olika modeller som passar olika användare och profession.

Om du tänkt installera en slangvinda mot en vägg ställer det höga krav på att väggbeslaget måste vara stakrt. En slangivinda på upp till 30 meter kan väga upp till 12 kg. Dessutom måste man beakta att fjädern i kassetten måste vara stark och spänd att den inte stoppar slangen vid de spärrar som slangvindan har inbyggt i sig.

Välja rätt

Det första man ska ta hänsyn till är hur slangvindan ska monteras och hur den är tänkt att användas. En sämre slangvinda med sämre prestanda gör att den får sämre räckvidd och inte funkar som den ska. Det är därför viktigt att du som konsument köper e slangvinda som uppfyller dina behov och att det blir en livslång investering för din trådgård eller tomt.

Låt oss därför titta närmare på de olika egenskaperna man bör titta efter vid köp av en slangvinda.

Olika kvalité på slangar i slangvindor

Det är viktigt att kontrollera slangen när du köper en slangvinda och specifikationerna på slangen. Dyrare slangvindor är bättre eftersom de till motsatsen på billiga slangvindor inte tenderar att få problem med slangen vid inrullning.

Ökad efterfrågan på slangvindor

Det har på senare tid blivit alltmer populärt att investera i en slangvinda eftersom det underlättar hela bevattningsprocessen och du slipper ha en vattenslang liggandes på marken eller undangömd i något hörn som är ihoptrasslad varje gång du ska använda den.

Att ha enkel indragning utan trassel

Precis som att man vill kunna bevattna sin trädgård och underhålla den är det också en självklarhet att sköta om sin vattenslang. Gör man det kommer vattenslangen kunna ha en längre livslängd. En slangvinda skall kunna vara en innovativ och lättanvänd lösning som gör att vattenslangen kan lindas in med enkelhet, spara tid och göra bevattningsprocessen enkel.

Olika prestanda och pris

Eftersom efterfrågan på olika typer av slangvindor har ökat de senaste åren har olika typer och modeller av slangvindor producerats av flera olika märken. Ett par tillverkare erbjuder mycket billigare typer av slangvindor med tunna och billigare vattenslangar som med lätthet kan gå sönder och sen finns det andra tillverkare som erbjuder kvalité, men till ett litet högre pris.

Bästa slangvindorna

Nedan presenterar vi de slangvindor vi tycker kombinerar användarvänlighet, pris, design och prestanda bäst.


GARDENA RollUp M/L

Slangvinda

 • Kan fästas på husvägg
 • 180°-fäste
 • Skydd mot UV-strålning och frost
 • Stöldskydd
 • Flexibel anslutningslang
 • Flera besprutningsalternativ


HOZELOCK 2595 Auto Reel Slangvinda

 • 40 meter slang
 • Skydd mot UV-strålning
 • Vridas 180 grader
 • Löstagbar och säker
 • Stöldskydd
 • Bra bromsmekanism


FAICOM 8709162 slangvinda

 • Kan användas för luft och vatten
 • 15 meter slangvind
 • Maximalt tryck på 18 bar
 • Lätt att placera
 • 15 kg (metall)
 • Kan takmonteras
 • Litet slitage på vindan


DEWALT DWP-CPACK30

Detaljer

 • Professionell slangvinda från DeWalt
 • Tillverkad i slittåligt material
 • Längd på 30 meter
 • Max 15 bar

ESSVE High Flex

Detaljer

 • Professionell och kraftig slangvinda från Essve
 • Slang av hybrid polymer
 • Flexibel i låga temperaturer
 • Oljeresistent slang
 • Multikoppling


HOZELOCK 2597 Flowmax Auto Reel

Detaljer

 • Slangvinda av hög kvalitet från Hozelock
 • Kommer med en 28m slang
 • Förlängd livslängd på slangen tack vare mindre exponering mot UV-strålning
 • Robust väggfäste


CEJN 199112230

Detaljer

 • Stängd slangvinda från Cejn
 • 14 meter lång slang
 • Arbetstryck på 12 bar
 • Bromsad inrullning


Typer av slangvindor

Låt oss gå igenom i detalj de olika typerna av slangvindarna du har att välja mellan och deras fördelar.

Infällbar slangvinda: En infällbar slangveva, även om den vanligtvis är den dyraste typen av upprullare, kommer att spara tid och energi efter alla trädgårdsprojekt, stora som små. Med en knapptryckning tillåter dessa automatiska rullar att en tung slang stoppas in av sig själv. Dessa kommer vanligtvis med ledarslangar att fästa huvudslangen på.

Slangrulle av vevtyp: Vevtyper är manuella vindor med en vev som användarna måste rotera för att få in slangen. Dessa är bra för mindre och lättare slangar, men för extra långa, tunga slangar kan det vara ganska jobbigt att rulla upp dessa saker tillbaka in med en vev. Om det däremot är mer sällsynt att använda en slang är du redo för utmaningen, och slangrullens kapacitet kan ta tyngden, så gör det.

Slangvinda med sluten låda: Även den mest hållbara trädgårdsslangen kan ta skada när den lämnas utanför i en kraftig storm eller i stekande hetta. En sluten förvaringsbox-slangrulle kan både dölja en slang för att få utrymmet att se snyggt ut och skydda det. Dessa lådor med stängda rullar är ofta infällbara och finns i olika storlekar för att rymma olika slangar och, även om de ofta är dyrare än andra typer, rekommenderas de starkt om du har utrymme för det eftersom de är hållbara och kommer att hålla slangen helt skyddad.

Öppen förvaringsslangrulle: En öppen förvaringsslangrulle är den mest ekonomiska typen av trädgårdsslangrulle, men på grund av sin öppna design ger den inte mycket skydd mot väder och vind. Men det är fortfarande bättre än att hålla slangen på golvet. Denna typ av vinda kan monteras på väggen eller i krokstil och, eftersom den vanligtvis är väldigt lätt, kan den också lätt bäras runt i trädgården för bärbar vattning vid behov. Det är också förmodligen den enda typen av rulle som kan rymma expanderbara slangar. Dessutom, om du äger mer än en slang, behöver du inte en speciell extra kapacitetssats; dessa rullar kan vanligtvis rymma två eller tre slangar lindade runt dem.

Slagvinda Köpguide – Att tänka på när du ska Köpa Slagvinda

Sökandet efter den bästa slangvindan kan vara ganska förvirrande med så många produkter på marknaden att förvara trädgårdsslangar i. Om du inte är säker på exakt vad du behöver kan övervägandena nedan vägleda dig i rätt riktning.

Trädgårdsstorlek och rullportabilitet

En permanent, väggmonterad slangvinda är bäst lämpad för en liten eller medelstor fastighet. Det första steget är att välja (a) slanglängden för att passa din trädgårdsstorlek och sedan (b) vindans storlek för att passa slangstorleken. Om du vill att slangen ska användas över hela en stor gård är en fristående bärbar slangupprullare, gärna med hjul som skulle göra det mycket lättare att flytta runt, ett bättre alternativ. Dessa kommer i form av slangvinda i vagnstil.

Slangvindamaterial

Helst bör slangvindan du väljer vara väderbeständig och vattentät och gjord av ett material som inte är mottagligt för rost. Till och med ett billigt plastmaterial kan ge alla dessa (till en början), men det kan egentligen inte erbjuda dig mycket när det gäller att hålla upp en tung slang. En rulle gjord av en slitstark belagd metall eller ett förstärkt plastmaterial kommer att kunna stödja en tyngre slang, hantera slitage och tackla elementen på ett bättre sätt.

Pris

Den mest ekonomiska typen av slangvinda är en slangvinda i öppen stil eller väggmonterbar krokrulle. Vissa av dessa alternativ kan kosta så lite som under 100-200kr men förvänta dig inte att plasten på dem håller längre än ett eller två år.

En väggmonterad slangvinda med vev kan manuellt rulla in en slang och dessa är också ganska prisvärda. Om du däremot letar efter en automatisk modell måste du investera lite mer. Bonusfunktioner som en extra förvaringsfack för andra trädgårdsredskap eller en vridbar bas i mässing kommer att kosta mer men det beror verkligen på vad du letar efter i en slangupprullare.

Väggmonterad eller bärbar

För semipermanent montering, leta efter en slangvinda som kan väggmonteras. En bärbar modell är praktisk att ta med mellan varven eller för förvaring.

Låsbar

Vissa infällbara slangvindor är ganska dyra, så håll utkik efter en som kan låsas med hänglås till monteringen för extra säkerhet. Alternativt kan du installera den i ditt skjul och mata ut slangen genom ett hål i väggen, om säkerheten är ett problem.

Långsam bakåtspolning

Leta efter en långsam upprullningsfunktion som drar tillbaka slangen långsamt. Vissa modeller är fjäderbelastade, vilket innebär att när du utlöser upprullningsmekanismen kan slangen snäppa tillbaka till huset.

Barnlås

Användbart för de med nyfikna barn, du kan låsa slangvindan så att den inte kan dras ut ur huset.

Sprutpistol

Leta efter en justerbar sprutpistol som ingår i den infällbara slangupprullningssatsen. Infällbara slangupprullare kommer ofta som ett paket.

Slanglängd

De flesta modellerna finns i olika storlekar så skaffa en som passar din trädgård.

Slangstoppare

Proppen hindrar slangen från att dras in helt i huset.

Förvaring av slangänden

Leta efter en modell med förvaring för slangänden när den inte används som förhindrar att den blir smutsig. Vanligtvis innebär detta en plats på cylinderhuset där du kan plugga in slangänden efter att ha tagit bort sprutpistolen.

Infällbara slangvindor kontra manuella och halvmanuella slangupprullare

Infällbara slangvindor är relativt dyra. Det finns billigare slangvindor på marknaden, som manuella och halvmanuella upprullar. Däremot är infällbara slangvindor mindre krångliga.

Manuella vindor är billigast, men de kan vara knepiga att använda eftersom det är svårt att samla ihop slangen och ögla den över rullen.

Halvmanuella vindor kräver att du styr in slangen i rullen när du vrider på handtaget som drar slangen över hjulet. De kräver också mycket mer ansträngning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!