Bästa Smådelstvätt – Bäst i Test [Guide]

En smådelstvätt kan vara en praktisk maskin att ha för mekaniker. verkstadsarbetare, och liknande.

Att välja den bästa smådelstvätten för ditt garage är ett utmärkt sätt att maximera livslängden på bil- och motorcykeldelar och är en stor hjälp för att återställa ett äldre fordon. Oavsett om du letar efter den bästa tvättaren för vatten eller den bästa petroleumbaserade tvättmaskinen för delar, har vi kollat in specifikationerna och går igenom allt du behöver veta.

En smådelstvätt har många olika tillämpningar, men framförallt används den för att hjälpa dig att utföra underhåll på de interna och externa komponenterna i din lastbil eller bil. Många smådelstvättar är lätta att använda och ser ut som en enkel bärbar papperskorg – men det finns mycket mer i dem. I grund och botten fungerar de som en tvättmaskin för olika smådelar inom industri – inte minst för fordonsdelar.

På en tidsinställd rengöringscykel, som drivs av en stark motor, använder de rengöringsmedel, omrörning och vattentryck för att få bort smuts från dina smådelar. Det handlar om att rengöra de olika delarna av fordonet på det mest effektiva sättet. Det hjälper att rengöra smidigare och är mycket snabbare (och mindre rörigt) än att rengöra smådelar inom industri för hand.

I denna artikel tittar vi på de bästa och mest populära smådelstvättarna. Längre fram går vi även igenom allt du bör veta om smådelstvättar.

Bästa smådelstvätten


Rimac Smådelstvätt Ocean Coral 100L

Detaljer

 • Effektiv smådelstvätt som rengör helt utan kemikalier
 • Rengör med en rengöringslösning som är baserad på naturlig regenerering vilket innebär att syre och mikroorganismer används för ”äta” föroreningar
 • Effektiv för att rengöra och avfetta delar som är förorenade med fett, olja och andra rester
 • Stor kapacitet på 100 liter som gör den lämplig för större delar med stor blötläggnings
 • Enkel att flytta med 2 bromsade svängbara samt 2st fasta hjul
 • Hög arbetsförmåga med ergonomisk design och tätslutande flock som begränsar avdunstning
 • Utrustad med munstycke med flexibel slang
 • Ekoläge och boost-läge för anpassning till alla behov
 • Pumpflöde på 1140L / timme
 • Värmeeffekt på 1kW

Rimac Smådelstvätt Gravity X3 40L

Detaljer

 • Effektiv professionel maskindelstvätt (smådelstvätt)
 • Rengör utan kemikalier med ett nytt rengöringsmedel som använder naturlig regenerering som innebär att syre och mikroorganismer bryter föroreningar
 • Lätt förflyttad med 4st svänghjul, varav 2 med bromsar
 • Lämplig för både verkstäder och garage
 • Praktisk smådelsrengörare som kan röra sig fritt vilket möjliggör enkel rengöring
 • Integrerad blötläggare som möjliggör blötläggning under en längre tid
 • Behållare med en kapacitet på 40 liter som gör den lämplig för små och medelstora delar
 • Automatiskt reglerat värmesystem vid 38 C°
 • Skadad mot överhettning
 • Kommer med en kraftfull avfettningsborste
 • Integrerad blåspistol som är designad med tryckluftsanslutning för torkning
 • Enkelt underhåll
 • Lastkapacitet på 30 kg
 • Justerbart pumpflöde på t 0 till 6L / min

Storlek

De bästa smådelstvättarna för bärbara delar tenderar att göra en kompromiss mellan kapacitet och hur mycket utrymme de tar upp. För att välja den bästa maskinen för dig, se till att brickan får plats i det utrymme du har i åtanke för den, och överväg sedan den maximala storleken på delarna du vill använda den till. Om du vill kunna sänka ett ventilkåpa, vill du ha ett tvättskåp för stora delar med en stor kapacitet av lösningsmedel, medan om du mest vill rengöra mindre delar kan du vara bra med en 5-liters bänkskiva.

Fundera helt enkelt på hur många och hur stora smådelarna som du ska rengöra är.

Lösningsmedelstyp

Smådelstvättar delas grovt in i tre huvudkategorier: vattenbaserade eller vattenbaserade lösningsmedel, petroleumbaserade lösningsmedel och biosanering. Smådelstvättar är vanligtvis gjorda för att hantera en viss typ av lösningsmedel, och de flesta använder idag vattenhaltiga rengöringsmedel av kostnads- och miljöskäl.

Brandsäkerhet

När du bestämmer dig för den bästa smådelstvätten, se till att du väljer en som har en brandsäkerhetsklassning som är lämplig för de typer av lösningsmedel du kommer att använda. Leta efter funktioner som en smältbar länk i locket för att förhindra att lågor sprids till det omgivande garaget.

Munstycke och pump

Leta efter en reservdelsbricka med ett rörligt munstycke. Ju fler vinklar du kan få, desto lättare blir det att få bort delarna.

Vilken vätska går i en reservdelstvätt?

Beroende på typ använder en reservdelstvätt vattenhaltiga lösningsmedel med en alkalisk bas eller petroleumbaserade lösningsmedel som mineraloljor.

Fördelar med en smådelstvätt

Sparar tid och pengar. Oavsett om det är en cykel eller en bil, använder du den förmodligen mycket (och det betyder att den tar på smuts och smuts oftare). Med en smådelstvätt kan du bara rengöra dem då och då och därmed förlänga deras livslängd avsevärt.

Förbättrar fordonets prestanda. Så småningom fastnar fett, smuts, damm i luften och de ackumulerade effekterna av luftföroreningar på delarna i ditt fordon. Dessa partiklar bokstavligen saktar ner ditt fordon. Att rensa bort det gör att det går smidigare.

Stoppar uppbyggnaden av mer smuts. Fett och smuts leder till mer fett och smuts. Ju smutsigare dina fordonsdelar, desto snabbare kommer de att slitas ner och desto snabbare tar de skada.

Minskar skrubbning. Om du någonsin har provat att rengöra fordonsfett för hand, vet du att i vissa fall kan nästan inget butikrengöringsmedel göra susen. En kvalitativ smådelstvätt låter dig utföra en högkvalitativ rengöring utan att flytta smutsen till dina händer.

Mindre ansträngning vid underhåll. Tid är din mest värdefulla resurs. Genom att använda en smådelstvätt istället för manuella ansträngningar behöver du inte slösa energi på att hantera smuts på dina delar.

Bästa metoder för underhåll. Visst, du kan komma undan utan att göra det, men det är som att be efter problem. Din bil kommer inte att uppskatta den extra smutsen. Korrekta underhållsvanor gör att dina fordon fungerar längre.

Flera rengöringsmetoder. Smådelstvättar innehåller flera olika sätt att rengöra, inklusive värme, tryck, omrörning och ljud. De erbjuder en kvalitetsnivå som är praktiskt taget omöjlig att matcha för hand.

Typer av smådelstvättar


Ultraljud

Detta är en vanlig rengöringsmetod för både industridelar och cykelunderhåll. Du kan hitta den här funktionen i kombination med andra typer, men också som fristående. I princip lägger du delarna i vattnet. Varmvatten kanaliseras genom tillsammans med en ljudpuls. I huvudsak lossnar vibrationen från ljudet partiklarna i mycket liten skala. Detta fungerar som en form av agitation och underlättar för det varma vattnet att tvätta bort det.

Skåptvättar

Speciellt om du ska rengöra stora föremål (eller många samtidigt) är en skåpdelstvätt ett bra alternativ. Denna maskin ser ut som ett skåp som öppnar sig mot en stor bassäng. Denna ansluts till en vattenpump som hanterar omrörningen. Används i kombination med tvättmedel och värme, när rengöringen är klar rinner vätskan ut och lämnar rena delar efter sig. Vissa har ultraljudsfunktioner eller extra omrörning, vilket kan tillföra ett stort värde när det gäller effektiv rengöring.

Sprayrengörare

En klassisk metod för rengöring är smådelstvättar med spray. Detta är ett mer småskaligt tillvägagångssätt för rengöring av delar. Dessa kommer med ett öppet handfat där du placerar dina smådelar. Idealisk för hårdvara, cykelkedjor och växlar och andra mindre betydande föremål, om den får plats i behållaren kan du rengöra den. Anslut till en tryckslang kan du blötlägga innehållet i ett rengöringsmedel och spraya innehållet för att ta bort skräp.

Utformning och design

Den första egenskapen att titta på är den fysiska utformningen av smådelstvätten. Ja, det kommer att variera beroende på vilken typ av delbricka du väljer, men den fysiska formen säger mycket om dess fördelar. Titta på behållaren. Du kan hitta måttet i gallon eller liter. Den talar om hur mycket du får plats i behållaren. Undersök dräneringsmetoderna och hur man fyller på den. Kontrollera att anslutningarna är användarvänliga. Ju lättare det är att fylla och tömma, desto enklare kommer det att utföras och desto mindre underhåll blir det totalt sett.

Pump

Därefter vill du titta på pumpen (förutsatt att modellen innehåller en). Om du använder en tryckslang, kontrollera hur stark produktionen är. Om modellen förlitar sig på en standardpump, se till vilken effekt och spänning den kräver. Ju högre watt, desto mer kraftfull blir den.

Vanligtvis förlitar sig modellerna på 110-volts elektriska anslutningar. Din pump bör ha överhettningsskydd för att förhindra att den skadar kretsen. Om du byter ut pumpen på en reservdelstvätt, håll utkik efter kompatibilitet. Kontrollera bassängstorleken för att få en uppfattning om om strömmen kommer att fungera för modellen du arbetar med.

Frekvens av ultraljud

Modern vetenskap ger en verklig fördel när det kommer till rengöring av hårdvara och industridelar. Läst i hertz, frekvensen den avger extremt små bubblor som “skurar” bort skräp. Det är ett bra sätt att rengöra extremt inbakat smuts. Om materialet som orsakar smutsen är hydrofobt (oljebaserat), kan ultraljudfunktionen fungera tillsammans med tvättmedel för att ta bort smutsen. De flesta tunga modeller använder en 40-kilohertz-frekvens, även om mindre, mer känsliga delar kan dra nytta av lägre frekvenser. Modeller som levererar mellan 20 och 25 kilohertz är bättre för känsligare redskap.

Vibration

Du sänker ner delarna i lösningen (en blandning av tvättmedel och vatten) och maskinen tar hand om resten. Genom att vibrera bassängen tvingar den bort partiklar från redskapet och in i lösningen. Detta är inte idealiskt för ömtåliga delar som kan gå sönder, även om det är en kraftfull rengöringsmetod för fjädrande delar. I kombination med varmt vatten kan det snabbt återställa dina delar till sin forna glans.

Övriga specifikationer

Grundlig rengöring. Tänk på de grundläggande principerna för städning. De är relevanta överallt från industriella miljöer till matlabb. Det finns tre funktioner som krävs: vatten, omrörning och rengöringsmedel. För att få en bra rengöring måste du kunna använda en kemisk lösning för att lossa smuts på molekylär nivå. Du måste kunna använda vatten, så maskinen får inte vara utsatt för sprickor eller läckor.

Manuell ansträngning. När du har bedömt de grundläggande förnödenheterna kan du fundera över hur mycket ansträngning du kommer att behöva lägga ner. Klarar smådelstvätten hela processen, eller krävs det lite skrubbning? Visst, vissa delars tvätt kräver arbete, men ju mindre energi som krävs, desto bättre.

Tvättmedelskompatibilitet. Att använda det bästa rengöringsmedlet för jobbet är en fråga om mer än effektivitet, det handlar om att hålla din reservdelstvätt i gott skick. Vissa modeller fungerar inte med petroleumbaserade rengöringsmedel, vilket innebär att du måste hålla dig till vattenlösningar. Det finns massor av tvättmedel på marknaden, så det kommer inte att vara svårt att hitta ett kvalitetsutbud.

Rengör ditt system. Allt från cykelkedjor till batterier kräver någon form av underhåll. Din reservdelstvätt är inte annorlunda. Även om alla kräver rengöring är vissa mindre benägna att skadas än andra. Titta på avloppet och pumpen – de två delarna som mest sannolikt ger dig krångel. Se till att avloppet är tillräckligt brett för att undvika tilltäppningar och att pumpen är en tuff modell som inte lätt blir överhettad.

Vad du ska leta efter i en reservdelstvätt

Du har förstått att det inte längre är möjligt eller effektivt att tvätta dina industridelar i diskhon och för hand och har börjat leta efter ett alternativ. Men innan du vet ordet av är du djupt nere i otaliga recensioner utan något konkret beslut i sikte. Här är frågorna som vi rekommenderar att du ställer dig själv innan du bestämmer dig för den rätta tvättmaskinen för dig:

Vad är liter per minut för pumpen?

Oftare än inte dras köpare automatiskt direkt till relaterade recensioner och skummar över de komplicerade siffrorna som betyder mest. Pumpens liter per minut är viktigare än till och med hästkrafterna hos en vattenbaserad tvättmaskin på grund av dess beroende av volym snarare än tryck.

Kan din önskade reservdelsbricka enkelt demonteras?

Även om avtagbara enheter kan verka som mer krångel än de är värda, uppmuntrar denna mångsidighet faktiskt användaren att rengöra sina delars brickor mer regelbundet. På lång sikt kommer denna regelbundna rengöring att förlänga produktens livslängd avsevärt

Hur mycket värme producerar tvättmaskinen?

Leta efter en maskin som fungerar mellan 70 och 80 grader. En lägre temperatur än denna kommer att få dig att vänta på din för att din tvättmaskin ska värmas upp!

Vad är en smådeltsvätt och hur fungerar den?

En smådelstvätt är en fantastisk utrustning som används för att utrota all slags smuts och smuts från bildelar. De två huvudtyperna av tvättar är lösningsmedelsbaserade och vattenbaserade, som fungerar på två olika sätt.

Lösningsmedelsbaserade tvättar – Denna typ av tvättmaskin är fylld med lösningsmedel – mängden beror helt på maskinens storlek. Nedsänkt i detta lösningsmedel finns en vätskepump som är utformad för att pumpa klart lösningsmedel vid lågt tryck genom ett munstycke ovanför vätskan där metalldelarna ligger. Samtidigt faller smutsen och fettet mot botten av tanken.
Vattenbaserade smådelstvättar – Vattenbaserade smådelstvättar kombinerar de fyra ytterligheterna vatten, tvättmedel, värme och energi för att utnyttja en rengöringskraft som aldrig förr. De flesta system jetsprayar delen eller spränger delarna med värmelösningar när en skiva roterar. De flesta använder en elmotor för att driva en centrifugalpump: vilket är varför det är så viktigt att ha en högkvalitativ pump och munstycken för denna process!

Hur använder jag en smådelstvätt?

Processen är enkel: släng bara in din smutsiga del i maskinen, slå på den och låt den göra allt arbete åt dig! De bästa tvättarna kommer till och med att ha munstycken som kantar väggarna för att göra livet lite lättare.

Vilket lösningsmedel används i en reservdelstvätt?

Petroleumlösningsmedel är den vanligaste rengöringsprodukten som används i delar smådelstvättar. Förvarad i en sedimenteringstråg i botten av smådelstvätten absorberas en elektrisk vätska i lösningsmedlet för att producera rent lösningsmedel runt toppen av tanken. Den senare pumpas sedan med lågt tryck – genom ett flexibelt munstycke – för att rengöra delarna.

Men petroleumlösningsmedel är mycket brandfarliga och omöjliga att kassera! Det är därför många gör-det-själv-handlare väljer vattenhaltigt rengöringsmedel istället för petroleumlösningsmedel. Dessa alkaliska vattenbaserade lösningar bryter ner smuts och smuts istället för att omedelbart lösa upp dem som lösningsmedelsrengöringsmedel.

Deras verkliga fördel är dock att de är ofarliga och icke brandfarliga, vilket leder till en lägre hanteringskostnad som ett resultat. Sammanfattningsvis, om du rengör extremt smutsiga delar dagligen, så är det rätt att välja petroleumlösningsmedel. Om inte, producerar vattenbaserade rengöringsmedel färre lösningsmedelsångor för att skydda arbetarens hälsa. Valet är ditt!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!