Bästa Tryckmätaren – Bäst i Test [Lista & Guide]

En tryckmätare är ett praktiskt verktyg att ha tillgång till. Det är speciellt viktigt för folk som arbetar inom HVAC.

Och det är inte konstigt eftersom bostäder och kommersiella byggnader både måste värmas upp och kylas ordentligt under hela året. Om du är en VVS -tekniker eller planerar att bli det måste du känna till tryckmätaren.

I denna artikel tittar vi närmare på de bästa tryckmätarna och går igenom de främsta och viktigaste faktorerna att tänka på när du ska välja den bästa tryckmätaren för just dina behov.

Tryckmätare kommer väl till hands för en mängd olika användningsområden och syften. Många använder en tryckmätare för vatten för att mäta vattentryck.

Vilka är de olika typerna av tryckmätare?

En tryckmätare är en enhet som används för att mäta trycket. Faktum är att folk i HVAC vad är det -världen vanligtvis mäter gastryck. Det finns olika typer av tryckmätare som erbjuder olika mätapplikationer. De vanligaste tryckmätarna används för att mäta gas och vätska. Numera använder tryckmätare elektroniska sensorer i stället för vätska.

De två huvudtyperna av manometrar är analoga och digitala. Analoga manometrar kan vara bättre för vissa jobb, när du vill få “en känsla för avläsningen” genom att se ratten röra sig. De flesta tekniker föredrar dock att använda digitala manometrar eftersom de ger ett konstant antal utan att behöva kisa och försöka ställa en nål mot siffrorna bakom – parallaxeffekten.

Vad är en analog tryckmätare?

Analoga tryckmätare kan använda en vätska som finns i ett U-format rör för att testa trycket. Tekniker kan se om det inte finns något tryck i en analog tryckmätare eftersom vätskan kommer att sätta sig i mitten av röret. Men om trycket är högre på ena sidan av röret rör sig vätskan; vätskans rörelse uppåt i måttet bakom den indikerar lufttrycket. U-rörtryckmätaren mäter differenstrycket genom att balansera vikten av en vätska mellan två tryck. Mindre täta vätskor som vatten kan mäta små tryckskillnader och används vanligtvis i HVAC -världen.

Vissa tekniker föredrar analoga tryckmätare eftersom de inte behöver strömförsörjning. Det betyder att de inte oväntat tar slut, till skillnad från en batteridriven, elektronisk tryckmätare. En annan anledning till att vissa tekniker föredrar dessa mätare är att de är lätta att använda och mäter tryck.

En av de klassiska analoga tryckmätarna använder en annan teknik. Vissa har en mycket känslig komponent i den som kallas ett membran. När tryck appliceras på membranet, genom en serie mekaniska länkar, en magnet och en spira och på juvelerade lager, rör sig pekaren för att visa trycknivån som mäts.

Vad är en digital tryckmätare?

Till skillnad från analoga tryckmätare använder digitala tryckmätare inte hydrostatisk balans (balanserar vätska eller vatten) för att mäta trycket. Digitala HVAC -tryckmätare använder en trycksensor för att mäta tryck. Tryckgivare omvandlar observerade trycknivåer till en elektrisk signal som sedan kan användas för att förstå trycket.

De flesta tekniker föredrar att använda digitala tryckmätare eftersom de är mer bärbara och lätta att bära. Digitala tryckmätare innehåller också lättlästa displayer som hjälper till att förhindra misstag. En annan fördel med en digitala tryckmätare är att data kan spelas in (eller loggas) och överföras via kabel eller BlueTooth till datorer eller appar i telefoner eller surfplattor. De använder inte heller röriga vätskor (några av de analoga manometervätskorna som kan vara giftiga, till exempel kvicksilver, men detta är bara för applikationer med mycket högt tryck som vanligtvis inte finns i HVAC -världen).

Digitala tryckmätare har kommit som en lämplig lösning för proffs som arbetar inom mätindustrin. Med dessa prylar kan du kontrollera och registrera lufttryck med en tryckgivare istället för att förlita dig på jämna ytor, som traditionella tryckmätare. Med den bästa digitala tryckmätarna kan du enkelt konvertera genererad energi till en elektronisk signal eller ett värde och spela in den på en digital display.

Digitala tryckmätare är bärbara, lätta och kan användas för att testa trycket var som helst. En komplett tryckmätarenhet består av två kontakter, ett batterifack, två plaströr och en påse.

Normalt erbjuder en digital tryckmätare differentialgasmätning inom en genomsnittlig, minsta och maximala registreringsfunktion. Den har en stor LCD-bakgrundsbelysning med dubbla skärmar, automatisk offset-funktion, låg batterinivå, under/över-intervallfunktion, datakompensation och felkodsfunktioner.

Men med så många konstruktioner av digitala tryckmätare på marknaden kan det vara överväldigande att välja ett lämpligt instrument. Här är en sammanställning av våra bästa val av tryckmätarna för att fatta ett välgrundat beslut innan du köper en digital tryckmätare.

Bästa tryckmätarna


Testo 510 tryckmätare

Detaljer

 • Professionell tryckmätare från Testo
 • Tryckmätaren har ett mätområde på 0-100 hPa
 • Kan lätt appliceras på områden tack vare magneter på baksidan
 • Batteritid på cirka 50h
 • Enkel avläsning av värdet i pascal på instrumentets display
 • Noggrannhet på ±0,03 hPa

Kimo MP50 tryckmätare

Detaljer

 • Lätt och smidig tryckmätare från Kimo
 • Mäter differenstryck upp till 1000 Pa
 • Enkel avläsning av värden med LCD – display
 • Automatisk avstängning
 • Tryckmätaren har en noggrannhet på ±0,5%
 • Batteritid på cirka 180 timmar
 • Optimal driftstemperatur mellan 0°C – 50°C

Köpguide – så väljer du den bästa tryckmätaren

Med hundratals alternativ tillgängliga på marknaden är det bara naturligt om du undrar vilken som är den bästa tryckmätaren och vilken du bör välja.

Här är de viktigaste faktorerna du bör tänka på och överväga när du ska köpa en tryckmätare.

Först och främst måste vi förstå att tryckmätare finns i olika storlekar, former och fungerar också olika.

Att leta efter en lämplig tryckmätare kan låta som en överväldigande process. Men verkligheten är att processen är ganska enkel om du följer de rätta stegen. Även om det inte finns några hårda och snabba regler för att välja den bästa digitala tryckmätaren, är det viktigt att tänka på följande faktorer.

Egenskaper

Oavsett om du letar efter en enkel tryckmätare eller helt enkelt den bästa tryckmätaren så finns det en mängd olika funktioner som din ideala val måste ha. Mest framträdande måste du fokusera på typen av tryckmätare, indikatorvätskan, strömkällan och minnet, bland andra aspekter.

Analog eller Digital

Den analoga tryckmätaren har funnits i decennier. Denna är ofta tillverkad med robust polyvinylklorid (PVC), ger denna typ av manometer exakt tryckmätning vid testning av gaser och vätskor. Ändå måste du göra många beräkningar efteråt, vilket kan vara ganska jobbigt.

Det är här de digitala tryckmätarna kan vara praktiska.

Hållarfunktion

En underskattad funktion av tryckmätare som kan vara väldigt praktisk att ha är datahållningsfunktionen. Denna fryser skärmen för att spara avläsningar i enhetens minne. Även om inte alla tryckmätare erbjuder detta alternativ bör digitala handhållna enheter ha det.

Oavsett ditt syfte kan den här funktionen avsevärt hjälpa.

Tillbehör

Ett användbart tillbehör som du kanske vill överväga att köpa är ett skyddsfodral för att hålla din tryckmätare skyddad och i gott skick.

Hur läser man av en tryckmätare?

Det beror på typen av tryckmätare. Om du arbetar med ett digitalt verktyg är det lika enkelt att läsa det som att titta på värdena på skärmen.

Andra tryckmätare kan kräva att du räknar ut skillnaden mellan höger och vänster rör, vilket du senare kan använda för att beräkna trycket. I dessa fall måste du anstränga dig mer, ha tålamod och du kan till och med behöva ett tryckmätardiagram för att helt förstå hur det fungerar.

Analoga och digitala tryckmätare?

Även om det beror på varje individs preferenser, är digitala tryckmätare det överlägsna valet för många människor. De är praktiska, lättare att använda och kräver mindre arbete från dig för att utläsa resultatet-

Är tryckmätare noggranna för att mäta tryck?

Ja, tryckmätare är ett pålitligt verktyg som effektivt låter dig mäta tryck.

Tryckmätare – kvicksilver kontra vatten, vad är skillnaden?

I motsats till vatten avdunstar inte kvicksilver. Dessutom, eftersom det har en lägre fryspunkt, kommer kvicksilver inte att frysa vid 0 grader. Skälen att överväga kvicksilver över vattentryckmätare beror på deras synlighet och stabilitet.

Digitala tryckmätare

Tryckmätare klassificeras i två typer; analoga mätare och digitala mätare. Analoga enheter använder vätskeplaceringar för att testa tryck, medan digitala mätare använder tryckgivare för att känna av och omvandla genererat tryck till digitala signaler. Vanligtvis innehåller digitala enheter moderna och mer avancerade funktioner än deras analoga motsvarigheter, vilket gör dem till ett populärt alternativ.

Digitala mätare är mer flexibla, läsbara, exakta och lättanpassade och kalibrerade.

Noggrannhet

Digitala tryckmätare är utformade för att tjäna olika ändamål, så du kan förvänta dig att de har olika noggrannhetsnivåer. Dessutom kan noggrannhetsnivåerna variera från en tillverkning till en annan-men de allmänt accepterade noggrannhetsnivåerna går från +/- 0,25 upp till cirka +/- 2,5%.

Användarvänlighet

Att köpa en tryckmätare som är lättare att använda kan göra ditt arbete enklare. Se till att den du köper har väl inbyggda funktioner med ett lättläst gränssnitt; annars kan du slösa en betydande tid på att försöka läsa och beräkna mätningar.

Kostnad och pris

Tänk på det belopp du är villig att spendera på din tryckmätare.

Syfte

Tryckmätare har ett brett spektrum av applikationer. Du kan använda dem i gasanalys, HVAC -systeminstallation och felsökning, väderundersökningar, atmosfäriska undersökningar och mer. Bestäm hur och var du ska använda ditt verktyg och hitta den som passar din situation.

Tryckområde

Det tryckområde du väljer beror på vad du vill mäta. Oavsett om du ska mäta vätska eller gas, se till att din tryckmätare ligger inom räckvidden. Speciellt bör tryckintervallet vara mellan 25 procent och 75 procent av skalans totala avläsningar.

Hur används en tryckmätare?

En tryckmätare är utformad för att mäta eller kontrollera trycket (kraft/ytenhet) i en gas. Normalt finns det många typer av tryckmätare, och var och en av dem fungerar olika. Den vanligaste är U-röret som mäter differenstrycket eller visar skillnaden mellan gastryck och atmosfärstryck.

Du kan jämföra två tryck eller kontrollera trycket i luften med hjälp av det U-formade röret. Fyll röret halvvägs med en vätska, helst kvicksilver, och låt de båda sidorna vara öppna. Tillsätt gasen som ska mätas på motsatt sida av röret och försegla ordentligt. Nästa steg är att utjämna kvicksilver på båda sidor av behållaren vid normaltryck.

Gas spelar en viktig roll när det gäller tryck på kvicksilver. Om du utövar positivt tryck i ena änden kommer kvicksilvret att röra sig nedåt på ena sidan och öka på den andra. Om kvicksilver inte rör sig till en högre punkt på båda sidor betyder det att atmosfärstrycket är lika med gastrycket.

Vad används en digital tryckmätare till?

En digital tryckmätare är en professionell pryl som används för att mäta differenstryck. Digitala tryckmätare är bärbara och används ofta för att kontrollera och registrera tryck var som helst. De flesta använder avancerade funktioner som garanterar exakta avläsningar. Dessutom är de mycket kompatibla med andra elektroniska system, vilket gör dem effektiva.

Till skillnad från de analoga enheterna som förlitar sig på vätskor för att mäta trycket, använder de digitala enheterna sensoriska element, tryckomvandlare, för att känna av tryck. Dessa sensoriska element använder specifika elektriska parametrar;

Kapacitiva element innefattar 2 parallella plattor som täcker en kapacitiv mark för att minska påverkan av deformation och skydda plattorna från eventuell yttre kraft.

En induktiv givare använder sig av strategin för elektromagnetisk induktion för att mäta ett objekt.

Resistiva element kan mäta olika fysiska nivåer av tryck, kraft, temperatur eller vibrationer, som annars kan vara svåra att testa på grund av deras höga flyktighet.

Digitala tryckmätare har många tillämpningar. De används ofta i olika branscher, som medicinsk utrustning, vätskeflödesmätningar, underhåll av luftkonditioneringssystem, gastryckövervakning, psykologiska mätningar, meteorologisk och väderprognos.

Varför välja digitala tryckmätare framför analoga tryckmätare?

 • Digitala tryckmätare är lätt kompatibla eller programmerade med datorer
 • De ger mer exakta avläsningar
 • Dessa enheter är lätta, bärbara och lätta att använda
 • De har ett inbyggt program som hjälper dem att korrigera avvikelser
 • Digitala enheter är inte beroende av vätskor (varav några kan vara giftiga) för att mäta tryck

Vilken är den bästa digitala tryckmätaren?

Digitala tryckmätare är byggda för olika ändamål. Den du väljer beror på din budget, preferenser, behov och syfte. Men en digital enhet erbjuder mer spännande funktioner och upplevelse.

När används tryckmätare?

Tryckmätare används inom en rad olika områden, inklusive bil, kalibrering, HVAC och ventilationssystem, teknik, medicin och laboratorium, med flera.

Manometrar används i stor utsträckning i nästan alla branscher. När tekniken utvecklas introduceras dock mer avancerade tryckätare, som har blivit troligt viktiga inom gasmätningsområdet. Moderna tryckmätare är utformade för att erbjuda hög noggrannhet, bekvämlighet och effektivitet.

Kom ihåg att dessa prylar finns i olika storlekar och former, och det som fungerar bäst för en vän kanske inte fungerar för dig. Ta dig därför tid att hitta en manometer som passar din situation, budget och behov. Se till att den är av hög kvalitet och enkel att använda.

Vilken typ av tryckmätare är bäst för att mäta lågt tryck?

Ett lutande rör är den mest rekommenderade mätaren för mätning av lågt tryck. Detta beror på att en lutande form kan hjälpa till att sträcka och balansera vikten mellan två olika höjder.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!