Bästa typerna av Trappdesign för Moderna Hem

För länge sedan, innan hissar, trapphissar och lutande rörliga gångvägar kom, var trappor den vanliga vägen som leder en person från en förhöjd punkt eller nivå till en annan.

De är kända för att vara en form av strukturell design som har funnits tusentals år tillbaka i mänsklighetens historia.

Innan människor började bygga berättelsebyggnader, ristades trappor på stenar. Ända sedan dess har varje generation försökt att överträffa den andra när det gäller innovativa aptitretande trappdesigner.

Varje byggnad med mer än en våning kommer sannolikt att ha en trappa. Det är därför konstruktionsexperter som arkitekter, ingenjörer och byggare fortsätter att förnya sig och anta olika stilar för att anpassa material för att skapa nya trappdesigner.

En trappa utgör en viktig komponent i en byggnad, ger tillgång till olika våningar och tak på byggnaden. Flera faktorer som belysning, ventilation, bekvämlighet, rumslig placering och tillgänglighet beaktas innan man designar en trappa.

Typer av trappdesigner

Det är mer med att ha en trappa i ditt hem än bara anslutande nivåer. Den visuella närvaron skapar en arkitektonisk essens på egen hand.

Det finns olika typer av trappdesign att välja mellan. Vi kommer att diskutera några av dessa mönster nedan.

1. Rak trappa

Tänk på en lång sekvens av steg utan en riktningsändring. En rak trappa är den vanligaste typen på grund av dess enkelhet i struktur och mönster. Det finns ofta i kommersiella byggnader och bostadshus på grund av det stora utrymmet det upptar.

Fördelar

  • Det är väldigt lätt att stiga och sjunka
  • Denna design är lätt att konstruera eftersom det inte finns några böjar eller kurvor inblandade
  • Det är lätt att bygga ledstänger eller räcken för en rak trappa

Mätning är inte svårt och kräver inte en exceptionell nivå av expertis.

På grund av hur lätt det är att stiga upp och ner, används ofta en rak trappa för att komma åt utgångsdelen av en byggnad i nödfall

Nackdelar

 • Den upptar en mer massiv mängd utrymme
 • Vissa trappor hjälper till att skapa avskildhet för ditt hem, en rak trappa är inte det ett

2. U-formad trappa

U -formade trappor är sammansatta av två sammankopplade raka trappor som går i omvänd riktning. De är generellt sett mer tilltalande än raka trappor.

Fördelar

 • De anpassar sig lätt till arkitektoniska strukturer
 • De är mer attraktiva än en rak trappa
 • Den del av korsningen mellan trappan kan fungera som viloplats

Nackdelar

Att bygga en U-formad trappa är mer komplicerat jämfört med en rak trappa

3. Spiraltrappa

Denna typ designen kan konfigureras till olika former och storlekar. När du designar en spiraltrappa är det viktigt att ta hänsyn till särskilda faktorer som estetik, funktion och strukturella krav. Anledningen är att dessa faktorer avgör vilken typ, form, material och layout som kommer att användas.

Fördelar

 • Till skillnad från en rak trappa upptar en spiraltrappa ofta en liten ytarea och kan struktureras i små utrymmen
 • Vridningen och vänder på en spiraltrappa är tilltalande för ögat
 • En spiraltrappa har ett brett utbud av färdiga alternativ du kan välja mellan. Därför sparar det kostnader och installationstid

Nackdelar

 • Spiraltrappan är svårt att ta sig upp och ner. Att behöva gå igenom svängar och krökar efter en lång dag på jobbet kan vara väldigt tröttsamt och stressigt
 • Trappan är ofta väldigt smal. Som ett resultat kan bara en person bekvämt använda den åt gången. Det är också svårt att flytta stora föremål med en spiraltrappa

 

4. L-formad trappa

En L-formad trappa är också känd som 90⁰-trappa eller kvartsvarvstrappa. Namnet härleddes från formen det bildar efter konstruktionen.

En L-formad trappa är mycket lik den raka trappan; den utmärkande faktorn är den skarpa svängen till en annan riktning som den L-formade trappan har vid en punkt.

Vridningen eller krökningen underlättas av en landningsplattform, som finns i olika storlekar och former. som triangel, rektangel eller platta former.

Fördelar

 • Den L-formade trappan är perfekt för hörn och vinklar i ett hem
 • Det ger hemmet en viss grad av integritet genom att skapa en barriär
 • Det är säkrare än en rak trappa eftersom landningsutrymmet ger skydd mot fall
 • Landningsplatsen fungerar som en “stopp och vila”-plats

Nackdelar

 • Designen har en högre grad av tekniskitet när det kommer till konstruktion. Det är därför det ofta hanteras av proffs
 • Ledstänger måste planeras noggrant och monteras i segment för korrekt alignment
 • Rörelse av tunga eller stora föremål kan uppvisa vissa nivåer svårighetsgrad

5. Cirkulär trappa

Detta är en konventionell typ av trappa. Tänk på de som användes för tusentals år sedan i pyramider och slott. En cirkulär trappa liknar en spiraltrappa förutom att kurvan är mer avslappnad och bekvämare att navigera genom. Det kallas även spiraltrappor eftersom kurvan är jämnare och stabil.

Fördelar

 • En böjd trappa är fantastisk på grund av den essens den skapar åt sig själv; besökare kommer alltid att imponera vid åsynen av designen
 • Det tillför ett betydande värde till ett hem där det är byggt. Det är en värdefull investeringskälla och ger utmärkt avkastning när huset säljs
 • Trappan passar perfekt in i små utrymmen. Vridningarna och kurvorna kan justeras för att passa alla rumsinställningar

Nackdelar

 • Den kan endast designas och byggas av en specialist eller professionell
 • Det är dyrt att förvärva på grund av den professionalism som är involverad i dess konstruktion
 • Att gå upp och ner för en rund trappa kan vara mycket påfrestande på grund av brantheten. Det cirkulära mönstret kan också göra att man känner sig yr

 

Faktorer att tänka på när du väljer en trappdesign

Mycket kan sägas om alternativen att tänka på när du ställer in ditt hem för rätt typ av trappa du önskar. Föredrar du elegans med mindre kostnad och hållbarhet? Eller har du tillräckligt med pengar över, vill du bara ha något snyggt och attraktivt?

Budget

Den mest kritiska faktorn att överväga är din budget. Hur mycket du har råd med avgör så mycket vilken typ av material som kommer att användas för din trappdesign. Det finns ett brett utbud av mellanklassdesigner att välja mellan som inte kompromissar med kvaliteten. Du kanske vill utforska dina alternativ innan du fattar ett beslut.

Utrymme

Ta en titt på hur mycket utrymme du har. Du kan välja stora och dekorativa trappdesigner om du har mer utrymme tillgängligt. Alternativt kommer ett litet utrymme endast att innehålla små och bärbara dekorationer. Du kanske vill ha en storslagen ingång till ditt hem men har inte tillräckligt med utrymme för sådana mönster. I ett sådant fall måste du vara kreativ med att använda tillgängligt utrymme.

Säkerhet

En spiraltrappa med ledstänger är anses säkert på alla sätt jämfört med vilken annan design som helst utan ledstänger. Gapet mellan varje steg bör också beaktas för att säkerställa att barn eller gamla inte snubblar i ett försök att sträcka på benen över ett steg.

Livsstil

Om du har en familj med många barn kommer du med största sannolikhet behöva städa upp i trappan gång på gång. Det rekommenderas att välja en design gjord av ett material som är lätt att rengöra som trä.

Om du ofta har många barn hos dig under helgerna, är en glastrappa minsta alternativet som borde slå dig. En trätrappa kan dock vara ett bättre alternativ. Det är upp till dig att ta ställning, beroende på vilken faktor du prioriterar och vad du har råd med.

Slutsats

Inredning och exteriördesignexperter har förutspått att design av glastrappor i framtiden kommer att ersätta den konventionella trä- och betongdesignen i hemmen.

I ett försök att balansera mellan efterfrågan på stilfullare och mer prisvärda bostäder. konstruktioner och en garanti för husägares säkerhet, experter utför mer forskning för att ta reda på hur glastrappor kan vadderas och förbättras för att minska risken för sprickbildning under tunga vikter.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!