Att tänka på vid köp av värmepumpar för pooler – köpguide
För inomhusklimat
Värmepumpar är ett bra verktyg som ger energisnål värme och passar sig extra bra att ha för nordiska förhållanden. En investering i en värmepump ger lägre värmekostnader och behagligare inomhusklimat i denna artikel går vi igenom tips och råd om hur du väljer rätt värmepump.
För att kunna göra en bra investering i en värmepump krävs det att värmepumpen kan klara av ditt klimat du är i. Samtidigt vill du ha en värmepump som klarar av att generera energisnål värme när det behövs.
För pooler
Förutom värmepumpar finns idag också värmepumpar som kan användas i pooler. Värmepumpar kan snabbt monteras snabbt och effektivt och en värmepump i en pool resulterar i bättre och behagligare badvatten och kan förlänga badsäsongen längre in på hösten.
Det är viktigt att veta att man gör en investering i rätt värmepump eftersom det krävs att värmepumpen kan vara billig men samtidigt ha prestanda som krävs för att den ska kunna användas i kallare förhållanden. En värmepump kan användas för att sänka värmekostnaderna i ett hushåll om den har rätt egenskaper men också för pooler.
Det finns idag flera olika typer av värmepumpar men som har olika prestanda. Det finns plug and play modeller och andra modeller som fokuserar mer på att ha en låg strömförbrukning. Andra värmepumpar har också inbyggda Wi-Fi-moduler som gör det möjligt att kunna fjärrstyra värmepumpen via olika appar.
Valmöjligheterna är många
Att veta vilken typ av värmepump som är mest lämplig kan vara oerhört svårt. En värmepump till en pool leder till en bättre driftsekonomi. Idag finns det värmepumpar av typen Inverter med bättre COP än on-off värmepumpar. Visst arbete kräver mer av grästrimmern än andra grästrimmrar.
Vi erbjuder här därför en guide till de olika funktionerna som kan finnas i olika värmepumpar och vad du som köpare bör leta efter. Vi bryter ned några av de olika typerna av egenskaper och funktioner som finns tillgängliga på marknaden av värmepumpen, liksom deras material, användningsområden och säkerhet.
Hur man väljer den bästa värmepumpen
En värmepump alstrar energi från luften och generar värme till poolvattnet vilket i sin tur resulterar i varmare badvatten. Beroende på poolstorlek behöver du välja en värmepump som kan alstra tillräckligt mycket luft och sedan effektivt generera tillräckligt mycket värme.
Välja rätt
Det första man ska ta hänsyn till är storleken på poolen eftersom en för dålig värmepump inte kommer värma upp poolen tillräckligt. Vissa värmepumpar styrs också annorlunda med Wi-Fi moduler via appar. Dessutom har olika värmepumpar olika verkan med olika COP-värde och billigare varianter har en högre ljudnivå från pumpen.
Låt oss därför titta närmare på de olika egenskaperna man bör titta efter.
Valet av värmepump
Det viktigaste är att välja en värmepump som har tillräckligt mycket kapacitet för din pool. En värmepump med för dålig effekt kommer inte vara en bra investering. Saknar din pool rätt isolering är det jätteviktigt med en bra värmepump.
Klimatet
En värmepump måste kunna användas i kallare klimat. En dålig klimat kommer inte kunna generera den värmekapacitet som behövs i ett mer nordiskt klimat om den inte har de rätta egenskaperna. Värmepumpen för poolen fungerar precis som en luft-vattenvärmepump.
För att värmepumpen ska kunna alstra och generera energi kan ett köldmedium användas och en kompressor. Det är dock värmepumpens andra komponenter som blir extra utsatta om de inte klarar av yttre påfrestning från kyligare klimat. Det är därför extra viktigt att köpa en värmepump som har komponenter som håller.
Storleken på poolvärmepumpen spelar roll
Precis som det är viktigt att förstå poolens storlek och volym är det viktigt att välja rätt dimensionering och kapacitet på poolvärmepumpen. Är det dock svårt att göra en bedömning på vad du behöver för poolvärmepump är det bättre att investera i en kraftigare poolvärmepump som kan garantera en förbättrad kapacitet än mindre kraftiga.
Olika effekt
Vissa poolvärmepumpar kan bara genera en viss effekt. Effektbehovet styrs av flera parametrar. En mindre värmepump som används på sommaren kan värma upp poolen till önskad effekt medan den inte kan generera samma värme på våren eller på hösten när nätterna är kallare. Det är därför svårt att hitta poolvärmepumpar som kan uppnå önskad effekt om man inte tar hänsyn till dessa faktorer.
En poolvärmepump med högre effekt gör inte av med mer energi än en mindre modell men en värmepump men mindre effekt blir i längre användning en sämre investering eftersom elförbrukningen då blir högre om värmepumpen inte genererar tillräckligt mycket värme. Elförbrukningen med en värmepump med bättre prestanda gör alltså inte av med mer energi än en värmepump med sämre prestanda – tvärtom.
Hur fungerar poolvärmepumpar?
Värmepumpar är beroende av köldmediet för att överföra värme från den omgivande luften (luften i rummet) till poolen. Köldmediet är vanligtvis kallt och strömmar genom rören i sitt lågtrycks-, vätskeformiga tillstånd. Dessa rör utsätts för omgivande luft, som är varmare än köldmediet som strömmar genom rören, och eftersom värmen rör sig från varmare områden till kallare, flyttar värmen i luften till köldmediet.
Rören är anslutna till en förångare, en typ av värmeväxlare med flänsar som hjälper till att absorbera värme från luften till köldmediet. En fläkt som roterar nära rören ökar flödet av omgivande luft över förångaren och ökar därmed värmeabsorptionen ytterligare.
När värmen kommer in i köldmediet stiger temperaturen på köldmediet och vätskan börjar omvandlas till en varm lågtrycksånga, som så småningom ändras från vätska till gas när den tar sig genom förångaren. Den utsätts sedan för kompressorn, vilket ökar gasens tryck. Detta höjer i sin tur gasens temperatur och när den blir varmare strömmar värmen från köldmediet till det kallare vattnet.
Kompressorn tvingar sedan in högtrycksgasen i den andra värmeväxlaren, kondensorn, som är i kontakt med vattnet. När den heta köldmediegasen rör sig genom kondensorn förlorar den sin värme till vattnet, vilket i huvudsak värmer upp det. Gasen kyls sedan av under dess kondensationspunkt och övergår till ett högtrycksvätsketillstånd.
I slutet av kondensorn passerar köldmedievätskan genom en expansionsventil med större yta vilket minskar dess tryck och temperatur. Från ventilen tar sig sedan det vätskeformiga köldmediet med lågt tryck in i rören och cykeln börjar igen.
Varaktighet
Välj en värmepump som är byggd för att hålla så att du inte behöver byta ut den kort efter du har köpt den. Materialen som används och byggkvaliteten är bra tips på hur hållbar pumpen kan vara. Om tillverkaren ger dig en 10-års eller livstidsgaranti på pumpen betyder det att de tror att pumpen ska förbli användbar under den varaktigheten, och detta kan vara ytterligare en indikation på en välbyggd pump som är värd att köpa.
Hur vet jag storleken på poolvärmaren jag behöver till min pool?
För att veta vilken storlek på värmepump du behöver för din pool, överväg två saker: poolens yta och temperaturskillnaden mellan din önskade pooltemperatur och den omgivande lufttemperaturen. Du multiplicerar sedan dessa med 12 för att bestämma BTU som krävs för att värma poolen.
Kan värmepumpar användas för vilken pool som helst?
Ja. Värmepumpar är designade för att fungera med alla typer av pooler, från i mark och ovan mark till runda pooler, rektangulära pooler, friformspooler och alla andra. För effektivitet, välj pumpen i en storlek som motsvarar storleken på din pool så att det inte tar för lång tid att värma upp vattnet. Om pumpen är för liten blir värmeeffekten för liten för vattenvolymen i poolen, vilket gör att vattnet värms upp långsamt.
Hur underhåller man en poolvärmepump?
Se till att det finns tillräckligt med luftflöde runt pumpen genom att göra dig av med föremål som kan blockera luftens fria rörelse. Håll pumpen borta från vatten, saker som sprinkler och takrännor, eftersom vatten kan skada pumpen. På samma sätt, se till att du installerar den på ett område som är fritt från översvämningar så att det är skyddat i händelse av kraftiga regn. Slutligen, ta bort eventuellt skräp som löv regelbundet för att förhindra att det byggs upp eftersom detta kan påverka effektiviteten.
Hur varm ska min pooltemperatur vara?
Det rekommenderade pooltemperaturintervallet är 25-27 grader, men det är okej att höja temperaturen något högre än så här. Många tycker att 29-31 är behagligt. Du kan prova olika temperaturnivåer för att ta reda på vilka du trivs bäst med.