Bästa Vattenpumpen – 5 Bäst i Test [Lista & Guide]

Vad används en vattenpump till?

Vattenpumpar är faktiskt ett samlingsnamn och definierar pumpar som används för rena, icke-korrosiva vätskor. En vattenpump arbetar med rent och kallt vatten. Vattenpumpar är avsedda för att pumpa vatten, oftast rent vatten men det finns också ett fåtal modeller som klarar av att pumpa smutsigt vatten och även saltvatten.

En vattenpump är ett bra verktyg som kan pumpa runt vattnet genom rening och uppvärmning. Detta genererar energisnål värme och passar sig extra bra att ha för nordiska förhållanden. I denna artikel går vi igenom tips och råd om hur du väljer rätt vattenpump. En vattenpump har flera användningsområden. En vattenpump kan användas för vattenförsörjningen i sommarstugan, för bevattningen i trädgården eller användas vid naturkatastrofer när det blivit översvämning.

För att kunna göra en bra investering i en vattenpump krävs det att vattenpumpen kan klara av ditt önskade behov. Samtidigt vill du ha en vattenpump som klarar av att flytta vatten snabbt och effektivt med bra flöde.

Vattenpumpar konstruerade för olika användningsområden

Det finns idag flera olika typer av vattenpumpar men som har olika prestanda. Det finns modeller som enbart klarar av rent vatten, medan andra kan pumpa smutsigt vatten och hantera partiklar i olika storlekar. Vissa vattenpumpar är gjorda för att kunna användas för bland annat bygg- och gruvbranschen. Innan du köper bör du alltid jämföra priser och innan du köper, passa på att leta efter rabattkoder för att få bästa möjliga pris.

För pooler

En vattenpump kan användas för att flytta vatten från en pool. Olika vattenpumpar tömmer olika pooler på olika mycket tid. Att investera i en vattenpump möjliggör att du på ett effektivt sätt kan förflytta vatten från A till B.

Det är viktigt att veta att man gör en investering i rätt vattenpump eftersom det krävs att vattenpumpen kan vara billig men samtidigt ha prestanda som krävs för att den ska kunna användas i kallare och mer utmanande förhållanden. Det finns idag olika typer av vattenpumpar som gör att man för en bra investering vet vad man letar efter.

För sommarstugan

Har du en sommarstuga och tänker installera en vattenpump i sommarstugan med egen brunn, är allt du behöver en vattenpump, en vattenledning och en bra bottenventil som hindrar vattnet från att rinna tillbaka i brunnen. Om du inte tillbringar vintern i ditt fritidshus eller sommarstuga är det viktigt att du har en vattenpump som förenklar att du effektivt kan pumpa bort vatten när semestern är slut, eller ge vattenförsöjning till din sommarstuga, eller kunna användas om det blir översvämning i en källare eller liknande.

Valmöjligheterna är många

Att veta vilken typ av vattenpump som är mest lämplig kan vara oerhört svårt. En vattenpump till en pool leder till effektivare hantering av poolen. Visst arbete kräver mer av vattenpumpen än andra vattenpumpar.

Vi erbjuder här därför en guide till de olika funktionerna som kan finnas i olika vattenpumpar och vad du som köpare bör leta efter. Vi bryter ned några av de olika typerna av egenskaper och funktioner som finns tillgängliga på marknaden av vattenpumpen, liksom deras material, användningsområden och säkerhet.

Bästa vattenpumparna

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära vattenpumparna på marknaden för alla olika behov, preferenser, budgetar, och användningsområden.


ATLAS COPCO WEDA 08 Vattenpump

 • Elektrisk
 • Dränkbar slam-/avfallspump
 • Portabel
 • Kan pumpa smutsit vatten och hantera partiklar upp till 7,5 mm
 • Lämplig för byggbranschen och andra krävande miljöer.
 • 12,4 kg


GRUNDFOS KP 350-M-1 Grundvattenpump

 • Lämplig för lätt förorenat grund- och gråvatten
 • Inbyggt termiskt skydd
 • Pump och pumphjul av rostfritt stål med 10 m motorkabel
 • 8,0 kg


MAKITA PF1110 Vattenpump

 • Dränkbar vattenpump
 • 15000 l/h
 • 5,9 kg
 • Inbyggt handtag
 • Borstlös motor


GARDENA 17000 Clear

Detaljer

 • Dränkbar pump med effekt på 750W
 • Tryck upp till 0.9 bar
 • Aquasensor för användning i smala schakt
 • Timer och enkel användning via pekskärm
 • Kabellängd 10m
 • Leveranskapacitet 17000 l/h


ATLAS COPCO WEDA D10N

Detaljer

 • Dränkbar vattenpump
 • 230V-anslutning
 • Liten och lätt vilket gör vattenpumpen smidig
 • Vattenflöde på 470L / min
 • Tryckhöjd på 15 meter
 • Vikt på 12,5 kg


Hur man väljer den bästa vattenpumpen

En vattenpump kan vara elektrisk och/-eller batteridriven. Beroende på vilket användingsområde du tänker använda vattenpumpen till behöver du välja en vattenpump som kan flytta och distribuera tillräckligt mycket vatten effektivt och som kan skydda pumpen från oväntat stopp och torrkörning.

Låt oss därför titta närmare på de olika egenskaperna man bör titta efter.

Det viktigaste är att välja en värmepump som har tillräckligt mycket kapacitet för din pool. En värmepump med för dålig effekt kommer inte vara en bra investering. Saknar din pool rätt isolering är det jätteviktigt med en bra värmepump.

Vad används en vattenpump till?

Vi vet det grundläggande behovet av att ha en vattenpump. Det är för att hämta vatten och fylla tankar. Det finns flera andra anledningar till att du behöver en vattenpump.

 • Tömning och fyllning av dammen, badtunnan eller poolerna.
 • Dränera vatten från din källare.
 • Distribution av bekämpningsmedel och gödningsmedel på fält.
 • Grässtänkning och bevattning.
 • Fastighetsbyggande.
 • Dränering av grunda områden i översvämningssituationer.

Vattenpump köpguide

Det finns vissa överväganden nu. Du behöver dock inte en ingenjörs hjärna för att köpa en vattenpump, men ändå måste du känna till några tekniska detaljer så att du gör rätt investering. GPM (utloppskapacitet) är grundmåttet för dessa pumpar. Efter det kommer max huvudlyft och suglyft. Låt mig förklara alla tre:

GPM-utsläppskapacitet: Det är hastigheten med vilken vatten strömmar från huvudkällan till utloppspunkten. Liter/minut är måttet. Det möjliggör kraft för att snabbt flytta vatten.

Vertikal suglyft: Som namnet antyder är det det vertikala avståndet som mäts från vattenkällan till pumpen. Om du vill dränera en djup damm eller källare så är det för viktigt att skaffa en vattenpump med ett bra vertikalt suglyft. Bortsett från det, om du bor på andra eller tredje våningen, är det nödvändigt att överväga den vertikala suglyftsgränsen för vattenpumpen.

Maximalt huvudlyft: Det är den totala höjden från vattenkällan till dränerings-/utloppspunkten. Detta möjliggör dragkraft för att flytta vatten över ett avstånd.

Att köpa rätt vattenpump för dina behov är avgörande för att säkerställa effektivitet och pålitlig prestanda. Här är några viktiga faktorer att överväga när du väljer en vattenpump:

Vattenbehov och volymkrav

Innan du köper en vattenpump är det viktigt att bedöma ditt vattenbehov och volymkrav. Ta hänsyn till faktorer som mängden vatten som behöver pumpas per tidsenhet och den totala volymen som behöver hanteras. Detta hjälper dig att välja en pump med rätt kapacitet och flödeshastighet för att möta dina specifika behov.

Vattentryck och avstånd för vattenleverans

En annan viktig faktor är det nödvändiga vattentrycket och avståndet som vattnet behöver transporteras. Om du behöver pumpa vatten över långa avstånd eller övervinna höjdskillnader måste du välja en vattenpump med tillräckligt tryck för att klara av detta. För att säkerställa optimal prestanda är det viktigt att matcha pumpens tryckförmåga med dina specifika krav.

Källa till vatten (brunn, flod, cistern, etc.)

Identifiera källan till vattnet som pumpas och beakta dess egenskaper. Om du använder en brunn eller en cistern kan det vara nödvändigt att välja en pump som är speciellt utformad för att hantera brunnsvatten eller smutsigare vattenkällor. För att undvika skador på pumpen och säkerställa optimal prestanda är det viktigt att välja en pump som är lämplig för den specifika vattenkällan.

Elanslutning och strömförbrukning

Ta hänsyn till den tillgängliga elanslutningen och strömförbrukningen för den valda vattenpumpen. Vissa pumpar kan kräva specifika elanslutningar eller ha högre strömförbrukning än andra. Se till att din befintliga elinfrastruktur kan stödja pumpens krav eller vidta nödvändiga åtgärder för att möta dessa krav.

Underhåll och reparationer

Överväg även aspekter som underhåll och reparationer. Kontrollera om vattenpumpen kräver regelbundet underhåll och om reservdelar är lätta att få tag på. Vissa pumpar kan kräva mer frekvent underhåll än andra, och det är viktigt att vara medveten om detta innan du köper.

Pris och budget

Slutligen, sätt upp en budget och jämför priser för olika vattenpumpar. Priset kan variera beroende på märke, modell och funktioner. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och prestanda som passar din budget och uppfyller dina behov på bästa sätt.

Typer av vattenpumpar


Förflyttnings/renvattenpumpar

Om du vill tömma trädgårdsdammen eller badtunnan, överför pumpar så att de passar bäst. Du kan dessutom använda dem för grässtänk och dränering av översvämmade områden.

Tänk på att dessa pumpar endast är till för rent vatten. Om något skräp som mäter mer än 0,25 tum kommer med vattnet, kan det skada din vattenpump. Som ett resultat kommer vi inte att rekommendera användningen av överföringspumpar för tuffa byggarbetsplatser.

Avfallspumpar

Ja, dessa är perfekta för tuffa byggarbetsplatser eller industriell användning. Fasta material från 0,75 till 2 tum är vad en soppump kan hantera. Dessa är mest att föredra för jordbruk. Dessa kostar lite mer på grund av deras mer avancerade funktion.

Högtryckspumpar

Dessa typer av pumpar ger högre tryck för lägre volym. Dessa är speciellt avsedda för att flytta vatten över långa avstånd. Ja, man kan använda det för jordbruksändamål, men tipset är att om du vill hämta mer vatten än dina grannar vid mindre vattenförsörjning i ditt område, så rekommenderar vi högtryckspumpar.

Tänk på trycket och huvudet

En vattenpumps huvud är det största höjdavstånd som pumpen kan pumpa vatten. Om du till exempel köper en vattenpump med en höjd på 60 meter och försöker pumpa till en nivå bortom den punkten, kommer din flödeshastighet att stanna i dess spår.

Oavsett vilken av de bästa vattenpumpsprodukterna du väljer, bör du välja en som har en maximal tryckhöjd som överstiger den högsta höjd du förväntar dig att behöva pumpa.

Tänk på vilken typ av vatten du behöver pumpa

Du måste ta hänsyn till vilken typ av vatten du behöver pumpa när du väljer den bästa vattenpumpen för dina användningsbehov. Om du bara vill ha en pump som reserv ifall din källare översvämmas eller för att tömma din badtunna, behöver du inte en lika kraftfull pump som du skulle behöva för aktiviteter som skräp och kemisk dränering.

Tänk på systemets design

Som en sista anmärkning är designen av det bästa vattenpumpsystemet du använder en annan komponent att titta närmare på innan du gör ditt slutliga val. Kroppen, axeln, kopplingarna och turbinen är alla viktiga vattenpumpskomponenter som talar om enhetens kvalitet och effektivitet.

Vanliga användningsområden för vattenpumpar

Vattenpumpar spelar en avgörande roll inom olika områden och användningsområden. Här är några vanliga områden där vattenpumpar används:

Bevattning av jordbruksmark och trädgårdar

När det kommer till jordbruk och trädgårdsskötsel är vattenpumpar oumbärliga verktyg. De används för att dra vatten från brunnar, floder eller andra vattenkällor och leverera det till jordbruksmarken eller trädgårdsområdet. Vattenpumpar möjliggör effektiv bevattning av grödor och trädgårdsväxter genom att tillhandahålla rätt mängd vatten vid rätt tidpunkt. Detta hjälper till att främja växttillväxt och maximera skördarna.

Vattenförsörjning för bostäder och kommersiella byggnader

För att säkerställa tillgången till rent vatten inom bostäder och kommersiella byggnader används vattenpumpar för att pumpa vatten från källor som brunnar eller cisterner till vattenförsörjningssystemet. Vattenpumpar bidrar till att skapa tryck i vattenledningarna och möjliggör en konsekvent och pålitlig vattenförsörjning till hushåll, kontor och andra kommersiella utrymmen.

Avloppsrening och hantering av avfallsvatten

En annan viktig användning av vattenpumpar är inom avloppsrening och hantering av avfallsvatten. Vattenpumpar används för att flytta och pumpa avfallsvatten genom olika behandlingssteg för att säkerställa effektiv rening och avlägsnande av föroreningar. De spelar en nyckelroll i avloppsreningsverk och avloppssystem för att upprätthålla sanitära förhållanden och skydda miljön.

Industriella tillämpningar

Inom industriella sektorer används vattenpumpar för en mängd olika ändamål. De kan användas för att transportera vatten till kylsystem för att kyla maskiner och processer. Dessutom kan vattenpumpar användas för att hantera processvatten, släcka bränder, driva vattenkraftverk och stödja olika industrier som gruvdrift, olje- och gasproduktion samt tillverkningsprocesser.

Pooler och fontäner

För att hålla pooler rena och fräscha används vattenpumpar för att cirkulera och filtrera vattnet. Genom att pumpa vatten genom filter och kemikalietillsatser hjälper vattenpumpar till att upprätthålla vattenkvaliteten och hindra bakterietillväxt. Vattenpumpar används också för att skapa fontäner och vattenfall genom att pumpa vatten uppåt och skapa imponerande vattenformationer och dekorativa effekter.

Sammanfattningsvis är vattenpumpar ovärderliga inom olika användningsområden. De möjliggör bevattning av grödor och trädgårdar, säkerställer tillgång till rent vatten inom bostäder och kommersiella byggnader, underlättar avloppsrening, stöder industriella processer och hanterar vatten i pooler och fontäner. Genom att välja rätt typ av vattenpump för specifika behov kan man maximera effektiviteten och uppnå önskade resultat inom respektive tillämpningsområde.

Installation och underhåll av vattenpumpar

Att korrekt installera och underhålla din vattenpump är avgörande för att säkerställa dess optimala prestanda och långsiktiga hållbarhet. Här är några viktiga punkter att tänka på när det gäller installation och underhåll av vattenpumpar:

Placering och installation av vattenpumpen

Vid installationen av din vattenpump är det viktigt att välja rätt plats för pumpen. Se till att placera den på en plan och stabil yta, skyddad från extrema väderförhållanden och direkt solljus. Följ tillverkarens installationsanvisningar noggrant för att säkerställa korrekt anslutning av vatteninlopp och utlopp, elektriska anslutningar och eventuell nödvändig jordning.

Reglering av vattentryck och flöde

Efter installationen är det viktigt att justera vattentryck och flöde för att matcha dina specifika behov. Använd tryckregulatorer och ventiler för att kontrollera och anpassa vattentrycket och flödet. Detta kan hjälpa till att undvika överbelastning på pumpen och optimera dess prestanda.

Regelbundet underhåll och rengöring

För att säkerställa långsiktig och pålitlig drift av vattenpumpen är regelbundet underhåll och rengöring nödvändigt. Rengör inloppsfilter och kontrollera och rengör eventuella blockeringar eller föroreningar som kan påverka pumpens prestanda. Följ tillverkarens rekommendationer för underhållsintervaller och procedurer, inklusive smörjning av rörliga delar eller utbyte av slitna komponenter.

Felsökning och vanliga problem

Om du stöter på problem med din vattenpump är det viktigt att kunna utföra grundläggande felsökning. Var medveten om vanliga problem som kan uppstå, såsom luftläckage, tryckfall eller oregelbunden pumpning, och veta hur du åtgärdar dessa problem. Om problemet kvarstår eller om du känner dig osäker, kontakta en kvalificerad tekniker eller tillverkarens support för att få hjälp och rådgivning.

Genom att följa dessa riktlinjer för installation och underhåll kan du säkerställa att din vattenpump fungerar effektivt och pålitligt under lång tid. Det är också viktigt att komma ihåg att varje vattenpump kan ha sina egna unika installations- och underhållskrav, så det är alltid bäst att följa tillverkarens specifika anvisningar och rekommendationer för att säkerställa optimal prestanda och långsiktig hållbarhet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!