Bästa Vattenpumpen – 5 Bäst i Test [Lista & Guide]

Vad används en vattenpump till?

Vattenpumpar är faktiskt ett samlingsnamn och definierar pumpar som används för rena, icke-korrosiva vätskor. En vattenpump arbetar med rent och kallt vatten. Vattenpumpar är avsedda för att pumpa vatten, oftast rent vatten men det finns också ett fåtal modeller som klarar av att pumpa smutsigt vatten och även saltvatten.

En vattenpump är ett bra verktyg som kan pumpa runt vattnet genom rening och uppvärmning. Detta genererar energisnål värme och passar sig extra bra att ha för nordiska förhållanden. I denna artikel går vi igenom tips och råd om hur du väljer rätt vattenpump. En vattenpump har flera användningsområden. En vattenpump kan användas för vattenförsörjningen i sommarstugan, för bevattningen i trädgården eller användas vid naturkatastrofer när det blivit översvämning.

För att kunna göra en bra investering i en vattenpump krävs det att vattenpumpen kan klara av ditt önskade behov. Samtidigt vill du ha en vattenpump som klarar av att flytta vatten snabbt och effektivt med bra flöde.

Vattenpumpar konstruerade för olika användningsområden

Det finns idag flera olika typer av vattenpumpar men som har olika prestanda. Det finns modeller som enbart klarar av rent vatten, medan andra kan pumpa smutsigt vatten och hantera partiklar i olika storlekar. Vissa vattenpumpar är gjorda för att kunna användas för bland annat bygg- och gruvbranschen. Innan du köper bör du alltid jämföra priser och innan du köper, passa på att leta efter rabattkoder för att få bästa möjliga pris.

För pooler

En vattenpump kan användas för att flytta vatten från en pool. Olika vattenpumpar tömmer olika pooler på olika mycket tid. Att investera i en vattenpump möjliggör att du på ett effektivt sätt kan förflytta vatten från A till B.

Det är viktigt att veta att man gör en investering i rätt vattenpump eftersom det krävs att vattenpumpen kan vara billig men samtidigt ha prestanda som krävs för att den ska kunna användas i kallare och mer utmanande förhållanden. Det finns idag olika typer av vattenpumpar som gör att man för en bra investering vet vad man letar efter.

För sommarstugan

Har du en sommarstuga och tänker installera en vattenpump i sommarstugan med egen brunn, är allt du behöver en vattenpump, en vattenledning och en bra bottenventil som hindrar vattnet från att rinna tillbaka i brunnen. Om du inte tillbringar vintern i ditt fritidshus eller sommarstuga är det viktigt att du har en vattenpump som förenklar att du effektivt kan pumpa bort vatten när semestern är slut, eller ge vattenförsöjning till din sommarstuga, eller kunna användas om det blir översvämning i en källare eller liknande.

Valmöjligheterna är många

Att veta vilken typ av vattenpump som är mest lämplig kan vara oerhört svårt. En vattenpump till en pool leder till effektivare hantering av poolen. Visst arbete kräver mer av vattenpumpen än andra vattenpumpar.

Vi erbjuder här därför en guide till de olika funktionerna som kan finnas i olika vattenpumpar och vad du som köpare bör leta efter. Vi bryter ned några av de olika typerna av egenskaper och funktioner som finns tillgängliga på marknaden av vattenpumpen, liksom deras material, användningsområden och säkerhet.

Bästa vattenpumparna

Nedan går vi igenom de bästa och mest populära vattenpumparna på marknaden för alla olika behov, preferenser, budgetar, och användningsområden.


ATLAS COPCO WEDA 08 Vattenpump

 • Elektrisk
 • Dränkbar slam-/avfallspump
 • Portabel
 • Kan pumpa smutsit vatten och hantera partiklar upp till 7,5 mm
 • Lämplig för byggbranschen och andra krävande miljöer.
 • 12,4 kg


GRUNDFOS KP 350-M-1 Grundvattenpump

 • Lämplig för lätt förorenat grund- och gråvatten
 • Inbyggt termiskt skydd
 • Pump och pumphjul av rostfritt stål med 10 m motorkabel
 • 8,0 kg


MAKITA PF1110 Vattenpump

 • Dränkbar vattenpump
 • 15000 l/h
 • 5,9 kg
 • Inbyggt handtag
 • Borstlös motor


GARDENA 17000 Clear

Detaljer

 • Dränkbar pump med effekt på 750W
 • Tryck upp till 0.9 bar
 • Aquasensor för användning i smala schakt
 • Timer och enkel användning via pekskärm
 • Kabellängd 10m
 • Leveranskapacitet 17000 l/h


ATLAS COPCO WEDA D10N

Detaljer

 • Dränkbar vattenpump
 • 230V-anslutning
 • Liten och lätt vilket gör vattenpumpen smidig
 • Vattenflöde på 470L / min
 • Tryckhöjd på 15 meter
 • Vikt på 12,5 kg


Hur man väljer den bästa vattenpumpen

En vattenpump kan vara elektrisk och/-eller batteridriven. Beroende på vilket användingsområde du tänker använda vattenpumpen till behöver du välja en vattenpump som kan flytta och distribuera tillräckligt mycket vatten effektivt och som kan skydda pumpen från oväntat stopp och torrkörning.

Låt oss därför titta närmare på de olika egenskaperna man bör titta efter.

Det viktigaste är att välja en värmepump som har tillräckligt mycket kapacitet för din pool. En värmepump med för dålig effekt kommer inte vara en bra investering. Saknar din pool rätt isolering är det jätteviktigt med en bra värmepump.

Vad används en vattenpump till?

Vi vet det grundläggande behovet av att ha en vattenpump. Det är för att hämta vatten och fylla tankar. Det finns flera andra anledningar till att du behöver en vattenpump.

 • Tömning och fyllning av dammen, badtunnan eller poolerna.
 • Dränera vatten från din källare.
 • Distribution av bekämpningsmedel och gödningsmedel på fält.
 • Grässtänkning och bevattning.
 • Fastighetsbyggande.
 • Dränering av grunda områden i översvämningssituationer.

Vattenpump köpguide

Det finns vissa överväganden nu. Du behöver dock inte en ingenjörs hjärna för att köpa en vattenpump, men ändå måste du känna till några tekniska detaljer så att du gör rätt investering. GPM (utloppskapacitet) är grundmåttet för dessa pumpar. Efter det kommer max huvudlyft och suglyft. Låt mig förklara alla tre:

GPM-utsläppskapacitet: Det är hastigheten med vilken vatten strömmar från huvudkällan till utloppspunkten. Liter/minut är måttet. Det möjliggör kraft för att snabbt flytta vatten.

Vertikal suglyft: Som namnet antyder är det det vertikala avståndet som mäts från vattenkällan till pumpen. Om du vill dränera en djup damm eller källare så är det för viktigt att skaffa en vattenpump med ett bra vertikalt suglyft. Bortsett från det, om du bor på andra eller tredje våningen, är det nödvändigt att överväga den vertikala suglyftsgränsen för vattenpumpen.

Maximalt huvudlyft: Det är den totala höjden från vattenkällan till dränerings-/utloppspunkten. Detta möjliggör dragkraft för att flytta vatten över ett avstånd.

Typer av vattenpumpar


Förflyttnings/renvattenpumpar

Om du vill tömma trädgårdsdammen eller badtunnan, överför pumpar så att de passar bäst. Du kan dessutom använda dem för grässtänk och dränering av översvämmade områden.

Tänk på att dessa pumpar endast är till för rent vatten. Om något skräp som mäter mer än 0,25 tum kommer med vattnet, kan det skada din vattenpump. Som ett resultat kommer vi inte att rekommendera användningen av överföringspumpar för tuffa byggarbetsplatser.

Avfallspumpar

Ja, dessa är perfekta för tuffa byggarbetsplatser eller industriell användning. Fasta material från 0,75 till 2 tum är vad en soppump kan hantera. Dessa är mest att föredra för jordbruk. Dessa kostar lite mer på grund av deras mer avancerade funktion.

Högtryckspumpar

Dessa typer av pumpar ger högre tryck för lägre volym. Dessa är speciellt avsedda för att flytta vatten över långa avstånd. Ja, man kan använda det för jordbruksändamål, men tipset är att om du vill hämta mer vatten än dina grannar vid mindre vattenförsörjning i ditt område, så rekommenderar vi högtryckspumpar.

Tänk på trycket och huvudet

En vattenpumps huvud är det största höjdavstånd som pumpen kan pumpa vatten. Om du till exempel köper en vattenpump med en höjd på 60 meter och försöker pumpa till en nivå bortom den punkten, kommer din flödeshastighet att stanna i dess spår.

Oavsett vilken av de bästa vattenpumpsprodukterna du väljer, bör du välja en som har en maximal tryckhöjd som överstiger den högsta höjd du förväntar dig att behöva pumpa.

Tänk på vilken typ av vatten du behöver pumpa

Du måste ta hänsyn till vilken typ av vatten du behöver pumpa när du väljer den bästa vattenpumpen för dina användningsbehov. Om du bara vill ha en pump som reserv ifall din källare översvämmas eller för att tömma din badtunna, behöver du inte en lika kraftfull pump som du skulle behöva för aktiviteter som skräp och kemisk dränering.

Tänk på systemets design

Som en sista anmärkning är designen av det bästa vattenpumpsystemet du använder en annan komponent att titta närmare på innan du gör ditt slutliga val. Kroppen, axeln, kopplingarna och turbinen är alla viktiga vattenpumpskomponenter som talar om enhetens kvalitet och effektivitet.

Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.
Upp till 40% rabatt på hundratals maskiner, verktyg och tillbehör från Metabo. Erbjudanden i kampanjen gäller fram till 22/5.