Som husägare har du ett viktigt ansvar för att se till att ditt hus klarar vintern. På samma sätt som du ser till att din gräsklippare, din bil, ditt hem och andra viktiga ägodelar som kommer att utsättas för hårda vinterväder klarar av den kalla vintern finns det sätt att skydda ditt hem.
Isolering av vattenledningar är en viktig uppgift som kan ge ditt hem skydd och hjälpa dig att undvika potentiellt dyra skador och reparationer. Den här guiden för isolering av vattenledningar hjälper dig att förstå effekterna av frysningstemperaturer på dina vattenrör och hur du förhindrar skador som is kan orsaka.
Hur skadar minustemperaturer vattenledningar?
Frystemperaturer (minusgrader) temperaturer kan orsaka allvarliga skador på dina vattenledningar. När vatten fryser i dina rör expanderar materialet. Även om rör inte går sönder kan de försvagas genom frysning. Här är några sätt som minusgrader kan skada ditt VVS:
- Is täcker och försvagar vattenledningar, vilket gör att de är mer benägna att läcka.
- Utomhuskranar fryser och mekanismerna inuti går sönder, så att de inte fungerar nästa vår.
- Läckande kranar och ventiler beror ofta på frysning och upptining.
- Is fryser i rör och vattnet som byggs upp bakom blockeringen kan spränga långa delar av vattenledningar och översvämma ditt hem.
- Oisolerade avloppsrör under ditt hem kan leda till is i ledningarna och avloppsvatten.
- Ditt hem kommer att utveckla läckage i ditt tak eller vinden från skador på grund av oisolerade rör eller till och med oisolerade vindsväggar.
Även om du troligen är bekant med ventiler och kranar som du använder för att driva dina trädgårdsslangar och sprinklersystem, finns det troligen många rör som ansluter till ditt inomhus VVS -system som du kanske inte känner till. Att lära sig att hitta dessa viktiga rör och installera rätt utomhusrörsisolering kan hjälpa dig att undvika eventuella skador på ditt hem.
Ditt VVS -system använder en mängd olika rör och arbetskomponenter i olika former och storlekar. Du kanske upptäcker att en mängd olika typer av vattenledningsisolering och andra isoleringsartiklar är nödvändiga för att förbereda ditt utomhus VVS -system för vintersäsongen.
Här är några vanliga isoleringstyper som används utomhus för att isolera vattenledningar som är utomhus:
- Kranisolering eller utomhuskranskydd
- Skumisoleringstejp
- Polyetenrörsisolering (skumrörsskydd)
- Glasfiberrörsisolering
- Gummiisolering
Guide till vattenledningsisolering
Alla rör och vattenledningar som utsätts eller delvis utsätts för minusgrader utsätts för skador. Att hitta dessa element och tillhandahålla högkvalitativ vattenledningsisolering är det bästa sättet att skydda dina rör från att frysa och spricka när kalla vintertemperaturer uppstår.
1. Töm och förvara trädgårdsslangar
Det är osannolikt att du använder dina trädgårdsslangar när det är minusgrader ute under vintern och att utsätta dem för hårt vinterväder kan skada eller förstöra slangarna. Istället bör du tömma och lagra dina trädgårdsslangar i garaget, förrådet eller källaren.
Ta dessa enkla steg för att förbereda din trädgårdsslang för vintern.
- Koppla bort din vattenslang från vattentillförseln utomhus.
- Rulla upp slangen och sträck ut den längs marken.
- Låt vattnet rinna helt ur slangen.
- Rulla ihop slangen och förvara den på ett säkert ställe för vintern.
2. Töm utomhuskranarna
Dina utomhuskranar kan innehålla spårmängder vatten, vilket kan leda till frysning och skada när temperaturen sjunker på vintern. För att förhindra potentiellt dyra skador måste du ta bort allt vatten från dessa utomhuskranar. Medan utomhus VVS -system varierar, är processen mestadels densamma. Följ dessa steg för att tömma dina utomhuskranar för vintern.
- Stäng av vattentillförseln till dina utomhuskranar. Vissa hem har en inre avstängningsventil i ditt hem. Annars bör du ha en avstängningsventil placerad på ledningen som matar kranen (ofta placerad i krypgrunden eller källaren).
- Töm överflödigt vatten vid avstängningen. Placera en hink under avstängningslocket. Öppna sedan avtappningslocket och låt allt överflödigt vatten rinna ut.
- Töm den yttre kranen.
- Avsluta. När vattnet är helt tömt stänger du av kranen och stänger avtappningslocket.
3. Isolera exponerade rör och arbetskomponenter
Nu när allt vatten är tömt och de löstagbara slangarna förvaras säkert för vintern är det viktigt att ta hand om de delar av ditt utomhus VVS -system som fortfarande kommer att utsättas för minusgrader. Det är här dina isoleringstillbehör för utomhusrör kommer till nytta. Följ dessa steg för att isolera dina exponerade rör och utomhuskranar mot minusgrader.
- Leta upp exponerade rör och linda dem med självtätande isolering. För svåråtkomliga områden kan du behöva applicera ytterligare omslagsisolering eller skumisoleringstejp.
- Ett monterat isoleringsskydd kan skydda kranar och liknande. För bästa resultat bör du se till att locket sitter ordentligt och har ett sätt att hålla det på plats.
- Upprepa dessa steg tills varje exponerat rör och koppling är täckt.
I extremt kalla områden är dessa åtgärder kanske inte helt tillräckliga. Du kan också behöva installera en inomhusavstängningsventil om ditt hem inte redan har en.
4. Isolera vattentillförseln
Vattenledningarna som levererar vatten till ditt hem ligger ofta i ett oavslutat garage eller källare, nära ytterväggar och i krypgrunden under ditt hus. Även om många av dessa rör kanske inte anses vara yttre VVS rör, utsätts de ofta för utomhustemperaturer eftersom de ligger nära oisolerade ytterväggar eller under ditt hem i källaren eller krypgrunden.
Isolering av dessa vattenledningar kan hjälpa dig att undvika de vanligaste VVS -problem som husägare möter varje år under vintern. Förutom att undvika isblockeringar och att rören spricker kan isolerande matningsledningar ge andra fördelar. Till exempel kan isolering av varmvattenledningar sänka dina energikostnader eftersom din varmvattenberedare inte behöver arbeta lika hårt under vintern. Isolering av kallvattenledningar eliminerar också kondens.
Du kan isolera alla rör i ytterväggar med väggisolering. Förslitsade skumrörshylsor är ett enkelt sätt att täcka långa raka rör. Spalter där rör tränger in i väggar kan isoleras med skumisoleringsprodukter som expanderar när de appliceras för att fylla gapet eller skumtätningsrep.
Skumrörsisoleringshylsor är ofta förskurna med en slits som löper längs med hylsan. Slitsen kan innefatta en självhäftande remsa för förslutning. Om inte kan du behöva applicera tejp eller lim för att försegla sömmen. Se till att alla exponerade rör är helt inneslutna med isoleringsrör för att undvika is i ledningarna.
Utomhusrörsisolering tips:
I mycket kalla klimat kan du överväga att installera frostsäkra utomhuskranar. Även om de inte isolerar, innehåller de en speciell ventil för att eliminera allt vatten från kranen.
Att isolera dina utomhusrör och matningsledningarna till ditt vattensystem kan hjälpa dig att undvika en vattenkatastrof.
Att lära sig om DIY utomhusrörsisolering kan också hjälpa dig att öka din kunskap om hemreparation och förlänga livslängden på ditt VVS -system. Kom ihåg att inspektera ditt hems isolering varje år för att säkerställa att det inte har skadats och att du fortfarande har det skydd du behöver mot väder och vind. Om du har ett sprinklersystem i marken kan du också skydda ditt VVS genom att övervintra sprinklerna.
Vanliga frågor
Hur mycket ska man isolera vattenledningar?
Det är viktigt att isolera vattenledningar för att hålla vattnet i ledningarna varmt och för att förhindra att det fryser. Ju kallare det är utomhus, desto mer isolering behöver vattenledningarna.
Enligt standard , ska vattenledningar som kommer att exponeras för temperaturer under 5 grader Celsius ska isoleras med minst 2,5 cm isolering.
Om vattenledningar kommer att exponeras för temperaturer under 0 grader Celsius, ska isoleringen vara minst 3,8 cm tjock.
Det är viktigt att notera att det kan finnas lokala byggregler och standarder som skiljer sig och det är viktigt att kontrollera dessa för att säkerställa att man följer gällande bestämmelser.
Det är också viktigt att notera att det inte är tillräckligt att bara isolera vattenledningarna, det är också viktigt att se till att alla anslutningar och ventiler är täta för att förhindra läckage och för att förhindra att fukt tränger in i isoleringen och skapar problem.
Kostnaden för att byta vattenledning kan variera beroende på många faktorer, såsom storleken och komplexiteten av projektet, materialval, och platsen. En enkel byt av ett enda rör kan kosta någonstans mellan 1000-5000 kr, medan en fullständig ombyggnad av vattenledningar i en hel bostadsrättsföreningen eller ett flerfamiljshus kan kosta hundratusentals kronor. Det är viktigt att få flera offert från olika rörmokare för att få en uppfattning om vad det kommer att kosta.