Behöver man Olja in Altan? En Komplett Guide

Ett trädäck i form av en altan eller balkong är en underbar utomhusfunktion i ett hus. Det ger dig möjlighet att spendera tid och njuta utomhus, kanske äta frukost ute eller ta en kopp kaffe på din altan på eftermiddagen.

Men samtidigt kräver en altan underhåll för att behålla sitt glansfulla utseende. Det är rekommenderat att olja in sin altan för längsta möjliga hållbarhet och för att fortsatt se trevlig och inbjudande ut.

Om du oljar ett däck för första gången är det några saker du måste veta innan du påbörjar processen.

Förberedelserna för att olja din altan kommer att vara annorlunda om din altan är nyinstallerad eller har varit en del av ditt hus i många år.

Här är våra bästa tips för att göra det rätt – en omfattande guide för oljning av din altan. Den täcker allt du behöver veta, inklusive varför du behöver olja regelbundet, hur du vet när det är dags att olja, och mycket mer.

Varför behöver du olja en altan?

Altaner är dyrbara och oljning hjälper till att skydda träet från naturlig slitage och fottrafik. Det håller det också vackert.

Vi rekommenderar att du oljar din altan var 12 till 24 månader för att hålla det i bra skick. Vi rekommenderar också att du gör det professionellt och nogrannt, eftersom detta kommer att säkerställa att du håller din altan ordentligt skyddad.

En altan är en fantastisk utomhusförbättring som verkligen kan tillföra ytterligare en dimension till ditt hem och komplettera dess utseende och karaktär. Utomhusdäck kan också hålla länge – speciellt om du tar hand om dem ordentligt.

Liksom många andra saker kan ett timmerdäck se lite trött och slitet ut efter ett tag. Du kan dock enkelt återuppliva den med lite enkelt gör-det-själv-underhåll.

Om din altan är ny finns det fortfarande några enkla förebyggande åtgärder du kan vidta för att se till att det ser fantastiskt ut i många år framöver.

Behöver din altan oljas?

Du kan avgöra om en altan behöver oljas genom att kontrollera om det fortfarande är vattentätt. För att identifiera detta, häll lite vatten på ett litet område av träet. Om vattnet skapar vattenpärlor ovanpå ytan och inte sjunker ner i ytan är din altan fortfarande skyddad och behöver inte oljas.

Nybyggd altan, trädäck, eller terass

Om du har byggt en ny altan kan det vara frestande att olja däcket direkt för att ta skydda det och ge det ett trevligare utseende.  Men innan du gör detta bör du kolla med träet som har använts eftersom vissa typer av trä behöver “sätta sig” 4 till 6 veckor innan de bör oljas in. Vissa kan kräva så mycket som två till tre månader.

Anledningen till detta är att ditt däck fortfarande är fullt av tanniner och oljor och exponering för sol och regn kommer att läcka ut dessa för att säkerställa att träytan är redo för penetration av oljan och bättre vidhäftning av behandlingar. Om oljan beläggs på virket för tidigt kan beläggningen förstöras. För att hjälpa till urlakningsprocessen kan du använda en kemisk lösning eller så kan du tvätta din altan varannan dag.

När din altan är redo är det dags att förbereda altanen för oljningsprocessen.

De bästa oljorna för altan

Det finns två typer av träolja: vattenbaserad och icke-vattenbaserad. Många träoljor är tillverkade med UV -blockerare för att minimera solskador, och de flesta är resistenta mot svamp och mögel.

Vattenbaserade oljor

Kvalitativa träoljor rekommenderas av många proffs eftersom de ger extremt skydd mot hårt väder och slitage. Det torkar också snabbt och luktar inte.

Vattenbaserade behandlingar tillför terrassen en naturlig nyans istället för att mörka den. De kan vara lite dyrare än oljebaserade behandlingar.

Oljebaserade behandlingar

Oljebaserade behandlingar tränger djupt in i träet och mörkar dess naturliga färg. De är lite billigare än vattenbaserade behandlingar.

Hur man oljar ett däck

Det rekommenderas att du anlitar en professionell för att olja din altan eftersom de har erfarenhet av att göra ett bra jobb. Men om du är fast besluten att göra det själv, läs vidare!

Att olja ett nytt däck är en ganska enkel process, men det kan vara tidskrävande.

Här är en viktiga steg över hur du förbereder ditt nya däck för oljning:

  • Se till att däcket har “satt sig” enligt träets behov
  • Kontrollera väderprognosen innan du bestämmer dig för att olja ditt däck. Du vill ha torra förhållanden för att säkerställa att oljan tränger in i virket för en jämn behandling
  • Ta bort alla möbler, växter och andra föremål. Dammsuga eller sopa sedan med en kvast.
  • Använd tvål/såpa och varmt vatten för att rengöra damm och smuts från träet. En stel borste är det perfekta verktyget för att rengöra ditt trädäck. Skölj med en slang och låt torka. För en djupare rengöring rekommenderar vissa golvtillverkare en lämplig rengöringslösning.
  • Brädorna kan skrubbas lätt med denna lösning, lämnas i 15 minuter och sköljas sedan skäljas av med en slang. Den djupare rengöringen kommer att ta bort den gamla oljan från träet. Däcket kan behöva torka en dag eller två innan det kan oljas in.
  • Om det finns mögel på däcket, använd blekmedel (kontakta din träleverantör för rätt typ) på hela ytan för att ta bort möglet från virket. Använd en slang för att skölja bort blekmedlet och låt däcket torka.
  • När virket är rent och torrt är det dags att tillsätta oljan.
  • Välj en olja som framhäver virkets naturliga korn, färg och struktur. En kvalitetsolja är en som är lätt att applicera, stöter bort vatten, motstår mögel och svamp och erbjuder UV -skydd så att virket inte kan skadas av solen.
  • Besluta om du ska använda en penselapplikation eller en rollerapplikation. För större ytor kan en en pensel med en förlängningskvast spara båda tid och vara skonsamt mot din rygg.
  • När din altan har torkat, slipa det lätt för att det ska bli fint och smidigt och dammsuga eller sopa sedan bort dammet. Detta hjälper också oljan att absorberas bättre av träet.

Olja ditt nya däck

När ditt virke är rengjort och förberett för oljning är det dags att applicera oljan. Rör om oljan noggrant före applicering. Läs instruktionerna på burken för att få en indikation på torktiden och hur länge du måste vänta mellan applikationerna.

För att applicera oljan, kör rollern eller penseln så långt längs ett enda bräde som du kan, utan att röra någon av de andra brädorna. Gör en bräda i taget och när en rad är klar flyttar du över resten av däcket. För en jämn applicering, skynda inte på applikationen. Använd långa, kontinuerliga drag för att säkerställa att en jämn yta appliceras på varje bräda.

När den första beläggningen har applicerats, vänta enligt instruktionerna tills nästa lager kan appliceras. Mindre olja måste tillsättas andra gången eftersom virket inte kommer att kunna absorbera lika mycket olja. För mycket olja kan göra däckytan klibbig och trög. Ha en trasa redo att torka bort eventuella spill.

Låt däcket torka efter den andra appliceringen. Det kan ta en dag eller två beroende på vädret innan möbler kan placeras på däck.

När du är klar bör du olja och försegla altanen var 6 till 12 månader för bästa hållbarhet.

Underhåll av altan

När din altan har oljats ​​in bör du hålla ett regelbundet schema för oljning och försegling av däcket var sjätte till tolv månader för att säkerställa däckets livslängd och se till att det ser fantastiskt ut året om.

Reparationer av gamla trädäck

Om din altan aldrig har underhållits och det har utsatts för hårt väder och slitage kan det fortfarande återställas till sitt ursprungliga fina utseende.

Du kan överväga att använda en professionell tjänst för att återställa timmerdäcket till hur det skulle ha sett ut vid första installationen-eller till och med till en ny, karaktärsfylld vacker version av altan. Det kan vara frestande att riva upp din gamla altan, men en expert kan rekommendera en plan för att reparera eller restaurera din altan.

Oljning av en äldra altan är en liknande process som att olja ett nytt; det kräver dock lite mer förberedelse. Om du restaurerar en äldre altan som tidigare har oljats eller målats kan du behöva en färgborttagare.

Se till att du alltid bär lämplig skyddsutrustning när du gör detta och vidta lämpliga åtgärder för att säkerställa att andra aspekter av din gård inte påverkas av giftiga produkter som du kan använda.

Däcket kan också kräva slipning. Du kan göra detta med en bandslip, handslip eller liknande.

Detta är en ganska dammig process, så se till att du använder lämplig säkerhetsutrustning för att skydda dig själv och din gård.

Att slipa din altan är viktigt för att förhindra framtida problem, så ta dig tid och slipa tills det är helt klart från mögel, svamp eller ruttning innan du går vidare till nästa steg.

Det sista steget för att återställa ditt däck är att avsluta det med ett färskt lager olja.

Låt virket torka i minst sju dagar innan du placerar några möbler på ditt däck.

Hur ofta ska man olja en altan?

För bästa resultat rekommenderar vi att du oljer in din timmer var sjätte till tolv månader. Detta kommer att säkerställa livslängd och hålla din altan snygg.

Bygga Altan: Gratis Offert – En Komplett Guide

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!