Behöver man Olja in Impregnerat Trä? Allt du Bör Veta!

Bara för att du använde tryckbehandlat trä betyder inte att ditt utomhusprojekt måste vara grönt. Inte bara kan du olja behandlat trä, du bör behandla det.

Hur länge håller tryckimpregnerat trä?

Tryckimpregnerat trä håller länge. Men det är inte snyggt. Så om du bygger till exempel ett däck av impregnerat trä kan du olja det för att ge den ett snyggare utseende.

Olja impregnerat trä

Inte nog med att du kan olja behandlat trä, att måla eller olja impregnerat trä är faktiskt bra för ditt nya däck. Även om det behandlade träet inte behöver skyddas mot ruttning hjälper det till att minska ytsprickor.

Typer av impregnerat trä

Vilken olja du lägger på ditt däck och när du applicerar det beror på typen och skicket på ditt trä.

Våtbehandlat trä: Den vanligaste sorten är fortfarande våt när du köper den. Det blir märkbart tyngre än ugnstorkat tryckimpregnerat virke. Låt detta virke torka ut (från några veckor till sex månader, beroende på vädret och träets skick) innan du applicerar olja.

Behandlat trä som innehåller vattenavvisande medel: Tillverkare lägger ibland till ett vattenavvisande medel i sitt virke. Fråga återförsäljaren om ditt virke är av den här typen. Om du köper denna typ, se till att du använder en oljebaserad yttre olja. Att måla tryckimpregnerat trä med en vattenbaserad olja fläck fastnar inte bra på grund av avstötningen.

Ugntorkat tryckimpregnerat virke: Torrt behandlat trä är idealiskt eftersom du med säkerhet kan olja det direkt med antingen olje- eller vattenbaserade färger.

När du är osäker, använd en oljebaserad halvtransparent olje. Använd en oljebaserad, halvtransparent olja för utomhusbruk om du inte kan avgöra hur ditt virke behandlades eller vad dess fukthalt är.

Vad är den bästa transparenta däckoljan för tryckimpregnerat trä?

Om du är osäker på träets typ och skick, testa dess fukthalt (mindre än 12 procent är idealiskt) och använd en oljebaserad, halvtransparent olja för utomhusbruk. Enfärgade oljor och färger fungerar vanligtvis inte lika bra på däcket, eftersom de kan flagna och är svåra att underhålla. Du borde kunna hitta oljor som är speciellt utformade för behandlade trädäck utomhus påå de flesta ställen.

Kan tryckimpregnerat trä målas eller oljas?

Ja, impregnerat trä kan målas. Att måla impregnerat trä skyddar träet ytterligare mot solskador och smuts. Eftersom träet behandlas mot ruttning bör ditt däck och annat hålla länge.

Om du oljar ditt tryckbehandlade trädäck kommer det att se bättre ut längre.

Om du gillar färgen kan du välja en träförseglare snarare än en träolja. En transparent trätätning skyddar träet men låter träets färg komma igenom.

Med rätt produkt kan du olja tryckbehandlad tall för att se mer ut som ceder, även om du kan behöva applicera några lager under åren.

1: Välj bra trä

Tänk först på vilken typ av impregnerat virke du planerar att använda. Högkvalitativt tryckimpregnerat virke har torkats efter tryckbehandling för att avlägsna överflödig fukt. Trä som detta kan färgas så snart du är klar med att sätta ihop din struktur (oavsett om det är något stort som ett däck eller trähus eller något mindre). Andra bra (men dyra) alternativ inkluderar cederträ och redwood, särskilt för stora strukturer som däck.

2: Test för torrhet

För att testa om ytan på ditt virke är tillräckligt torrt, droppa några droppar rent vatten på det. Om vattnet pärlas upp omedelbart istället för att absorberas måste du vänta lite längre. Men vänta inte för länge. Varje dag som det utsatta träet inte har någon beläggning på sig kan ultraviolett ljus försämra cellstrukturen hos ytfibrerna. Detta minskar effektiviteten av oljor eller andra behandlingstyper som du applicerar.

3: Välj rätt finish

Den andra viktiga faktorn är vilken typ av finish du använder. Vissa tillverkare kanske vill att du tvättar ytan noggrant med trätvätt först för att ta bort smuts och öppna porerna. Andra kanske inte ger detta förslag. På grund av denna variation, läs alltid instruktionerna innan du applicerar olja.

Ska du olja impregnerat trä?

Det är en personlig avgörelse om du bör olja tryckimpregnerat trä. Vissa människor gillar den grå färg som åldrat tryckbehandlat trä ger. Om du bestämmer dig för att olja ditt projekt kan du behöva behålla träet med några års mellanrum för att det ska se lika vackert ut och för att behålla skyddet.

Behandlat virke kan färgas, men det kommer inte att se helt nytt ut för alltid. Ibland är det bättre att acceptera processen och låta det åldras.

Kan du olja impregnerat trä direkt?

Du kan bara olja ett impregnerat trädäck eller staket när träet har torkat.

Hur snart du kan impregnerat impregnerat trä beror på klimatet och hur blött träet var vid installationstiden.

Det finns ingen bestämd tidsperiod som du behöver vänta innan du oljar nytt impregnerat trä. Det kan vara några veckor eller några månader. Det finns bara en lösning för detta. Du måste testa träet.

Det bästa sättet att testa om impregnerat trä är färdigt att fläcka är att strö lite vatten på det. Med vått tryckbehandlat trä kommer vattendropparna att pärla på ytan. Å andra sidan kommer torrt impregnerat trä att absorbera vattenpärlorna inom 10 minuter.

Om vattnet snabbt absorberas i det tryckimpregnerade virket betyder det att träet är torrt och nästa steg är att olja det så snart som möjligt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!