Så Bekämpar du Fukt i Källaren Steg-För-Steg

Fukt i väggarna är någonting som är vanligast förekommande i källaren på grund av just dess läge. Men med det sagt vill du ta alla möjliga åtgärder för att motverka att fukt i din källare uppstår.

Felsök orsakerna och hitta lösningarna på våta källarväggar – ju tidigare, desto bättre, för att bibehålla ditt hems skick.

Eftersom de är byggda under marken, tenderar källare att utsättas för vatten. Du kanske kommer att märka fuktiga källarväggar då och då, vattenpölar här och där eller – i värsta fall – översvämningar under regnperioden. Fuktiga eller rent våta källare kan resultera i flagnande färg, mögelväxt, ruttnat trä och skador på föremål i din källare.

Medan byggare tar steg för att vattentäta källare under byggandet kan ett hus med tiden sätta sig och få sprickor i källarväggarna. När jorden utanför blir mättad kan vatten sippra igenom dessa sprickor. Även strukturellt sunda källarväggar kan absorbera vatten från jorden och överföra det till källarens inre väggar, vilket gör att väggarna känns våta. När vattnet från väggarna avdunstar blir luften i källaren fuktigare. En avfuktare av hög kvalitet hjälper till att avlägsna överflödig fukt i källaren, men den bästa långsiktiga lösningen är att vattentäta väggarna och bekämpa fukten från grunden.

Beroende på orsaken till fuktproblemet kan lösningen vara en enkelt gör-det-själv-lösning, eller det kan kräva hjälp av en entreprenör. Här är våra bästa tips för att lösa och undvika problem med fukt i källaren.

Identifiera vattenkällan

Eftersom betong är porös kan du ofta se våta streck som gör det möjligt att identifiera varifrån vattnet kommer in. Leta efter streck längs sprickor, i hörnen på fönstren, mellan murbruk (för cementblockväggar) och runt rör där de kommer in eller går ut, såsom en vattenförsörjningsledning eller ett avloppsrör.

Om hela väggytan är våt måste du dock göra ytterligare grundreparationer. För att utföra ett enkelt kondensprov, torka ett område av väggen med en trasa och fäst sedan en liten kvadratisk bit aluminiumfolie på väggen med tejp. Skala av folien efter 24 timmar och kontrollera hur foliens undersida känns. Om det är vått betyder det att vatten sipprar genom väggen från utsidan. Om det är torrt kommer fukten från någon annanstans i källaren, troligen från en källardusch vilket lätt kan lösas genom att installera en ventilationsfläkt i badrummet för att flytta ut fuktig luft  utomhus.

Gör inte väggreparationer med stående vatten i källaren

Under en regntid kan en spricka i en källarvägg göra att vatten tar sig in i din källare men innan du försöker reparera sprickan, ta bort allt vatten från golvet. Att arbeta i en översvämningskällare ökar risken för elektriska stötar. Stäng av strömmen till källaren och använd sedan en elpump för att bli av med vattnet. Pumpen släpper ut vattnet till ytan på din trädgård via en trädgårdsslang. När källaren är vattenfri, fortsätt med att inspektera, fixa och effektivt täta källarväggarna.

Fyll sprickor med cement

Ett annat område där sprickor ofta finns är längst ner på källarväggarna. När en grund hälls, hälls dess grund – en bred platt bas av betong och armerat stål, utformad för att stödja väggarna – först och sedan hälls väggarna ovanpå efter att botten har härdat. Även om detta är en vanlig byggmetod, kan det skapa det som kallas en “kall fog”, en svag punkt i fundamentet mellan väggen och foten där sprickor kan utvecklas med förskjutning och sedimentering av en fundament, tillsammans med sidotryck från jorden.

Lyckligtvis är tätning av sprickor en relativt enkel DIY-uppgift som innebär att de fylls med cement. Blanda med vatten till en kraftig konsistens och pressa sedan i sprickor med fingrar eller med ett verktyg. När cementen expanderar trycker det djupt in i sprickor för att bilda en vattentät bindning.

Glöm inte att ta itu med fönsterbrunnar

Fönsterbrunnar är en vanlig källa till källarväggsläckage eftersom de tenderar att hålla kvar vatten om det inte installerades ett ordentligt dräneringssystem under källaren när huset byggdes. Detta kan leda till att vatten samlas runt botten av ett källarfönster och sedan sipprar in.

Även om det är svårt att installera ett dräneringssystem för fönsterbrunnar i efterhand, bör du överväga att gräva ungefär två meter lägre i brunnområdet och sedan fylla utrymmet med grus för att hjälpa regnvatten att spridas i stället för att samlas i fönsterbrunnen. Täta sedan runt fönstret med en tätning som är lämplig för användning på murbruk.

Applicera en vattentät produkt på kala källarväggar

Om ditt folietest visade att vatten tränger igenom dina källarväggar och lämnar dem våta, försegla insidan av väggarna med en högkvalitativ vattentät färg. Denna typ av tätningsmedel kommer förblandad och fungerar precis som ett lager färg. När du vattentätar källarväggar med det, pensla eller rolla färgen på tillräckligt tjockt för att fylla alla små ythål och låt den sedan torka helt innan ett andra lager appliceras. När den är helt torr bildar tätningsmedlet en vattentät bindning för att förhindra att mer fukt tränger igenom.

Applicera inte tätningsmedel över målade väggar eller avlagringar

Om du eller en tidigare ägare målade källarväggarna måste du ta bort färgen innan du applicerar tätningsmedel, som bara fäster bra på naket murbruk. Det är vanligt att hitta flera färger i äldre hem, som bäst avlägsnas med en slipning av proffs. Alternativt kan den tas bort med stålborste, en tråkig men billig DIY-uppgift.

Det är också nödvändigt att avlägsna vita avlagringar som bildas på ytan av betongväggar som utsätts för konstant fukt – innan du applicerar tätningsmedel. gör det med syra.

Gör åtgärder för att hålla vatten borta från källaren

Ibland är lösningen på våta källarväggar lätt. Ta till exempel bort planteringar vid grunden, såsom buskar och blomsterbäddar som kräver vattning, vilket därefter låter vatten sippra in i källaren. Inspektera och, om det behövs, reparera rännor och avloppsrör för att säkerställa att de leder bort vatten från ditt hem. Det är också en bra idé att slutta din trädgård bort från grunden.

Förutom ovanstående steg, överväga att dränera ditt hus. Det här är vanligtvis en sista ansträngning eftersom det är dyrt och ett ganska omfattande projekt. Det kräver att du gräver jorden från utsidan av din källare för att installera ett perforerat avlopp för att transportera bort vattnet. Ett vattentätt membran installeras ofta på utsidan av källarväggen. Detta är ingenting du gör själv utan någonting som bör lämnas till proffsen, men det kan kraftigt minska källarens vattenproblem.

Glöm inte inre dräneringslösningar

En annan metod för att uppnå torra källarväggar är att installera en dräneringskanal under golvet inuti källaren. Avloppet liknar den yttre avloppsplattan som beskrivs ovan, men ligger precis innanför källarväggarna; sedan byggs nya väggar på insidan av avloppet så att de ursprungliga källarväggarna inte syns. Detta är ett annat jobb för en entreprenör. När det är klart kommer du att ha nya, torra väggar och eventuellt kvarvarande vatten som sipprar genom de gamla källarväggarna kommer att ledas till avloppskanalen och pumpas bort.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!