Berättande tecken på termiter | Byggtipsen.se

Om du någonsin har haft en chans att uppleva en termitattack, skulle du veta vilken skada de orsakar. Termiter är ett problem runt om i världen. Det uppskattas att de orsakar skador för cirka 5 miljarder dollar varje år. Medan varje hushåll vill hålla sig fritt från termiter, vet du aldrig när de gör sig hemmastadda. Det värsta är att de skador som dessa varelser orsakar inte täcks av försäkringen; därför har du dubbla problem i dina händer. Men när det kommer till termitangrepp finns det några kontrollampa tecken som du bör hålla utkik efter. Detta kommer att hjälpa dig att förhindra att situationen förvärras.

Huvudslag

Du kanske tycker att det är underhållande, men termitsoldater slår i huvudet och detta är ett av de första tecken på termiter som finns i ditt hus. Om du undrade hur de låter, kommer du att höra tysta klickande ljud från väggarna. Termitsoldater slår huvudet mot väggen eller skakar på sina kroppar när de utgör ett potentiellt hot på nära håll. Detta för att signalera andra soldater att spänna fast sig. Dessutom är arbetartermiter de mest hårt arbetande. Deras hunger efter ved är så stor att de kommer att äta upp det samtidigt som de är ganska bullriga för öronen.

En annan sak som kan förvåna dig är det faktum att termiter älskar rockmusik. Ny forskning utförd på samma ämne observerade att termiter arbetade ännu hårdare när rockmusik var på. Detta är också ett sätt att hålla dem fokuserade på sitt jobb medan du arbetar för att attackera dem utan att ens märka det. Termiter tenderar dock att vara känsliga varelser. De kan känna av vibrationer och ljud genom sina antenner fästa vid kroppen. Även om det fortfarande finns mycket kvar att upptäcka om termiter, men forskarna tror inte att de kan mäta storleken på träet bara genom att använda vibrationer.

Flygande termiter Ofta kallade svärmare, flygande termiter är också ett av de första tecken på termitangrepp. De flygande termiterna är i grunden både hanar och honor som lämnar sitt bo för att hitta en partner och sedan starta en ny koloni. Om du har otur kanske de bara hittar en plats nära eller i ditt hem. Svärmare skiljer sig också i hur de svärmar. Medan vissa föredrar att svärma på natten, föredrar andra att göra det under dagen, vanligtvis efter regn eller vissa dagar på året.

Dessutom, om du skulle observera noga, tappar flygande termiter sina vingar så fort de hittar sin partner. Det nya paret kryper sedan till en ny plats för att para sig och häcka. Det är så kolonier skapas. Dessutom sköter både kungen och drottningen sina arbetare och fortsätter att reproducera och bilda kolonier. Därför, om du får syn på flygande termiter bör du veta att det är dags att agera.

Ihåligt klingande timmer

Termiter angriper vanligtvis trä från insidan. Efter flera dagar skulle du hitta ihåligt timmer eller bara färgen. Därför, om du skulle knacka eller slå på det termitskadade området, kommer det att låta ihåligt. Anledningen är att hela insidan av träet har förbrukats av termiter. Det är ett av de mest populära tecknen på termitangrepp. Människor får oftast veta om termitangrepp i sina hem på samma sätt, när de stöter mot ett träföremål eller helt enkelt trycker ett finger genom en dörrkarm.

Exteriör träskada Om du observerar trä som har skadats från utsidan, så tittar du förmodligen på termitangrepp eller bjuder in en. Träområden som är exponerade, blottade och ruttnade kommer att vara en klar inbjudan för termiter. Dessutom attraheras underjordiska termiter till trä som skadas av fukt. Om du är osäker, ring ett termitinspektionsteam och få de angripna områdena kontrollerade.

Strimlade vingar

Som redan nämnts lämnar flygande termiter regelbundet sina nuvarande häckningsplatser och flyger för att hitta nya. När de har hittat en ny plats och är säkra på att området är perfekt för häckning, river de och kastar vingarna. Ibland är det det enda tecknet på termitangrepp. Dessutom, eftersom termiter mestadels attraheras av ljus, kommer du med största sannolikhet att se vingarna i fönsterbrädor eller spindelväv. Så snart du har identifierat vingarna, ring en professionell termitutrotare eller gå ner för att agera omedelbart.

Termitfall

Termitfall, känd som frass, är ett tydligt tecken på termitnärvaro i ditt hus. Termiter är kända för att skapa lertunnlar som tillåter rörelse från jorden till matkällan. Dessa lertunnlar är fuktiga, eftersom termiterna inte vill att de själva ska torka ut. När termiterna börjar konsumera ved kastar de spillning. Visuellt kan det se likadant ut som träspån men är det inte. Om det fanns termiter i ditt hus, skulle du se dessa pellets var som helst nära trä eller till och med vindarna. Kom ihåg att inte bli förvirrad och ignorera situationen. Om du är osäker, ring en fackman för att inspektera.

Slutord

Att identifiera termitnärvaro har blivit lätt med värme-, fukt- och ljudsensorer. Att eliminera termitnärvaro är nödvändigt, eftersom de flesta försäkringar inte täcker de skador som orsakas av dem. Därför föreslås det att regelbunden professionell inspektion av huset genomförs årligen för att minimera risken för termitangrepp. I slutändan kommer du att förhindra kostsamma skador på din egendom.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!