Billiga källarrenoveringsidéer för ditt hem – Tips och guide

Om du har oanvänt utrymme i din källare, se till att ta vara på det och utnyttja det. Du kan tillexempel utöka ditt vardagsrum och skapa ett rum för att umgås med familjen, lekrum, extra sovplats eller hemmakontor utan att spendera en förmögenhet.

Den genomsnittliga kostnaden för att renovera en källare 180.000kr. Den lägsta delen av ekvationen kommer dock in på 28.000kr. Det finns många sätt att hålla ner kostnaderna.

De typer av material du använder och hur många områden du tänkt renovera påverkar dina kostnader. Välj hållbara, men billiga val när det är möjligt för att hålla kostnaderna nere. Du kanske också kan plocka upp lite begagnat material på platser som återvinning och loppisar. Här är fem billiga källarrenoveringsidéer för att hålla dina utgifter låga.

1. Välj billiga golv

De flesta källare har ett vanligt betonggolv. När du har en snäv budget, kanske du inte har pengarna för att installera avancerade laminatgolv. Leta efter tillfälliga alternativ, som skumgolvbitar för en lekplats eller måla golvet till en fuskmarmor- eller trälook.

Vissa människor väljer att lägga till en hållbar epoxibeläggning på sin betong. Var bara försiktig med ångor och se till att området är väl ventilerat under appliceringen och under en period efter.

2. Rita en planlösning

Ju färre väggar du lägger till, desto billigare blir din ombyggnad. Hur mycket kostar det att sätta upp väggar i en källare? Kostnaden för att färdigställa en källare med öppen planlösning är cirka 20.000 till 50.000kr  mindre än en med många väggar. Kostnaderna för inramning och gipsskivor ökar. Du kan också behöva köra ytterligare el och VVS.

Innan du påbörjar projektet, sätt dig ner med lite rutpapper och rita ut en skala av din källarplan. Vilka områden planerar du att avsluta? Behöver du några skiljeväggar eller avdelare? Hur kommer du att lägga upp saker och ting och hur påverkar det den totala kostnaden?

3. Välj billiga takalternativ

Kostnaden för att färdigställa ett tak kan snabbt öka. De flesta källare har synliga bjälkar. Du har några alternativ. Man kunde alltid måla balkarna och lämna dem ifred. Ett annat alternativ är att installera gipsskivor och avsluta dina tak för ett mer komplett utseende. Sänktak är ganska billiga.

Du kan också vara kreativ och installera ett metalltak eller hänga upp draperier för att täcka fula delar av konstruktionen. Om du gillar ett industriellt utseende, lämna allt exponerat och häng upp några taklampor från balkarna.

4. Åtgärda vattenläckor först

Innan du lägger till gipsskivor, golv eller möbler, se till att din källare inte läcker. Det finns inget värre än att spendera tusentals kronor och hundratals arbetstimmar bara för att upptäcka att din källare är översvämmad och ditt hårda arbete förstört.

Mögel kan också bli ett problem om fukten inte minskar. Börja med att låta en professionell inspektera din källare för läckor. Vänta på en regnig dag och gå runt alla ytterväggar och leta efter problem. Om det inte är en regnig dag, simulera en med en slang på utsidan av huset.

När du har identifierat några problem, låt dessa platser förseglas och testa sedan igen. Med lite extra ansträngning kan du förhindra en framtida katastrof som förstör allt ditt hårda arbete.

5. Hyr proffs när det behövs

Vissa jobb kan du enkelt utföra själv och spara pengar, som att måla eller dekorera. Men andra saker kräver ett proffs och kan sluta kosta dig mer i fel än att bara ta in en licensierad person först. Beroende på dina lokala bestämmelser kan du till och med bryta mot stadens förordningar om du inte anlitar VVS- eller elektriker för att slutföra en del av arbetet.

Du vill inte riskera din familjs säkerhet genom att försöka något som strukturella reparationer eller elektriska ledningar på egen hand. Betala de extra pengarna nu för att spara pengar i efterhand.

År av njutning

Att slutföra din källare är en av de billigaste renoveringarna du kan utföra, men kommer att ge extra boyta och år av njutning för din familj. När dessa billiga källarrenoveringsidéer är gjorda på rätt sätt, kan du till och med lägga till ett värde till ditt hem, vilket gör det lättare att sälja när det är dags.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!