Så blir du av med Cigarettlukt i ditt hus – Bästa Tips

Har du eller en hushållsmedlem bestämt dig för att sluta med den dåliga vanan? Eller så kanske du flyttat in i en bostad som en före detta rökare har bott i. Hur som helst, påminnelser om dessa gamla vanor hänger kvar i luften varje gång du öppnar ytterdörren. Undrar du hur man blir av med cigarettdoft i ditt hus?

Ta ett djupt andetag. Du kan ta bort lukten av cigaretter från ditt hem genom att följa stegen nedan. Även om processen är utmanande, är den långt ifrån omöjlig.

 • Byt dina luftfilter
 • Måla över rökfläckade väggar
 • Byt ut mattor med envis doft
 • Rengör eller ta bort möbler
 • Byt ut glödlampor
 • Köp några krukväxter

Luftfräschare och luftrenare tar inte bort cigarettrök

Städgången av din lokala livsmedelsbutik kommer fylld med aromer i en burk. Men att spraya mer kemikalier i ditt hem är inte ett bra sätt att bli av med röklukten. Luftfräschare kan bara maskera lukter.

På liknande sätt kommer många luftrenare att marknadsföra sin förmåga att rikta in sig på även de minsta luftpartiklarna. Men många av dessa produkter är inte utformade för att ta bort de gasformiga föroreningarna i tobaksrök. Dessutom kommer dessa inte att ta itu med röken som klänger sig fast vid tyger, mattor och till och med sipprar in i väggarna.

Sök istället efter lösningar som ligger till grund för problemet och kan eliminera lukten av cigaretter mer permanent.

1. Byt dina luftfilter

Om du inte har bytt ut dina VVS-filter varje månad är det dags att börja nu. När du gör det, undersök den märkbara grå färgen på tyget. Om biverkningarna av nikotinanvändning kan göra det för att bleka, föreställ dig vad det gör med dina lungor.

Du har förmodligen redan hört talas om risker för passiv rökning. Forskare har uttryckt oro över förekomsten av tredjehandsrök, vilket påverkar människor och djur som upptar samma utrymmen som rökare gör – även år senare. VVS-system kan plocka upp och sprida rester av tobaksrök, vilket bidrar till problemet.

Du kan behöva befästa ditt engagemang för att bli rökfri genom att ringa en professionell. Se annars till att du rengör ytorna och komponenterna i ditt VVS-system noggrant. Doften av inaktuella cigaretter kan krypa in i spolarna på din luftkonditionering om du har central luft.

2. Måla över rökfläckade väggar

Du kanske undrar hur man blir av med cigarettlukten när den sipprar in i väggarna. Om du inte har råd att slita bort all din gipsskiva kan du faktiskt täta in lukter med ett nytt lager färg.

Du måste noggrant förbereda dina väggar för denna behandling. Det sista du vill efter din hemmakeover är att den envisa lukten av cigarettrök ska finnas kvar. Så här gör du det rätt:

3. Tvätta väggar med en stark rengöringslösning. Det finns två vägar:

Trisatriumfosfat (eller borax): Blanda en lösning av TSP och varmt vatten. Detta är tillräckligt aggressivt för att ta bort gammal färg och ta itu med mögel och mögel, så det är bra för cigarettrök och nikotinfläckar. Du måste dock vara mycket försiktig med den här produkten.

Destillerad vit vinäger: Detta är ett mycket mindre effektivt men säkrare alternativ om du är orolig över att använda kemikalier.

 1. Blanda 2-3 matskedar vinäger med vatten.
 2. Spackla och slipa väggarna för att skapa en slät yta. Sätt på målartejp där det behövs.
 3. Grundmåla väggarna med fläckblockerande grundfärg. Detta är ett avgörande steg inte bara för allmän målning, utan för att denna produkt kommer att se till att fläckar inte syns genom ditt nya färgskikt senare.
 4. Börja måla! Lägg till två lager enligt bästa praxis för gör-det-själv-målning.

4. Byt ut mattor med envis doft

Rök från tredje hand kan spridas genom VVS-system, men den finns också i mattans fibrer och möbler i hela hemmet.

Doften av cigarettrök kan läcka in i din matta. Dessutom gör fuktackumulering mellan mattan och foundationen att bakterier kan blomstra.

Ytfixar för cigarettlukt i dina mattor inkluderar att strö bakpulver och titta på professionell schamponering. Även med djuprengöring är det dock bäst att inte ha förorenat tyg i närheten. Ta bort din gamla matta och leta efter en fräsch, ren ersättare.

5. Hur man får ut cigarettlukt från möbler

Om du vill få bort röklukten ur ditt hem kan du behöva att köpa en ny soffa. Tyger absorberar lukter som svampar, men du kan tillfälligt maskera skadan genom att tvätta lite.

Däremot kan varje typ av möbel kräva sin egen process:

6. Hur man blir av med cigarettlukter i trämöbler

Oavsett om du har ett sidobord i trä eller en sängram i trä, är det möjligt att ta bort cigarettlukter med några enkla steg . Varnas för att denna process inte kommer att eliminera lukter över natten. Du måste förmodligen upprepa varje steg några gånger. Du behöver dessa föremål:

 • Bakpulver eller kaffesump
 • Vit vinäger
 • Trärengöringsmedel
 • Vatten
 • En trasa
 • En dammsugare

Först vill du strö bakpulver över möblerna. Denna produkt hjälper till att neutralisera lukter, så du kan använda den för denna process. Du bör testa en liten fläck i förväg så att du inte skadar pjäsen av misstag. Använd färsk kaffesump som ett skonsammare alternativ om det behövs. Låt möblerna sitta i åtta timmar innan du dammsuger bakpulver.

Använd sedan en del vinäger och en del vatten för att rengöra möblerna försiktigt. Låt biten lufttorka inomhus. Applicera trärengöringen på hela ytan. Om du kan ta bort lådorna, gör det. Se till att möblerna torkar helt innan du sätter ihop dem igen.

7. Få bort rökdoften från lädermöbler

Det är lite knepigare att ta bort cigarettlukter från lädermöbler — men det är möjligt. Du behöver ett sätt att cirkulera luft ordentligt, så det är bäst att ha tillgång till ett täckt utomhusutrymme. Annars kan du öppna fönstren och använda en fläkt. Här är vad du behöver för att hantera dessa lukter:

 • Bakpulver
 • Vit vinäger
 • Vatten
 • Två trasor
 • Dammsugare

För möblerna till en plats där de kan vädras. Öppna fönstren och använd en fläkt om du har en stor bit som du inte kan flytta. Ta bort varje kudde och kudde som du kan så att lädret kan andas. Låt möblerna sitta så här ett dygn.

Rör ihop en del vinäger och en del vatten. Efter att du doppat en trasa i blandningen är det dags att torka av möblerna. Använd en fräsch trasa för att torka området när du är klar. Du bör sedan låta biten lufttorka helt.

Strö bakpulver över möblerna. Låt möblerna sitta. Använd sedan en dammsugare för att suga upp bakpulver. Du kan behöva upprepa dessa steg en gång till för att eliminera stanken helt. Du kan också använda eventuell överbliven vinäger för att skapa en naturlig luftfräschare för alla rum som har rökiga möbler.

8. Hur man tar bort röklukt i stoppade möbler

Som du skulle göra med lädermöbler, är det bäst att låt stoppade möbler lufta ut helt innan du försöker ta bort cigarettlukt. Du kan antingen flytta pjäsen till ett annat område eller öppna fönstren och slå på en fläkt. Låt möblerna sitta med kuddarna borttagna i minst en dag.

För denna process behöver du:

 • Bikarbonat
 • Vit vinäger
 • Vatten
 • En sprayflaska
 • En dammsugare

Täck möblerna med bakpulver. Se till att strö över varje skrymsle. Sedan bör du låta bakpulver vila i cirka en timme. Dammsug hela biten. Tillsätt gärna mer bakpulver om du vill låta möblerna sitta längre.

Blanda två delar vatten och en del vinäger i en sprayflaska. Spraya hela biten. Blandningen ska inte blötlägga möblerna, så försök att välja en sprayflaska som ger en fin dimma. Låt möblerna torka helt.

Du kan prova den här processen en gång till om du fortfarande märker att det luktar cigarett. Om en upprepning inte eliminerar dem helt, kan du behöva ångtvätta dina möbler professionellt.

9. Byt ut glödlampor

Har du någonsin inspekterat dina glödlampor? Om inte, ta en titt på mängden damm som samlas på ytorna. Tycker du inte att det luktar? Det gör det förmodligen.

Om du vill utrota cigarettlukten från ditt hus grundligt, byt ut dina glödlampor. För att minska ditt koldioxidavtryck, välj kompaktlysrör eller lysdioder. På så sätt kan du fräscha upp ditt hem samtidigt som du sänker dina elräkningar.

9. Köp några krukväxter

Långt tillbaka 1993 gjorde NASA en studie om att upprätthålla liv på Mars. De ville veta hur de kunde rena luften i en sluten miljö. Som ett resultat upptäckte forskare att växter gör mer än att ta upp koldioxid och frigöra syre. De renar också din inomhusluft från gifter.

Att lägga till krukväxter förskönar din inredning och kan hjälpa till att avgifta ditt hem från cigarettrök. Om du inte har en grön tumme, välj lättskötta sorter som bambu, suckulenter och ormväxter.

Hur man tar bort rök Lukter från ditt hus

De goda nyheterna är att stegen ovan hjälper dig att ta reda på hur du blir av med cigarettlukter i ditt hem. De dåliga nyheterna? Processen kan ta mycket tid, tålamod och uthållighet.

Sätt din energi på lösningarna med störst effekt. Rengör eller byt ut förorenade tyger, tvätta och måla dina väggar och kolla på y vårt VVS-system. Då har du redan tagit itu med de största källorna till tredjehandsrökning.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!