Så blir du av med Cigarettlukt i ditt Hus – Bästa Tips

Har du eller en hushållsmedlem bestämt dig för att sluta med den dåliga vanan? Eller så kanske du flyttat in i en bostad som en före detta rökare har bott i. Hur som helst, påminnelser om dessa gamla vanor hänger kvar i luften varje gång du öppnar ytterdörren. Undrar du hur man blir av med cigarettdoft i ditt hus?

Ta det lugnt. Du kan ta bort lukten av cigaretter från ditt hem genom att följa stegen nedan. Även om processen är utmanande, är den långt ifrån omöjlig.

 • Byt dina luftfilter
 • Måla över rökfläckade väggar
 • Byt ut mattor med envis doft
 • Rengör eller ta bort möbler
 • Byt ut glödlampor
 • Köp några krukväxter

Luftfräschare och luftrenare tar inte bort cigarettrök

Städgången av din lokala livsmedelsbutik kommer fylld med aromer i en burk. Men att spraya mer kemikalier i ditt hem är inte ett bra sätt att bli av med röklukten. Luftfräschare kan bara maskera lukter.

På liknande sätt kommer många luftrenare att marknadsföra sin förmåga att rikta in sig på även de minsta luftpartiklarna. Men många av dessa produkter är inte utformade för att ta bort de gasformiga föroreningarna i tobaksrök. Dessutom kommer dessa inte att ta itu med röken som klänger sig fast vid tyger, mattor och till och med sipprar in i väggarna.

Sök istället efter lösningar som ligger till grund för problemet och kan eliminera lukten av cigaretter mer permanent.

 

1. Byt dina luftfilter

Om du inte har bytt ut dina VVS-filter varje månad är det dags att börja nu. När du gör det, undersök den märkbara grå färgen på tyget. Om biverkningarna av nikotinanvändning kan göra det för att bleka, föreställ dig vad det gör med dina lungor.

Du har förmodligen redan hört talas om risker för passiv rökning. Forskare har uttryckt oro över förekomsten av tredjehandsrök, vilket påverkar människor och djur som upptar samma utrymmen som rökare gör – även år senare. VVS-system kan plocka upp och sprida rester av tobaksrök, vilket bidrar till problemet.

Du kan behöva befästa ditt engagemang för att bli rökfri genom att ringa en professionell. Se annars till att du rengör ytorna och komponenterna i ditt VVS-system noggrant. Doften av inaktuella cigaretter kan krypa in i spolarna på din luftkonditionering om du har central luft.

2. Måla över rökfläckade väggar

Du kanske undrar hur man blir av med cigarettlukten när den sipprar in i väggarna. Om du inte har råd att slita bort all din gipsskiva kan du faktiskt täta in lukter med ett nytt lager färg.

Du måste noggrant förbereda dina väggar för denna behandling. Det sista du vill efter din hemmakeover är att den envisa lukten av cigarettrök ska finnas kvar. Så här gör du det rätt:

3. Tvätta väggar med en stark rengöringslösning. Det finns två vägar:

Trisatriumfosfat (eller borax): Blanda en lösning av TSP och varmt vatten. Detta är tillräckligt aggressivt för att ta bort gammal färg och ta itu med mögel och mögel, så det är bra för cigarettrök och nikotinfläckar. Du måste dock vara mycket försiktig med den här produkten.

Destillerad vit vinäger: Detta är ett mycket mindre effektivt men säkrare alternativ om du är orolig över att använda kemikalier.

 1. Blanda 2-3 matskedar vinäger med vatten.
 2. Spackla och slipa väggarna för att skapa en slät yta. Sätt på målartejp där det behövs.
 3. Grundmåla väggarna med fläckblockerande grundfärg. Detta är ett avgörande steg inte bara för allmän målning, utan för att denna produkt kommer att se till att fläckar inte syns genom ditt nya färgskikt senare.
 4. Börja måla! Lägg till två lager enligt bästa praxis för gör-det-själv-målning.

4. Byt ut mattor med envis doft

Rök från tredje hand kan spridas genom VVS-system, men den finns också i mattans fibrer och möbler i hela hemmet.

Doften av cigarettrök kan läcka in i din matta. Dessutom gör fuktackumulering mellan mattan och foundationen att bakterier kan blomstra.

Ytfixar för cigarettlukt i dina mattor inkluderar att strö bakpulver och titta på professionell schamponering. Även med djuprengöring är det dock bäst att inte ha förorenat tyg i närheten. Ta bort din gamla matta och leta efter en fräsch, ren ersättare.

5. Hur man får ut cigarettlukt från möbler

Om du vill få bort röklukten ur ditt hem kan du behöva att köpa en ny soffa. Tyger absorberar lukter som svampar, men du kan tillfälligt maskera skadan genom att tvätta lite.

Däremot kan varje typ av möbel kräva sin egen process, som beskrivs nedan:

6. Hur man blir av med cigarettlukter i trämöbler

Oavsett om du har ett sidobord i trä eller en sängram i trä, är det möjligt att ta bort cigarettlukter med några enkla steg . Varnas för att denna process inte kommer att eliminera lukter över natten. Du måste förmodligen upprepa varje steg några gånger. Du behöver dessa föremål:

 • Bakpulver eller kaffesump
 • Vit vinäger
 • Trärengöringsmedel
 • Vatten
 • En trasa
 • En dammsugare

Först vill du strö bakpulver över möblerna. Denna produkt hjälper till att neutralisera lukter, så du kan använda den för denna process. Du bör testa en liten fläck i förväg så att du inte skadar pjäsen av misstag. Använd färsk kaffesump som ett skonsammare alternativ om det behövs. Låt möblerna sitta i åtta timmar innan du dammsuger bakpulver.

Använd sedan en del vinäger och en del vatten för att rengöra möblerna försiktigt. Låt biten lufttorka inomhus. Applicera trärengöringen på hela ytan. Om du kan ta bort lådorna, gör det. Se till att möblerna torkar helt innan du sätter ihop dem igen.

7. Få bort rökdoften från lädermöbler

Det är lite knepigare att ta bort cigarettlukter från lädermöbler — men det är möjligt. Du behöver ett sätt att cirkulera luft ordentligt, så det är bäst att ha tillgång till ett täckt utomhusutrymme. Annars kan du öppna fönstren och använda en fläkt. Här är vad du behöver för att hantera dessa lukter:

 • Bakpulver
 • Vit vinäger
 • Vatten
 • Två trasor
 • Dammsugare

För möblerna till en plats där de kan vädras. Öppna fönstren och använd en fläkt om du har en stor bit som du inte kan flytta. Ta bort varje kudde och kudde som du kan så att lädret kan andas. Låt möblerna sitta så här ett dygn.

Rör ihop en del vinäger och en del vatten. Efter att du doppat en trasa i blandningen är det dags att torka av möblerna. Använd en fräsch trasa för att torka området när du är klar. Du bör sedan låta biten lufttorka helt.

Strö bakpulver över möblerna. Låt möblerna sitta. Använd sedan en dammsugare för att suga upp bakpulver. Du kan behöva upprepa dessa steg en gång till för att eliminera stanken helt. Du kan också använda eventuell överbliven vinäger för att skapa en naturlig luftfräschare för alla rum som har rökiga möbler.

8. Hur man tar bort röklukt i stoppade möbler

Som du skulle göra med lädermöbler, är det bäst att låt stoppade möbler lufta ut helt innan du försöker ta bort cigarettlukt. Du kan antingen flytta pjäsen till ett annat område eller öppna fönstren och slå på en fläkt. Låt möblerna sitta med kuddarna borttagna i minst en dag.

För denna process behöver du:

 • Bikarbonat
 • Vit vinäger
 • Vatten
 • En sprayflaska
 • En dammsugare

Täck möblerna med bakpulver. Se till att strö över varje skrymsle. Sedan bör du låta bakpulver vila i cirka en timme. Dammsug hela biten. Tillsätt gärna mer bakpulver om du vill låta möblerna sitta längre.

Blanda två delar vatten och en del vinäger i en sprayflaska. Spraya hela biten. Blandningen ska inte blötlägga möblerna, så försök att välja en sprayflaska som ger en fin dimma. Låt möblerna torka helt.

Du kan prova den här processen en gång till om du fortfarande märker att det luktar cigarett. Om en upprepning inte eliminerar dem helt, kan du behöva ångtvätta dina möbler professionellt.

9. Byt ut glödlampor

Har du någonsin inspekterat dina glödlampor? Om inte, ta en titt på mängden damm som samlas på ytorna. Tycker du inte att det luktar? Det gör det förmodligen.

Om du vill utrota cigarettlukten från ditt hus grundligt, byt ut dina glödlampor. För att minska ditt koldioxidavtryck, välj kompaktlysrör eller lysdioder. På så sätt kan du fräscha upp ditt hem samtidigt som du sänker dina elräkningar.

10. Köp några krukväxter

Längesedan, år 1993,  gjorde NASA en studie om att upprätthålla liv på Mars. De ville veta hur de kunde rena luften i en sluten miljö. Som ett resultat upptäckte forskare att växter gör mer än att ta upp koldioxid och frigöra syre. De renar också din inomhusluft från gifter.

Att lägga till krukväxter förskönar din inredning och kan hjälpa till att avgifta ditt hem från cigarettrök. Om du inte har en grön tumme, välj lättskötta sorter som bambu, suckulenter och ormväxter.

Fler tips för att bli av med rökdoft i ditt hem

Cigarettlukt kan vara svår att bli av med, men det finns flera sätt att ta bort den från ditt hem. Här är några effektiva sätt att ta bort cigarettlukt från ditt hem:

 1. Öppna fönster och ventilera:En enkel lösning på att bli av med cigarettlukt är att öppna fönster och ventilera rummet. Detta låter den förorenade luften fly ut och frisk luft att komma in.
 2. Använd luftrenare: En luftrenare är en apparat som rensar luften från föroreningar, inklusive cigarettrök. Luftrenare finns i olika storlekar och prisklasser, och många har en kolfilter som är speciellt utformat för att ta bort cigarettlukt.
 3. Rengör hemmet ordentligt: En annan effektiv metod är att rengöra hemmet ordentligt. Tvätta alla textilier som kan ha absorberat röklukt, såsom gardiner, mattor och möbelöverdrag. Rengör också alla ytor i hemmet, inklusive väggar, golv och tak. Använd en rengöringsprodukt med en frisk doft, såsom citron eller lavendel, för att ta bort lukt.
 4. Använd doftljus eller luftfräschare: Doftljus eller luftfräschare kan också vara ett effektivt sätt att ta bort cigarettlukt från hemmet. Välj en doft som du gillar, och placera doftljus eller luftfräschare i rummen där du känner röklukt.
 5. Använd kolfilter: Kolfilter är utformade för att ta bort lukt från luften och kan vara ett effektivt sätt att ta bort cigarettlukt från ditt hem. Placera kolfilter i rum där röklukt är ett problem, och byt ut dem regelbundet för att säkerställa att de fortsätter att fungera effektivt.
 6. Använd ättika eller bakpulver: Ättika eller bakpulver kan användas för att ta bort cigarettlukt från hemmet. Häll en liten mängd ättika eller bakpulver i en skål och placera den i rum där röklukt är ett problem. Låt skålen stå i rummet i några timmar eller över natten, och det kommer att ta bort lukt från luften.

Genom att använda dessa metoder kan du effektivt ta bort cigarettlukt från ditt hem och förbättra inomhusluftkvaliteten.

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder är nyckeln till att undvika cigarettlukt i hemmet. Här är några effektiva sätt att förebygga röklukt från att ta sig in i ditt hem:

 1. Rökning utomhus eller på speciella områden i hemmet En av de enklaste sätten att undvika cigarettlukt i ditt hem är att röka utomhus eller på speciella områden i hemmet som har god ventilation. Detta hindrar röken från att spridas i ditt hem och minskar risken för röklukt.
 2. Rengörning av kläder och möbler Cigarettrök kan absorberas av kläder och möbler, vilket kan orsaka röklukt i ditt hem. Genom att tvätta dina kläder och rengöra dina möbler regelbundet kan du undvika att röklukt sprids i ditt hem.
 3. Håll hemmet rent och välventilerat Att hålla ditt hem rent och välventilerat är en annan viktig förebyggande åtgärd för att undvika cigarettlukt i ditt hem. Dammsugning och moppning av golv och ytor regelbundet, samt öppna fönster för att ventilera rummen, kan hjälpa till att minska röklukt.
 4. Användning av rökluktavvisande produkter Att använda rökluktavvisande produkter, såsom doftljus eller luftfräschare med en frisk doft, kan också hjälpa till att minska röklukt i ditt hem. Placera dessa produkter i rum där röklukt är ett problem, och byt ut dem regelbundet för att säkerställa att de fortsätter att fungera effektivt.

Genom att vidta dessa förebyggande åtgärder kan du undvika cigarettlukt i ditt hem och förbättra inomhusluftkvaliteten.

Tips för att undvika cigarettlukt i hemmet

Att undvika cigarettlukt i ditt hem är viktigt för att säkerställa en frisk inomhusmiljö. Här är några effektiva tips för att undvika cigarettlukt i ditt hem:

 1. Undvik rökning i hemmet Det bästa sättet att undvika cigarettlukt i ditt hem är att undvika att röka inomhus helt och hållet. Detta minskar risken för att rök absorberas i dina kläder och möbler, vilket kan orsaka röklukt i ditt hem.
 2. Be rökare att röka utomhus eller på speciella områden Om du har gäster som röker, be dem att röka utomhus eller på speciella områden i ditt hem som har god ventilation. Detta hindrar röken från att spridas i ditt hem och minskar risken för röklukt.
 3. Förvara cigaretter och askkoppar utomhus Förvara cigaretter och askkoppar utomhus för att undvika att röklukt sprids i ditt hem. Detta minskar risken för att röken absorberas i dina kläder och möbler, vilket kan orsaka röklukt i ditt hem.

Genom att följa dessa tips kan du undvika cigarettlukt i ditt hem och skapa en frisk inomhusmiljö.

Slutsats

De goda nyheterna är att stegen ovan hjälper dig att ta reda på hur du blir av med cigarettlukter i ditt hem. De dåliga nyheterna? Processen kan ta mycket tid, tålamod och uthållighet.

Lägg din energi på lösningarna med störst effekt. Rengör eller byt ut förorenade tyger, tvätta och måla dina väggar och kolla på vårt VVS-system. Då har du redan tagit itu med de största källorna till tredjehandsrökning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!