Borra med Borrmaskin – Bästa Tips & Guide

Elverktyg kan vara skrämmande för nybörjare.

Du kanske undrar var du ska börja, hur du använder verktyget korrekt, och hur man går tillväga.

Den goda nyheten är att north du lär dig grunderna kommer du att tycka att det är mycket lättare än du först trodde. I denna artikel tittar vi närmare på en av de mest använda elverktygen, borr, vad du bör tänka på, och hur du använder den.

Här är en enkel guide till allt om borrmaskiner: vad de används till, hur de fungerar, vad du behöver tänka på och mer!

Borrmaskinen är ett av de första elverktyg som många använder. Borrmaskinen är ett praktiskt verktyg att ha och någonting som du kan få god användning för.

Vad används en borrmaskin till?

En borrmaskin används givetvis för borrning.

Du kan borra i ett material (trä, sten, metall, etc.) med din borr och en borrkrona. Tillsammans gör de ett hål i det du borrar i.

Du kan också driva ett fästelement (en skruv) i ett material med hjälp av din borr och en skruvbit som passar just den skruv du använder. Med det sagt mer borren i grunden en skruvdragare också.

Du kan också använda en borrhammare för att borra, speciellt och vill ha mer kraft eftersom det det är en mer kraftfull borrmaskin.

När du behöver borra större skruvar i tjockare material behöver du en borrhammare.

Hur använder du en borrmaskin?

Vi börjar med att titta närmare på borrmaskinens delar så att du kan först hur den fungerar.

Du har din strömkälla längst ner på borren. Den har antingen en sladd eller ett batteri som du kan ta på och av för att ladda. Jag rekommenderar starkt en sladdlös borrmaskin eftersom det är mycket bekvämare att använda och batteriet också kan användas med andra verktyg inom det märket. Många blir frustrerade att hålla på med verktyg som har sladdar som är begränsade till eluttagen och dessutom sladden som kan komma i vägen när du arbetar.

De flesta övningar har en hållare för bitsen där du kan hålla din bits medan du växlar fram och tillbaka från borrning till backning.

Varje borr har en avtryckare som du klämmer för att använda borrmaskinen. En borr med variabel hastighet innebär att den kommer att borra snabbare ju hårdare du trycker på avtryckaren.

Knappen framåt eller bakåt styr borrens riktningar. När borren rör sig medurs skulle det driva en skruv i träet; när den rör sig moturs skulle det dra ut en skruv från träet.

Kopplingen har ett antal faktorer som påverkar hur mycket vridmoment som används när du borrar in en skruv.

Vilken borrmaskin behöver du?

Låt oss prata om volt, vilket hos en borrmaskin översätts till kraft. Du kommer att hitta borrmaskiner med olika volttal, men vi kommer att rekommenderar att du köper en som är 18V eftersom den kommer att tillgodose de flesta av dina behov för hushållsprojekt. 4-8 volt är generellt för låg effekt och 20-24 är ganska kraftfullt – ofta mer kraftfullt än vad de flesta behöver.

12-18 volt kommer att vara precis rätt.

Hur väljer man en handhållen borrmaskin?

Handhållna borramaskiner är de vanligaste på marknaden. De är praktiska, kompakta och lätta. De finns i två typer: sladdad och sladdlös.

Med kraft i allmänhet mellan 500 och 1300 watt är dessa borrar tillräckligt kraftfulla för att borra igenom alla typer av material.

Dessutom behöver du inte oroa dig för deras autonomi, vilket gör dem till ett idealiskt verktyg för lång och intensiv användning. Dessa borrar är dock i allmänhet tyngre än sladdlösa borrmaskiner. Som ett resultat är de inte lika enkla eller praktiska att hantera och deras användning är begränsad beroende på sladdens längd.

Sladdlösa borrmaskiner är å andra sidan lättare, lättare att hantera (tack vare frånvaron av sladd) och mer kompakta än sladdar. Som sådan är det enklare att arbeta med dem eftersom de garanterar dig större rörelsefrihet. Denna typ av borr är också billigare än borrmaskiner. Du kan dock bara använda sladdlösa borrmaskiner under en begränsad tid, eftersom de beror på batteriets livslängd. De är också mindre kraftfulla än sladdade borrmaskiner. Kraften hos en sladdlös borrmaskin beror helt på batteriets spänning och intensitet.

Det bör noteras att bärbara borrmaskiner också kan utrustas med ett slagläge för att borra särskilt hårda material. Nästan alla sladdborrar är utrustade med slagläge. Det är också möjligt att hitta sladdlösa slagborrar, men detta läge minskar batteriets livslängd.

Förstå vridmoment

Det ska finnas en andra knopp som kallas en koppling på din borr. Denna ratt har siffror som indikerar inställningen för vridmoment eller kraft. Du bör använda vridmoment när du kör en skruv i en yta eller borrar stora hål. Ju lägre antal desto mindre vridmoment. Om du är osäker på vilket antal du ska ställa in din borr på så rekommenderar vi att du börjar lågt. De flesta nybörjarprojekt kräver en medium-låg inställning. Om det inte fungerar, öka vridmomentet.

Om du har en ny borr kanske du inte har en koppling alls. Vissa borrar har en automatisk sensor som gör jobbet åt dig. De nya verktygen känner när du behöver mer vridmoment och när en skruv är i jämnhöjd med väggen.

Hur man borrar

Slutligen är det dags att börja borra.

Om du borrar i en träbit vill du skydda både din arbetsyta och träet. Att borra genom en träbit ger ofta splitter eller rivningar i träet. För att undvika att riva sönder träet, håll fast träet. En klämma håller allt stadigt medan du borrar ett rent och snyggt hål.

Placera borrkronan eller skruven så att den är vinkelrät mot arbetsytan. Tryck lätt på borrmaskinen och tryck försiktigt på avtryckaren. När borren snurrar kommer skruven eller bitsen smidigt att arbeta sig in i vad du än borrar. När du är nästan klar gasar du lätt på avtryckaren tills du har uppnått önskat borrdjup. Borrar har en omvänd inställning som du kan använda om du har satt i en skruv för djupt. Den här knappen eller omkopplaren är vanligtvis ovanför avtryckaren. Skjut den och dra långsamt tillbaka.

Om du borrar i en vägg gäller samma steg. Se bara till att du befinner dig i en höjd som gör att du kan borra rakt i ytan. Använd en stege om det behövs för att kunna borra stabilt. När du hänger särskilt tunga föremål på en vägg, till exempel en spegel eller hylla vill du placera dina skruvar så att de kör in i pluggar. Dessa ger extra hållbarhet och och stabilitet i gips.

Förbered för borrning

Du hittar olika typer av borrmaskiner tillgängliga på marknaden som du också kan använda för dina hemmafix ändamål. Dessa är lätta att använda. Allt du behöver är dock att vara försiktig och vara säker när du använder maskinen. För att göra det måste du förbereda dig med lämpliga säkerhetsåtgärder.

Bär skyddskläder och ögonskydd

Detta är det första tipset du måste följa för att skydda dig själv när du använder en borrmaskin. Eftersom även den skickligaste personen kan skadas på grund av okunnighet eller oaktsamhet. Varje gång du ska använda en borr eller någon annan typ av elverktyg, undvik att bära väskor eller hängande smycken som kan fastna i borren när du lutar dig över den. Du bör också använda skyddsglasögon eller glasögon som täcker sidorna på dina ögon för att skydda dem från flygande skräp.

Använd hörselskydd

Om du borrar regelbundet är det också viktigt att använda hörselskydd. En handhållen elektrisk borr ger cirka 90 decibel ljud, tillräckligt för att orsaka hörselskador efter långvarig exponering. De flesta trådlösa borrmaskiner är tysta och hörselskydd är inte nödvändigt. Å andra sidan är slagborrar de mest högljudda och producerar över 100 dB. Hörselskydd rekommenderas när du använder denna typ av verktyg.

Skydda dina lungor

Om du arbetar med tegel eller betong är det mycket viktigt att skydda dina lungor. Eftersom exponering för en hög mängd byggdamm, såsom kiseldamm kan orsaka andningssjukdomar. En andningsmask kan hjälpa till att motverka att du andas in detta byggdamm.

Innan du använder din borr för första gången måste du känna till processen. Det hjälper dig att arbeta säkert med ditt elverktyg. Om du använder en bits som är gjord av fel material kan det orsaka att biten eller materialet du borrar i går sönder.

Du kan använda en universalbits på trä, murbruk på sten, tegel eller betong, HSS (höghastighetsstål) bits på de flesta metaller och hårdmetall eller en diamantspets på mycket hårda och spröda ytor, som porslin, glas eller glaserade plattor.

Hur borrar du säkert?

När du har vidtagit alla säkerhetsåtgärder, innan du börjar borra, är det viktigt att veta hur man borrar säkert. Oavsett om du är nybörjare eller professionell är det alltid viktigt att vidta säkerhetsåtgärder när du använder dessa elverktyg. Så, låt oss ta en titt på stegen för hur du säkert borrar.

1. borra pilothål
I de flesta fall får du bättre resultat om du börjar med en mindre borrkrona än den slutliga hålstorleken. Börja borra ett pilothål och byt sedan till den större biten för att slutföra jobbet. Pilothålet förhindrar att borrkronan glider och minskar risken för att klyva trä eller andra skador.
Sköra material som keramik och glas kräver extra försiktighet. Gör ett litet “X” genom att placera maskeringstejp tejp där du vill ha hålet för att förhindra att det glider och flisar. Placera borrkronan över “X” och knacka sedan försiktigt på den med en hammare för att skapa ett litet jack.
2. Borra med stadigt tryck
Håll borren stadigt och tryck in den i materialet du borrar. Om det tar mer än lätt kraft att borra hålet använder du förmodligen fel borr.
3. Justera kopplingen
Du ser en vridbar krage i varje borr för att justera vridmomentet. Ju högre antal, desto mer vridmoment kommer borrmaskinen att applicera. Om du står inför problem som tränger in i materialet, öka vridmomentet. Sänk vridmomentet om du överdriver skruvar eller borrar så djupt att det kan skada något.
Några av modellerna markerar det högsta vridmomentet med en borrikon.
4. Undvik överhettning
Varje gång du borrar genom hårda material eller borrar i höga hastigheter, kan borren stöta på en enorm mängd friktion. Detta kan snabbt göra att bitsen överhettas så att den blir glödhet eller bränner materialet du borrar. Du kan börja med låga borrhastigheter och öka hastigheten om den inte rör sig smidigt. Varje gång du borrar genom hårda material eller borrar många hål i något material, håll dig till långa hastigheter och pausa ibland för att ge lite några sekunder att svalna. När du borrar i glas, keramik eller sten, ge en jämn tillförsel av vatten för att hålla det svalt. Även om borrkronan inte ser het ut, ge den tid att svalna innan du rör vid den.
5. Tvinga inte en fastnat bits
Om borrbitsen fastnar i materialet, försök inte tvinga ut den genom att köra borrmaskinen. Koppla bort borren, separera borr och bits och ta bort den med hjälp av manuella verktyg.

Med dessa säkerhetstips kan du enkelt arbeta med din borrmaskin. Du kan överväga dessa säkerhetstips, inte bara för borrmaskiner, men de kan också användas för andra elverktyg. Dessa tips hjälper dig att hålla dig skyddad från alla slags oväntade olyckor. Glöm inte att bära skyddskläder och säkerhetsutrustning.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!