Borrslipning – Så Slipar du en Borr

När du använder en borr är det naturligt att borrspetsen blir sliten och tappar sin skärka över tid. Många löser detta genom att köpa nya borrhuvuden, men detta är både kostsamt och dåligt för miljön. En bra lösning för detta är därför att slipa dina borrrhuvuden då och då.

Men hur gör du detta? Det är precis vad vi ska gå igenom i denna artikel. I denna artikel ska vi gå igenom hur du slipar din borr.

Borrhuvud är bladverktyg, precis som knivar. Även om dessa knivar kan vara små, är de fortfarande viktiga för borren och måste hållas vassa. Ett trubbigt borrhuvud gör att borren får arbeta hårdar och leder till att det sliter på motorn. Att slipa en borr med en fil kräver smidiga fingrar, men annars är det en lätt uppgift som bara kräver några minuter.

Slipa din borr med en fil

Det finns mpånga sätt att slipa en borr. Ett av dem är att slopa dem med en fil. Faktum är att du kan slipa din borr med en fil på ett väldigt lätt sätt.

När du utför slipningsprocessen kommer du att vara ganska nära riskabla och utsatta enheter. Så om du vill undvika att skada dig, följ säkerhetsriktlinjer.

Använd inte handskar för denna process. Detta beror på att handsken kan fastna i slipanordningen. Så se till att vara uppmärksam på rätt hållning och positionering medan du slipar. Naturligtvis kan du bära skyddsglasögon.

Innan du börjar slipa är det viktigt at  ha en bra uppfattning om borrhuvudet och vad du bör fokusera på för att förbättra dess prestation. Att fokusera på de delar som är väsentliga och vilka delar som du bör undvika när du slipar är en fråga som du måste hantera genom att lära dig borrkronans struktur.

I grund och botten kommer ett borrhuvud med tre delar. Den faktiska skärningen görs av läppområdet på ett borr. Du kan också kalla dem kanten som skapar hål under borrningen. När du arbetar på ett visst material är läppen den första som får kontakt och gräver ner sig i materialet.

Se till att de görs symmetriskt medan du skärper läpparna. Om du filar en del mer än andra medan du slipar dem kommer det att leda till att den borrar ojämnt.

Slutligen kommer mejseldelen som är den sista delen av en borrkrona. Det finns ingen skärande åtgärd med denna del. Detta segment smetar bara metallaxlar eller trä på läppen.

Grundläggande metod:

Det kommer säkert att finnas smuts eller smuts över borrhuvudet. Ditt första jobb är att damma bort det och rengöra det ordentligt. Använd en ren trasa och torka försiktigt bort smuts eller smuts. Du kan använda en våt om det är svårt att ta bort skräpet.

2. Det är dags att ta tag i borrhuvudet ordentligt. Använd en klämma och lägg borrhuvudet över ett bord för att fästa den. Du kan använda händerna för att hålla fast den. Detta kan dock vara lite obehagligt när du slipar. Se till att vara försiktig.

3. Ta nu filen du valde för den här uppgiften. Du måste hålla den på ena sidan och göra en vinkel på 60 grader med borrhuvudets läpp. Det finns vanligtvis två läppar.

4. Det är dags att köra filen mot borrkronans läpp. Gör detta sex till åtta gånger. Du måste köra filen på samma sätt för att slipa jämnt. Se till att du använder kurviga rörelser för att köra filen mot borrytan.

5. När du slipar är det mycket viktigt att bli av med blinda kanter och metallgrader. Så du behöver bara arbeta på det skarpa områdets undersida och dra filen över den. Detta säkerställer att borrhuvudet aldrig kommer i kontakt med huden eller orsakar några olyckor.

6. Vissa människor använder vatten efter att ha slipat. Du kan dock använda en eller två droppar maskinolja för att gnugga borrkronorna. Detta hjälper till att bli av med metallpartiklar.

Även om du använder ett annat redskap än en fil bör du följa samma metod som ovan.

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!