Branschhandelslista för blivande byggproffs

Att tänka på byggbranschen kan framkalla bilder av hjälmar och långa dagar som svingar hammare, men det finns så mycket mer än så. Här är en lista över byggbranschen som kan vara ett alternativ för blivande proffs inom området.

Snickare

Snickare är ett brett begrepp för en fackman som arbetar främst med trä. Det kan och innehåller ofta allt från skåptillverkning till inramning, sammanfogning av träbitar och skapande av beklädnad för byggnader. Det enklaste sättet att ta upp detta yrke från vår lista över byggbranschen är att söka en lärlingsplats hos en snickarmästare eller gå på en handelsskola. Vem som helst kan arbeta med trä i sitt garage på fritiden, men det krävs en skicklig yrkesman för att förtjäna titeln snickare.

Byggarbete

Byggarbete är ryggraden i branschen. Denna position kan innehålla allt från att städa byggarbetsplatser till att hantera uppgifter som delegerats av andra yrkesverksamma. Det är ofta en “övergripande bransch, ingen mästare”, så även om arbetare är viktiga, tenderar de inte att specialisera sig på ett specifikt yrke. Det gör detta till ett perfekt byggjobb på nybörjarnivå som alla kan få utan erfarenhet.

Elektriker

Elektriker är specialiserade på installation av elektriska ledningar och utrustning. Allt i ett hem eller en byggnad som går på el är lätt att tillskriva en elektrikers skicklighet. Dessa proffs arbetar med både nya och befintliga projekt. De kan också vara ansvariga för att installera telekommunikationsenheter eller luftkonditionering, även om båda faller under andra handelsalternativ. Lärlingsutbildning eller handelsskola kommer att vara de bästa alternativen för att bli elektriker.

Drift av tung utrustning

Operatör av tung utrustning är en extremt bred titel som omfattar alla med färdigheter och utbildning för att säkert arbeta med maskiner på en byggarbetsplats. I många fall sker utbildning för just denna specialitet på arbetsplatsen, så ingen erfarenhet eller utbildning är nödvändig. Kontrollera med byggarbetsledare för att se vad deras krav är.

VVS och kyla

VVS-tekniker installerar luftkonditionering, värme och ventilationssystem i nya byggnader och kan även uppgradera eller reparera dem på befintliga fastigheter. Deras färdigheter testas ofta under byggandet av sjukhus, laboratorier och andra anläggningar som kräver exakta luftmönster och ventilation. Lärlings- eller handelsskola kommer att vara det bästa alternativet för alla som är intresserade av att arbeta inom VVS och kyla.

Murare

Murare arbetar med tegel, sten och betong för konstruktionsändamål. De bygger väggar, designar gångvägar och skapar fantastiska golv med natursten och tillverkad sten. Detta är ett område som kan läras på jobbet. Men de som vill starta sin karriär kanske vill gå på en handelsskola eller söka en lärlingsplats hos en murare.

Målning

Målning delas upp i två kategorier – bostäder och kommersiella. Vissa väljer att fokusera på att skapa det perfekta utseendet för hem medan andra bara kommer att fungera på företag, skyltfönster och andra kommersiella fastigheter. Oavsett vilket är målning inte en karriär som kräver mycket erfarenhet eller ytterligare skolgång. Aspirerande målare kan börja på nybörjarpositioner och arbeta sig upp utan att behöva en lärlingsutbildning.

VVS, rörmontering och ångmontering

Rörmokare installerar och underhåller i första hand rör och VVS-system, inklusive dricksvatten, avfall och syrgas- och gasledningar. Det är en handel som ständigt efterfrågas, vilket gör den till ett otroligt populärt val för blivande byggspecialister. Denna mycket specialiserade kompetens, så att söka en lärlingsplats eller gå på handelsskola kommer att vara det bästa alternativet. Det kan finnas vissa fall där nybörjarsökande kan arbeta sig upp och på jobbet, men en lärlingsutbildning är att föredra.

Takläggning

Takläggare tillbringar sin tid högt uppe på marken och täcker hem och byggnader med vattentäthet och väderbeständiga material. I vissa fall behöver takläggare viss tidigare utbildning eller erfarenhet. Men det finns gott om möjligheter för takläggare på nybörjarnivå, så länge de är villiga att dyka upp, göra jobbet och lära sig de nödvändiga färdigheterna.

Plåt

Tak, VVS-kanaler och många andra komponenter i byggbranschen kräver en skicklig installatör att arbeta med detta ofta vassa material. Plåtslagare kommer att behöva en gymnasieexamen och kan dra nytta av att ta yrkeskurser i saker som ritning och svetsning. Utöver det kan nya plåtslagare lära sig många av de färdigheter de behöver på jobbet.

Svetsning

Svetsare använder facklor och annan specialiserad utrustning för att permanent sammanfoga flera delar av liknande eller olika metaller i en mängd olika tillämpningar. Det finns många steg som krävs för att bli svetsare, inklusive att ta tillämpliga kurser, få ett svetscertifikat och arbeta på fältet för att få tillräckligt med erfarenhet för att bli certifierad.

En omfattande byggnadshandelslista

Denna byggnadshandelslista skrapar bara på ytan av de potentiella byggnadsaffärerna för aspirerande proffs. Vissa av dessa kan erhållas utan utbildning, medan andra kräver ytterligare skolgång eller lärlingsutbildning. Hur som helst, det här är några av de mest efterfrågade yrkena i världen, och nu är det den perfekta tiden för nyutexaminerade eller individer som letar efter ett karriärbyte för att få foten inom dörren.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!