Bygga Badrum i Källare – Komplett Guide

Att ha en källare i ditt hus är någonting som är praktiskt och användbart. Men vad som är ännu bättre är att dessutom ha ett badrum i källaren. Många människor gör ombyggnadsprojekt för sina källare men tenderar att ignorera tillägget av ett badrum. Det är främst för att de antingen inte vet värdet av att ha en i sin källare men också förmodligen inte vet hur man bygger ett badrum i källaren och att projektet kan kännas komplext.

Ett källarbadrum ökar inte bara funktionaliteten i din färdiga källare utan ger din fastighet ett ökat värde, precis som andra ombyggnadsprojekt. Kanske undrar du hur du kan lägga till funktionellt utrymme? Att lägga till ett fullt fungerande badrum i din källare är inget som görs i ett nafs. Installation av toaletter och handfat i den miljön kräver mer än bara grundläggande kunskap, och därför bör du överlåta det praktiska till proffs.

Att anlita professionell hjälp för ett helt projekt från början till slut kan dock kosta en hel del.

Den goda nyheten är att det finns några saker som du kan göra helt själv i denna ombyggnadsprocess som kommer att spara dig lite pengar och också hjälpa dig att förstå vad som går in i detta ombyggnadsprojekt. I denna artikel går vi igenom hur du bygger badrum i din källare steg-för-steg och vad du behöver tänka på för detta projekt.

Det första steget, innan du påbörjar ditt prjekt är att designa ditt badrum. När du har planerat hela layouten med alla tillägg som du vill ha i ditt nya badrum blir det lättare att bestämma den exakta budgeten för ditt badrum och alla aspekter du behöver. När du planerar och utformar ditt badrum bör du placera det under ett befintligt badrum på husets bottenvåning. Detta gör de elektriska och VVS -förlängningarna enklare.

Som vi redan har nämnt är det inte lätt att lägga till ett fullt fungerande badrum om du inte är mycket skicklig och erfaren med kabeldragning, snickeri och VVS -installationer. Det är bäst att lämna det till en professionell istället för att göra det själv. Men när du anlitar en entreprenör måste du veta dem gör med ditt hus.

En stor fråga som dyker upp när du pratar om att bygga badrum i din källare är om det är värt kostnaden.

Allt beror på storleken och hur du vill att utrymmet ska fungera. Dessutom finns det några budgetproblem, beroende på hur VVS i ditt hus är utformat.

Hur stor är din källare?

Om du har turen att ha en källare som löper längs hela husets grund, fundera på vad du vill göra med ditt utrymme.

Om du har ett stort område i källaren kommer du antagligen att vara där en del, och då kan det vara praktiskt med ett badrum. Men om du bara har ett litet område för att installera ditt badrum kommer du antagligen inte att vara där så mycket, och då kanske du inte vill gå ner till badrummet där nere om du ändå har ett på övervåningen.

Hur vill du att utrymmet ska fungera?

Vill du ha ett hemmagym eller ett TV -rum i källaren? Planerar du att installera en bar eller vardagsrum? Kommer du att bygga om utrymmet för att bygga fler sovrum?

Hemmagym och TV -rum behöver tekniskt sett inte plats för ett badrum. Men skulle du använda området för gäster?

Vad händer om du har en stor fest? När du pratar om att ha en bar och planerar att tex ta emot gäster i källaren vill du ha ett bekvämt badrum som gör att gäster slipper att gå upp på övervåningen.

För boyta som ett gästrum eller extra sovrum är en dusch avgörande.

Slutsatsen är att du inte kommer att bli missnöjd med att installera ett badrum om du planerar att använda utrymmet ofta.

Kostnaden för att bygga ett badrum i källaren

Den genomsnittliga kostnaden för att lägga till ett källarbadrum kommer att variera på grund av ett antal faktorer. En blygsam uppskattning ligger i intervallet mellan 100.000 och 150.000. Den totala kostnaden kan vara högre av flera skäl.

Här är de saker som kan göra att tillbyggnationen av badrummet i källaren kan bli både billigare eller dyrare:

  • VVS -läge – Beroende på var du placerar badrummet kan det vara lättare eller svårare att installera VVS. Att installera VVS är ett stort jobb, oavsett vilket rum du befinner dig i. Om du kan bygga ditt badrum under befintliga VVS system blir det dock billigare.
  • Avloppsläge – Kommer din avloppsledning ut ur huset på källarplan eller gatunivå? Det kan göra stor skillnad i pris. Vatten måste föras ner till källaren. I vissa situationer kan rörmokaren behöva bryta upp en del av ditt betonggolv under installationen. Större jobb som inkluderar detta kommer med större prislappar.
  • Armaturer och klinker-Efter VVS, byggande av väggar, elarbete och gips, med mera, beror priset på de armaturer och ytbehandlingar du väljer. Priset på armaturer finns i ett brett sortiment, precis som stilar och färger, och dessa kan snabbt öka kostnaden. Kakelarbete tenderar att bli dyrare än prefabricerade duschomfattningar och gips. Kakel i sig är dyrare att köpa, och de är dyrare i arbetskostnader.

Att lägga till ett källarbadrum kan vara en utmaning.

Att lägga till ett källarbadrum ger ett mervärde till hemmet, men installation av toaletter och handfat i en lägre miljö kräver mer än en grundläggande kunskap om avloppsrör och avloppsledningar.

Att transportera avloppsvatten till avloppsrören är utmanande eftersom tyngdkraftshjälpen som fungerar för eliminering av avloppsvatten på övervåningen kommer att motverka avfallsflöde på det undre planet i källaren. Lyckligtvis finns det ett antal alternativ som hjälper dig att bygga till ett badrum till din källare. Nya VVS måste dock uppfylla kodkrav, så det är viktigt att du gör din research och överväger att ta hjälp av en rörmokare för slutliga anslutningar.

Fuktuppbyggnad är ett känt problem med källare

Källare är ökända för att samla upp fukt! Detta kan orsaka problem om du också tänker använda din källare för andra saker, till exempel genom skador på dina ägodelar och giftig mögeltillväxt, rost, etc. Även strukturella skador om de inte fångas upp och åtgärdas i tid.

Den goda nyheten är att det finns ett antal tillgängliga alternativ för dig att motverka detta problem, till exempel, ventilation,, ångspärrar, franska avlopp, etc.

 Det finns andra sätt att bekämpa fukt, till exempel att isolera rören och se till att det finns bra luftcirkulation i källaren. Du kan också installera extra fönster, använda en luftkonditionering under de varmare månaderna för att kyla luftfuktigheten, etc.

VVS bör bedömas av ett proffs

Dränering och avlopp är en av de viktigaste sakerna att tänka på för ditt nya källarbadrum. Problemet är med källare, att många källaravlopp, eftersom de ligger under marknivå, inte kan ge tillräckligt med fall för att leda bort avloppsvattnet. Och det gör naturlig dränering till ett problem.

Vid denna tidpunkt är det bättre att en professionell undersöker dina avloppsledningar och avloppsrörens lutning. Detta beror på att ditt badrum behöver speciella lösningar för att förflytta ditt avloppsvatten till avloppsledningarna om avloppets utgångspunkt är högre än nivån på källarens golv. Särskilda lösningar kan också krävas om ditt hem använder ett septiksystem.

Välj handfat, toaletter, etc.

Toaletter för badrum i källaren att välja din toalett kommer inte att vara alltför komplicerat, men det är bra att veta vad du har att välja mellan. Det finns toaletter som är utformade speciellt för källarbadrum. Det finns tryckassisterade toaletter, komposterade toaletter, avloppsutkaststoaletter och toaletter med uppspolning.

Välja badkar eller dusch

När du planerar ditt badrum spelar VVS in som en viktig faktor eftersom medan vissa källare är utrustade med VVS och vissa spolande toaletter har alternativ för att ansluta till din handfat eller toalett, är det bäst att bara få en professionell åsikt, bara så att du kan förstå exakt vad just dina behov är. En professionell professionell kan berätta vilken typ av armaturer som fungerar bäst för ditt badrum och hindra dig från att träffa hinder på vägen mot att bygga ditt nya källarbadrum.

Välj rätt badrumsbelysning

Om det inte finns något som håller dig tillbaka från dina val av källarbelysning, såsom; hur mycket naturligt ljus som finns i din källare, hur mycket du bryr dig om utseendet på ditt källarbadrum, (med andra ord, försöker spara pengar jämfört med lyxig belysning för utseende) har du massor av alternativ att välja mellan . Ledningarna i en källare är dock en annan fråga som du verkligen bör överlämna till proffsen, eftersom källare, som ligger under marknivå kan behöva jordfelsskydd

Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!
Superlåga priser på utvalda produker hos proffsmagasinet!