Så Bygger du din Egen Badtunna i Trä

Att bygga sin egen badtunna kan i många fall vara en bra idé, men utan en knuff i rätt riktning kan den uppgiften vara lite svår.

Av den anledningen berättar vi här hur du går till väga för att bygga din egen badtunna med hjälp av tydliga steg-för-steg-instruktioner.

9 steg för att bygga egen badtunna

  1. Köp rätt virke.
  2. Kapa panelen till rätt längd.
  3. Bygg den yttre ramen.
  4. Bygg botten.
  5. Montera badtunnan.
  6. Se till att avrinningen fungerar.
  7. Bygg en bänk inuti tunnan.
  8. Installera värmaren på rätt sätt.
  9. Fyll på med vatten och provbada.

Nedan berättar vi om de delmoment vi precis beskrivit i större detalj.

Innan vi börjar

Om du inte vill bygga din badtunna från början till slut är det en bra idé att köpa en komplett och färdigtillverkad badtunna med inkluderad värmare. Det kan du göra på ställen såsom hos svenska badtunnor men även hos bygghandeln.

OBS: Detta är endast generella råd för hur du bygger din egen badtunna. Konsultera med bygghandeln och/eller snickare innan du påbörjar ditt bygge. Vi ansvarar inte för eventuellt felmonterade badtunnor.

1. Köp det virke du behöver

Du ska börja med att köpa rätt träpaneler. De borde vara minst 40 mm tjocka och kan bestå av bland annat gran eller lärk.

2. Kapa panelen

Kapa panelen i rätt storlek med hjälp av en tvärsåg och/eller bordsåg. Tänk på att ta bort alla felaktiga segment, och se till att spara de större spillbitarna för de kan du använda senare för att täta badtunnan.

3. Bygg den yttre ramen

För att bygga badtunnans yttre ram är det viktigt att du monterar ihop panelerna så att en fog skapas. Du måste här även finjustera virket med en hyvel och se till att avsluta med lite tappning på kärnan. Och det gör du bäst med ett stämjärn.

4. Bygg badtunnans botten

Badtunnans botten ska idealt vara tjock, bland annat för att sätet blir enklare att montera. Vid detta steg måste du även se till att badtunnan får en bra ventilation under golvet, och detta genom att du använder några träbjälkar under badtunnan.

Du ska även se till att markera var brunnen ska vara och klippa ut den delen av badtunnan med en passande såg, förslagsvis en danssåg. Panelerna fäster du lättast ihop med hjälp av trälim som du tycker ut och skrapar bort med en spatel.

5. Montera badtunnan

För att du ska kunna montera badtunnan måste du skapa en fog i rätt utformning. Därefter ska du placera panelerna på golvet och se till att testa lederna. Vid behov kan du vara tvungen att göra lite extra paneler.

6. Se till att avrinningen fungerar

Vid detta steg ska du skapa en fungerande kulventil som gör att du kan tömma badtunnan på vatten. Den utvändiga vattenkranen ska idealt vara 1 tum i diameter, men den kan vara både större och mindre.

Glöm inte att täta avrinningen med silikon och tänk på att vattnet kan göra att träet expanderar. Därför ska du se till att justera stålbanden på badtunnan för att eliminera eventuellt oönskat läckage.

7. Bygg en bänk

Den bänk som du bygger i tunnan ska gå precis längsmed kanten. Om du ska ha en värmare i själva badtunnan ska du tänka på att göra plats för den.

8. Installera värmaren

En extern värmare är oftast mer enkel att installera än en inbyggd, nedsänkt värmare. Om du väljer att installera en inbyggd värmare ska du se till att värmaren tål att vara nedsänkt i vatten och att den är avgränsad på rätt sätt så ingen badare riskerar att bränna sig.

9. Provkör badtunnan

Fyll badtunnan med minst 90 cm vatten, värm upp den och se till att inga läckor kan identifieras. Vid läckage, använd tätningsmedel och/eller lite spillträ för att täta din badtunna. Trevligt badande!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!