Bygga en Träbod – Bästa Tips & Guide

En utomhusstruktur erbjuder fantastiska förvaringsmöjligheter – och mycket mer! Om du funderar på att bygga en bod på din tomt, se till att du placerar den korrekt och välj en struktur som verkligen passar dina behov, ditt landskap och din livsstil.

En träbord frigör ditt hem och garage genom att lagra besvärliga saker som din åkgräsklippare, häcksaxar och annan utrustning för gräsmatta. Men dessa robusta små byggnader kan tjäna en mängd andra praktiska funktioner – och hobbyer också. Tänk på hönshus, växthus – listan är gränslös! För att ett skjul ska leva upp till sin potential är det dock avgörande att undvika vanliga byggfel.

Uppgifterna om vad du inte ska göra hjälper dig att se till att din bod eller skjul uppfyller dina behov i många år framöver, oavsett om du bara använder det för förvaring eller använder det som ett utomhusrum.

Gör din forskning

När du väl bestämt dig för att bygga ett skjul eller bod kommer att öka njutningen av ditt utomhusutrymme är det dags att ställa relevanta frågor för att bedöma dina behov. Fundera över exakt hur du vill använda din bod, vilken design som passar bäst för dessa uppgifter och hur mycket din budget tillåter. Lär dig vilka funktioner som är mest populära och varför. Undersök också vad som egentligen handlar om att bygga ett skjul själv, i motsats till att anlita ett proffs för att utföra jobbet, och se till att du förstår viktiga faktorer som garanti och leverans.

Anpassa storleken

Det sista du vill är att bygga en bod bara för att upptäcka att det är för litet för att rymma dina saker, passa för din hobby eller på annat sätt tillgodose dina behov. På samma sätt vill du inte ha ett skjul som är så stort att den överväldigar din egendom och ser konstigt ut på din tomt. Att välja fel skjul är ett vanligt husägarfel, men vi hjälper dig att få det rätt.

Planera ordentligt

Att fortsätta med din bod kräver smart planering. Till att börja med kan du behöva tillstånd för att bygga en ny struktur på din fastighet. Däremot behöver du inget bygglov för bodar som är mindre än 30kvm. Ofta krävs ingenting alls, men beroende på din bods utformning kan det behövas en bygganmälan.

Dessutom kan det finnas regler som bestämmer hur du får använda ditt skjul, eller om du får leda el till det. Om du gör din bod beboelig räknas det som ett attefallshus och måste följa reglerna som ställs på byggen av attefallshus.

För alla som är benägna att göra själv istället för att köpa en förbyggd bod, titta över ett urval av inspiration och idéer så att du kan hitta den perfekta utformningen för dig.

Snåla inte med material

Material av hög kvalitet kan kosta lite mer, men de kommer att spara tid, besvär och pengar på lång sikt. Många proffs rekommenderar bodar gjorda med vackra, hållbara material och produkter så att det håller länge. Sprickbildning, sönderfall och liknande skadar både hållbarheten och utseendet på boden.

Förbered din plats

Det är viktigt att bygga ditt skjul på ett stabilt, plant läge-och aldrig i ett vått, lågt område eller på en nedåtgående sluttning. Och oavsett hur väl ett skjul är konstruerat kommer det inte att hålla på en svag grund. En ordentlig grund är nyckeln, en som sätter skjulet något från marken för att underlätta vattendränering och minska fuktöverföring. Det finns olika grundalternativ, beroende på var du bor och storleken och avsedd användning av skjulet, så ta del av grunderna och utvärdera dina alternativ.

Glöm inte detaljerna

Några dekorativa detaljer kan hjälpa din bod att passa in i ditt hems arkitektur och till och med förmedla hur du använder det. Vissa människor gillar att klä upp saker med en veranda eller gavel, men att helt enkelt lägga till dörrar i lad-stil eller fönsterluckor kan göra stor skillnad. Färg går naturligtvis också långt.

Nu när du är medveten om de bästa och sämsta metoderna är du förmodligen ivrig efter att komma igång med att planera och bygga det perfekta skjulet för att förbättra din egendom och ditt dagliga liv.

Tips för att bygga en bod

Här är några bra tips för att bygga en bod som gör det lättare att bygga, ett nöje att titta på och ett mer praktiskt förvarings- eller arbetsutrymme.

Metalltak är ekonomiskt fördelaktigt

Metalltak kostar ungefär dubbelt så mycket som klassiskt takpapp. Men på ett medelstort skjul spenderar du bara 1000 till 5000kr extra. Och det är ett fynd när man tänker på fördelarna. Ett metalltak håller vanligtvis 30 till 50 år och istället för att täcka hela taket med plywood spikar du bara några 2 × 4 “spolar” över spärren. Det är mycket snabbare att skruva fast de stora metallpanelerna än att spika takpapp.

Bygg ett verktygsskåp för ofta använda föremål

Ett verktygsskåp på sidan eller baksidan av ett skjul ger snabb och enkel åtkomst till trädgårdsredskap som du ofta använder. För att bygga detta verktygsskåp kan du konstriera en innervägg från baksidan av boden, täck reglarna och installera ett par ståldörrar inifrån och ut så att de svänger utåt. Hemmagjorda eller skjutdörrar skulle också fungera bra.

Alternativ till en betongplatta

Tryckbehandlat virke som läggs på en grusbädd ger dig en snabb, enkel grund som håller i decennier. Eller lägg reglar på träfundamentet och täck dem med plywood. För ett golv som är mer hållbart än plywood, fyll trägrunden med grus och lägg cementbeläggningar.

Tänk på skjutdörrar

Skjutdörrar är lättare att bygga än svängbara dörrar eftersom de inte behöver vara lika styva och robusta. Och eftersom du inte behöver hålla på med gångjärn är installationen mycket enklare. Längre fram kommer skjutdörrar inte att hänga och hålla sig som svängdörrar gör. Men skjutdörrar har två nackdelar. För det första passar de inte lika hårt; djur eller snö kan smyga in runt dem. För det andra behöver du en lång vägg för en bred dörr – dörrens bredd kan bara vara ungefär hälften av väggens längd.

Tänk på alternativ till trä

Om du vill att ditt skjul ska ha ett rustikt, naturligt utseende, kan du inte slå färgat trä. Men om du planerar att måla ditt skjul, prova dessa långvariga material:

Fibercement kostar vanligtvis mindre än trä, håller färg mycket längre och ruttnar aldrig.
Kompositlist (tillverkad av träfiber och plasthartser) kan klippas, spikas eller formas med en router precis som trä.
PVC-plastbeklädnad är ett dyrare alternativ och kostar ungefär samma som perfekt, knutfritt trä. Men det kommer att vara i stort sett för alltid.

Förbyggda takstolar sparar tid och arbete

Om du ramar in ditt tak på det traditionella sättet kommer du att spendera halva dagen med att krypa upp och ner för stegar. Med förbyggda takstolar undvikder du de flesta av stegen vilket sparar tid och sparar dina knän. Tillverkade takstolar i standardstorlekar är förvånansvärt billiga.

Fönster som ger karaktär

Fönster med “fönsterbåge” är de enklaste fönstren du kan få för en grundläggande trästomme, enrutsglas och avdelare för klassisk charm. Den enkelheten gör dem billiga och mångsidiga. Du kan installera dem upprätt eller i sidled, skruva fast dem permanent eller gångjärn dem på sidan eller toppen.

Takluckor i plast kostar mindre

Takfönster släpper in en översvämning av takljus i en bod och till skillnad från fönster lämnar de väggutrymmet fritt för hängande förvaring och hyllor. Takfönster för hus är dyra, men det finns ett billigt alternativ. Takluckor i plast. De är dessutom lätta att installera.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!