Bygga en Fågelholk – Bästa Tips och Guide

Du kan bygga en fågelolk med enkla verktyg, billiga material, grundläggande träbearbetningskunskaper och dessa experttips för att skapa en säker och hållbar fristad.

En fågelholk kan vara så enkel eller detaljerat som du vill-från en grundläggande lådform som är byggd med rumpfogar och ett 45-graders tak till en modell med en unik och snygg design.  Fåglarna bryr sig givetvis inte hur en fågelholk ser ut, men det kan vara ett snyggt och trevligt inslag i din trädgård som fungerar mer som dekoration.

Material

Oavsett vilken stil du väljer för ditt fågelhus, se till att den är tillverkad av material som tål väder.

  • Trä är det mest naturliga valet och kommer att hålla i många år utomhus.
  • Plywood av yttre kvalitet (som använder ett fenolhartslim för att hålla ihop lagren) är också ett bra alternativ.
  • Använd inte behandlat virke eftersom kemikalierna kan vara skadliga för fåglarna.
  • Material bör vara minst 3/4 ″ tjocka för att isolera boet under kallare månader.

Det finns också en fördel med att använda timmer med en grov sida eftersom det faktiskt hjälper unga fåglar att lämna nästet genom att ge dem något att ta tag i.

Tips för en bättre fågelholk

För att bygga en fågelholk som står kvar länge, samtidigt som det ger ett säkert och attraktivt hem för fåglar, tänk på dessa bästa tips för bättre konstruktion:

Fästare

För att sätta ihop saker kommer galvaniserade spikar att fungera, men vissa föredrar att använda skruvar och pilothål, eftersom vädret kommer att få träet att skeva och vrida sig och så småningom kan dra ut spikarna. Se också till att allt lim du använder är klassat för utomhusbruk.

Avslutning av projektet

För att avsluta, använd en lätt färg eller olja och låt träet visa sig. Om du föredrar att måla, var noga med att välja en yttre färg i en jordfärg som grön eller brun; det hjälper fågelhuset att smälta in i omgivningen och få fåglarna att känna att det är ett säkert ställe att bo.

Ytterligare tips

Alla fågelholkar måste ha en vägg eller taket avtagbart så att du kan städa ur gamla bon för nya familjer. En fågel kommer sannolikt inte att använda samma plats för häckning två gånger, och en ny fågel kommer inte att flytta in i ett hus som inte har rengjorts.

Fågelholkar kan byggas med fågelarten i åtanke. En fågel måste känna sig trygg, och huset och entrén ska vara lagom stor. Du vill utforma storleken för huset och hålets diameter för olika arter. Se till att göra research för vilken art du ska göra fågelholken för.

Var noga med att lägga till några 1/4 ″ dräneringshål i golvet. Det hjälper till att hålla interiören fin och torr.

Se till att taket är vinklat och har gott om överhäng för att undvika regn.

Uteslut inte ett öppet hus. Tre väggar, ett golv och snedtak är tillräckligt för många arter som gillar att umgås på verandan lika mycket som du.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!