Bygga Husgrund – Tips och Vad du Bör Veta

En hustgrund står för alltid, eller åtminstone tills huset rivs. Med det sagt är det viktigt att se till att du har en robust, stabil, och hållbar husgrund så att den kan stå stadigt i många år framöver. När du bygger en husgrund är det viktigaste att säkerställa att att den förblir torr och sprickfri så länge den har ett hus att hålla upp.

En ordentlig grund gör mer än bara att hålla ett hus över marken. Byggnadsfundament håller också bort fukt, isolerar mot kyla och motstår jordens rörelse runt den.

Husets grund kommer att byggas i fem huvudsteg:

  • Rengöring av marken
  • Förberedelse av området
  • Bygga en ram
  • Blanda och hälla betongen
  • Finputsning

Vad gör en bra byggnadsgrund?

Till att börja med finns det givetvis olika sätt att bygga husgrunder på. Ofta används stålförstärkta grundväggar och stödfot av gjuten betong.

Att bygga en bra grund kräver mycket mer än att gräva ett hål och hälla betong i former. Det måste skräddarsys för sin plats som en anpassad kostym, med hänsyn till markförhållandena, vattenförhållanden, marktyp, till och med kvaliteten på betongen.

För att få till en perfekt husgrund måste varje detalj vara perfekt: grunden ska vara ordentligt komprimerad, formen upprätt, betongen fri från tomrum, och mycket mer.

Vikten av ett genomsnittligt hus är 50 ton. Vikten av en genomsnittlig grund är 7 ½ ton.

Varför husgrunder misslyckas

Icke-porös återfyllning. Jord laddad med lera eller organiskt material håller vatten som en svamp, vilket ökar risken för sprickor i grunden när jorden fryser och expanderar.
Torkar för snabbt. Betong måste härda långsamt för att nå rätt hållfasthet (vanligtvis 3000 psi). Håll det fuktigt i minst tre dagar genom att förpacka det i plast och vattna med vatten och andra tekniker.
Otillräcklig komprimering. Om plattan hälls över krossad sten som inte har komprimerats tillräkligt kommer den troligen att sätta sig eller spricka.
Avbryter hällningen. En betongform bör fyllas på en gång. Om du stannar och kommer tillbaka nästa dag för att avsluta arbetet kommer det att finnas en “kall fog” mellan den färska betongen och gårdagens arbete, vilket sannolikt kommer att spricka och läcka.

Steg för att bygga en husgrund

1. Rensa marken

Bestäm markförhållandena. Rensa från sly, stockar, träd, etc.

2. Förbered området

Gräva området 2x det djup som din grund kommer att vara. Plana och komprimera jorden. Lägg till grus / sand för att hålla fukten borta. Lägg polyeten ovanpå som vattentätning

3. Bygg en ram

Skapa en träkontur av fundamentets dimensioner. Sätt avjämningsskenor på båda sidor. Lägg en räta över ramen och vila på skenorna. Lägg till stöd på skenorna så att de hålls på plats efter betonggjutning. Placera den så att botten av raden är i nivå där plattans topp kommer att vara.

4. Blanda och häll betongen

Fyll din valfria behållare (skottkärra, skopa, etc.) med vatten och betong. Häll i grundramen. När den fylls, skjut raden över för att jämna ut den. När betongen är plan och överskott har tagits bort, ta av skenorna och räta ut.

Tänk på att när du gör en stor husgrund behöver du sannolikt ta hjälp av experter så att de kan komma med rätta redskap och maskiner som kan hantera de stora mängderna betong som behövs.

5. Avslutning

Ta bort brister med en murslev medan betongen fortfarande är våt. Se till att ytan är slät och jämn. Låt grunden torka och härda.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!