Bygga Spaljé – Komplett Guide Steg för Steg

Spaljéer är ett trevligt sätt att fylla ett tomt utrymme i en trädgård eller bakgård. De är verkligen enkla att bygga och de erbjuder även andra fördelar. Till exempel kan en trädgårdsspaljé erbjuda skugga för ett bekvämt loungeutrymme eller kan skugga ett utomhusboende eller däck. Dessutom kan Spaljéer byggas för att skydda mot insyn i din trädgård.

I denna artikel kommer vi att visa dig några metoder du kan använda för att bygga din egen trädgårdsspaljé.

Tvinnad av blommande vinstockar eller klättrande grönsaker är en spaljé praktisk och pittoresk – och inte alltför svår att göra.

Lågkostnadstillägg till alla trädgårdar, lätttillverkade trädgårdsspaljéer kan användas för att introducera skugga eller avskildhet, eller för att stödja klättrande grönsaker eller blommande vinrankor.

Vanligtvis består en spaljé av en kvadratisk eller rektangulär ram med ett infällt rutnät. Även om ramen vanligtvis är konstruerad av trä, kan gallret skapas av en mängd olika material, inklusive kedjor, trådnät, nylonsnöre eller naturligt garn, sammanvävda pinnar, bambustjälkar, och mycket mer. En spaljé kan stå ensam eller ansluta till en befintlig struktur, vare sig det är en vägg, staket, berså eller pergola.

Allt du egentligen behöver om du vill bygga en spaljé är lite trä och några skruvar. Om du också vill ge det lite färg kan du använda bets eller färg.

Det första steget innebär att skära virket i mindre bitar så att du kan sätta ihop ramen och sedan forma gallret. Placera dem på marken och fäst dem sedan med skruvar.

Steg 1

Processen att bygga en spaljé börjar med att säkra två vertikala stolpar. Det snabbaste sättet att göra detta, förutsatt att din jord inte är för stenig, är att köra in spetshållare i marken med hjälp av en slägga. Använd sedan spikar eller skruvar för att fästa dina stolpar på basen av hållarna.

Först måste du bestämma platsen och storleken på din träspaljé. När du har hittat den perfekta platsen i din trädgård, ta mått för att bestämma storleken på brädorna du behöver för att skapa träramen.

För en mer permanent installation, använd en stolphålsgrävare för att gräva hål till ett djup av 30 till 36 tum, hålla diametern så liten som möjligt. Fyll varje hål med cirka sex tum grus och trampa sedan ner det. Sätt en stolpe i mitten av varje hål och lägg till betong.

Häll inte betongen hela vägen; lämna några centimeter för att fyllas i med jord. Om du tror att du kanske vill flytta spaljén i framtiden, hoppa över betongen och fyll istället hålet med en blandning av jord och grus, trampa ner efter några spadar.

Steg 2

När stolparna har rests, rama in ett ark av galler med plankor.

Innan du sätter igång måste du samla ihop rätt förnödenheter. Här är allt material du behöver för att bygga en DIY-spaljé:

  • Fem längre träbrädor— Dessa kommer att vara de vertikala skivorna, så de bör vara längden på din önskade spaljéhöjd med extra längd för att säkra spaljén i marken.
  • Sju kortare träbrädor— Dessa kommer att vara de horisontella brädor, så de bör vara din önskade spaljébredd. Beroende på din spaljéhöjd kan du behöva några fler eller några mindre brädor.
  • Cirka femtio däckskruvar — Däckskruvar har en skyddande zinkbeläggning som förhindrar korrosion.
  • Trälim – Trälim gör det mycket lättare att fodra dina brädor och ger ett extra lager av stabilitet.
  • Borrmaskin – Även om en borrmaskin inte är absolut nödvändig, kommer den att göra jobbet mycket snabbare och enklare.
  • Såg— Om dina brädor inte är förkapade till önskad längd, behöver du en såg för att kapa dem till rätt storlek.
  • Vattenpass
  • Måttband

Steg 3

För att bygga din trädgårdsspaljé måste du först skapa en robust yttre ram. Beroende på storleken på din träspaljé kanske du vill bygga den nära platsen där du ska använda den, eftersom den kan vara svår att flytta när den väl är byggd.

Lägg två av de längre träskivorna på en plan arbetsyta. Dessa kommer att vara sidorna av din spaljé.

Placera en av de kortare träbrädorna över toppen, se till att den är perfekt jämn och skapar två 90˚ vinklar med de längre skivorna. Denna bräda kommer att göra den övre kanten på din spaljé. Fäst de tre skivorna med lite trälim och låt dem torka innan du borrar.

Medan den övre brädan härdar är det dags att rikta uppmärksamheten mot ramens nedre kant. Det är viktigt att lämna din spaljé med tillräckligt långa “ben” för att säkra enheten i marken samtidigt som du lämnar en bit mellan spaljéns botten och jorden.

Markera var och en av de längre brädorna uppåt från botten. Placera en av de kortare brädorna tvärs över ramen, linjera nederkanten med märkena du just gjorde. Säkra på plats med trälim och låt torka. När ditt trälim har härdat, fäst brädorna ordentligt på plats med skruvar.

Steg 4

Nu, som ett sista steg, skruva fast gallret på klossarna. (Använd galvaniserade spikar och skruvar genomgående för att minimera risken för rostfläckar.)

Nu när du har skapat den yttre ramen är det dags att montera delarna i mitten. Börja med att markera var dina återstående horisontella och vertikala brädor ska gå, mät noggrant för att vara säker på att de är lika långt ifrån varandra och helt raka. Det kan vara bra att lägga ut brädorna för att ge en visuell guide när du markerar.

Fixa sedan de vertikala brädorna på plats med trälim. Låt dem torka innan du fäster dem med skruvar. Upprepa processen med de horisontella brädorna tills du har byggt färdigt din DIY träspaljé.

Steg 5— Installera träspaljén i din trädgård

Förbered först området där du ska installera din spaljé. Se till att placera spaljén en bit bort från eventuella staket eller strukturer. Detta möjliggör korrekt luftcirkulation, enkel beskärning och underhåll och säkerställer att klättrande vinstockar inte skadar din sidospår.

Rensa marken där du planerar att sätta spaljén. Mät avståndet mellan spaljéns två ben och markera deras placering på marken. Gräv sedan hål tillräckligt djupa för att rensa frostlinjen. För förbättrad dränering, stampa en liten mängd grus i botten av varje hål.

Lägg spaljén med framsidan nedåt, med benen intill hålen du precis grävt. Med hjälp av en annan person, luta försiktigt spaljén på plats, använd en nivå för att säkerställa att den är perfekt vertikal. Du kan behöva fylla hålen med lite jord eller grus för att skapa en jämn bas.

När du är nöjd med placeringen av din spaljé, låt din vän hålla den på plats medan du stabiliserar den i marken. Fyll hålen med jord och grus, pressa ner blandningen med några centimeters mellanrum för att göra den mer solid. Och voila, det är dags att plantera din klätterträdgård!

Steg 6

Belägg spaljén med antingen en genomskinlig eller enfärgad bets, inte bara för att förbättra dess utseende, utan också för att skydda träet från väder och vind.

TIPS: Bygg gallerpanelen först så att du kan placera dina stolpar på rätt avstånd från varandra.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!