Bygga Staket – Att Tänka På ( Steg-För-Steg)

Funderar du på att bygga ett staket? Det finns en rad olika saker som kan vara värda att tänka på för att lyckas med ditt projekt och för att veta hur du ska ta dig an projektet på bästa sätt. I denna artikel går vi igenom allt du bör veta och tänka på när du ska

Börja med att definiera dina behov och välj sedan lämplig modell, material och plats. Se till att ditt staketprojekt överensstämmer med kommunala bestämmelser och stadgar. Titta på möjligheten att dela kostnaderna med din granne.

Bestäm behoven

Med rätt planering kan ett stängselprojekt slutföras ganska snabbt och enkelt. Staketets funktion bör vara ditt första och främsta övervägande. När det har fastställts, kontrollera om det finns några regler eller förordningar som du måste förhålla dig till innan du väljer och installerar en grund för ditt staket.

Upprätta syftet med staketet

Sekretess: När din bakgård ansluter sig till en grannes gård eller vetter mot en upptagen gata, välj ett solidpanel eller finstångsstaket. Detta säkerställer din integritet och blockerar en oönskad vy.

Säkerhet: I områden med mycket trafik eller ett område där säkerhet är ett problem är ett högt vertikalt staket det bästa alternativet. Ett högt staket rekommenderas där barn leker ute.

Djur: När du väl vet hur högt ditt husdjur kan hoppa kan du fastställa vilken höjd du behöver. Välj inte staket med någon form av spetsig prydnad på toppen som kan orsaka skada.

Väder: I regioner där kraftiga vindar är vanliga kan ett staket ge skydd. Välj ett staket med en solid grund och installera stolpar närmare varandra. Undvik fulla paneler som är breda och se till att modellen tillåter luft att flöda fritt.

Föroreningsbarriär: Ett staket är användbart när det finns överflöd av buller, damm och ångor från livliga genomfarter. Välj en modell med högt ogenomskinligt staket (helst med trä på båda sidor).

Bestäm platsen

Kontrollera om det finns någon möjlighet att dela kostnaden med en granne. Om inte, se till att du installerar staketet på din sida av fastighetslinjen.

Leta upp och mät fastighetsraden. Använd insatser och snöre för att markera placeringen av det föreslagna staketet på marken och bestäm den totala längden. Observera att på sluttande mark bör staketet installeras stegvis; du måste därför mäta horisontellt för att få den exakta längden. Se till att dörrar och grindar placeras.

Modeller

Staketpaneler är indelade i två kategorier: standardpaneler som är raka med eller utan den traditionella spaljén ovanpå, och detaljerade paneler kan prydas med bågar och böjda toppar och har öppningar i designen som släpper igenom ljuset samtidigt som din integritet bevaras.

Avståndet mellan paneler bestäms av typen av terräng (platt eller sluttande) och typiska väderförhållanden; placera staketstolpar närmare varandra i områden där starka vindar är vanliga.

Ett poolstaket bör inte vara så högt eller ogenomskinligt (du bör kunna övervaka barn hela tiden) och ett säkerhetsstaket kan vara  högre.

Färdiga staketpaneler ger en färdig lösning för dina staketbehov; monteras snabbt, är av hög kvalitet och relativt billiga.

Vissa färdiga installationer av trästaket finns i din lokala butik. Inkluderat är alla träbitar som krävs samt instruktioner som är enkla att följa.

Färg och finish

Färgerna varierar mycket beroende på vilken typ av material som används. Mest populära: färger som passar bra med den befintliga landskapsdesignen, som grönt, brunt och naturligt trä.

Ett trästaket är mångsidigt genom att det kan målas, färgas eller lackeras. Det finns ett brett utbud av färger att välja mellan när man bygger ett behandlat trästaket.

Tips

För en fastighet med en brant sluttning väljer du mer smala paneler för att minimera det tomma utrymmet på staketets botten.
Om barn leker ute, installera inte stängsel med spikar som kan vara skadliga.

Installera inte staket utan fundament i lös jord om möjligt; staketet kan snart bli instabilt.
Välj ett staket främst av funktionella skäl snarare än estetiska.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!