Bygga Stenmur – Vad du Bör Veta [Tips & Guide]

Stenmurar är ikoniska. De är inte bara vackra och långvariga utan de bidrar också till hela landskapsarkitekturen.

Stenmurar har funnits i tusentals år som ett sätt att hålle inne boskap och markera gränser, men de är fortfarande otroligt snygga (och viktiga) i din trädgård och runt din tomt. Om du undrar hur du bygger en stenmur för ditt utrymme har du kommit till rätt ställe.

Den här artikeln kommer att ge dig lite vägledning för att bestämma vilken typ av mur du vill ha och gå igenom hur du bygger en grundläggande stenmur. I denna artikel går vi igenom allt du bör veta och tänka på när du ska bygga en stenmur.

Välj rätt material

När du ska bygga en stenmur måste du först och främst bestämma vilket material du ska välja. Men som du vet finns det en oändlig mängd sten att välja på.

Det du behöver fundera över är vad som passar med din fastighet och vad som ser snyggt ut tillsammans med ditt hus. Sedan är det också värt att fundera över om du ska köpa sten eller om du har sten på din fastighet som du ska använda.

Olika typer av sten passar bättre för olika typer av uppgifter. Vissa stenar tillverkas för att utföra vissa uppgifter som att låsa ihop för en stödmur. Annars är det helt baserat på deras utseende och den typ av mur du ska göra.

Välj platsen för din mur

Ett smart alternativ är att bygga en stenmur som fungerar dubbelt och fungerar som uteplats eller trädgårdsgräns och extra sittplatser på bakgården. För en enhetlig utseende på en uteplats föredras att använda gjutna betongblock. Ett annat val är att använda sten för att bygga en stödmur för att jämna ut ditt landskap. Om du vill kan du använda tillverkat block för att säkerställa att väggen är den exakta höjden för utjämning. Dessutom har dessa block spår som är lätta att passa.

Stenmurar kan hålla i många år

Murar gjorda av sten kan klara tidens test och kan tillföra värde till din fastighet.

Fördelar och utmaningar med torrra stenmurar

Torra stenmurar är de som byggs utan våt murbruk (cement), och de har några fördelar. De är lite enklare och billigare att bygga eftersom du eliminerar ett steg. En torr vägg kan innehålla många olika stenar av olika storlek och passar ofta den sten du hittar på gården.

Utmaningen är att det är som ett pussel där du försöker passa ihop stenar på bästa sätt för att skapa en snygg och robust design. Du litar på jordens stabilitet och friktionen mellan stenarna för att hålla ihop den. Och faktum är att torrmurar kan vara väldigt hållbara och robusta om de är byggda på rätt sätt, även utan murbruk.

Fördelar och utmaningar med murbruk

Våta murar byggs med våt murbruk. Den största fördelen är att murbruk binder samman stenarna och hjälper strukturen att vara stabil. Det kan ha ett mer formellt utseende eller vara konstruerat så att du inte ser murbruk att se mer fritt flytande ut. Nackdelen är att de tar längre tid att bygga och är dyrare att konstruera.

Hur man bygger en stenmur

Stenmurar kräver lite planering. Du måste bestämma vilken typ av mur du vill ha och vilken typ av sten du ska använda. Du kan ha en stor stenhög som du har gjort när du plöjer dina åkrar.

Om du inte har mycket sten på din fastighet behöver du åka till ett stenbrott och köpa stenar för din mur. Om du är osäker är det alltid en bra idé att ta hjälp från en landskapsarkitekt.

Lägg upp ditt fotavtryck

Det första steget är att utforma var du ska placera muren. Se till att muren inte korsar vatten, rör, eller likande. Använd en replängd för att markera fotavtrycket och var särskilt uppmärksam på vinklar eller kurvor. Dessa områden kommer att kräva lite mer byggnadsfiness.

Gräv diket

Ditt nästa steg är att gräva en dike. Diken är ett viktigt element som ger din vägg en solid grund så att den inte flyttas eller tumlar lika lätt. Vatten under jorden i form av frosthöjd är extremt kraftfullt, och en bra grund hjälper din vägg att undvika problemen som följer med frosthöjning.

För en kortare mur kan du gräva diket för hand. För en lång mur kan du behöva hyra eller låna en grävmaskin

Bredden på ditt dike bör vara sex tum bredare än stenarna du använder. Detta hjälper till att hålla din vägg stabil.

Ditt diket måste vara under frostlinjen. Om du befinner dig i ett nordligt område behöver du ta reda på vad detta är.

Eftersom frosthöjningen går djupare i mer nordliga områden kan ditt dike behöva vara upp till 18 tum djup. Detta påverkar hur mycket grus du behöver köpa. Fyll din utgrävad två tredjedelar med grus.

Trampa ned gruset

Nu är det dags att tampa ner gruset. Du kan använda redskap för detta eller göra det med dina fötter. Givetvis är det både enklare och mer effektivt att använda en tillplattare. Komprimera materialet tills det är fast och komprimerat. Se till att ditt grus är plant eftersom det här är basen för din mur.

Välj stenar

Sortera genom din hög med stenar och plocka ut några bra och stabila hörnstenar. Om det inte finns några självklara kan du forma en sten genom att hugga den med en murhammare eller en stenyxa. Men se till att du bär dina handskar och skyddsglasögon när du gör detta.

Lägg till stenen

Du är nu redo att börja lägga till stenarna. Placera dem så att de rör vid varandra. Se till att stenarna är jämna och lägg till grus om det behövs. Bygg en hel bana (rad) med stenar åt gången.

Använd ett snöre för att kontrollera sidorna och fram och bak. Om du använder fältstenar väljer du de största stenarna i början. Gå sedan tillbaka och fyll med mindre stenar.

Lägg till dränering

Att räkna ut dränering är ett viktigt steg om du vill lära dig hur man bygger en stenmur. Om du har en torr stapelvägg som är lägre kan du hoppa över det här steget. Annars, efter att du har placerat stenens första rad, lägg till ett dräneringsrör som är bredare än väggen. Överskottet ska sticka ut så att röret kan rinna ut i gården.

Lägg ner dräneringsröret längs murens baksida med dräneringshålen nedåt mot marken. Täck röret med grus. För att hålla röret rent, lägg ner en längd textilvävnad för att hålla ut jorden.

Lägg till fler stenar

Nu är det dags att lägga till ytterligare en rad stenar. Lägg in stenarna och se till att de är stabila och ser snygga ut innan du fyller på murbruk. Se till att de vertikala fogarna är förskjutna så att din vägg blir stark.

Du vill att dina stenar ska förskjutas så att lederna inte överlappar varandra. Detta kan kräva att du skär en sten eller letar efter en mindre sten.

Lägg till ett lager murbruk i den första stenen. Placera murbruk i mitten och bort från stenens kanter. Detta gör att din vägg ser mer naturlig ut. Om murbruk sticker ut, använd din murslev för att ta bort det.

När du lägger ner varje sten, tryck på den med en klubba för att säkerställa god kontakt. Använd ditt snöre för att se till att du har skapat en plan yta.

Kapande av sten

Om du behöver kapa till en sten kommer en våtsåg med diamantblad att skära dem smidigt och snabbt. Du kan också använda handverktyg eller slägga och naturligtvis skyddsglasögon. Du bör alltid skydda dina ögon när du kapar sten.

Om du ska använda handverktyg måste du först markera stenen där du vill göra snittet. Lägg ner kaparen med den sida som du inte kommer att använda mot jorden.

Rikta mejseln något nedåt och slå en gång med klubban. Därefter placerar du mejseln så att den är halv över indragningen du just gjorde. Slå mejseln igen. Arbeta dig runt stenen tills den börjar gå isär.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!