Bygga Tegelhus – Allt du Bör Tänka på! [Komplett Guide]

Tegel har använts i husbyggen i hundratals å i byggbranschen. men när nyare exteriörprodukter har kommit till kan husägare nu välja mellan ett brett utbud av exteriörmaterial.

Tegelhus har en tidlös kvalitet som visar skönhet, karaktär och värde. Kvalitetsstandarden som visas i tegelhus har varit en höjdpunkt i byggbranschen känd för sin styrka, hållbarhet och livslängd. Idag har tegel mycket konkurrens från ett brett utbud av andra byggmaterial för fasader som tidigare inte användes och med en uppsjö av externa alternativ att välja på undrar många husägare om tegel fortfarande är det rätta valet för sina hus.

Tegel är fortfarande ett populärt val eftersom att tegel fortfarande har en rad olika fördelar, inte minst för att det ger dit hus ett snyggt och distinkt utseende.

Om du letar efter ett hem för din familj eller bygger ett nytt hus du känna till fördelarna och nackdelarna med tegel för fasaden.

Fördelar med att använda tegel för ett hus


Bortsett från dess popularitet finns det flera positiva aspekter av att välja tegel.

Lågt underhållsbehov

Tegel i sig är ett relativt bra material när det kommer till underhållning tack vare dess hållbarhet och förmåga att behålla dess färg. Till skillnad från trä kommer det inte att ruttna och inte heller behöver det målas om efter installationen.

Tegel kräver inte målning efter installationen och det utsätts inte för ruttning eller skador från yttre faktorer såsom hagelstormar. Medan husägare måste byta ut träpanel då och då, förblir tegel vanligtvis hållbart i årtionden efter den första konstruktionen, såvida det inte får betydande skador.

Väder- och brandbeständighet

Tegel är sten/lera och brinner därför inte. Detta innebär att de inte hjälper till att sprida eld. De kan till och med hjälpa till att hålla eld inne  i ett visst rum eller del av ett hus.

Tegelstenar lägger också till ett extra lager av stormskydd. Studier har visat hur tegel exteriörer tål stötar från flygande skräp med mycket högre vindhastigheter än andra vanliga yttre material.

På grund av dessa säkerhetsfunktioner erbjuder många försäkringsbolag lägre husägare försäkringsavgifter för hem med tegel exteriör.

Även om de inte är helt brandsäkert, är tegelhus resistenta mot brandskador. Eftersom det inte hjälper till vid spridning av eld kan tegel hjälpa till att innehålla en eld i ett hem och förhindra att den sprids. Tegel är också resistent mot termiter och andra typer av insektsangrepp. Till skillnad från trä tål det också skador orsakade av fåglar.

Det är miljövänligt

Eftersom den är gjord av två av jordens rikaste naturresurser – lera och skiffer – tilltalar tegelsten ofta köpare som vill ha “miljövänliga” och “noll energi” hem. Dessutom, om byggare har kvar tegel efter bygget kan de använda den för att bygga uteplatser eller skapa väggar för trädgårdar, med mera.

Tegel ger bättre temperaturkontroll

I kombination med kvalitetsisolering hjälper tegel till att stabilisera innertemperaturen och fördröja rörelsen av värme genom väggarna på grund av dess goda isolering. Under vintern hålls värmen inne; under sommaren hålls interiören svalare. Tegelsten kan också blockera mer ljud utifrån jämfört med trä- och vinylspår, även med tjock isolering som buffert.

Håller sin färg

Till skillnad från trä- eller fibercementbeklädnad som kräver regelbunden målning för att behålla sin färg behöver tegel ingen sådan. Eftersom tegelstenens färg bakas är färgen permanent och bleknar inte som vanlig målarfärg och behöver därför inte målas. Av alla fasadalternativ har tegel det lägsta underhållet för att behålla sitt vackra utseende.


Nackdelar med att använda tegel för ett hus


Färgbegränsningar

Tegelstenar finns i olika färger, beroende på deras sammansättning och temperaturen vid vilken de gjordes, men valet är begränsat jämfört med fasader i tex trä som du kan måla i vilken färg du vill.

Det är sant att tegel kan målas, men det är ofta en noggrann process eftersom varje spår och sida på en tegelsten måste täckas. Detta gör det både dyrt och komplicerat. Det är lätt att missa fläckar med färgen om du väljer att måla teglet själv.

Reparation

Även om tegelstenar är mycket hållbara, kan murbruk som används för att fästa dem ihop vara mer besvärande.

Pekande kan slitas ut med tiden på grund av exponering för elementen, särskilt om de installeras felaktigt. Emellertid kan du behöva ersätta murbruk för att säkerställa att din tegelstruktur håller. Även om detta är mindre troligt om den ursprungliga installationen utförs korrekt, kan det ändå hända även under perfekta förhållanden. Eftersom detta kan vara en intensiv och dyr reparation, är vissa husägare fundersamma över tegelhus.

Det är dyrare

Tegelhus är dyrare än hus med tex träfasat hem. I genomsnitt kostar tegel exteriörer också cirka sex till sju procent mer än vanlig träfasad. Även om det kanske inte verkar vara en stor skillnad, kan kostnaderna öka snabbt beroende på den totala storleken på ett hem. För att kompensera material- och arbetskraftskostnader måste byggare vanligtvis ta ut mer för ett nytt tegelhus.

Du får vad du betalar för

Även om billiga, dåligt gjorda tegelstenar kan spara pengar, är de porösa. Detta ökar risken för fuktproblem, mögelproblem och sprickor. Med det sagt är det viktigt att göra sunda köpval när du väljer byggmaterial. Om du inte kompromissar blir det dyrare, men samtidigt kan det kosta dig längre fram om du gör det.

Hur du håller ditt tegelhus rent

Även om tegelhus är underhållsfria och håller i generationer, är det viktigt med rengöring om du vill att de ska se bäst ut.

Oavsett vilken typ, stil eller storlek du har, om tegelstenen och murbruket är smutsigt eller om grön mögel växer över dem bör du så småningom rengöra dem.

Tegel och murbruk lider båda av samma problem när det gäller rengöring. De är båda porösa och utsatta för smuts som leder till problem med mögeltillväxt. Särskilt på sidorna av huset som inte får mycket sol. Så kom ihåg det: även om tegel och murbruk betraktas som underhållsfria behöver de fortfarande rengöras då och då.

Tips för rengöring av tegel och murbruk

Rengör tegelstenen genom att spraya ytan med en vanlig trädgårdsslang utrustad med ett spraymunstycke. En högtryckstvätt rekommenderas inte om du inte sänker kraften. Högt vattentryck kan skada äldre tegel och murbruk. Om vattentrycket är obekvämt att få i din hand är trycket för hårt.

Bästa Högtryckstvätten – 11 Bäst i Test [Lista & Tips]

Ta bort alger och andra fläckar som utvecklas på tegel som utsätts för höga nivåer av fukt och vatten. Vinäger kan hjälpa till att göra just detta. Spraya fläckarna, vänta 10 till 15 minuter och skölj sedan med vanligt vatten från slangen.

Du kan även använda en tegel- och murbruksrengörare av god kvalitet. De gör ett bra jobb med att rengöra tegelstenarna och är lätta att använda. Var noga med att läsa anvisningarna noggrant.

Sitter smutsen särskilt hårt, skrubba för att rengöra dessa områden på tegelstenen. Se till att använda en borste med mjuka borst eftersom hård skrubbning kan skada sprött tegel eller murbruk. Skrubba försiktigt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!