Bygga Trädäck på Gräsmatta – Så gör du Steg för Steg

Att bygga ett trädäck kan göra en enorm skillnad för att förändra utseendet på din trädgård. Ett trädäck är inte minst väldigt funktionellt och praktiskt som gör att du kan spendera mer tid utomhus, något som är speciellt uppskattat under sommaren.

Installationsprocessen kan dock vara lite mer komplicerad än du kanske trodde. Vad händer om du ska lägga ditt trädäck på gräs?

Finns det några speciella knep och tekniker att tänka på? Låt oss ta en titt på denna process mer i detalj om du vill lära dig mer om hur man lägger trädäck på gräs.

När du lägger till ett trädäck till din trädgård får du ett perfekt utomhusutrymme där du kan tillbringa de varma sommardagarna med att koppla av under solen eller slå upp en grill på våren. Du ha någonstans att titta på stjärnorna på vintern eller bara en trädgårdsfunktion för att få ditt hem att sticka ut från resten av kvarteret året runt. Men är det lätt att bygga en själv när man har en gräsmatta? Vi är här för att hjälpa dig och visa dig hur du enkelt bygger trall på gräs!

Den planering du gör och ju mer du förstår och följer stegen, desto lättare blir det att bygga ett trädäck på gräs. Undrar du om det finns några speciella knep och tekniker att tänka på? Låt oss se mer i detalj hur du lägger ditt trädäck på gräs så att du kan börja med ditt gör-det-själv-projekt!

Vad är syftet med trädäcket?

Det är en bra idé att överväga syftet med trädäcket i fråga innan du går vidare med själva bygget. Kommer den att användas för måltider utomhus eller underhållning?

Kan det användas som ett sätt att plantera dina växter på? Anledningen till att detta första steg är viktigt är att det kommer att hjälpa dig att bestämma den övergripande designen (som förekomsten av bänkar, skenor och gångvägar). Det är alltid klokt att skissa upp en översiktsplan innan den omvandlas till verklighet. Plats, design och budgetproblem vid läggning av trädäck på gräs.

Placering är en annan viktig faktor.

Vill du placera ditt trädäck på gräset för att uppnå maximal mängd solljus? Hur långt kommer det att ligga från huset? Finns det några problem som vind eller träd som producerar mycket sav och annat skräp under våren? Storlek är också något att ta hänsyn till, eftersom detta delvis kommer att avgöra den totala kostnaden för projektet.

En sista fråga är förekomsten av befintliga strukturer såsom brunnar eller avlopp. Det är viktigt att utforma däcket på ett sätt som tillåter enkel åtkomst till dessa element. Att veta hur man lägger trädäck på gräs utan att göra några misstag kommer vanligtvis att involvera dessa ämnen.

Dränering och vattenavrinning

En av utmaningarna med att lägga trädäck på gräs är fukt. Det finns flera steg att ta för att undvika problem på vägen: Installera 1/8-tums mellanrum mellan däckbrädorna, eftersom detta kommer att tillåta vatten att rinna av i stället för att samlas på plats.

Placera lister mellan reglarna och brädorna, eftersom dessa ger en liten vinkel så att vatten kan komma ut från däcksytan. Ett membran kan också läggas över reglarna så att vatten som droppar uppifrån förhindras från att skada det underliggande träet. Till sist är det vanligtvis bäst att inte lägga trädäck på gräs som ligger i ett lågt liggande område. Detta kommer ytterligare att minimera chansen att du kommer att tvingas ta itu med pölar med stående vatten.

Hur förhindrar jag att gräs växer igenom när jag bygger trall på gräs?

Du bör installera ett ogräsmembran så att gräs och ogräs inte kan växa upp genom själva trädäcket. Vi rekommenderar då att lägga stenar, plattor, eller liknande material ovanpå för att tynga ner det.

Vilka typer av material är bäst för att bygga trall på gräs?

Du har flera val att tänka på när du placerar ett däck på gräsytor. Var och en av dessa har sina fördelar. Några vanliga alternativ inkluderar: Väderbeständiga naturliga träslag, tryckimpregnerat virke, lövträ, kompositer som är gjorda av återvunnet material, inklusive annat trä och plast.

Naturligtvis bör du också ta hänsyn till stil och designpreferenser för att fatta ett välgrundat beslut. Många leverantörer kommer att tillhandahålla prover så att du kan få en “känsla” av vad som kan vara det bästa alternativet för just din trädgård.

Den fysiska installationsprocessen för att bygga trall på gräs

Låt oss anta att du redan har tagit hand om de problem som nämns ovan. Vi kommer nu till nästa logiska fråga. Hur kan trädäck på gräs installeras?

faktum är att denna uppgift vanligtvis bäst överlåts till proffsen. Men om du vill bygga ditt trädäck själv så är det fullt möjligt och inte alltför svårt med rätt steg.  Det finns dock några viktiga steg att notera under själva processen.

Här är några expertrekommendationer: Rensa bort allt ogräs och stenar innan du gräver det omedelbara området till ett djup av 50 millimeter. Använd betongkuddar eller plintar för att säkerställa att däcket inte fysiskt vidrör gräset. Bygg en fyrkantig ram ovanpå denna grund. Skapa reglar så att däcksbrädorna får stöd. Lägg däcksbrädorna vinkelrätt mot reglarna. Skruva fast brädorna. Mer om detta längre fram.

Håll det enkelt

Många människor vill installera något med massor av tillägg, som LED-lampor för att de vill sticka ut från mängden. Men i verkligheten kan dessa orsaka fler problem än de är värda. Ibland kan vatten tränga in i LED-lamporna vilket betyder att de slutar fungera, eller när de slutar fungera genom åldern försvinner inte alla på en gång, så du har några som fungerar och andra som inte gör det.

Detta kräver att du måste ringa dit elektriker – inte bara för att installera dem initialt, utan för att utföra reparationer. Detta kan vara kostsamt och tidskrävande. Vi råder dig att hålla det enkelt. Det är också viktigt att när du väl har installerat ditt trädäck, att du fortsätter att underhålla det.

Många människor klagar över hala trallar, och ansamling av alger orsakar detta för det mesta. För att undvika detta bör de behandlas med trallolja. Du bör också se till att rengöra trädäcket var eller varannan månad, bara genom att borsta det och rengöra det med en slang. Detta kommer att förhindra att ditt trädäck blir halt och kommer också att hålla det i toppskick i många år framöver.

Planera ditt bygge av trädäck

Innan du börjar bygga ditt nya däck skulle det vara klokt att ha en plan över det, veta hur mycket trä du behöver och ha allt material och utrustning till hands. Fortsätt läsa för att ta reda på allt du behöver veta för att förbereda ditt trädäcksområde och starta ditt trädäck-byggar projekt.

Säkerheten först

Säkerhet är alltid högsta prioritet för alla husägare. Här är allt du bör tänka på att ha ett säkert projekt.

 • Det är bäst att genomföra ditt projekt med hjälp och hjälp av en vän.
 • Bär skyddsutrustning vid behov.
 • Om du säkrar ditt trädäck med fot, se till att det inte finns några rör eller kablar under där du vill gräva.
 • Om du har trädäck, bränn inte avskärningarna från förbehandlade trägolv eftersom röken och askan de producerar är giftig. Du bör slänga dem på samma sätt som vanligt hushållsavfall.
 • Välj placeringen

Det är mycket lättare att lägga trall på ett plant underlag. Om du har ojämn mark kan du fortfarande lägga trallplattor, men det kan vara svårare.

Upphöjda trädäck kan ge dig lite extra höjd som gör att du inte förbises av grannar. Tänk på hur mycket höjd som kan påverka din integritet om du använder ditt däck för att omge något som en badtunna.

Tänk på solens position under dagen ifall du vill undvika eller fånga den.

Du vill inte att ditt däck ska förstöras av några trädrötter, så gör din research först om du planerar att bygga den runt några träd eller växter.

Hur mycket trall behöver du?

Det finns några faktorer som påverkar hur mycket däck du behöver. Dessa är storleken på det område du vill däcka, brädornas material du ska använda och brädans längd. Det är därför det är viktigt att först ta reda på kvadratmetermåttet. Här är hur:

Mät bredden och längden på området du ska lägga trädäcket på i meter. Multiplicera längden med bredden för att räkna ut detta utrymme i kvadratmeter. Kom ihåg siffran du får av längd x bredd = Din yta i kvadratmeter.

Bestäm också vilket material du ska använda. Plankor behöver ett mellanrum på 5 mm till 8 mm längs sina längder och ett 3 mm längs ändarna. Så om du till exempel lägger två brädor ända till ända, måste du lämna ett 3 mm mellanrum.

Det sista steget är att beräkna antalet brädor som behövs. För att göra det, multiplicera en enskild brädas täckning med 1,1 för att ta hänsyn till eventuellt “avfall” och “slöseri”. Dela sedan din yta av trädäcket med täckningen med en enda bräda. Så kom ihåg att trädäcksyta/enkeltäckning x 1,1 = det totala antalet brädor som behövs plus rörelseutrymme för spill.

Utrustning som behövs

Ju mer organiserad du är innan du startar ditt projekt, desto enklare och snabbare blir det. Här är en lista över de verktyg och utrustning du behöver för att bygga ditt trädäck.

 • Verktyg
 • Vattenpass
 • Penna
 • Måttband
 • Byggarlina eller snöre och stift
 • Borr/skruvdragare
 • En spade för att rensa området
 • Redskap för att platta till jorden
 • En såg för att såga brädor och plankor

Utrustning

 • Trä för trallram
 • Trallskruvar
 • Trädgårdsbrädor
 • Övriga skruvar
 • Ogräsbekämpning tyg och grus eller betongdynor

Hur du förbereder din plats för bygget

Innan du bygger ditt markplan måste du förbereda din webbplats ordentligt. Här är en detaljerad guide för att göra saker enklare för dig!

Steg 1

Mät ut platsen enligt planen du har gjort och hamra en pinne i vart och ett av de fyra hörnen. Kör sedan ett snöre från var och en av pinnarna för att hjälpa dig visualisera trallen.

Steg 2

Rensa bort stenar, växter och ogräs. Klipp sedan rakt in i gräsmattan med en kantskärare och ta bort gräsmattan med en spade. Med en rak kant se till att hela området är plant och jämna ut eventuella mindre ojämnheter i din mark.

Steg 3

Täck din plats med ett lager av gräsbekämpningstyg för landskapsarkitektur för att förhindra att ogräs återväxt från att dyka upp under ditt trädäck. Täck sedan din plats i 40 – 50 mm grus.

Steg-för-steg-guide: Hur man bygger trall och trädäck på gräs

Nu när du har förberett din plats och du har en plan yta är det dags att börja bygga ditt vackra däck. Allt du behöver göra är att skaffa dina verktyg och följa vår steg-för-steg-guide!

Steg 1: Såga brädorna till önskad längd med hjälp av din såg

Mät och markera i önskad storlek med en penna. Se till att mäta två gånger för noggrannhet innan du sågar.

Steg 2: Montera underramen genom att mäta däckramen och såga den i storlek

Gör först 2 pennmärken där de 2 yttre reglarna möter de inre balkarna i rätt vinkel. Det är här dina skruvar kommer att gå. Borra urtag i vart och ett av de 8 märkena du just har gjort med en platt träbits. Se till att skruvhuvudena är i jämnhöjd med fogytan.

Borra sedan ett hål genom varje positions mitt från den yttre reglen till den angränsande yttre reglen med hjälp av en platt träborr. Montera dina skruvar med antingen en hylsa och spärr eller en borrskruvdragare med hylsa. Nu när du har monterat din yttre ram kan du gå vidare till att säkra de inre balkarna. Du kan göra detta genom att ansluta 2 bussskruvar genom den yttre ramen till de inre reglarna.

Nu börjar grunden och inramningen med minimal grävning genom att sätta betongblock på marken.

Efter detta, använd ett rep ta en nivå från höga till låga ställen med en strängnivå.

Kom ihåg att du bygger över gräs – låt däcksramen vara 30 tum över marknivån. Detta kommer att tillåta ventilation och flöde av vatten, vilket gör att det håller länge.

Rama in en enkel grund med lite grävning genom att placera betongblock i varje hörn (t.ex. rektangelform) av däcket.

Ta en nivåmätning från de höga till låga punkterna med snören.

Med detta ovan betyder det helt enkelt att din däckkontur eller ram är i nivå, sedan är du redo att gå vidare till nästa nivå.

Nästa sak är att placera balkarna ovanpå betongblocket eller däcksramen. Låt den åtminstone vara 30 tum över marknivån.

Balkarna är trä som du använder för att skapa eller bygga ramen till trädäcket.

Gör sedan ett diagonalt mått och placera balkarna för att säkerställa att de är väl uppställda. Om det krävs ytterligare grus för att balansera arbetet, lägg till det.

Det är här du balanserar däckets ram, gör den stark och låter den vara på samma nivå. Du kan också använda grus eller block för att balansera det.

Skaffa ett måttband för att mäta diagonalen på balkarna både bak och fram för att få en kvadrat och balansera balkarna.

Du kan välja att använda tillfälliga bårar för att hålla balkarna för att få ut torget.

Använd inte spik på reglarna utan skruva på vinkelfästena eftersom spik kan försvaga reglarna och slå balkarna ur sin form.

Placera balkarna parallellt med varandra.  Som jag sa tidigare, använd inte spik utan skruva tvärs över ändarna på balkarna och låt alla vara på samma avstånd. Detta gör att du kan få en jämn ram – en välbalanserad ram.

När du väl har fått det rakt ut, lägg sedan balkarna över det flytande däcket och räta dem mot varandra för att få samma nivå.

Vid det här laget är dina balkar på samma nivå och i balans, fäst därför vinkelfästen i hörnen på däcket där reglar och balkar möts.

Det kommer att bli ytterligare stöd i hörnen av ditt markplansdäck.

Använd nu dolda fästen eller hängare för att fästa fogen i balkarna med samma mått. Ge inte utrymme däremellan,

När du följer instruktionerna här kommer du att se hur vackert ditt däck kommer att se ut.

Dock ser däcket snyggt ut när du använder en dold hängare, men det fördröjer installationen, men är det bästa sättet att fästa en däckbräda.

När du är klar med att fästa däckbrädan, kom ihåg att trimma däckbrädorna.

Steg 3: Lägg däckbrädorna

Placera den första brädan över de inre reglarna med början från ena hörnet av ytterkanten. Se till att brädan är mittemot de inre balkarna och i linje med din ram. Markera sedan en skärlinje för den första brädans ände och klipp den så att den passar, se till att du tillåter ett överhäng på 3 mm i dina mått.

Steg 4: Fäst däckbrädorna på balkarna

Skruva fast varje bräda på varje bjälke som den täcker längs din ram. Använd 2 däckskruvar där varje planka möter en balk, och kom ihåg att inkludera relevant expansionsgap mellan dina brädor.

Du kommer att använda dolda klämmor om du har räfflade trallbrädor. Har du vanlig trall kommer du att skruva ovanpå dem rakt ner i balkarna. Montera den första plankan med en startklämma vid hemmets vägg, där panelerna sitter ordentligt. Sätt sedan in krokarna i spåren och skruva fast dem i balkarna. Gör detta för resten av brädorna för att säkra dem ordentligt på plats.

Steg 5: Skydda trät

Använd en slipmaskin, släta över eventuella avskurna ändar och applicera en ändkornsskydd för att skydda ditt virke från att spricka, skeva eller spricka. Du är klar! Nu kan du till och med lägga till taklampor, balustrad eller något annat du vill dekorera ditt däck med!

Underhåll av trädäc

Ditt nya trädäck ser fantastiskt ut just nu, men vädret kan vara en blöt och tuff utmaning! Om du vill hålla den snygg som ny länge bör du rengöra den och ta hand om den. Här är vad du behöver göra för att behålla dess utseende:

 • Sopa dess yta en eller två gånger i veckan. Om du ser till att sopa all smuts som landar på den regelbundet, bryter du upp eventuella damm- och alguppbyggnader.
 • Torka bort eventuellt spill direkt du märker det.
 • Om du märker några slitna plankor eller några som är mögliga eller har fångat insekter, byt ut dem en efter en och undvik att behöva byta ut hela däcket.
 • Använd träolja och skydd till däckets kala trä då och då. Om det behövs, slipa dina brädor först med en slipmaskin för att ta bort all gammal färg, fläck eller lack.
 • Måla ditt däck med en snygg, ny färg, använd en däckbets för att få det att glänsa och matcha din trädgårdsdekoration.
 • Välj ett bra däckrengöringsmedel som matchar materialet på ditt däck och rengör det regelbundet!

Välj ett proffs för att installera ditt trädäck

Att lägga ett trall kan vara en komplicerad process, med många saker som måste tas i beaktande för att installera trall, som kommer att hålla i många år framöver. Det är därför många väljer att anlita en utbildad professionell som säkerstället att arbetet blir korrekt utfört. De kommer att ha rätt verktyg och expertis för att få jobbet gjort bra.

 

 

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!