Bygga ett Utomhuskök Steg för Steg [9 Tips]

För att skapa ett funktionellt och vackert utomhuskök behöver du material som verkligen kan stå emot utomhuselementen – och få material överträffar hållbarheten hos sten och betong. Förbered och njut av dina utomhusmåltider med stil i många år framöver genom att bygga ett anpassat utomhuskök med professionell stil, komplett med betongdiskar.

Ja, du kan göra ett utomhuskök med en professionell finish!

När ljummet och skönt väder inspirerar dig att spendera tid utomhus blir matlagning enklare och matmöjligheterna mycket rikare om du har ett robust, väldesignat utekök-och för detta är betong nyckeln. Du kanske trodde att ett murat kök utomhus var ett jobb enbart för proffsen, men du kommer att bli positivt överraskad att lära dig att du kan göra ditt eget anpassade kök på bara ett par helger med cement och betong.

1. Gör det jämnt från början

Om den nedre banan, eller raden, av stenar är till och med lite ojämna kommer de efterföljande banorna också att vara ojämna, och detta kommer att skapa en sne struktur. Eftersom de flesta uteplatser är sluttande för att regnet ska rinna ut måste du jämna ut botten genom att applicera murbruk under stenarna för att göra dem jämna.

Sätt hörnstenarna i murbruk först för att säkerställa att toppen på dessa stenar är jämna. När sedan murbruk under hörnstenarna stelnar, fyll i banan med resten av stenarna och kontrollera med nivån medan du går för att se till att var och en har rätt höjd.

2. Håll lod

Även om en lång nivå hjälper dig att hålla den första stenbanan jämn, måste du också hålla raderna i lod (med andra ord, förhindra att de böjer sig inåt eller utåt). Ett enkelt sätt att göra detta är att köra en stränglinje från utsidan av en hörnsten till utsidan av hörnstenen i slutet av sin kurs. Sedan ska varje sten som du sätter i banan knappt beta strängen för att säkerställa att dina banor är jämna. När en kurs är klar, höjer stränglinjen till nästa kurs.

3. Använd olika stenlängder

Du kommer att arbeta med stenar som har samma höjd och bredd, men olika längder. Genom att växla långa stenar med medelstora och korta stenar kan du skapa en vägg med en attraktiv visuell konsistens. Tricket för att pussla ihop ett tilltalande mönster som passar perfekt i hörn och apparatöppningar är att torka varje bana först för att avgöra var varje sten ska placeras. Sedan är det bara att lyfta stenarna en efter en, applicera murbruk på stenarna nedan och sätt tillbaka stenarna på plats.

4. Snåla inte med lim

När du arbetar med stenar behöver du ett sätt att låsa stenarna ordentligt eftersom stenarna kan röra sig eller förskjutas om de stöter. Lösningen? Använd lim eller förseglare av hög kvalitet som du kan skjuta ut från en tätningspistol. Släpp en klick ovanpå varje sten i föregående kurs för att säkerställa att stenen du placerar är säker och väggen som helhet kommer att vara strukturellt sund.

5. Dela din bänkskiva i bitar

En elegant, hållbar bänkskiva i betong är kännetecknet för ett utomhuskök, men att skapa ett kräver noggrann planering. Kom bara ihåg: Betong är extremt tung. På grund av denna betydande vikt är det en bra idé att hälla din bänkskiva i sektioner snarare än en stor platta.

6. Lämna utrymme för diskbänken, vid behov

För bästa resultat, bygg dina bänkskivor av betong av melaminbelagd plywood. Placering av det laminerade ytan på insidan av blanketterna ger bänkskivan en slät finish. Om du behöver redogöra för en diskbänk använder du pappersmallen som medföljer handfatet för att mäta och klippa styv skumisolering i storlek för att få ett exakt tomrum var diskbänken ska gå.

7. Fortsätt att blanda och häll

Inte bara vilken typ av betong som helst kommer att fungera för en bänkskiva. Su måste använda en blandning speciellt formulerad för att motstå sprickbildning och skapa den släta ytan du önskar. Dess supermjukgörande tillsatser fungerar för att bilda en tät platta med en fin ytstruktur.

Om extra stöd behövs, placera trådnät eller armeringsjärn i bänkskivan halvvägs genom hällningen och täck den med ett andra lager betong som överflödar formen. Ta sedan bort överflödig betong genom att köra en 2 x 4 träbit över formen i en sågning, kallad avjämning. Du behöver inte lägga tid eller energi på att släta ut betongen efter avjämning, eftersom detta blir botten på bänkskivan i betong.

8. Vibrera ut alla luftbubblor

Omedelbart efter att den våta betongen slätats in i formen kan du antingen knacka lätt på formens sidor med en klubba eller köra en elektrisk handslipmaskin runt kanterna – om du väntar tills betongen börjar tjockna kan det vara för sent. Vibrationen uppmuntrar den våta betongen att sätta sig i eventuella kvarvarande luftbubblor eller hålrum så att du kan skapa den jämnaste ytan som möjligt. Låt sedan bänkskivorna stå ostörda i 18 till 24 timmar innan formarna avlägsnas.

9. Tålamod lönar sig

Om det är absolut nödvändigt kan du ställa in din nya bänkskiva på en bas dagen efter att du hällt den, men det kommer att bli starkare och mindre sannolikt att utveckla stresssprickor om du väntar några dagar innan du slutför ditt utomhuskök. Vid 24 timmar kommer bänkskivan att uppnå tryckmotstånd lika med 2000 pund per kvadrattum (psi); vid sju dagar når den 4000 psi. Om tiden tillåter, överväg att hälla bänkskivan en helg och ställ den på basen nästa. Vinsterna i styrka kommer att säkerställa att du kan njuta av din bänkskiva i många år framöver.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!