Enligt färsk statistik från Arbetsförmedlingen står byggbranschen inför en svår utmaning efter att ha varslat 3 512 personer under det sista kvartalet 2023. En oroande ökning på 154 procent jämfört med året innan.
Det svenska byggsektorn har inte sett en sådan kris sedan finanskrisen, varnar Johan Deremar, nationalekonom och prognosansvarig på Byggföretagen. “Tvärniten i bostadsbyggandet är långt ifrån över,” säger Deremar, “även om inflationen är på väg ner och Riksbanken slutar att höja styrräntan.”
Under hela 2023 varslades totalt 9 166 personer inom byggverksamheten, vilket är en dramatisk ökning jämfört med 2022 då 3 611 personer varslades. Den drastiska ökningen tillskrivs stigande materialpriser, eskalerande energikostnader och en försvagad hushållsekonomi som skapade en osäkerhet som byggbranschen inte upplevt på mycket länge.
“Tyvärr blev 2023 det ‘skitår’ som Byggföretagen tidigt varnade för,” konstaterar Johan Deremar. Bygg, tillverkning samt vård och omsorg var de mest utsatta branscherna, och totalt varslades 72 459 personer om uppsägning i Sverige under 2023.
Den ökade osäkerheten inom byggsektorn sätter press på företagen att hitta lösningar för att mildra effekterna av varselvågen. Byggföretagen uppmanar till samarbete mellan branschens aktörer och myndigheter för att möta den utmanande situationen och söka långsiktiga strategier för att stabilisera sektorn.
Samtidigt understryker experter vikten av att investera i kompetensutveckling för att stärka arbetstagarnas anställningsbarhet och för att möta de framtida behoven på arbetsmarknaden.
De kommande månaderna kommer att vara avgörande för hur byggbranschen hanterar den pågående krisen och hur den anpassar sig till de förändringar som den globala ekonomin genomgår.