Byggstart på e-metanolprojekt i Sverige

Örnsköldsvik, Sverige – 25 maj, 2023 – Byggandet av ett banbrytande e-metanolprojekt har påbörjats i Örnsköldsvik, Sverige. Projektet, kallat FlagshipONE, drivs av det gröna energiföretaget Ørsted och har som mål att bidra till avkarboniseringen av sjöfartsindustrin och skapa både direkt och indirekt jobb​.

Flera företag, inklusive Siemens Energy, Carbon Clean och Topsoe, kommer tillsammans att leverera elektrolysörer och deras styrsystem, koldioxidinfångningsutrustning och metanolsyntesutrustning som behövs för projektet. Lokala företag har redan varit involverade i projektet och med anläggningens drift kommer direkta och indirekta jobb att skapas i Örnsköldsvik​.

FlagshipONE, belägen nära Övik Energi’s Hörneborgsverket, kommer att producera 50 000 ton per år av e-metanol. Anläggningen är det första e-metanolprojektet i Ørsteds gröna bränslepipeline, som även inkluderar “Project Star” i US Gulf Coast-området och “Green Fuels for Denmark”-projektet i Köpenhamn. Dessa projekt kommer att producera betydande volymer av e-metanol för att stödja avkarbonisering inom sjöfartsindustrin​.

FlagshipONE kommer att använda förnybar elektricitet och biogen koldioxid fångad från Hörneborgsverket, ett biomassadrivet hybridvärme/kraftverk. Initiativet kommer också att utnyttja ånga och bearbeta både reguljärt och kylande vatten från Hörneborgsverket, medan överskottsvärme från e-metanolproduktionsprocessen kommer att returneras till Övik Energi och integreras i deras lokala fjärrvärmeförsörjning​.

Claes Fredriksson, VD och grundare för Liquid Wind, kommenterade: “FlagshipONE kommer snart att bli den största kommersiella elektrobränsleanläggningen i Europa och vi på Liquid Wind är mycket glada över att Ørsted nu inleder byggfasen av projektet. FlagshipONE är vårt först sålda projekt och är bara början på vår resa för att bli den ledande utvecklaren av elektrobränsleanläggningar. Detta viktiga steg kommer förhoppningsvis att inspirera många andra att också bidra till avkarboniseringen av sjöfarten”​.

FlagshipONE förväntas börja produktionen 2025​.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!