Så Byter du ut en Toalett Steg-för-Steg

För att byta ut en toalett behöver du inte en yrkeslicens inom VVS, bara grundläggande verktyg, tålamod och några timmar på dig.

Är det dags för att byta toalett i ditt hus? Kanaske börjar din toalett se gammal och omodern ut eller kanske slösar den vatten vid varje spolning? Oavsett anledning kan du med lite vilja och med hjälp av denna guide byta ut din gamla toalett och installera en ny.

Tanken på att byta ut denna stora och tunga sak kan få folk att dra sig för att byta toalett men tro det eller ej är byte av en toalett ett DIY -projekt som praktiskt taget alla kan göra. Med tålamod, några enkla verktyg och styrka. Så här gör du.

Hur du byter ut en toalett


STEG 1: Mät den gamla toaletten

Glöm inte att mäta din gamla toalett innan du tar bort den för att se till att toaletten du ska byta till har rätt storlek. Markera specifikt avståndet från väggen till mitten av bultarna som fäster basen på golvet. Du bör även ta hjälp från där du köper toaletten för att avgöra om den du köper passar för att byta mot din gamla.

STEG 2: Töm vattnet

Under tanken på din befintliga toalett finns vattentillförseln. Justera dess vred för att stoppa vattenflödet till tanken och spola sedan. Troligtvis kommer det fortfarande att finnas lite vatten kvar i skålen och tanken, så ta på dig gummihandskarna och använd antingen en liten kopp eller några gamla handdukar.

När toaletten är tom, använd din skiftnyckel för att skruva loss vattentillförseln från toaletten.

STEG 3: Separera tanken från skålen

Det enklaste sättet att få ut din gamla toalett ur badrummet är i två steg. Börja med tanken och avsluta med skålen. För att separera tanken från skålen, skruva loss bultarna som fäster de två bitarna, lyft sedan av tanken och bär bort den eller lägg den åt sidan på några gamla handdukar eller en kartongplatta.

STEG 4: Ta bort skålen

För att ta bort skålen, ta av locken som täcker bultarna som går ner i golvet. Skruva sedan loss muttrarna från dessa bultar, gunga skålen försiktigt fram och tillbaka för att lossa den från vaxförseglingen vid basen.

När skålen känns lös, lyft av den. En spackel ska ta bort den gamla vaxtätningen från under toaletten. Torka av allt och för att förhindra att avloppsdofter kommer in i ditt hem, stoppa in en trasa i avloppshålet (eller täck avloppet med plast).

STEG 5: Bedöm flänsen

Avgör om flänsen (ringen under vaxtätningen) behöver bytas ut. Om den är i bra form, låt den vara. Om den är sprucken och gammal kan du kanske reparera det skadade området med en reparationsflik. Om den är i dåligt skick behöver du byta ut den.

Att installera ersättningstoaletten innebär samma process som ovan, bara omvänt.

Installering av ny toalett


STEG 1: Installera en ny vaxring

Placera först en ny vaxring (som bör följa med ditt köp av din nya toalett) runt hålet längst ner på toaletten. Se till att den avsmalnande sidan av tätningen är den som vetter mot toaletten.

STEG 2: Ställ in toaletten

Sätt toaletten på plats och sätt i bultarna. Dra åt muttrarna igen på plats på bultarna, men se till att det fortfarande finns gott om utrymme mellan muttrarna och toalettbasen. Vicka skålen fram och tillbaka för att ställa in vaxringen, dra sedan åt bultarna gradvis hela vägen, ena sidan och sedan den andra.

Använd ett vattenpass för att se till att skålen inte sitter snett. Om toaletten är lite lös, använd mellanlägg för att få det rätt innan du drar åt bultarna en sista gång. Var mycket noga med att inte dra åt bultarna för hårt; toalettskålar har varit kända för att spricka under detta skede av processen.

STEG 3: Fäst tanken

Om din toalett kom med en gummipackning, placera den på skålen, sätt tanken direkt ovanpå. Se till att ställa in hålen för bultarna som kommer att ansluta skålen och tanken, fortsätt sedan och dra åt muttrarna på dessa bultar.

STEG 4: Slå på vattnet igen

Slutligen sätter du tillbaka vattenförsörjningsledningen, lägger en tunn silikonremsa runt toalettbasen och slår på vattnet igen. Klart!

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!