Byta Fönster – Vad du bör Tänka på

Att uppdatera ditt hem kan vara en otroligt spännande upplevelse, och du kommer säkerligen att känna en enorm förväntan när du ser fram emot att se din fastighet förvandlas.

Oavsett om du vill undvika rejäla flyttavgifter eller om du bara älskar bostaden du redan befinner dig i, kan det vara lika givande att förbättra ditt hus som att komma upp på fastighetsstegen.

Många husägare upplever att installation av nya dörrar och fönster kan göra stor skillnad för deras fastighet utan att ha för stor inverkan på deras dagliga liv. Vi har sammanställt den här praktiska guiden för att se till att du är välinformerad innan du sätter igång!

Byte av dina fönster

Att byta ut dina gamla fönster med de senaste produkterna på marknaden kommer att ge ditt hem en omedelbar uppdatering samtidigt som det känns varmt och mysigt på insidan.

Stil: Ett väldesignat och attraktivt fönster är ett som är perfekt balanserat när det gäller proportioner, form och färg. Rätt produkter kan få ditt hus att sticka ut, snarare än att se ut som någon annan fastighet på marknaden, så det är viktigt att göra det rätt och välja fönster som passar perfekt till ditt hems stil. Att återställa originaldetaljer som skjutfönster kommer att tillföra mer värde till ditt hem än att bara ersätta med en standarddesign.

Inglasning: Om du byter fönster i ett rum som är benäget att överhettas eller är för kallt på grund av solens vändning, överväg inglasning med en beläggning som minskar värmeöverföringen. Det kommer att reflektera värmen tillbaka inuti eller skydda rummet från för mycket varmt solsken.

Varma kantdistanslister isolerar kanterna på en förseglad glasenhet och håller isär glasen och förhindrar köldbryggning. Om du vill uppnå ett mer traditionellt utseende för tidstypiska egenskaper, uppnår tvåglasfönster fyllda med krypton lika mycket energieffektivitet som argonfyllda glas men med en tunnare, klassisk estetik.

Vissa glas är härdade och laminerade som standard, vilket gör det idealiskt för användning i balkonger, avsatser och trappor; eftersom det är fyra gånger starkare än vanligt glas, kommer det att splittras i mindre bitar om det går sönder, vilket gör det till ett säkrare alternativ för fönster som är högt upp.

Säkerhetsaspekter: Förutom att se elegant ut och hålla ditt hem varmt, ljust och välventilerat, finns det andra faktorer som måste beaktas när du installerar ersättningsfönster. Brandflykt kommer att vara en viktig faktor för fönster på de övre våningarna; Fönstren måste rymma en utrymningsväg och vara åtkomliga med en stege för att uppfylla brandföreskrifterna. Säkerhet är en annan faktor, särskilt på bottenvåningen.

Ventilation: Ersättningsfönster måste också uppfylla kraven på ventilation, och pipventiler är idealiska för att säkert och ständigt dra ut den inaktuella luften från ett rum och föra in frisk luft utifrån.

Använd fönsterparaply under bytet

Om du kommer att vara utan fönster under en viss tid kan det vara bra att köpa fönsterparaply som skyddar ditt hem från väder och vind.

Vad är din stil?

Det finns massor av olika fönstervarianter tillgängliga för ditt hem. Du kan välja rätt stil för ditt hus efter vilken typ av hem du har och din smak. Det finns tre huvudstilar, inklusive traditionell, modern och funktionell.

Traditionella fönster visas ofta på stugor, bondgårdar eller andra klassiska hem. De är vanligtvis dubbelhängda fönster med galler och eventuellt en utsmyckad eller dekorativ design. Moderna fönsterstilar inkluderar en enkel stil med eleganta linjer för att komplettera hemmet.

Några populära moderna mönster inkluderar bildfönstret utan galler, en båge eller ett skjutfönster. Det funktionella fönstret fyller ett syfte och bryr sig mindre om stil. De vars främsta bekymmer är effektivitet, funktionalitet och enkelt underhåll är bättre att leta efter rätt fönster för att täcka dessa krav snarare än fönster med en specifik estetik. Kolla in andra hem i ditt grannskap eller hus som ditt och se vilken stil du gillar.

Förstå dina alternativ

För att hålla det enkelt, kom ihåg dessa fem val för fönsterdrift: vertikal öppning och stängning, från sida till sida, öppna horisontellt, fasta fönster eller en kombination. Dubbelhängda och enkelhängda fönster fungerar genom att skjuta en båge uppåt eller nedåt vertikalt.

Dubbelhängd gör att du kan välja att flytta antingen den övre eller nedre bågen. Å andra sidan har ett enkelhängt fönster bara en båge som rör sig. Bärfönster öppnas vertikalt mot utsidan. Fönster som öppnas från sida till sida kallas skjutfönster. Vanligtvis öppnas och stängs båda sidorna. Ett inåtgående fönster eller magasinsfönster är för mindre utrymmen, som en källare. De drar eller vevar ner i rummet horisontellt, som en bakåtriktad markis, snarare än att öppna sig utåt. Ett markisfönster öppnas på liknande sätt men utåt.

För fönster som inte öppnas utan istället ger fantastisk utsikt eller en dekorativ accent, leta efter fasta fönster. De öppnas inte men tjänar ändå ett syfte. Dessa fönster är utformade med en kontinuerlig fönsterruta för att möjliggöra fri utsikt. För en kombination av fasta och funktionella fönster sticker ett burspråk ut från huset, med fast mitt och sidorutor som öppnar utåt.

Byt fönster regelbundet

Hur vet du när du ska byta dina fönster? Det är viktigt att inte vänta tills fönsterbytet är en nödsituation, men du vill inte heller byta ut ett fönster om det inte är nödvändigt. Ett utkast är vanligtvis något av det första som husägare lägger märke till när fönster börjar gå sönder. Du kan behöva en fönsterreparation eller byte om ditt hem är dragigt.

Det finns några sätt du kan reparera ett dragigt fönster innan du bestämmer dig för att byta ut det. Vi rekommenderar genomskinligt nagellack för små sprickor, fönsterfilm, omglasning av fönsterrutor eller för att lägga till stormfönster eller -insatser.

Andra tecken på att fönster behöver bytas ut är höga energikostnader, synlig fukt eller skada och svårigheter att öppna eller stänga dem. Fönster kan hålla i allt från 20 till 40 år. Om du har varit i ditt hem en längre tid utan att byta fönstren, kanske du vill leta efter tecken på att de behöver bytas ut.

Hur fönster fungerar för nyare konstruktion

Vanligtvis, om ett hem redan finns och det är dags att renovera fönstren, kan du använda ersättningsfönster. Ändå föredrar vissa husägare och entreprenörer nybyggda fönster oavsett hur situationen är. Nybyggda fönster kommer med en spikfenad ram, vilket gör att det nya fönstret kan spikas direkt på bostadens ram.

När ramarna är intakta på ett befintligt hus, finns det inget behov av nya fönster. Det är bäst att börja från början med spikfena ramfönstret om ramarna inte längre är i gott skick. Skador kan göras på bostadens karm när man tar bort den gamla fönsterkarmen för att installera nya byggfönster. Ändå föredrar vissa fönstermontörer och entreprenörer dem varje gång och tycker att det är bra att ha den nya ramen tillsammans med det nya fönstret. Du kommer att betala mer, men i vissa fall är det värt det.

Vad du ska veta om byte av fönster

Ersättningsfönster är idealiska om dina gamla ramar är i gott skick. Men om dina fönsterkarmar inte kan repareras kanske de inte är ditt bästa alternativ. I det här fallet, gå med nybyggda fönster.

När du letar efter ersättningsfönster, särskilt när du inte byter ut hela huset, kan du överväga att spara pengar med tidigare ägda fönster. Detta sänker inte bara kostnaderna när du köper tidigare använda föremål till ditt hem. Du uppmuntrar också till hållbar shopping, vilket hjälper miljön. Det är en win-win för alla. Om du inte kan välja begagnade fönster, leta runt tills du hittar den stil du vill ha till bästa pris. När du har valt dina ersättningsfönster är du redo att förbereda ramarna för installation. Ett utbytesfönster kan ta ungefär en timme att installera, så tänk på det när du planerar för en byggdag.

Bli grön med energisnåla fönster

Många hem har nu energieffektiva vitvaror, men det finns ingen anledning att stanna där. Gör hela huset mer miljövänligt och få kostnadsbesparingar med energieffektiva fönster. Enligt Energy Star betyder energieffektivitet att en produkt använder mindre energi för att slutföra en uppgift än produkter som inte är lika effektiva.

Att välja Energy star produkter för våra hem är ett av de bästa sätten att bekämpa klimatförändringar, rena luften och förbättra budgetar för hem och företag. När man renoverar fönster är det bara vettigt att söka efter energieffektiva fönster som ersättning.

Dessa fönster kommer att minska drag och minska värmen eller kall luft som kommer in i huset på sommaren och vintern. Dina fönster är ansvariga för 25 till 30 procent av den värme som vinnas och går förlorad i ditt hem. Med energieffektiva fönster kommer du att se en minskning av dina energiräkningar. Medan energieffektiva produkter kan komma med ett högre inköpspris, kommer de att spara pengar på lång sikt.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!