Byta Fönster – Vad Du Bör Tänka På

Är det dags att byt fönster i ditt hem?

Det kan vara så att dit hus helt enkelt behöver reparationer, uppgraderingar, mer energieffektivitet eller så flyttar du helt enkelt till ett nytt hem. Oavsett orsaken finns det några viktiga saker att veta innan du väljer vilka fönster som bäst passar dina behov och hem. Det är dock värt att komma ihåg att fönster faktiskt är en viktig aspekt av ett hem. Både för sitt utseende, men även för dess isoleringsförmåga.

Om du ska byta fönster till ditt hus har du kommit rätt. I denna artikel går vi igenom allt du bör tänka på när du ska byta fönster.

När bör du byta fönster?

Det finns många anledningar till fönsterbyten. Kanske är dina fönster gamla och fula, kanske erbjuder de dålig isolering, eller kanske passar de inte in i hur du vill att ditt hus ska se ut. Dessutom kan fönster höga värdet på ett hus i vissa fall.

Om inte på grund av skada eller omedelbart behov, kan det handla mer om personlig preferens.

Oavsett om du vill ha en uppdatering med stil eller försöker minska din elkonsumtion, kommer uppdateringar av dina fönster att medföra stora förändringar i ditt hems estetik och mekanik.

1. Vilka material är bäst?

Innan du gör ditt första val enbart på de snyggaste eller de mest “energieffektiva” fönstrena är det viktigt att veta vad du jobbar med.

Materialet som ett fönster är tillverkat av kommer att vara en viktig aspekt att överväga och undersöka innan du väljer. Beroende på var du bor, ditt klimat, ditt hus ålder, platsen för dina fönster i ditt hem, och mycket mer, kanske det material du väljer inte är någonting som passar alla hem.

Vanligtvis är dina vanligaste material för fönster:

  • trä
  • vinyl
  • glasfiber
  • aluminium

Glasfiberfönster tenderar att vara på dyrare sidan, även om de är starkare än fönster av vinyl.

Trä är det vanligaste och kräver lite underhåll och ommålning. Trä har den mest varierande utseendet och är det starkaste. Vinyl är dock ett bra alternativ eftersom det isolerar ganska bra och kräver mindre underhåll och ingen ommålning.

2. Enkelt, dubbelt eller trippelglas?

För det mesta används inte fönster med enbart ett lager glasrutor längre. De isolerar inte bra och går sönder för lätt.

Dubbla rutor eliminerar värmeförlust genom att fånga luft mellan skikten. Du kan hitta och välja dubbla fönster i en mängd olika alternativ som erbjuder olika grader av isolering.

Dubbla fönster finns också med en osynlig metallbeläggning för att förhindra värmeförlust. Det finns också dubbla glasrutor med argon som hjälper till med isolering.

Om du bor i ett område med mycket bulle  hjälper dubbla eller tredubbla fönster också att isolera mot ljud.

Trippelfönster kan kosta dig en hel del mer, nästan 10-14% mer än dubbla rutor. Men om du planerar att bo i ditt hem länge eller om du bor i ett ganska kallt klimat, är de värda investeringen för att spara energi och minska elkostnaden.

Desto fler rutor, desto bättre isolering. Således, om du bygger ett hem eller byter ut dina fönster i kallt klimat är det klokt att välja trippelfönster.

3. Energieffektivitet

Energieffektivitet/isoleringseffekt är viktigt att tänka på när du ska välja nya fönster.

4. Hur leder fönstret solvärme?

Olika fönster har information på hur väl dem leder solvärme.

5. Skjutfönster

Många husägare väljer skjutfönster i kök eller familjerum. Skjutfönster erbjuder fantastiskt ljus och fri utsikt.

Det är dock också viktigt att notera när man väljer att välja ett skjutfönster som de inte kan öppna hela vägen. Ventilation är svårare för dem.

Lyckligtvis tenderar de att vara billigare och kräver mindre underhåll på grund av sin enkla natur och funktionalitet.

6. Arkitektur och landskapsarkitektur utomhus

Glöm aldrig att komma ihåg landskapsarkitekturen i ditt hem och layouten när du väljer dina fönster. Om du har grannar tvärs över din sovrumsvy kan kanske tonade eller dimmade fönster vara bättre för dig.

Burspråk kan verka som ett självklart val när det gäller utseende, men om du har stora träd precis utanför där de kan vara, kanske du inte vill att löv och grenar ständigt blockerar din syn.

Kom ihåg att sol kan solbkleka dina möbler när solen lyser in i dem. För att skydda dina ägodelar är det definitivt värt pengarna att installera fönster med bra UV-skydd.

7. Hur säkra är dina fönster?

Vem älskar inte ett fantastiskt fönster från golv till tak som släpper in massor av ljus? Medan fönster som dessa är underbara tillägg till ett hem, kanske de inte är de säkraste för övervåningar om du har barn.

Säkerhet kan också bli ett problem för familjer med små barn om du installerar enstaka fönster.

En annan säkerhetsfråga att ställa dig själv innan du väljer nya fönster är om glaset är härdat om de ska placeras nära golvet.

Kom bara ihåg att säkerhet är en viktig aspekt av det bästa fönstervalet för ditt hem. Se till att du köper uppdaterade fönster som är upp till högkvalitativa och som ger fungerande och hållbara lås.

8. Välja fönsterram

Innan du beställer fönsterramar för att ersätta befintliga eller framtida fönster måste du noga mäta väggarnas tjocklek. Detta kan göras genom att mäta tjockleken på det befintliga utrymmet.

Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år?  Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!
Trädgårdssäsongen är här med allt vad den innebär i form av gräsklippning, beskärning, odling och uteliv. Vad hittar du på i år? Vi på Proffsmagasinet har allt du behöver för dina stora och små trädgårdsprojekt!